Kategorier
feminism & genus

En bild

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

50 svar på ”En bild”

Bara posen som tjejen i bikini har, put med rumpan, tummen innan för linningen, upp med bröstet. Okej, inte så överdrivet kanske, men movesen sitter redan där, helt jävra sjukt!

Folk som INTE reagerar på sånt här borde fan få huvudet undersökt. Fast jag förstår ändå varför de inte gör det, för att vi är så invanda med att det här är normalt. 🙁

Som Helena: En bild säger mer än tusen ord.

Minerna – tjejen som ler, killarna som är allvarliga (vad brukar Genusfotografen skriva: mordiska blickar!)

Poserna – ena tjejen sexig pose, killarna visar musklerna och står bredbent

Jag tänker maila mitt inlägg med barnkläder från o lördags till H&M Kundservice, har bara inte kommit till skott än, och jag tycker att vi alla som irriterar oss på deras reproduktion av vansinniga könsstereotyper ska göra detsamma! De hävdar bestämt hela tiden att det är "efterfrågan som styr, och kunderna vill ha det såhär!" – och då måste vi bevisa dem motsatsen.

on the dot. men det är väl såhär det är? inget förvånande, bara skrämmande att de som gjort denna reklam inte inser vad de gör; för det tror jag faktiskt inte att de gör – antagligen rätt omedvetna om vilket budskap de ger via bilden.

Först tänkte jag "cool bild". Tjejen står med armarna i kors och den andra ser tuff ut… tills jag tittade lite närmare och hon står och håller lite utmanande i bikinitrosan á la Tyra Banks i Sports Illustrated. Usch.

Åååh vilka söta gulliga tjejer med sina blommor i håret och ååh vilka tuffa killar som visar musklerna!! GUD SÅ GÖÖLLIIGT

Eller nej juste…

VIDRIGT är vad det är. TACK Lady D för att du har fått mig att vakna och se hur sned denna jävla värld är. Jag ska nog klippa kablarna alltså, vill inte föda några barn in i världen som den är just nu..

Jag såg den bilden i ett nyhetsbrev från H&M och reagerade direkt. Alla tre pojkar står upp medan de tre flickorna hamnar i poser jag inte tycker är okej. Varför måste flickan stå över valen på det där sättet med fingret i trosan? Den tredje flickans pose, som visserligen inte visas just i den här bilden, gjorde mig också obekväm.

Vid det här laget borde det stå alla klart att H&M är ett sk*tföretag som medvetet reproducerar könsstereotyper, hetsar fram osunda skönhetsideal för kvinnor och flickor och struntar fullkomligt i deras anställda i andra länder. Alla borde bojkotta H&M och låta dem veta att vi inte ställer upp på sådant här.

Jag håller inte riktigt med

Tjejen med baddräkt är riktigt bra för att vara en barnbild.

Hon står stadigt på jorden, en bra pose med armarna.

Baddräkten är fin och hon har passande accessoarer

Hon har sitt hår i en passande frisyr och är inte toksminkad

Pojkarna är, tja klicheèr.

Men på ett harmlöst sätt i sammanhanget när det gäller badbilder. Schyssta kläder

Visst speglar det könsroller och skillnader.

Men jag kan sortera in det i facket välj dina strider

Den andra stackars flickan däremot är ju inte så rolig

Här har man en bild som är direkt sexualiserad

Allt ifrån posen till bikinin till stylingen

Det värsta av allt – hon verkar inte ha haft roligt när hon medverkat i det här.

Där kan man verkligen fråga sig var föräldrarna varit som borde tagit strid för att den bilden inte borde varit med

Sjukt tråkigt när pojkar ska framställas som "pappa upp i dagen". De ska posera så att de framstår som starka med muskler. Iriterande med tanke på att de är BARN och har därför inga synliga muskler…Men näää juste de är ju POJKAR och de KOMMER och FÖRVÄNTAS att få det en vacker dag. En djup jävla suck utbringar jag åt det.

Bilden på tjejerna…Ja alltså den är faktiskt inte helt katastrof om jag ska vara ärlig. Jag har inga problem alls med att de har blommor i håret, fjärilsmotiv eller rosafärgade bikinis. Tycker det är bra att de står kaxigt. MEN däremot är det så jävla iriterande att de framställs som sexiga. På så sätt förminskas hela kaxigheten och tappar helt sitt värde. Det är sjukt jävla iriterande att tjejer/kvinnor alltid måste "visa sina härligheter" eller vara snygga för att det ska vara okej att man är kaxig, eller ja helt enkelt inte bryr sig om andras åsikter och står upp för sig själv. Om man inte passar in under "behagande objekt" nä då ska man hålla käften för då har man ingen som helst rätt att öppna käften och "näbba emot". Är man inte behagande som kivnna då jävlar…

Sådana här bilder och tröjan med 2pac… Halva min garderob är från h&m men ibland tänker jag att jag borde elda upp skiten och köpa nytt. Vill inte sponsra eländet…

Hej, en fundering.

Ibland lägger du upp bilder utan att länka eller något, eller skriva var du fått dem. Kan inte du göra det? Inte för att du måste eller något, men ah. Ett förslag. För det vore kanske intressant att titta upp det själv utan att behöva leka detektiv. Som typ den här bilden.

Nu var det någon i kommentarerna som skvallrade om att det handlade om HM, men aa. VORE JÄTTENAJS AV DIG!

Ha det bäst!

Svar:
ibland vet jag inte ursprunget eftersom att bilderna delats så mycket av så många.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Här har vi ett typexempel på hur många riktar in sin kritik på flickorna. Jag tycker det är för sorgligt. Pojkarnas posering är väl den mest extrema egentligen?

Varför ska vi alltid kritisera flickor och hitta en massa jävla fel på allt som har med tjejer att göra. Åh, en flicka ler på en bild.. Vips får man visst inte ens le på en bild. Men hon står bestämt med armarna i kors, en powerpose! Ingen som ser det? Men att två pojkar står och ser ut som rovdjur, spänner musklerna med hotfull blick (jag övertolkar om ni gör det), ja då är det nästan INGEN som reagerar.

Ja, flickan till vänster har uppenbarligen blivit tillsagd att posera lite coolt (och kanske för vuxet, även om jag själv tolkar kroppshållningen som att vara "tuff" snarare än sexig) men varför ska det vara så mycket fulare och hemskare än att pojkarna spänner musklerna? Snälla TÄNK EFTER. Ja ni vill påvisa stereotypa könsroller men rikta inte alltid in all kritik mot flickorna. Det är samma mönster ju! Att flickor ska sönderanalyseras och hållas i schack, men pojkars beteende urskuldras och viftas bort lite grann som pojkaktigt charmigt. Boys will be boys typ. Titta på bilderna igen och om en analys ska göras så borde den innefatta båda bilderna som TILLSAMMANS visar på ett problem. Varför ska dessa badflickor klä skott för HMs taskiga könsrollsstänk?

Tänk om de kunde göra tvärtom lite mer? Vad bra det hade vart. Min dotter har efter en del beröm lärt sig att säga "Jag är stark!" och göra rörelsen till höger. Känns väldigt bra att hon har det i sig innan hon matas med sånhär skit.

Om ni ser något sexuellt utmanande i denna bild kanske det är era egna reaktioner ni borde ifrågasätta.

En tjej som försöker se lite kaxig ut, en glad tjej som står helt normalt, och två killar som flexar lite. Total harmlöst.

Svar:
nice try att försöka få det till att vi är perversa. Nej det funkar inte. Att du är sorgligt omedveten om kroppsspråkets betydelse samt könsroller betyder inte att det vi talar om här inte finns.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Pojkarnas tycker jag synd om – står och försöker visa sina s.k muskler och ser sura ut…

Tjejen med fjärilarna på baddräkten har jag inga problem med alls då hon ser glad och självsäker ut. Den andra tjejen dock…en val mellan benen, och står på ett väldigt vuxet och sensuellt sätt…*ryser*

Reklam för barnkläder är ju bara allmänt vidrigt tycker jag. Varelse den talar om för oss att pojkar är tuffa, flickor passiva eller att alla barn är så jävla glada, könsneutrala och färgglada. Orkar inte med nått som talar om för mig hur mina barn måste vara, som pojkar flickor eller hennar.

Lady: Ni är perversa och jag är okunnig, jodu. 🙂

Missförstå mig rätt, sexuell exploatering i reklamsammanhang är vida utbrett och även när det gäller barn, och jag är helt enig om att det är bedrövligt. Men detta var knappast ett exempel på detta.

Jag menade heller inte perversa, jag menade att ibland måste man ta ett steg tillbaka och inte försöka leta efter dåliga tolkningar av allting. Det finns ju tusentals exploaterande reklambilder på barn så varför ge sig på den där. Du skulle ju annars döma ut 50% av en vanlig Svenssons familjebilder som exploaterande.

Svar:
Jag tycker tvärtom att man inte ska osynliggöra tydliga strukturer. Hade det bara varit EN bild så hade ingen brytt sig, men den här bilden är en av tusentals likadana.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Din profilbild är ganska lika vänstra tjejens pos. Menar du att jag ska tolka det som att du exploaterar du dig själv med flit och isåfall med vilket syfte?

Svar:
tycker du att min bild känns sexualiserad eller sexig?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker din pose är väldigt lik vänstra tjejens. Det torde vara uppenbart att jag inte tycker någon av dem är sexualiserad. Kan du beskriva vad som gör dem väsensskilda för mig som är okunnig?

Svar:
det är subtilt men bilden på mig utstrålar pondus. Jag har inte tummen innanför byxorna och jag putar inte med rumpan med särade läppar (en klassisk pose kvinnor ofta använder).
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker inte hon putar med rumpan, men vi får väl agree to disagree. Det är en viktig kamp att föra, speciellt när det gäller barn. Men det här var inget bra exempel tycker jag.

Jag blir så provocerad av denna bild så att jag kokar. Denna eviga, fortsatta cementering av roller… Och flickan till vänster… Alltså när jag ser henne och hennes pose vet jag inte om jag ska gråta eller vråla av ilska! Jag vill kasta mig in i bilden och slita henne därifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *