Kategorier
feminism & genus

En sån där random feministfitta som lägger hela rörelsen i famnen på ett par orakade ben…. eller hur var det nu?

Och nu när jag bloggat om mitt kroppshår igen så kommer en liten klick få för sig att jag tycker att det är feminismens viktigaste fråga. (Jo, jag vet en del människor fattar verkligen ingenting) FÖR ANNARS HADE JAG INTE BLOGGAT EN MASSA OM DET! 

Och då vill jag påpeka att nej, det är det verkligen inte. Inte på långa vägar. Men det handlar liksom inte om hårets vara eller ickevara utan om kvinnors rätt till sina egna kroppar och rätten att se ut hur de vill oavsett om det gäller att följa normen eller bryta den och det är ganska viktigt ändå.  Men visst, det är ju en liten fråga i jämförelse med t.ex löneklyftor eller delad föräldraledighet eller mäns våld mot kvinnor. Såklart. Men att man bryr sig om mindre frågor betyder inte att man låter dem ta fokus från de större. Ba så ni vet. Känner att det är viktigt att jag poängterar detta så att jag inte beläggs med en massa åsikter och ställningstaganden jag egentligen inte står för. Det är nämligen ganska tröttsamt och framförallt ett oärligt sätt att debattera på!
Feministfittan tycker alltså INTE att håriga armhålor
eller orakade ben är superduperviktigaste feministfrågan i världen.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

21 svar på ”En sån där random feministfitta som lägger hela rörelsen i famnen på ett par orakade ben…. eller hur var det nu?”

Vilka är de stora frågorna då? Känns som majoriteten av dina inlägg just handlar om utseende och kläder, komplimanger etc. Missförstå mig rätt, det är intressant också men jag verkar ha missat vad de stora frågorna är.

Svar:
det är lättare att blogga om sånt som folk känner igen. Jag har skrivit om fp’n, löneskillnader, mäns våld (som jag dock skriver om mycket) osv men det finns inte lika mycket att säga. Jag bloggar ju mer vardagligt om sånt som berör och då blir det mycket utseende och självbild osv.
De större frågorna lämnar jag åt de som är mer utbildade och som har bättre koll. T.ex Zettermark med Z.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag får ofta den kritiken från vissa bekanta när jag retweetar eller lägger upp nåt på Facebook, att det är "små frågor". Nu senast var det en sak från genusfotografen, det har varit hen m.m. Jag ser det som så att de "små" sakerna har att göra med de stora sakerna. Att kvinnor bedöms utifrån sitt yttre står i relation till att det finns färre kvinnliga än manliga vd:ar med mera, hur vi bemöter barn formar hur de blir som vuxna med mera. Men vad man än gör får man kritik, Fanny skrev bra om det för ett tag sen. Det är aldrig tillräckligt "viktigt", bryr man sig om djur är det fel, för man ska bry sig om fattiga, gör man det så ska man bry sig utsatta barn etc etc.

Svar:
Vad får man bry sig om liksom? Allt blir ju litet i jämförelse med svältande barn. Man diskvalificerar sig själv ganska så brutalt när man förminskar andras engagemang med argumentet att det finns viktigare saker att bry sig om.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lol när man ser den där bilden kan man verkligen inte tro att du är 35… Lite Ullared-stuk över den.

Svar:
HAHAHA Ullared-stuk? Är det ett fint sätt att kalla nån WT på? 😉
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du har helt rätt att hår eller inte hår är en väldigt liten fråga men den större bakomliggande frågan, rätten till kroppslig självständighet och integritet, är det.

Svar:
BINGO! Att den biten ska vara så svårt att förstå? Jag anklagas ofta för att inte vara tillräckligt djupodlande, men hur ytligt tänker man om man tror att det bara handlar om hår?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det spelar väl inte så stor roll om andra anser att frågorna är tillräckligt stora eller inte?

För mig kan frågan bli stor om jag lägger ner tillräckligt mycket tid på den varje dag eller varje vecka. Dessutom är det här egentligen inte en stor fråga men de som säger att "Måste ni göra det här till en så stor fråga, folk får väl göra som de vill (så länge de inte är nära mig)" är ofta de som blåser upp det till en stor jävla fråga så fort kvinnor (eller män) tar sig "rättigheten" till att göra vad de vill med sina kroppar.

Det konstiga är att jag aldrig har varit berörd av det här innan samhället upplyste mig om att det var fel. Men tji fick nu för varken vax eller hyvel hjälper mot mina 4mm långa spretiga blonda hår. Dessutom tycker jag att det är fint när de sticker ut genom mina tunna svarta tights som små blonda armar.

Svar:
precis. som jag sa tidigare så tror jag att andra tar min kroppsbehåring på större allvar än vad jag gör.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När folk tycker illa om någon/ett sätt att leva/en viss typ av människor så är det lättare att kritisera genom såna här saker. Många som är antifeminister vet inte ens vad feminism står för. "Det är väl dom som aldrig rakar sig?!".. ungefär. Därför uppstår lätt barnsliga tjaffs om sånt här.

Svar:
klassikern "de där femenisterna bryr sig bara om herr å fru gårman!" eller så tror de att genus handlar om att analysera instrument.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Förlåt för en kommentar som är helt OT (håller för övrigt med dig totalt :)), men jag undrar om det går att köpa en "think outside the cocks"-tröja någonstans längre? Googlat & googlat men blir icke klokare!

Svar:
bang.se !
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så är det alltid så fort någon bryr sig om något. Bryr du dig om djurens rätt borde du bry dig mer än människors rättigheter. Bryr du dig om kvinnor i Sverige borde du bry dig mer om kvinnor i Afrika. Bryr du dig om kvinnor i Afrika borde du bry dig mer om kvinnor i Sverige. Bryr du dig om barn i Afrika borde du bry dig mer om barn i Sverige. Bryr du dig om kvinnofrågor borde du bry dig mer om mansfrågor. Och de som kommer med sådana kommentarer är ju oftast de som själva inte bryr sig om någonting.

Svar:
Damned if you do, damned if you don’t.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Man lyfter på "små"frågor för att väcka intresse, väcka tankar. För det "små"frågorna är som du påpekar toppen av isberget, diskussionen är det viktiga. HEJA DIG!

Svar:
precis så. de små frågorna är mer lättsmälta. babysteps liksom. folk tar lättare till sig. Vill man ha tyngre vara så finns det andra bloggar och annan litteratur. Jag är ingen akademiker.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja, det känns som att en del stirrar sig blinda på orden och inte är kapabla att se meningen bakom. Och sen dyker ju klassikern "Jag har aldrig fått kommentarer när jag varit orakad" alltid upp, som att det på något sätt skulle bevisa att människan idag inte alls har en press på sig att passa in i en mall.

Förklaringar verkar inte funka särskilt bra heller. Jag ser ofta hur det kommenteras om att "men du skriver ju alltid om just hår". Eh, det kanske är ett bra exempel liksom..

Svar:
Jag hatar det där ogiltigförklarandet. Att DU inte varit med om en sak betyder liksom ingenting.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Dessutom bloggade du väl inte om kvinnors rätt till hår, utan om att du kanske ville raka dig om benen men inte orkade… Så det verkar som att oavsett om du vill ta debatten vidare eller inte kommer detta att komma upp varje gång någon pratar benhår på någon nivå.

Svar:
Inlägget var ju bara lite reflektioner och tankar. Ingen debatt i sig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Angelica – Samhällets attityd mot ALLT engagemang i ett nötskal!

//En som får kommentaren "men bry dig om barnen i Afrika" när jag demonstrerar för djurs rättigheter

Svar:
Då får du lägga över frågan till idioterna: "klarar du inte av att bry dig om fler saker?" eller fråga vad de gör själva. Ofta brukar sådana vara ganska bristande i allt engagemang. Att ifrågasätta andras är bara ett sätt att rättfärdiga att de själv inte bryr sig om nåt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är väl en "latfeminist" då, för jag rakar mig helt enkelt inte för att jag inte ids. Å jag hatar kliande stubb! Nu har jag väldigt lite hårväxt så armhålorna drar jag på tre drag men bikinilinjen får vara.

Men jag blir lite fundersam, om din karl hade velat att du skulle raka dig, hade du gjort det då? Är det nejförhelvete eller är det en sån grej som man kan göra för sin älskade? Jag fäster inte mkt vikt vid min behåring

Svar:
Om min man absolut absolut hade tyckt håret var jättejobbigt så hade jag nog försökt komma till nån kompromiss. Det är svårt, jag vill ju att HAN ska tycka att jag är fin och jag tänker inte skuldbelägga honom för att han har en preferens. Han är ju lika mycket en produkt av sin tid och kultur som alla andra. Men just därför vill jag ju ge min son och min dotter ett alternativ. Så där krockar det. För mig är det inte viktigt att vara hårig annat än just det perspektivet; för ungarnas skull och för att lära mig släppa på utseendegrejen. Men inte på bekostnad av annat. Men nu så är oskar ok med det. Och det tror jag de flesta män är, även om de kanske är ovana i början!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

och skulle inte ha ngt emot att raka mig om min pojkvän gillade det. Han rakar sig när jag ber han liksom.

Antar att det kan bero på att jag har så lite som det inte är en issue för mig, har aldrig rakat benen och det syns inte men hur tänker du?

Svar:
Jag tycker det är ok att göra saker för varandra. Dock så tror jag också att man ska ge det en chans först. Är man ovan vid hår så kan man behöva vänja sig. Man ska inte utsätta sig själv för lidande för nån annan och för många är rakningen en plåga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har börjat läsa din blogg med ett leende på läpparna, seendes mig själv… Jag tar mig själv på lika stort allvar som…. pja, du skulle jag tro 😉

Eller Fredrik Backman, typ…

Jag älskar din självironi och att du bjuder på dig själv som du gör, om bara folk kunde ta ut eldgaffeln ur röven och shake that ass lite….

Inte nödvändigtvis att jag tycker som du jämn, men gud så tråkigt det skulle bli om man BARA läste sådant som tycker exakt som jag, finns det ens?

Svar:
Bloggandet har varit så himla nyttigt ur den aspekten. Att våga släppa på allt allvar och lära mig se på mig själv med lite humor. Sen kommer det väl med åldern också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu tänker jag vara lite så där självgod, och hysteriskt viktig, blogg har fått för sig att jag har ett n extra i min bloggadress… vilket jag bestämt förnekar… så jag tänkte bara få in rätt adress.. om det är ok…. liksom…

Svar:
Du skrev fel alltså? Hähä
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har då och då skrivit om sådana "småsaker" på min FB-feed, t.ex. när jag tjafsade med en expedit när hon frågade om presenten jag köpte skulle vara till en flicka eller pojke så att hon visste om hon skulle välja blått eller rosa band. Då fick jag en massa skit för det – "men åh, palla bry sig, det är ett presentband!" eller "finns det inte viktigare frågor att ta upp?" och då känner man ju sig jävligt dumförklarad och liksom överkänslig, en stund i alla fall, tills man blir förbannad, för det är ju stora frågor som tar sig uttryck i minsta lilla detalj i vardagen, ända ner till ett jävla presentband.

Svar:
Precis!! Och där har du ditt defaultsvar till alla som hånar och förminskar dig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

NEJ NEJ NEJ! Det är ju självklart Du som är helt jävla dum i huvudet fattar du inte DE?! Hår på en kvinna?! AHAHAH det finns väl bättre saker…vi kan ju lika gärna vara gorillor…¨

"IRONI"

Jag anser att alla människor som har ens har ett problem med kvinnlig kroppsbehåring är omedvetna zombies som köpt hela "mediakonceptet" med hull o hår. Dem har inget logiskt tänkande, o fortfarande är det att en kvinna väljer att INTE raka sig (inte odla hår) det som är så otroligt upprörande! Dem personer som ens bryr sig, hetsar upp sig kanske borde ta sig en hårdare titt i spegeln o fundera på hur pass hjärntvättade dem är?

Tack vare kvinnan i publiken på melodifestivalen i år som visade en orakad armhåla blev det en sådan tydlighet vad samhället har för en syn på kvinnor o konceptet "kvinna". Allt som faller utanför ramarna ska ej accepteras, utan hånas kritiseras o verkligen tryckas ned så lång att hon aldrig mer vågar uttrycka något. Det gör mig förbannad! Riktigt jävla, skrik, gap, o "ettrigt" ilsken! Jag anser inte att det är acceptabelt, däremot ser jag faktiskt en positiv förändring i samhället.

Förmodligen för att personer som Lady Dahmer med flera. Ni som känner ett sådant stort behov av att läsa hennes awsome blogg o sedan kritisera den….varför kommer ni tillbaks hela tiden? Varför kan ni inte hitta på något bättre mer era liv? Jag skulle aldrig personligen lägga ned så mycket av min egen energi för att läsa något jag ej uppskattar. Jag skulle aldrig någonsin slösa bort min tid på det sättet. Det är ni som endast visar hur små liv ni har, avundsjuka…hitt på nått bättre för bööövelen så kanske ni kan må någorlunda bra.

Tack för mig! Tack återigen Lady Dahmer!

Svar:
grejen är att de uppskattar den! På ett eller annat sätt. Annars har du jävligt rätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Herregud att du ens behöver förklara dig. Personerna som konstaterar sånt och tror att det är feministens viktigaste fråga är egentligen personer som inte vill förstå vad det är man faktiskt pratar om och kommer därför med sånna dumma argument.. Är så trött på dessa människor som varken vill förstå eller vill anstränga sig för att förstå vad det faktiskt handlar om och kommer då upp med idiotiska argument som t.ex. att dethär är värre än detdär. ARGH FRUSTRERANDE!

Svar:
det handlar till stor del om att förminska. Att ogiltigförklara mitt engagemang och mig som feminist.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker att din ståndpunkt och ditt tjat om kroppsbehåring ÄR viktig. Du har fått mig att fundera på och omvärdera såååå mycket i mitt liv om hur man framställer sig och beter sig mot andra och låter sig bemötas och bedömas. Jag började raka mig i tonåren (är nu 32) och har gjort det sen dess. Du har fått mig att fundera på varför och jag har insett att jag har gjort det för att alla andra också gör det och för att jag som kvinna förväntas göra det. Så i vintras slutade jag att raka mig. Jag ville skita i det i ren protest för att visa att man inte måste! Det fick mig att inse att jag måste inte göra det om jag inte vill. Sen dess har jag en mycket sundare inställning till min kroppsbehåring. Jag rakar mig fortfarande men jag får inte panik och skäms för att visa upp ett par stubbiga ben eller en orakad armhåla längre. Nu kan jag helt ärligt säga att jag rakar mig enbart för min egen skull. När jag är trött på mina håriga ben så rakar jag de. När jag inte orkar så skiter jag i det. Om håret i armhålan blir så långt att det blir svettigt och jobbigt så vaxar jag det men annars får det vara. Så, jo, tjatet om kroppsbehåring lönar sig. Om inte annat kan du vara glad över att du har i alla fall fått en kvinna att inse att det är ok att vara hårig! 🙂 Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *