Kategorier
feminism & genus

”Eftersom behåringen är ett resultat av att flickor blir kvinnor, så ÄR det kvinnligt med kroppsbehåring"

Jag får ofta frågan varför jag känner ett behov av att ”skylta” med min kroppsbehåring. Vad det nu betyder egentligen. Jag döljer den inte om det är det som menas. Är det att skylta kanske? Skyltar du med dina rakade kroppsdelar?

jag bara undrar spontant, de som inte bryr sig om kroppsbehåring, varför ska de ofta skylta med det? Varför skriver Lady Dahmer ”Jag använder inte shampoo och jag rakar mig inte under armarna.” i sin beskrivning efter att hon berättar om sin man och sina barn?

Jag bryr mig om kroppsbehåring. I högsta grad. Det gör de flesta av oss som avstått rakning av ideologiska skäl. Vi bryr oss även en hel del om de normer som finns i samhället som dikterar för oss att en kvinna SKA raka sig. Och de normer som säger att de som inte rakar är ofräscha, okvinnliga och äckliga. Hår ÄR en big deal, men jag önskar att det inte var det. Så varför skyltar jag med det? För att det är viktigt. Det är viktigt att visa att så här ser vi ut. Det är viktigt att väcka nya tankar. Det är viktigt att provocera för det leder till diskussion. Och det är viktigt att vara en förebild. Jag får så otroligt mycket mail från tjejer som säger att de vågat slänga hyveln. Tack vare mig. Det är… wow liksom. Vilken genomslagskraft och vilken enorm påverkan lilla jag har. Därför är det viktigt för mig.
(…och kanske för att vara lite uppe i ansiktet på de som faktiskt tycker att jag är äcklig eller okvinnlig.)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

26 svar på ””Eftersom behåringen är ett resultat av att flickor blir kvinnor, så ÄR det kvinnligt med kroppsbehåring"”

Jag rakar armhålorna och underlivet för att jag helt enkelt inte vill ha hår där, inte för att man "måste" som kvinna. Benen däremot ger jag fan i!

Sen tycker jag att så länge man är ren, tvättad, duschad så blir man väl inte äckligare för att det sitter hår (som också är rent) lite här och var.

Varför skulle det vara äckligare:S

Skylta på ni, tycker jag!

Jag tycker det är bra.

Själv rakar jag mig under armarna däremot, (p.g.a att jag svettas så mycket av mina mediciner så om jag inte rakar mig luktar det tusen gånger värre, har testat både och..)

Men jag tycker att det är viktigt att komma ihåg hur man ser ut, och hur man är född. Jag tycker att folk får raka sig bäst dom vill, och de som inte väljer att raka sig har exakt lika stor rätt till det.

Hår är INTE äckligt.

Jag rakar mig inte heller, men nu har jag blivit gammal (nybliven 30-åring) och (ny)gift och 2barnsmamma så jag orkar inte bry mig riktigt. Jag sminkar mig inte heller var dag, för några år sedan skulle jag aldrig våga visa mig utanför dörren utan smink och nykammat hår. tragiskt.

Men jag undrar lite om den här menskoppen, varför använder man en sådan? För menstruationen så klart, men varför istället för bindor odyl.?

Och en sista fråga: Använder du tygblöjor?

Jag håller med dig, mitt hår är väldigt viktigt för mig. Dels för att jag tycker att det är jävligt snyggt med orakade armhålor och dels för att det är ett av mina tydligaste ställningstaganden som feminist. Jag blir så jävla sur när folk ska påpeka att det minsann finns viktigare saker att bry sig om än hår men om man aldrig ska få kämpa för nåt annat än the big stuff händer det ju ingenting! Det är skitbra att du bloggar och lägger ut dina vackra bilder så att fler kan ta kontroll över sin egen kropp och acceptera att det är naturligt och inte alls äckligt med hår!

Från början var min håriga kropp bara ren lathet, jag orkade helt enkelt inte raka mig hela jävla tiden. Sen började folk påpeka att jag "måste" raka mig…. ursäkta mig men, måste? Så på senare tid har det mer och mer blivit ett ställningstagande, numera gör jag ett aktivt val att inte raka mig.

Jag begriper inte hur människor kan anse sig ha rätten att bestämma vad jag ska göra med min kropp.

Egentligen kan man tycka att hår borde betraktas som kvinnligare än rakat, med tanke på att varenda kvinna har det naturligt. Om inte annat är det inte mer än mänskligt, mer normalt än något annat människan kommit på. Bara en tanke som kom när jag läste, haha.

Annars tycker jag att hela frågan egentligen är ganska fånig. Tänk ifall alla människor bara kunde köra på vad de själva trivs bäst med, och så kunde man bara respektera (och gärna även älska) det faktum att vi är alla olika. Tänk vad enkelt och trivsamt det skulle bli!

Det finns många kvinnor/tjejer som säger att de VALT att inte ha hår under armarna/på benen, ingen som tvingat dem. Men självaste idén till att raka sig har ju kommit från nånstans – och nu när alla gör det, så tycker man automatiskt att det är snyggare. Jag är en av dom, som påverkats av idealet. Tidigare, när jag var yngre, rakade jag inte benen, men nu gör jag helt plötsligt det och kan inte komma ihåg anledningen till det heller. Samma sak med att raka under armarna, nu skäms jag om jag så har bara lite armhåle-hår, det är så tragiskt.

Min kille brukar få en ful mustage, så jag "tvingar" honom till att raka sig genom att säga att jag struntar i att raka mig under armarna om han inte rakar sig i ansiktet xD Jag är hemsk!

Jag ser framemot den dagen som jag också kan vara stark nog att se förbi ideálen.

vet ni om att det varje år är sju tusen kvinnor i Sverige som får diagnosen bröst cancer ?

att vara Frida Karlsson är som att vara som vilken tjej som helst fast ändå annorlunda.

att våga stå för sin dröm om att kunna göra en skillnad är stort.

jag kan inte själv skapa denna skillnad men tillsammans kan vi.

i fredags bestämde jag mig för att försöka skapa skillnad i denna rosa månad och i denna resa behöver vi nå ut till världen.

jag startade en insamling till rosa bandet månaden med hopp om att vi tillsammans hjälps åt för ingen kan göra allt men alla kan göra någonting.

vi kan tillsammans samarbeta mot en bättre forskningsmetod för att i snabbare takt kunna skapa behandlingmetoder och samtidigt som vi gör det så ger vi

människorna med cancer ett rikare liv.

att vara den som drabbas har jag ingen kunskap om.

jag kan inte förmedla den känslan men jag kan förmedla känslan av att vara anhörig när någon drabbas.

om jag fastnade i ett inre kaos ett inre kaos fylld av rädsla hur känner sig då den drabbade ?

det blir deras vardag och deras tillvaro vill vi se på när andra människor drabbas ?

vill vi stå bredvid och se på med vetskapen om att vi inte gjort något för att skapa en skillnad.

vi kanske inte kommer göra så hela världen förändras men vi har gett dom drabbade en känsla en känsla om att vi är med dom.

att få känna den känslan av att inte vara ensam i kampen mot cancer är stor nog för att kunna ge deras vardag och deras hopp en extra glans.

min insamling är startad http://samla.in/l8

vill ni vara med i den och hjälpa mig att nå ut till världen ?

Via er bloggar och facebook – Finns en rosa bandet grupp !!

Hoppas du hjälper mig – tack för du läste mitt mail =) KRAM

Jag rakar mig väldigt sällan på benen, känner mig inte ett dugg okvinnlig eller äcklig. När mina kompisar säger "jag har så håriga ben" då drar jag upp byxbenet och det blir tyst.

Att jag inte rakar benen är också av hälsoskäl. Jag har nämligen psoriasis, och om jag rakar mig så förvärras det. Så jag ser inga plus med att raka sig.

Men självklart gör jag det ibland, men det brukar gå sådär 6-12månader imellan.

Tycker det är skitbra att du vågar säga att du inte rakar dig, och att visa att man kan trivas med sigsjälv ändå!

Alltså, jag anser mig vara feminist. Men jag vill ha rakade armhålor, mutta och ben… och jag vill gärna att om jag ska vara med en kille, att han är rakad downstairs… kan man vara rakad feminist? Bara undrar vad du tycker? 🙂

siri – man får se ut hur man vill som feminist. Men man bör vara medveten om och kritisk till de normer och ideal som samhället dikterar och hur de påverkar oss. och man måste våga ifrågasätta och rannsaka sig själv; varför tycker jag så här? Varför gör jag så här? osv.

Jag vill helst inte ha hår i munnen eller i min murra efter sex? Haha, lite töntigt men alltså det är den åsikten jag har kring kroppsbehåring… rent allmänt bryr jag mig inte, och jag rakar faktiskt inte benen på vintern.

Men annars gör jag det. Idealen finns nog i mitt omedvetna, men det är inte ett aktivt val att följa dem. Mina föräldrar har lärt mig att människor som dömmer mig efter utseende ändå inte är värda min tid, och att alla är vackra oavsett.

En fråga som skulle glädja mig mycket om du ville svara på är; hur tvättar man sitt hår utan shampoo?! Jag har nämligen försökt flera gånger att avvänja håret från shampoo – jag är övertygad om att det mår mycket bättre utan det – men liksjutton får jag en bestående fetthjälm efter mindre än två dygn. Vad är hemligheten?! Hur gör du?!

Tacksam för svar! 🙂 /Johanna

sv: I så fall ber jag så hemskt mycket om ursäkt. Jag borde inte ha kommenterat på något som jag inte visste något om. (Fast å andra sidan är jag liiite glad att jag gjorde det, eftersom det ledde mig till din blogg. Den är underbar!)

Hoppas erat bloggbråk tar slut snart, och att hon slutar provocera dig eller vad det än är hon gör… Och att alla inblandade går vidare PÅ RIKTIGT.

:-s:-s

Jag tycker faktiskt tvärtom:

Jag tycker inte det är kvinnligt med hår under armarna eller på benen, att ha buskiga ögonbryn..eller mustasch och tycker inte det är fint. Men känner inte att jag har nått att göra med om andra låter sånt hår vara kvar. Jag tar bort det, det är mitt val så klart. Sen om jag tycker så för att media "lärt" mig tycka så, det skiter jag faktiskt i.. det är inte direkt skadligt att tycka det är finare utan hår :thumbup: och jag ingen lust att förösöka "lära" om mig, ser som ingen mening i det. Varför försöka ändra på sina egna åsikter som i detta fall inte skadar någon? Det är inte samma sak som tex svälta sig själv.

Jag respekterar andas åsiker om hår eller inte hår och hoppas folk kan respektera mina åsikter också! 🙂

Precis som med religion. Jag respekterar att andra tror på Gud om dem respekterar att jag inte gör det.

Och jag respekterar att du inte vill raka benen om du respekterar att jag vill göra det 🙂

I slutändan är det så det måste vara för att världen ska fungera!

Jag rakar mig inte, dels för att jag faktiskt känner mig som en kvinna när jag har mitt hår och dels för att jag har en 11 årig dotter som börjat få hår på sin kropp.

Vill verkligen inte att hon ska känna att det är något konstigt med det.

Har i så många år tyckt att det varit fel och brister med min kropp, nu vill jag låta den vara precis som den är.

Jag håller med. Det är ett viktigt ämne och jag skyltar gärna med min kroppsbehåring just därför. Det är inte det att jag vill omvända alla som regelbundet nyttjar en rakhyvel, jag vill försöka neutralisera håret. Det är inte rakningen i sig som retar upp mig, utan de bakomliggande motiven och den skrämmande ofta förekommande uppfattningen kring att de som gör tvärtom är äckliga, okvinnliga och ohygieniska. Jag vill ifrågasätta hela det där "det är ett fritt val och jag gör det bara för min egen skull"-argumentet och uppmana till lite kritiskt tänkande.

Hräligt med en blogg som både är rolig och har substans!

:thumbup::thumbup:

Jag väljer att raka mig men bryr mig inte ett dyft om mina medmänniskor gör det samma! Jag noppar mina ögonbryn men struntar i om alla andra kör naturliga, jag sminkar mig men tycker att det är lika snyggt att vara utan.

Jag har lite underliga fobier (fel ord men kan inte komma på ngt bättre) som jag tror har med synfel att göra (!) jag kräks när jag ser bilder med mycket prickar eller underliga snirkliga mönster (känns precis som när man är åksjuk!) och när jag ser håriga ben på nära håll får jag samma känsla. Det är lite underligt, sure, men därför rakar jag mig. Om jag ska titta närmare på någons kroppsdelar får dom gärna vara rakade annars blir jag illamående helt enkelt! Nu låter jag helt knäpp men det bjuder jag på 🙂

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Tänk hur onaturligt naturliga vi var, vi som är jätte, jättegamla idag (jag är 50+) Raka? Va, vaddå hade vi nog förundrat gapat om någon föreslagit nåt sånt. Många av oss hade inte heller BH eller använde smink…

Men! Flera av oss har blivit ganska normala ändå, hittat partner (en eller flera sen dess) och har fortfarande inte fattat grejen…

Så det kan vara!

Jag rakar mig eller använder andra metoder för att ta bort hår. Jag gör detta för att jag har sådan hyperkänslig hud att håren irriterar och kliar. Bryr mig inte om hur andra gör, det är deras val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *