Kategorier
feminism & genus

"Duktig tränare som har begått ett stort misstag"

Snarare efterbliven jävla idiot som bör skaffa nytt jobb. Jo. Faktiskt. Jag tror på andra chanser, jag tror alla begår misstag, men vad fan visar det här om inte en jävligt kass kvinnosyn. För att inte tala om bristande omdöme.


Det här tyckte han var en bra idé:

Han skulle antagligen bli ersatt av en person med liknande moral. Tyvärr. För sportvärlden, speciellt inom killsportandet, så finns en unkenhet som aldrig riktigt går ur oavsett hur mycket vi uppmärksammar skiten. Det är en skola där män ska skapas, inga bögar eller fjollor, utan karlakarlar som vet hur kuken ska stå. Det krävs en dos sexism och en dos kvinnoförakt och en flock aningslösa föräldrar som viftar bort alla misstankar om att det inte går riktigt schysst till. Nej. Den dagen min son kommer och säger att han vill sparka fotboll eller spela innebandy är fan dagen jag sätter ner foten. Min son ska inte indoktrineras i machokulturen.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

83 svar på ”"Duktig tränare som har begått ett stort misstag"”

Sjukt trist att du har fått den bilden av idrott. Jag har pysslat med fotboll, handboll, innebandy och bordtennis och aldrig har jag märkt av den machokultur du pratar om. Att du dömer ut en hel idrottsvärld och till och med går så långt att du förbjuder din grabb idrott, motion, glädje och gemenskap är väl ändå att ta det ett steg för långt?

Undrar om han på fullaste allvar tror att det var ett bra sätt att lära ut olika strategier. Att använda namn hade varit okej (även om dessa är tjejnamn) men inte på det här sättet.

henrik jag skulle aldrig förbjuda mina barn att idrotta eller motionera! Men det finns mycket mycket mer än machokulturella sporter att utöva! 🙂

Tyvärr är även min erfarenhet att de flesta förnekar att det här pågår, även när det finns konkreta bevis. (som nu t.ex)

Fruktansvärt knäpp och vidrig grej ! Däremot skulle jag ha fruktansvärt svårt att neka mitt barn att ej få delta i en sport där man tror att en chans finns att de blir påverkade av en viss kultur. Nej, det vill jag inte – och enligt min mening kan man inte styra vilka intryck ens unge får ändå om man inte låser in dem i källaren.

Menar du på allvar att du tänker förbjuda Tamlin att hålla på med de sporterna när han är äldre? Men det är okej för Ninja? Hur ska du då förklara för din son varför hon får men inte han?

åh, LD få dem hästintresserade (: jag har mycket att tacka för min ridning, jag har lärt mig leda, man måste kunna leda för att hantera djur på 300 + kilo. Jag har lärt mig balans, respekt och att vara ödmjuk. Hittar man en BRA ridskola med BRA ridlärare är lyckan gjord, där hästarna är välmående och har det bra.

jag mår illa över denna jävla äckelman som skriver så. TILL BARN?! För i hela helvete, de lär ju bli skadade för evigt om de inte har föräldrar som sätter ner foten och förklarar vad det är för skit.. Sen blir folk förvånade när pojkarna tafsar på flickorna i klassen. "jag trodde hon ville.." eller liknande. Ja men kanske inte så konstigt om man proppar ner skit i deras halsar.. åh jag dör.. :thumbdown:

Den bild du har av idrotten känner jag att jag inte kan hålla med om. Jag har själv spelat handboll på elitnivå och turnerat med laget och träffat andra, min man var både handbolls- och fotbollsspelare och min bror hockeyspelare. Det du beskriver förekommer i alla delar av samhället, varken mer eller mindre inom idrotten. Jag tror att om man tar ett gäng datanördar och ett gäng fotbollsnördar så får du ungefär lika mycket att bli chockad över. En man med en bra uppfostran blir inte ett svin eller macho. Synd att du skulle förbjuda ungen o sparka boll för det finns så mkt positivt i att spela i ett lag.

Jag tycker den här tränaren har handlat vedervärdigt! Därmed inte sagt att alla tränare inom idrotten tar till dessa metoder.

Är du verkligen allvarlig när du skriver att du kommer förbjuda din son att utöva idrott? Sorgligt i såna fall. Tycker jag. Idrott bidrar med mycket positivt också.

Hej!

Denna fråga berör inte ovanstående blogginlägg!

Min fråga till dig rör en en bok av Gerd Brantenberg, nämligen Egalias döttrar. Har du läst den? Och isf vilka är dina åsikter kring denna roman? Själv har jag den som kurslitteratur inom gymnasielärarutbildningen och kom att tänka på dina åsikter kring denna bok då jag tycker att du är en vettig människa med viktiga åsikter!

/Nina

Det kanske skulle gå att organisera egna fotbollsföreningar till ungarna med lag bestående av ungar av båda könen 🙂 Det är väl att vara lite väl hoppfull kanske, men det är ju en idé.

Liten lekgrupp tillsammans med andra ungar, det är rätt tråkigt att de ska hindras att utöva en viss sport pga av idioterna som finns i de kretsarna 🙁

Och här måste jag sätta ner foten. Just det här är naturligtvis alldeles jävla åt helvete, men att dissa hela idrottsvärlden är ju ovanligt trångsynt för att vara du. Det är ju tydligt att du inte gillar idrott, men du som alltid pratar om att erbjuda dina barn alla möjligheter borde kanske inte ta bort något som skulle kunna (jag skriver skulle kunna) bli det bästa som hänt dem. Då lever de helt plötsligt det liv du vill att de ska leva, inte sitt eget.

Då tror jag man mer behöver oroa sig för den machokultur som pågår i skolan och i övriga livet överhuvudtaget, Har som många andra skrivit också sett en helt annan syn på idrotten! med rätt tränare och inte nån idiot som denna påverkas barnen snarare bara positivt 🙂 om jag skulle sätta min kiddo i nån sport (oavsett villken) hade jag gått dit och kollat in tränarens sätt att leda gruppen först. ^^

Jag tränade karate i tio år. Tjejer och killar tränar tillsammans. Det bygger självförtroende, man lär sig kontrollera och balansera sin kropp. Tävlingar är ofta könsindelade, men träningen är alltid blandad. Jag hoppas innerligt att Eddie visar intresse för dans och/eller kampsport. Fotboll (det naturliga valet i England) hoppas jag dock avstyra. Min son ska inte behöva höra att han sparkar/kastar/spelar som en kärring. Han ska tammefan absolut inte utsättas för en kultur som den som demonstreras i bilderna ovan. Jag förstod vad du menade LD, och håller helhjärtat med.

Jag skulle inte heller bli särskilt glad om mina barn ville göra något som innebar att de åkte in i en machokultur, eller i någon annan dålig kultur där man kan snacka skit. Men å andra sidan, som någon annan skrev, kan detta hittas lite var stans.

Om mina barn skulle vilja spela fotboll, för att de gillade sporten och sammanhållningen i laget m.m., så skulle jag stötta dem att göra det. Jag skulle engagera mig mycket också för att se hur stämningen var i laget. Det kan ju faktiskt vara så att det inte är sån unken stämning i det laget, om flera år kanske man har kommit längre dessutom. Jag skulle vara närvarande och uppmuntrande. Samtidigt som jag kanske skunna uppmuntra andra sporter också, men aldrig tvinga.

Ja, jag känner inte att det blir så mycket "ge ditt barn hundra möjligheter istället för 2" om man ska ta bort ALLA sporter och andra aktiviteter, där det kan förekomma en unken kultur. Bättre är det kanske att se till att det är du som är tränaren? eller värden? eller att du är med? eller nått… fotboll och hockey är ju kul. även om jag personligen tycker hockey är läskigt..! 🙂

Jag tror inte det är SJÄLVKLART att tränaren har ett kvinnoförakt. Då menar jag ett kvinnoförakt som gör att han medvetet behandlar kvinnor illa IRL. Han är säkert en riktig "gentleman" och upphöjer alla kvinnor han har runtom sig, som fru, döttrar, mamma etc till skyarna, sätter dem på piedestal. Eftersom han anser dem vara SVAGARE, i större behov beskydd….Vad han inte förstår är att det är genom att tänka/handla så som han gör kvinnor "illa"…

Det luktar rödstrumpor all världens väg.

Ta det för vad det är.

Onödigt att köra denna sorts "taktik" men detta är inte undergången eller orsaken till något förtryck. Olämpligt kanske det är, men håll i papiljotterna och lägg ner kraften där den behövs för jämnställdheten på alla plan.

Det jag tycker är mest skrämmande är att så många på Aftonbladet kommenterade artikeln som handlade om detta med att "så farligt är det väl inte". Denna tränare hade fel på så många olika sätt att jag inte orkar rabbla alla (kvinnosyn, respektlöshet, trångsynt vad gäller killars inlärningsförmåga,diskriminerande mot homosexuella etc.) och om människor inte kan inse det så blir jag fan både ledsen och arg.

Vad gäller kommentarerna innan med försvarstal gällande idrottsvärlden så får jag säga att jag under min uppväxt testade på många, och då menar jag många (var ett obeslutsamt barn) olika idrotter och inom en klar majoritet av dessa dominerar en gruppmentalitet som sprider stereotyper m.m. Att det råder osunda värderingar innebär inte att de som idrottar inte har kul tillsammans och lär sig saker etc. Det är två skiljda saker. Och så länge alla går i försvar och inte ens vill se verkligheten så kommer nog inga förbättringar att ske heller.

Att hålla på med hästar, som nån skrev, är skitbra. Själva hästarna alltså. Men tyvärr är mobbing ganska vanligt i stall, både bland små och stora hästfolk. Så, köp ett par egna hästar till ungarna o ha dem i eget stall 😉

Jag är väldigt nöjd med min sons fotbollslag och tränare. Där accepteras inte fula ord eller taskig attityd, och aldrig har jag hört dem säga att nån spelar som en kärring eller liknande. Dessutom möter de ofta lag från mindre byar runtomkring och där finns ofta två-tre tjejer med, och aldrig har jag hört nån av grabbarna säga nåt negativt om att det är tjejer med, tvärtom verkar de verkligen uppskatta att spela mot dem också. (och oftast är tjejerna de bästa i laget) Men vi kanske har haft tur då…

Och som vanligt framställs män (pojkar)som så galet primitiva att de endast kan lära sig (i detta fall, spelsystem) genom att dra paraleller med sex och "brudar". Vore jag man skulle jag bli så kränkt. Och som kvinna känner jag mig kränkt. För att inte tala om ARG.

Jag håller ofta med dig och har ungefär samma värderingar och sånt. Det här är ju helt sinnessjukt och inte okej. Undrar bara, om nu Tamlin skulle vilja spela fotboll, skulle du försöka hitta en BRA klubb eller föreslå en annan motionsform? Själva fotbollen i sig är ju inte en machosport men av någon anledning har den blivit det. Kanske är det bara slumpen och att det lika gärna kunde ha varit handboll. Undrar bara hur du tänker i det läget.

Såg det nyss på nyheterna med sambon och jag frågade "Är det inte sjukt!?" Sambon svarar "Nja, det är ju 'grabbasnack', det låter nog värre än vad det är". FAN vad lack jag blir. Försöker få honom att förstå vad signalerar för syn på kvinnor. Men han tycker tydligen det är helt ok… Usch vad förbannad jag blir!!! HUR får man en man att förstå sig på genus?! Jag har sedan jag började läsa här börjat uppmärksamma barnuppforstran och blir mörkrädd av många i min närhets sätt att uppfostra flickor till flickor och pojkar till pojkar!

För fan, kunde han inte använda normala namn för olika rörelsemönster. När jag spela innebandy i tonåren hade vi flätan, igelkotten och McDonalds som kodnamn.

Varför skulle du bara förbjuda din son att spela lagsport? Kan säga att när jag spelade så var det vi tjejer som hade machotränaren och killarna hade den snälla och förstående tränaren. Vår Machotränare hade en hel del seriösa problem förövrigt och fick sparken efter att han hade sparkat sönder en dörr för han var full och hade tafsat på en utav tjejerna i laget. Men det som gjorde honom till machotränare var ju att han hade machoattityd i allmänhet och kunde börja skratta åt någon om den gjorde en armhävning på fel sätt osv och det blir ju ingen tränare sparkad för. Han fick senare jobb på en gymnasiecafeteria där en av mina lagkompisar gick.

Det finns inga "machosporter" men det finns macho och bitchtränare inom alla sporter och hobbys och det är för det mesta tränaren som bidrar till stämningen på träningen så därför är det extra viktigt att sånt här blir uppmärksammat.

Skulle inte neka mina eventuella barn att börja på någon sport för det finns ju faktiskt långt många fler bra än dåliga tränare. Och att min mamma neka mig att börja på vissa sporter, vilket inte var så kul för mig. Men det är ju ändå upp till föräldern att bestämma.

Jag har aldrig upplevt det här heller som du beskriver som macho och då har jag ändå hållt på med fotboll, basket, tennis och handboll. I fotbollslaget speciellt så kommer jag ihåg att vi hade en lätt utvecklingsstörd person som spelade med oss och jag tror aldrig han kommer ha eller ha haft så bra kompisar som de han fick i vårt lag som vi hade mellan 13-16 år. Han sprudlade av glädje och det smittade av sig (vilket gjorde det hemskt när han inte fick vara med längre p.g.a. elitsatsning). Sporten skapar gemenskap, ta inte bort det från dina barn.

Att pojkar i grupp pratar om diverse saker som har med tjejer och sex att göra är väl inte så konstigt i den åldern. Och just i sport efteråt i duschen så pratar man om sådant. Och tränare frågar om hur det går med flickvänner och liknande. Precis som jag utgår från att tjejer gör som sportar ihop. Däremot så är det självklar större risk att sexism skapas i event där könen blir separerade, och där har sporten ett problem eftersom könen oftast inte kan träna tillsammans. Men så länge det råder nolltolerans mot idioter som den ovan nämnda tränaren så har jag svårt att se att det är ett jätteproblem. Jag tror inte jag träffat på en enda (tydligt) sexistisk tränare av alla mina 15-20 tränare jag har haft i olika sporter, utan de som jag möjligtvis har stört mig på har snarare varit morsor som "råkat" komma in när man var i 15-års åldern och duschade. Något som verkar vara acceptabelt, men som aldrig hade accepterats tvärtom (antar jag? eller ni får säga om jag är ute och cyklar här tjejer, det kanske händer, men jag har svårt att se att en farsa går in i omklädningsrummet bland en massa 15-åriga nakna tjejer som om det vore världens naturligaste sak). Dock kanske detta inte förekommer alls längre. Jag är ju gammal nu så 🙂

Och om jag kommer ihåg något som sporten faktiskt har lärt mig så är det att inte ropa "jävla fitta" eller "cp-kuk" när jag blir sur eftersom man fick gult kort av sådant. Det rådde nolltolerans för det.

Denna människa är jävligt dum i huvet som gjorde nåt sånthär. Men jag är insatt i många sporter på både kill/tjejsidan, och jag blir jävligt förbannad när du skriver att du tänker begränsa ditt barn att göra allt han vill. Det finns massor av BRA tränare & detta är ett undantag och ett exempel på hur det kan se ut när det är som värst. Och ja, klart det finns andra sporter, men om Tamlin fastnar för just fotboll eller innebandy eller nån annan sport du tycker är dålig, så är det INTE bra föräldraskap att stoppa honom från det. Kommer Ninja att få utöva dessa sporter men inte Tamlin? Det blir ju orättvist som fan. Diggar dig apmycket i övrigt, men med detta tycker jag du tänker HELT fel.

…och själv är jag glad att min kille är helt ointresserad av sport, så han sluppit sån här skit. För min del räckte det med gympaläraren i mellanstadiet, det var en sexistisk sjuk typ som säkert hade skrivit ihop sånt där, men jag tvivlar på att han kunde skriva så bra. Plus att han hela tiden skulle kolla på oss småtjejer och kika in i omklädningsrummet efter varje jävla gympalektion, vilket hela skolan visste men ingen gjorde något åt. Morr.

självklart kommer jag inte FÖRBJUDA mina barn att sporta, oavsett sport – Men jag kommer uppmuntra vissa aktiviteter och styra bort från andra i den mån jag kan utan tvång. Som man gör som förälder, oavsett vad det handlar om.

Håller med om att den tränaren bara ska bort eftersom han tydligen helt saknar omdöme och känsla för vad som passar sig. Att han inte en enda gång hejdade sig och tänkte "vänta nu, är detta verkligen en bra idé i Sverige 2012" antyder ju också att han inte riktigt är den skarpaste kniven i lådan. Inte en person jag skulle släppa nära mina barn.

Jag förstår vad du menar med machokultur inom idrotten, men tror kanske du har en onödigt mörk bild av barnidrott idag. Har själv en son som spelar fotboll och ja, det finns drag av machokultur. I jargongen, i hur man förväntas vara etc. Sonens tränare är i princip bra, tillåter inte grovt språk, jobbar mycket med laganda & kamratskap osv, men de är stöpta i en väldigt stereotypt manlig form. Inte mycket genustänk 😉 Så visst, det är ingen ideal miljö. Men det ger också mycket positivt att vara med i ett lag – regelbunden fysisk träning (som kan vara svårt att annars få iväg halvstora barn & tonåringar på) och gemenskap.

När jag gick på högstadiet var alla de coola killarna 'sportfånar' (fotboll). De var också macho, sexistiska, homofobiska och allmänt otrevliga. Jag tvivlar på att detta var en tillfällighet.

Det är så fruktansvärt och ledsamt! Ja, jag blir inte bara arg utan även ledsen och frustrerarad!

Machokulturen ÄR stor i vissa sporter. Det kan låta så oskyldigt, men mycket sker liksom i förbifarten och inget som de flesta märker. Eller så är de så vana att det "ska vara så".

Jäävvlar vilket liv jag skulle föra om en tränare i några av våra barns sporter skulle uttrycka sådant här! (nu är jag iofs tränare själv också. ;))

andie bra sporter är sporter där könen blandas för där frodas inte samma stereotypa tänk.

Personliga favoriter är kampsport, ridning och dans.

LD:

Fast blandas könen i ridning & dans?

Samma son som spelar fotboll dansar också balett och streetdance det är han fan ensam om i hela stan. Och kanske har ridningen förändrats sen jag var tonåring för ett par decennier sedan, men då var det en 100% kvinnlig miljö.

En annan aspekt är ju den ekonomiska. En ridlektion kostar nästan lika mycket som sonen betalar i årsavgift till fotbollsklubben, så det är inte riktigt fritt att välja mellan dem & man inte har god ekonomi och/eller bara ett barn.

Dock så ser jag inte kvinnomiljöer som problematiskt annat än att de möjligen kan förstärka stereotyper. Men de lär inte ut våld, kränkningar eller machobeteende. Det är pojkar och mäns attityder och beteenden som är problemet. Inte flickors.

Måste bara säga att jag tycker du gör det väldigt enkelt för dig när du skriver att du "inte ser kvinnomiljöer som problematiskt". Jag har hållt på med hästar och ridning från att jag var 8 år gammal och ja, 99% i stallen är tjejer, det är dock verkligen LÅNGT ifrån en oproblematisk mysmiljö. Hierarkin i stallet är i många fall STENhård där man tävlar om de bästa uppgifterna, hästarna och högsta statusen, mobbning, förtryck och kränkningar är inte ovanligt i stallmiljöer.

Sen älskar jag stallet, har alltid gjort, och självklart finns det stall där sådant här inte alls förekommer, men ja, att kalla kvinnliga miljöer för oproblematiska är fel tycker jag.

Hej,

självklart är det förkastligt det som har hänt i den här klubben men jag håller med många av kommentarerna ovan. Jag tycker inte att man kan döma ut sporter på det sättet, eller till och med en hel idrottsform som lagsport faktiskt är. Min erfarenhet av lagsport både som utövare och tränare är att det lär en om samarbete och laganda och att inget går upp emot att vinna tillsammans med sina lagkamrater. Det är stor skillnad på att utöva individuella sporter och att jobba tillsammans i lag. Självklart är det tråkigt att tjejer och killar i många sporter tävlar separat, men att inte låta sina barn få möjlighet att uppleva all den glädje som idrott i lag kan ge låter verkligen sorgligt.

Kram Sara

Nej, kvinnomiljöer lär istället ut mobbning (icke fysisk), att snacka skit bakom ryggen på varandra o vem som kan banta bäst. Har du ens besökt en ridskola någon gång LD?

LD:

Nej, jag tror man är lite naiv om man tycker kvinnomiljöer är oproblematiska. Har som sagt erfarenhet från (egen) ridning och (sonens) dans och tycker ingen av dem var/är några idealmiljöer. Tvärtom väldigt hårda hierarkier, mycket konkurrens och "tyst" mobbning. Då tycker jag nästan fotbollsklubben är en bättre miljö, eftersom man där aktivt arbetar tex med laganda och gemenskap.

2012-01-14 @ 12:03:21

Postat av: Hanna

Jag har inte alls samma bild av fotbollens matchokultur som dig. Så jag frågade min sambo som spelat fotboll i hela sitt liv, och är nu halvtidsproffs om det stämmer. Och han svarar av egna erfarenheter: Klart det finns idioter till tränare som använder uttryck som "ni är väl inga kärringar", men det är långt ifrån vanligt. När man är liten så är det bara så jävla roligt, inget handlar om att man ska va matcho eller liknande. Man har inte en tanke på det. Jag har aldrig upplevt det så. Nu när man är vuxen och blivit gammal så handlar det om att bli bättre och det har ingenting med sporten att göra. Att bli matcho alltså. Det är mer svin på vanliga jobb än i laget, det har ingenting med sporten att göra. Det handlar mer om att göra nånting tillsammans. Jag tycker att om hennes son vill testa så ska han få göra det och om hon lär honom hur man är en vettig människa så är det ingen fara alls. Det är större risk att det händer i skolan där man ska vara den coola killen, för på fotbollsplanen har man så mycket annat att tänka på.

Att se kvinnomiljöer som opreblomatiska för män är i och för sig korrekt, LD: s son kommer säkert bli en populär pojke i en kvinnodominerad sport. Däremot är kvinnomiljön ett helvete för en tjej som inte "passar in sig i ledet". Där kan man snacka utanförskap och mobbning, ganska utbrett inom hästsport och typiska tjejsporter så som dans. Däremot så har tjejer en helt annorlunda sammanhållning i t.ex. fotboll och handboll, det är mer lagkänsla där i överlag.

Att fotboll för killar skulle vara en kränkande matchosport håller jag inte med om.

Håller fullständigt med Åsa ovan.

Och att det enkom är "pojkars och mäns attityder och beteenden som är problemet" håller jag absolut inte med om. Tjejer och kvinnor kan vara fruktansvärda mot varandra – och mot killar.

Att bara se pojkar och män som ett problem och att de måste ändra sig är både naivt och skrämmande. Idag är det bannemig nog lika tufft att vara kille som tjej.

Idag tränar min syster ett pojklag i fotboll. Då även min systerson är i laget är jag med emellanåt på träningar och matcher. De har en förbannat bra stämning i laget.

Dersom jeg skulle velge et miljø som IKKE fronter et sunt kvinnesyn, kroppssyn eller sosialt miljø, så måtte det nesten bli dans. Det høres litt ut som du lever i en bomullsverden dersom du tror dans vil være bedre (ut fra et genusperspektiv) enn hva innebandy er.

– Den dagen min son kommer och säger att han vill sparka fotboll eller spela innebandy är fan dagen jag sätter ner foten. Min son ska inte indoktrineras i machokulturen.

– självklart kommer jag inte FÖRBJUDA mina barn att sporta, oavsett sport

Det er så artig å lese hvordan du argumenterer 😉 Som da du den ene dagen sa til kommentatorene at de skulle gå og dø, fordi de var frekke mot deg. Og ingenting i nærheten av en unnskyldning var å spore i ettertid. Og to dager senere skriver du at du er ydmyk, innrømmer feil, og ber om unnskyldning dersom du har vært ufin. Som Oskar sa: Du KAN IKKE å be om unnskyldning 😉

😉

Ja, jag håller med det var skit det han gjorde, och nog kan det bli en mansgrisig kultur på vissa klubbar. MEN att säga att inom sportvärlden så är alla si och så, det är att dra det för långt, jag tycker att sport har gett kvinnor chansen att få tävla och bli tagna på allvar, inte lika respekterade som männen än, men vi är påväg dit! Särskilt när det gäller de kvinnor som utövar vintersporter. Se på Kalla, Person och kom ihåg Magdalena Forsgren och hur hon blev hyllad. Kajsa Bergqvist är ett annat exempel och Karolina Kluft inte att förglömma. Att kvinnor som är svettiga och röda oi ansiktet får bli idoler bara för att det är grymma på det de gör, det tror jag är bra för jämställdheten.

Det är tråkigt att det finns de som anser endast män(eller mansrollen) utsätter andra för kränkningar. Jag har förvisso aldrig varit aktiv i någon sport men i scouterna har jag varit sen jag var 7. När jag och mina fyra vänner(alla killar) började i senioravdelningen (14-18åringar) fanns det ingen ledare utan avdelningen fick klara sig på egen hand. Utöver vi fem nya killar betog avdelningen an sex tjejer och en kille. Jag måste säga att jag ser tillbaka på tiden där med mestadels positiva tankar men det finns annat också. Flera av tjejerna var ofta väldigt nedlåtande mot oss ”pojkar” och gav oss titt som tät gliringar. Som ett exempel kan nämnas ett tillfälle när vi satt och åt och en av tjejer bad en av oss yngre killar fylla på mjölkbringaren. Då sa en av tjejerna att ”vi kan ju inte be dem att hämta mjölk, då vet vi ju aldrig vad de kommer med”, var efter alla tjejer skratta och vi andra försökte sjunka genom jorden. I det hela taget tryckte de ner oss yngre killar.

Jag mins också att det blev en splittring efter en del ”back stabing” bland några av tjejerna som fik en att sluta och helt bryta med de andra. Det hände dock utanför scuotingen.

Jag vill också lyfta upp att efter diskussioner med lärare vänner och klasskamrater(jag är lärar/förskollärarstudent) har fått bilden att killar och tjejer generellt använder olika system för att ge sig på andra. Killar är mer konfrontativa som att retas, slås, håna osv. Tjejer har benägenheten att sprida rykten, baktala, frysa ut osv. Vilket som är värst är väll en smaksak men att säga att tjejer är änglar och killar är problem är trångsynt.

Kommentarer som några har fält här om att det bara är män som är dumma är nog en av anledningarna varför många lämnar feminismen och söker sig till något annat istället. Åtminstone spelade det in för mig.

Tänkte bara tilläga att jag också är glad att tränaren som DH tar upp har fåt sparken. Sådan åsikter är högst olämpliga när man ska arbeta med barn, och annars också.

Tänkte bara tilläga att jag också är glad att tränaren som DH tar upp har fåt sparken. Sådan åsikter är högst olämpliga när man ska arbeta med barn, och annars också.

Tillägger att tränaren som det handlar om undervisar på en gymnasieskola i b.la etik..(förutom innnebandy och psykologi) Skulle gärna vilja veta hur skolan ställer sig till detta.

Jag är medveten om att mobbing existerar på kvinnodominerande platser . Det jag menade var att KULTUREN på dessa platser inte är skadliga. Machokulturer vs kvinnokultur. Kvinnokulturen lär inte ut dålig människosyn eller dåligt beteende. Kvinnokultur lär inte ut våld och övergrepp. Det är DET jag syftar på när jag säger att problemet är männen.

Individer mobbar och dem kan man hitta varsomhelst.

Sen att flickor skulle snacka skit och mobba mer än killar? Det är kvalificerat skitsnack och inte sant nånstans.

Gud så arg man blir lixom, vilken CP-tränare. Fattar han inte hur hemsk kvinnosyn han har. De där pojkarna borde gå och se SCUM-manifestet så de lär sig vilka svin män är!

Haha, okej, då är jag precis lika trångsynt, och min man med för den delen. Jag vet inte vad vi skulle säga om vår son skulle vilja spela fotboll eller innebandy eller liknande. Men vi skulle inte hoppa av glädje direkt.

Det handlar inte om enskilda individer som mobbar här, stallkulturen och danskulturen är kända för att vara hårt hierarkiska och elitistiska. Men det är alltså okej enligt dig?

@Lady Dahmer

Machokultur är per definition något dåligt vilket kvinnokultur inte är där av instämmer jag i att den är värre. Det jag och många reagerat på är åsikten att det inte finns problem bland tjejkulturer och att machokultur likställs med alla killkulturer i alla sporter. Men det kanske är något jag har missförstått?

@ Linda

Jag är nyfiken varför är jag ett svin? Menar du att du inte är ett svin? Trots att du medvetet förolämpar och hånar mig och flera andra här.

Sen är jag nyfiken hur SCUM skulle kunna påverka pojkar possessivt? Eller är det kanske inte det som är meningen?

@MariaKB

Var det något som var roligt av det jag skrev?

Alla har ju givetvis rätt till sin åsikt men är det inte sexistiskt att mena att det inte finns problem bland tjejkulturer och att machokultur likställs med alla killkulturer i alla sporter. Eller?

2012-01-14 @ 19:33:08

Postat av: Sofie

Men om Tamlin vill lira innebandy sen så är han välkommen till oss i Norrtälje. Vi är två härliga kvinnor som tränar 20 glada små killar. Med enbart värme och noll macho-kultur. Dessutom väldigt genusmedvetna. 😉

Du sier: "Sen att flickor skulle snacka skit och mobba mer än killar? Det är kvalificerat skitsnack och inte sant nånstans."

Hvis du mener at jenter skulle snakke skitt og mobbe MINDRE enn gutter, så er det faktisk akkurat like kvalifisert skitsnakk!

ERIK givetvis så menar jag inte att killsport per automatik är macho. Absolut INTE! Men vissa sporter är överrepresenterade som t.ex hockey, fotboll osv.

EKE nej det menar jag inte. Men vad är stallkultur? Danskultur? Jag hade egen häst och umgicks med andra tjejer som hade egna hästar. Det förekom ingen hierarki eller mobbing. Ridskolor är nåt helt annat.

Dans? Balett? Street? Hip hop? Show? Är kulturen densamme oavsett inriktning?

@LD

Överrepresenterad i jämförelse med vad?

Hur vanligt förekommande är det?

Hur är det om man jämför med balett tex?

Är det verkligen tillräckligt utbrett för att dra alla klubbar och tränare ja hela sporten i sig över en kam?

Är det någon som förresten har några siffror på det här?

Jag måste dock lägga till att hästsport definitivt inte är befriat från mobbing och skitsnack. Det beror kanske på vilket stall man är på. Höll på med hästar hela uppväxten och var helt utfryst i stallet eftersom jag hade en egen häst. Det var "tror du att du än nån" och "nu pratar ingen med henne för hon har egen häst och tror att hon är så bra". Det var rangordning kring vem som red bäst och vågade mest.

innebandy eller fotboll är alltså machokultur? trodde det handlade om att alla är lika och får göra vad dem vill? Känns ungefär som om han vill dansa balett får han det för det är bara tjejer som gör det annars, men inte en så kallad "typisk killsport". Alla inom en sport är inte som du säger 🙂 det är lite att dra alla över en kam tycker jag. tror att skitsnack och mobbning finns lite överallt faktiskt.

Hoppas du inte menar allvar när du säger att din son inte ska få spela fotboll eller något annat för att det är en machokultur. Det är ju viktigt att föräldrar som du visar vägen för hur kulturen inom de olika lagsporterna ska se ut. Att det ska handla om gemenskap och att det ska vara roligt.

Jag har boxats när jag var yngre och det gillade inte "folk" för att det var en "killsport". Om man bortser från det korkade att slå på en annan människa är boxningen en bra sport när det gäller kroppskontroll och liknande. Förutom att slå på en boxningskudde hade vi lektioner om våld, anatomi, känslor o.s.v.

Min poäng är att hamnar man i en bra förening där gemenskap är viktigt så ger idrotten så mkt mer.

Kulturen måste förändras jag håller med dig, men den förändras inte genom att undvika den.

Jag förstår inte hur du menar med att din son inte ska få spela fotboll. Trodde du ville att dem skulle på VÄLJA själva och inte påverkas av samhällets normer. Du borde istället uppmana honom till det han vill men ändra barnets uppfattning på fotboll (om han tycker att fotboll är "macho".)

Din blogg är asbra förresten!!:thumbdown::thumbdown::love:

Fast just stallbacken har jag hört (av en man som varit i travbranschen i många många år) är ungefär den mest sexistiska plats man kan befinna sig på. Unga stallflickor som utnyttjas sexuellt av äldre tränare för att få favörer i stallet. Sköta älsklingshästen, få en bättre position i stallet osv.

Min son är 13 och spelar fotboll. Han tar för sig på plan och är en sjujäkla anfallsspelare som gör många mål men han är också en mycket empatisk och solidarisk pojke som värnar om rättvisa och jämlikhet åt alla i alla lägen.

Tycker du låter fördomsfull som få faktiskt…

Fast just stallbacken har jag hört (av en man som varit i travbranschen i många många år) är ungefär den mest sexistiska plats man kan befinna sig på. Unga stallflickor som utnyttjas sexuellt av äldre tränare för att få favörer i stallet. Sköta älsklingshästen, få en bättre position i stallet osv.

Min son är 13 och spelar fotboll. Han tar för sig på plan och är en sjujäkla anfallsspelare som gör många mål men han är också en mycket empatisk och solidarisk pojke som värnar om rättvisa och jämlikhet åt alla i alla lägen.

Tycker du låter fördomsfull som få faktiskt…

Hej och tack för en bra blogg.

Jag vill som så många andra kommentera din slutkläm om att inte din son ska få spela machosporter.

Så jävla svår fråga. Jag instämmer verkligen i ditt ordval om machosporter och kan, av egen erfarenhet i både innebandy och fotboll, till 100% instämma i sexuella maktstrukturer mellan dam- och herrlagen. Speciellt i herrlagen i lägre divisioner.

Men så blir jag ju så lycklig av dig och ditt underbara tänk och din uppfostran av dina barn. Om din son kommer hem någon dag och säger att han vill spela fotboll eller någon annan machosport så är det ju kanske just HAN som kommer vara den som inte slentrianmässigt accepterar exempelvis den omtalade innebandytränarens träningsmetoder. Eller så är det just han som säger ifrån någon kallar en medspelare för jävla fitta eller bög.

Jag kan ha fel. Allt kanske blir pannkaka, men jag tror på människan och din son har bra förutsättningar för att göra skillnad i ett äckligt machosamhälle när han blir stor!

Inte nog med att det är extremt konstigt och sjukt att skriva sådär till ett lag fjortonåringar, dessutom är det ju inte pedagogiskt någonstans… Förstod någon annan exakt vad han ville att de skulle göra på planen? För det är väl inte så att det faktiskt finns sexiga och villiga tjejer ute på planen? Det vore en ganska underlig sport.. Borde finnas bättre och tydligare sätt att beskriva taktiken, såvida man inte är en SNUSKGUBBE med allvarliga problem.

Hej Lady Dahmer!

Du vore artigt om Du har möjlighet att korrigera Magdalena Forsbergs namn, som hon egentligen heter (http://sv.wikipedia.org/wiki/Magdalena_Forsberg), i ”Meas” kommentar från den 14 januari förra året. Det är endast ett mycket fåtal personer som heter den namnformen som nu används, och det brukar bli trist när det uppstår missförstånd. Allt gott!

Med vänliga hälsningar,

”Andromedeya”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *