Kategorier
feminism & genus

En man som fattar

Tack Angelica!
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

29 svar på ”En man som fattar”

Jag gillar hans musik, men har alltid tyckt "sådär" om honom efter att ha läst om honom i Cyril Hellmans bok. Om jag minns rätt så är Iggys första reaktion på att Cyril är svensk "era brudar luktar inte i fittan". Sedan refererar han till sin fru som "hon där hemma" och pratar om att hon inte heller luktar i fittan för att hon är kines, eller något liknande. Nu var det ett tag sedan jag läste den boken, men ah, som sagt. Han känns väldigt gubbig på det sättet.

Jag erkänner, jag gick in här för att jag läst slut alla (numera) menlösa bloggar som finns. Jag har nämligen varit lite rädd för dig (jag hade väl föreställt mig en arg tråkig småbarns morsa som vägrade raka sig). MEN du ÄR ju fantastisk!

Jag tror till och med att jag helt plötsligt behöver dig haha.

Någon som vågar vara sig själv (läste precis seriemördar inläggen).

Fridens liljor!

Hej! Håller på med en skoluppgift där vi ska skriva ett Forsknings-PM. Jag vill gärna forska om något gällande genus. Har du någon bra idé vad som skulle vara intressant att ta reda på? 😛 Finns ingen jag vet som kan mer om genus än du.

Fast finns ingen text i originalbilden. Iggy är däremot djurrättsaktividt och bär på bilden en ormskinnsväska. Hade varit en suverän text om det var ngt han sagt eller del i en större kampanj.

fast…det är fortfarande en citat av honom såvitt jag förstått.

Och ang lukt i fittan eller inte; Iggy har alltid sagt vad han tänker, rakt ut, och har han fått för sig att det "är" så med svenskars lukt i fittan eller ej så tycker han väl så, har nog inget med hans kvinnosyn at göra. Sen är ju ingen perfekt eller hur…?;-)

Jag fattar inte hur man kan tycka att det skulle vara negativt att vara en tjej. Jag tyckte visserligen tvärt om förr, alltså att män var något negativt. Nu inser jag att det har ingen betydelse om man har snopp eller snipa för vi är alla människor. Människor är inte dåliga individer är.

@ Linda

Vilken nivå ska den vara på? Är det i högstadiet, gymnasiet, universitet eller annan utbildning? Är det bara könsroller eller andra aspekter på jämställdhet du är intresserad av? Är det kvinno- mansroller eller en blandning du är intresserad av? Ska det bara baseras på tidigare forskning alltså en litteraturstudie eller ska du göra en praktisk undersökning också?

Själv är jag inte super insatt i forskning kring genus, utan överlåter det åt andra. Tänk bara på att genusvetenskap och genusforskare får mycket kritik nu, bla för att de anses bara söka bekräftelse på sina åsikter. Om det är sant vet jag inte men du borde ändå få veta det. Visserligen så utgör inte det något jätte problem eftersom andra forskningsgrenar också forskar om genus tex sociologi.

Annat jag kan tycka vara intressant som jag försöker sätta mig in i är saker som:

Våld i nära relationer, ett kvinnofråga? (Drabbas kvinnor värre av relationsvåld? Vilken hjälp får utsatta för relationsvåld i förhållande till kön? Vilken hjälp får förövare i förhållande till kön? Vilken bild förmedlas av relationsvåld i förhållande till kön? Vilken syn på relationsvåld finns i förhållande till kön?)

Lönediskriminering. (Har vi lika lön för lika arbete? Är kvinnor strukturellt diskriminerade när det gäller lön? Lönediskrimineras män?)

Finns det ett glastak för kvinnor? (Har kvinnor svårare att göra karriär? Är kvinnor diskriminerade i arbetslivet? Är kvinnor diskriminerade till maktpositioner, tex politiska och styrelser poster?)

Utbildning, jämställt? (Har män svårare i högre utbildningar? Diskrimineras kvinnor i klassiska manliga utbildningar? Varför misslyckas fler män i skolan, diskriminering?)

Till dessa fyra områden kan jag hänvisa dig till en del forskning och rapporter. Du måste fortfarande leta och ta reda på saker själv för jag är inte säker på att jag sitter på allt.

Har precis varit inne på http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=28711&beid=1987299 – vet inte ens varför jag klickade på länken från någon annan blogg…men så kände jag att jag var tvungen att kolla klart på videon. Lite som när man kollar på "Extrema människor" eller vad nu den typen av program heter, där det är människor som är född med en fysisk "defekt" och man får följa deras liv, man är fascinerad och kan inte slita sig fast man egentligen skulle göra något annat, bara för att se HUR de verkligen ser ut och vad som händer i slutet. (I smyg, egentligen säger jag inte att jag faktiskt gör så. Jag vill egentligen framställa mig som en person som tycker att vaddå, en människa med elefantiasis i benen som nu väger 400 kg, det är ju en människa som alla andra och jag tittar inte extra för det. Inget konstigt där!)

Fast modebranschen är bara så bisarr och det värsta är att en video som denna inte ens är överdriven! Livet ÄR så för så många människor – "att välja den riktiga diamanten kan vara den största beslutet i ditt liv", "Haaar du sett nya Mulberry-väskan, vaddå har du den från FÖRRA säsongen, ja det är ju inte helt up-to-date", "jag måste banta nu när jag fyllt 30, jag menar varför ska Rickard annars stanna hos mig" och jag blir lika chockad varje gång jag ser/hör något sådant.

Ramblings, ramblings…min poäng kommer nu och det är den att det är skönt att få väga upp all Aftonbladet-läsning om bantning, mode, bantning à la Katrin Zytomierska och HUR DU S K A VARA som kvinna – med att få lov att läsa Lady Dahmer! Skönt att se att det finns människor som SER normer och vägar bryta dem. Inte för brytandets skull alla gånger, men för att göra som man själv vill, föda tanken att "hur hade jag tänkt om jag inte var uppvuxen med normen X, hur kan man tänka istället". Skönt med någon som tänker lite längre än "men vad ääär det för fel på att vara flicka?" när jag själv säger att jag inte i första hand skulle kalla min dotter för "flicka" utan för "barn" om jag fick en. Skönt med någon som kan bekräfta sina barn på annat sätt än att de är Fina och Duktiga och Bra när de har på sig vissa kläder/gungar högt/går själva. Om jag får barn skulle jag vilja att mina barn har en sådan som du som mentor genom hela deras liv. :love:

Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *