Kategorier
feminism & genus

Får riktiga feminister kritisera kvinnor?

Ofta när jag kritiserar kvinnor eller kvinnliga företeelser så är det alltid en eller två som ska påpeka hur anti-feministisk jag är eller påpeka att om man tycker som jag så är man ingen ”riktig” feminist. Jag tycker det känns en aningen långsökt. Grasping at straws liksom. Och tröttsamt som fan. Feminister kommer inte bara i en form eller en version. Visst kan man säga att det finns vissa kriterier för att kvalificera som feminist (om vi nu ska låtsas att det är en etikett som är viktig) men det handlar oftast om att man sympatiserar med de grundläggande politiska värderingar och den feministiska ideologin.   Inte att man alltid måste stötta varandra i de val vi gör, oavsett personliga värderingar.


relaterat inlägg

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

26 svar på ”Får riktiga feminister kritisera kvinnor?”

Jag kan tycka att det är aningens ofeministiskt att vara anti kejsarsnitt, att vara amningsfascist och liknande. Du är fri att tycka vad du vill men vissa av dina åsikter är inte synonyma med vad jag definierar som feminism. För mig är feminism att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter, att ha rätten att bestämma över sin egen kropp tycker jag är en viktig del av det, tex att själv få välja om man vill amma och hur man vill föda.

Att se ned på/döma (nu menar jag mer generellt) kvinnor som inte följer normen ser jag som konservativt och ofeministiskt.

Enligt min definition av feminism så rimmar det illa att vara feminist och samtidigt vara amningsfascist och anti kejsarsnitt. Du är givetvis fri att tycka vad du vill och se det helt och hållet ur din synvinkel, men det är så jag tycker.

Att ha rätten att få bestämma över sin egen kropp

är en ganska stor och viktig sak för mig, när man resonerar typ "bit ihop" när det gäller amning och barnafödande så klingar det lite konservativt, gammaldags och ofeministiskt i mina öron.

Man behöver inte tycka att ickeamning eller "räckmacke" kejsarsnitt är bra, men du kan ibland låta lite fördömande och jag antar att vissa kan tycka att det är ofeministiskt att döma kvinnor som bara utövar sin rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Du som jobbar med barn (även om det är lite mindre barn än min flicka), vad tycker du om detta:

Min tös (snart 9 år) frågade mig såhär idag:

-tycker du att det är dumt att tänka sig bilder i huvudet när man läser böcker som inte har några bilder?

-Nej, givetvis inte! Det är ju jättebra att fantisera om hur personer och ställen ser ut, när det inte finns bilder! Varför skulle det vara dumt? svarade jag.

Då såg hon ledsen ut och sa:

-vår bibliotekarie säger att vi inte FÅR tänka oss bilder i huvudet, för att alla tänker inte likadana bilder och då kan det bli bråk…

Jag bara gapade…! "FÅR" en bbliotekarie ens säga så?!

Anna skrev det så bra. Det är precis så jag känner.

Du får givetvis tycka och tänka vad du vill, men du får förstås vara beredd på att feminister (och andra) har åsikter om dina åsikt.

Jag är feminist, & jag kritiserar kvinnliga fenomen hela tiden, men försöker undvika att kritisera den enskilda kvinnan:-)

Så mitt svar är ju att ja, det får man. & Det görs ju hela tiden. Det kritiseras att kvinnor tar/får huvudansvar för hem & barn, & att så få föräldradagar går till pappor, & min erfarenhet är att kvinnorna kritiseras lika mycket som männen.

Elektiva kejsarsnitt & amning/icke-amning är faktiskt frågor som jag aldrig förknippat med jämställdhetskampen.(& Då har jag ändå varit mycket aktivt engagerad.) För mig är det hälsofrågor, & individuella & oftast mycket personliga val. Jag ser inga tendenser hittills på att vaginala förlossningar eller amning är på väg att försvinna som norm, så jag ser heller ingen anledning att kritisera de som väljer bort det.

Något som däremot gör mig förbannad är hur mycket sämre förlossningsvården blivit i Sverige de senaste 20 åren. Förlossningsskadorna är de ENDA vårdskador som ökar.(50% de senaste 15 åren var den senaste siffran jag såg) Det är skrämmande, & något som jag önskar diskuterades mer, för jag tror det absolut finns ett samband med att det är den enda vårdinrättning som är exklusivt för kvinnor, & att den därför bortprioriteras på många håll.

Sen måste jag vara lite ordmärkare, & hoppas verkligen du inte tar illa upp.

Feminismen är inte en ideologi, utan en politisk rörelse & idé om jämställdhet mellan könen. Det kanske är oväsentligt oftast, men vid tyngre diskussioner så är det en viktig skillnad:-)

Men snälla nån! Hur är man feminist? Finns det bara en "den sanna feministen" eller finns det lika många olika sorters feminism som antalet människor? [röstar på det sista].

Feminism innefattar så mycket att inte någon kan komma och säga hur en "riktig" feminist ska tänka, agera och leva – sådant tycker jag är småaktigt…

per passar det inte så leta upp en annan gnällfri blogg för det lär inte förändras.

anna — jag förstår din poäng, MEN när det handlar om ett barn så handlar det inte bara om kvinnans kropp längre. Då får man ta ett steg tillbaka och låta barnet komma först. Det har inget med feminism att göra, utan helt enkelt med BARNETS rättigheter att göra. Feminism handlar inte om kvinnans rätt före allt annat.

ML ursäkta men den bibliotekarien måste vara eftrebliven eller bara dum i huvudet. Ta ett snack med kärringen. Att skapa bilder i huvudet är npt pedagoger ska UPPMUNTRA eftersom att det främjar kreativitet och fantasi. Och det blir bråk?? det var det värsta jag hört – vilket jävla skitsnack.

Hej Lady Dahmer,

apropå feminister som kritiserar kvinnor och hur en "riktig" feminist bör bete sig så tänker jag passa på att göra skamlös reklam för mitt debutseriealbum på temat som precis kommit ut.

Boken heter "Zelda" och någon sa att du var lik henne en gång(du kommenterade om det på min blogg)

Gå in på min blogg om du är sugen på att införskaffa boken, jag tror du skulle uppskatta den.

Okej, nu ska jag sluta.

Följer iallafall din blogg och tycker du är skitkul och smart.

Hejdå.

//Lina

LD Det är just på den punkten jag inte håller med, att kvinnan ska ta ett steg tillbaka med sin egen vilja och sina egna behov, för det är alltid just kvinnan som förväntas att kompromissa med sina behov och sin rätt till sin egen kropp.

Jag vet att vi helt enkelt ser saken ur olika perspektiv, men jag har svårt för att acceptera att kvinnor förväntas att tex amma fritt, att barnet ska kunna få tillgång till att bara snutta om han eller hon vill, för tröst amma är något som även män kan, men det förväntas inte. Jag ser inte rättvisan i att jag ska förväntas att kompromissa med mina principer och vad jag vill göra med min kropp när det går att lösa på andra sätt.

Vadå gömma sig bakom kvinnokampen, bara för att man inte anser att kvinnor ska behöva vara 100% självuppoffrande så gömmer man sig inte bakom något.

Jag tycker att det näst bästa duger alldeles excellent i många fall.

Att kvinnor ska vara slavar under normer tycker jag är ganska ofeministiskt, för väldigt många (nu menar jag inte dig) så är amning och vaginalfödande en ren princip sak, kejsarsnitt är för fega mesar och flaskmatare är lata egoister.

Sen på tal om att män också får avstå från behov, det är skillnad på att avstå från ett behov och på att använda eller göra något med sin kropp som man absolut inte vill och/eller känner sig jäkligt obekväm med. Om någon skulle säga tex "är man gift och är en fru så kan man ju inte säga nej till sex, det ingår liksom, bit ihop för fan" då skulle det bli liv i luckan, för kvinnor har rätt att bestämma över sina egna kroppar och nej betyder nej, men när det är barn inblandade så låter det ofta som att kvinnor har gett upp alla rättigheter till sin egen kropp samma sekund som de blir på smällen.

Mina bröst och min fitta sitter på min kropp, oavsett om jag har barn eller inte så har jag känslor, tankar och känsel i min kropp, jag ser inte poängen i att någon som inte vill amma och mår direkt dåligt av det skulle behöva utsätta sig för det tolv gånger om dagen i månader, det är riktigt sjukt.

Jag tror att det är ofta just det som gör att många mår dåligt av att tex amma, det börjar med att man tycker att det är obehagligt och att man inte riktigt vill sen känner man sig tvingad att fortsätta för att man vill ju göra det som är bäst för ens barn och så vill man inte bli dömd av andra människor och det som i slutändan gör att man mår skit är att man dag efter dag gör något med sin kropp som man absolut inte vill och som man känner sig tvingad till.

Flaskmatning och kejsarsnitt är alldeles utmärkta näst-bästa-val. I många länder är flaskmatning norm och kejsarsnitt mycket vanligare än i Sverige. Hör och häpna, det blir människor av dem också!

Det viktigaste för barnet är att ha trygga föräldrar, och det finns så mycket att oroa sig för när man har barn. Varför lägga Sten på börda i de (i Sverige) få fall det gäller?

Vad gäller feminism har jag ingen åsikt. Det finns så många personer med så totalt olika åsikter som kallar sig feminister att jag inte en vet vad det är. Jag vill hellre kalla mig humanist.

Jag glömde säga att flaskmatning eller kejsarsnitt ibland är det ENDA valet. Det är inte främst en jämställdhetsfråga, utan en medicinsk fråga. Varför ska de med barn som hade DÖTT utan denna hjälp skämmas??? I alla tider och fortfarande i u-länder är det många barn (och mödrar) som inte ens överlever förlossningen eller det första levnadsåret. Det har många orsaker, och är en bra mycket viktigare fråga att kämpa för än om svenskar ammar / föder vaginalt eller ej.

jag anser att feminism är humanism, men ur ett kvinnligt perspektiv. och humanism för mig är att stödja de val en människa gör utifrån vad den människan anser vara bäst i en given situation (fysisk, psykisk) & med de verktyg som finns till hands (fysiska eller materiella). och att då normen "bit ihop & gör" bara verkar finnas för kvinnan vad gäller familjefrågor, är ju ett solklart fall av ojämställdhet. om mannen kan kompensera för vad han inte lyckas åstadkomma under barnets första år, t ex i form av f-ledighet eller korta arbetsdagar, genom att ägna barnet tid senare eller desto mer på helgerna, varför är det inte ok att kvinnan kompenserar för utebliven bröstmjölk på annat sätt såsom ett nära flaskmatande, eller gör ett så noggrant informerat val angående KS att hon anser att vaginal förlossning skulle innebära större risk?

kallar man sig feminist anser jag att man bör lita på att kvinnan kan göra "det näst bästa" till det bästa för SITT barn, & inte ha fördömande åsikter som är alldeles för generella.

(jag kallar mig inte feminist, utan humanist)

det är ju knappast nån som sagt att man ska tvingas amma? Eller? Eller att man är ond och dum i huvudet om man låter bli?

och jag tycker det är mycket karlar ska bita ihop och göra också.

blanda inte ihop mig med nån annan.

pelikan — nu yrar du. Det är väl ingen som snackat om kvinnor som är tvunga att flaskmata eller föda med KS?

Jag kan köpa att amning är en kvinnosaksfråga givetvis håller jag med om "min kropp mitt val" men jag har ju aldrig heller sagt att alla ska amma till varje pris. TVÄRTOM.

Men kom inte och säg att rätten att välja KS är en kvinnofråga, för det är det fan inte. Man har valt att bli gravid och man vet hur barn kommer ut.

Det skulle vara lite intressant dock att höra hur alla rabiata vaccinförespråkare tänker om saken… (min kropp, mitt val-grejen menar jag).

Feminism betyder olika sker för alla, det är väl ganska tydligt. jag tycker jag är feministisk på det sättet att jag främjar och lägger vikt vid jämnställdhet och kvinnansrätt till lika lön o dyl. Men jag behöver inte spara ut all kroppsbehåring för att hävda min rätt till att vara människa och inte bara "kvinna" tex,.. För mig betyder det ingenting. Det är mitt eget tänkande som gör mig till feminist.

Som sagt, lika många olika feminister som det finns människor.

"pelikan — nu yrar du. Det är väl ingen som snackat om kvinnor som är tvunga att flaskmata eller föda med KS?"

Var går gränsen? Vad är "att kunna" amma och "att kunna" föda vaginalt? Och det är lätt att tro att alla kvinnor kan föda vaginalt och amma, eftersom det är så "kvinnor har gjort i alla tider", och då är de sjuka som (av fysiska eller psykiska skäl) faktiskt inte kan. Kanske borde man vara lite lite slappare, och tillåta mer (även när det inte är medicinskt helt försvarbart), helt enkelt för att inte stigmatisera de kvinnor som inte klarar detta som "kvinnor har klarat i alla tider" (och som de har dött av och förlorat sina barn av!)

Låt oss vara lite mindre fördömande av de kvinnor som har ett val, så slipper de som inte har valet att känna sig sjuka eller som dåliga människor. Live and let live.

man kan inte sätta en gräns eftersom att alla människor är unika med unika förutsättningar.

och fördöma? Tala för dig själv! Att jag har en åsikt om en företeelse eller handling betyder inte att jag dömer människan bakom.

Hej!Du skulle inte vilja göra reklam för min nyöppnade webbutik?Tror den hade passat på din sida.Bara en länk eller vara med och tävla?Just nu tävling om glass örhänge.Kanske ett roligt inlägg för dina läsare?Kanske kan komma överens om något?Mvh Marie

bra skrivet!! vi på emancipation är ett feministkollektiv med en massa olika feminister. själv är jag blond och skitsmal och rakar fittan tillexempel! ser så JÄVLA förtryck ut "av rådande mansideal", haha. men jag är feminist. såklart. heja!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *