Kategorier
feminism & genus Tjock verklighet

Fatta att vara fyra, fem år och läsa en bok där du bara kan få det lyckliga slutet om du bantar

Och så kom den. Barnboken om bantning. Barnboken som lär småflickorna att deras självkänsla och lycka och framgång ligger i vikten de väger och bilden de möts av i spegeln. Det var ju bara en tidsfråga egentligen, det var ju bara den som fattades bland barnsminket, de högklackade småbarnsskorna, bland minikjolarna, de sexiga små topparna, stringtrosorna och de prepubertala pushup-bh’arna. Fast lite förvånad är jag dock. Har författaren inte koll på vad som sker i samhället? Småflickor på sju bast vill banta och elvaåringar lider av ätstörningar. Det behövs ingen mer fokus på det yttre för vi har redan hjärntvättat ungarna att tro att det är det som är deras viktigaste egenskap. Jag skiter fullständigt i om det pågår en fetmaepidemi bland barn för det är inte ungarnas ansvar att ta tag i sina matvanor. Det är morsan och farsans uppgift så skriv en bok för dem istället för att ytterligare hetsa på den här viktfixeringen som är minst lika epidemisk och skadlig som övervikt kan vara. Fatta att vara fyra, fem bast och läsa den här boken? Jag hoppas att ingen förälder är dum nog att köpa den, men historien förtäljer annat. Fatta att vara fyra, fem bast och lite småknubbig och läsa om den där jävla Maggie som är miserabel och misslyckad men som bantar och blir lycklig och lyckad. Fatta att vara tolv och läsa det. Tolv med begynnande höfter och ömtålig självbild. Ridå.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

75 svar på ”Fatta att vara fyra, fem år och läsa en bok där du bara kan få det lyckliga slutet om du bantar”

🙂

Jag hoppas att du förlåter mig nu för jag har ingen annan kommentar till ovanstående inlägg annat än att jag håller med dig.

Jag tänkte bara BE dig om att berätta vad du tänker när du läser den här bloggen: http://chloeschuterman.chic.se/

På ett väldigt generellt plan menar jag, VIKTIGT, det handlar inte om det fantastiska (som alla barn) barnet utan om företeelsen i sig.

"Logan Levkoff, a relationship expert and author of "Third Base Ain't What it Used to Be," said that the "Maggie Goes on a Diet" does do good by sparking a conversation with children.

"The only upside to this book is that it gives us an opportunity to talk about how bad our priorities are and give us the opportunity to change them and to say to our kids, this is now who I want you to be," Levkoff said."

Nä fy, vad äcklad jag blir!

Vilket praktpucko som skriver något dylikt!

Och förlaget sen!! De borde fan veta bättre!

:thumbdown:

Anordna så de blir mailbombarderade med kritik!!

Bara gapar… Vad i he-te?! Visserligen hörde jag småtjejer (typ 8-9) som nöp sig i "fläsket" (det här var alltså små taniga tjejer) och sa att de "bara mååååste banta bort fettet"…

Shit. Ibland är jag glad att jag inte har barn…

Alltså.

Jag har mått dåligt över min kropp sen jag var sex år gammal. Jag vet väl inte riktigt varför (okej att jag alltid varit större än "de andra barnen"), gissar att i slutändan beror det på de där jävla Barbiedockorna och på Spice Girls och på… ja, du fattar. En längtan att vara snygg, och de snygga tjejerna var inte knubbiga. In my six-year-old-face liksom.

http://coopertrooper.blogg.se/2010/december/is-it-my-body.html

, där jag skriver om det, apropå ett av dina inlägg, faktiskt.

Så där har jag mått i alltså snart 12 år, över min kropp, utan föräldrar som sagt åt mig att jag borde bli smalare, osv.

Hade en sån där bok hamnat framför mig (som läste allt jag kunde hitta) hade jag… jag vet inte vad.

Det hade inte gått. De barn som kommer att få ta del av den kommer må så fruktansvärt dåligt att det skär i hjärtat bara av att tänka på det.

VARS kan man göra en namninsamling för att få boken stoppad…? Det är väl för fan föräldrarna som ska göra nyttig mat, inte barnen som ska behöva banta…

Jag är stum. Förbannad. Upprörd. Ledsen.

Jag har sett och pratat med ÄS sjuka ungdomar och barn. Jag har träffat kvinnor i 30-40 års åldern som insjuknade som 14-15-åringar och ännu inte är fria.

Jag har själv förlorat många år. Denna bok (eller liknande) kommer inte i närheten av mina barn. Aldrig. Över min döda……..

Men va faaan!! Skottpengar på författaren… eller kanske på föräldrar som tycker det är lämplig läsning för barnen?

:mad::mad::mad::mad::mad::thumbdown:

"Herregud! Hur har alla radikalfeminister hittat din blogg Daniella! Önskar de kunde få regelbundet sex av en riktig MAN! Då hade inte dessa "bitterfittor" slösat sin energi på ditt klädval till fina Keila!"

Var inne och läste diskussionen på dannis blogg och hitta denna kommentaren och var tvungen och få veta om du sett den. Kan vara något av det sjukaste jag sett! Så på något sätt är man bättre om man har haft sex med en "riktigt man", jag är oskuld jag lär inte vara så bra då ju, eeh onödig komentar egentligen men blev bara så irriterad över hur idiotiskt det var, hur ofta man har sex och med vem har ingenting men någonting att göra!

Men seriöst? Hur är man funtad om man på allvar skriver en bok till barn om att man ska banta? Jag blir så arg, så ledsen och känner en hopplöshet över vart vårt samhälle är på väg.

Skrämmande!

När jag var runt 12 år läste jag en bok om en tjej som sög livskraften ur andra tjejer på sin skola för att få deras egenskaper. Ingående beskrivningar av hur hon kände hur hennes ögonfransar blev tätare, hur midjan smalnade av osv. Jag tyckte att det lät så härligt att få allt det där som man drömde om, vet inte hur många gånger jag läste den boken.

Men suck

Vad less jag blir, både på att dyliga skitböcker produceras (använd energin, resurserna och tiden till nåt bättre!) men också på att jag som förälder måste behöva värja mitt barn från just dessa skitböcker. Jag har fullt upp med att klura ut en hel del massa andra saker om hur jag kan förbereda mitt barn för världen på bästa sätt utan att behöva ta med dylikt i ekvationen.

Nu har jag inte läst kommentarerna som andra lagt in.. Men ärligt talat.. Nu e la fanimig gränsen nådd eller? Barn får dåligt självförtroende för att föräldrar och andra vuxna prackar på dem att man ska se ut på ett vist sätt, prata på ett visst sätt fan nu till och med banta för att bli en av dr andra kopierade människorna! Vara sig själv då länge som man håller sig inom ramarna.. Wtf!!? Nä detta tar jag starkast avstånd från.. Har själv haft anorexia

Hur är man funtad när man författar en sån bok?! Om nu ett barn är överviktigt, kan man gå andra vägar för att få bukt med problemet, typ genom duktiga läkare och smarta dieter.

Hade det inte varit så white trash och ignorant, hade jag bränt "bantarboken". Usch!:thumbdown:

Till ELlanA

Blev nyfiken och gick in och kollade jag med, hittade:

fula avundsjuka tryne

avundsjuk

Jag ser framför mig väldigt fula, kanske feta med dålig hy ,som ingen vettig karl vill ta i ens

bittra

Imina ögon är ni flator hela bunten, som egentligen vill vara män

Önskar de kunde få regelbundet sex av en riktig MAN!

En galning med toffsar i armhålorna

Och sen ORKADE jag inte mer! Herregud alltså

Hur kan man ge ut en sådan bok. Hade jag läst den där hade jag inte mått så bra som jag gör idag. Hela mitt liv har varit präglat av dåligt självförtroende för att jag alltid har varit störst.

Börjar nästan gråt när jag tänker på att småbarn ska sitta och läsa den där. Det kommer att förstöra så otroligt mycket för dem…

1. Fy fan (boken menar jag)

2. Här kikar jag in nästan varje dag:) kommenterar dock sällan för jag har full sjå med att suga åt mej allt det viktiga du skriver om ämnet och som blir diskuterat. Du kan iaf. Ta åt dej för att du är en av dom som fångat mitt intresse för det och "i'll be back", vill höra/läsa mer:)

Jag borjade lasa en bok for barnen pa forskolan jag jobbar pa, men markte ganska snart att den handlade om en elefantfamilj som skulle banta och "leva nyttigt". Den handlar om hur de ater typ groddar och morotter hela tiden och joggar innan skolan. I slutet hetsater de tarta for att de ar sa hungriga??!! Ska trearingar verkligen behova kunna ord som "nyttigt", "jogga" och "tjock" overhuvudtaget? Jag borjade ganska snabbt hitta pa en egen historia till bilderna och gomde boken efter det.

Läste detta på DW och kände att jag tänkte på dig, vad tycker du? hon är 90:a

varning för lång text.

En sak ni kanske inte visste är att: Jag gillar Kissie.

Tycka vad man vill, men jag gillar henne, hon är min drog.

Jag läser hennes blogg dagligen!

Och hon är så jäkla snygg! Pinnsmal, magrutor, big boobs, stora läppar, stort hår, fina kläder osv. Åååååh, så avis! En riktig barbie! <3

Hon tjänar feta stålar, lever som hon vill, kör sitt eget race, provocerar bara genom att leva SITT LIV!! Alltså, tänk hur coolt är inte det egentligen?!

Att det inte är hälsosamt att vara smal… men tjock då?

Lagom, lagom, lagom. Vem avgör lagom?? Ja, okej jag förstår att anorexia är fel. Men alla stora kändisar är ju det? Anorektiker.

Jag skulle också vara anorektiker, om det nu inte va så att jag va för svag. Eller stark? Ja, jag är för stark helt enkelt. Alla smala snyggingar omkring mig kan inte få mig att känna mig tjock, de motiverar mig inte till att börja banta? Jag trivs ju som jag är! Så… varför skulle jag sluta käka mat som jag älskar mest av allt(nästan) i hela världen?

Men det jag stör mig på, det är folk som ska börja jämföra sig själv med alla andra hela tiden, som exempelvis Kissie. Låt henne vara smal, hon är snygg? Ögongodis till oss andra, eller hur? Och du är inte Kissie, varför försöker du efterlikna henne? Va DIG SJÄLV istället. Alla andra är upptagna.

Jag menar, mår folk så jäkla dåligt i sina kroppar? Gör något så enkelt som att börja träna styrketräning och kondition, då får du snyggare och hälsosammare kropp, utan tvekan! Vad är problemet?

Åh, jag vill SKÄLLA på er samtidigt som jag förstår att… det är den värld vi lever i. Ni vet vad jag menar. Det är så som man SKA va. Är man snygg får man allt serverat, livet blir lite lättare. Alla jobben går till de snygga, de normala utan piercings eller tattoos. Det vet vi ju.

Men en vacker dag är det vi som bestämmer. Den dagen nutidens gamla bittra surkärringar och gubbar gått i pension och inte har något att säga till om ang. den gamla goda tiden då det va ditten och dattan. WHO CARES? Vi lever under år 2011! Ändra normen och samhället, låt mig får ha blått hår, helkroppstatuering och piercings i hela fejjan, jag är inte dum i huvudet för det?

Pfft… ni fattar… orkar inte babbla mer. Men kommentera gärna, vad tycker ni? :/

Jag pallar verkligen inte skriva ett inlägg om skiten ens, blir så jävla trött. Bara trött och matt.

Därför är jag så jäkla glad att jag hittar ditt vettiga inlägg som jag kan länka till.

När ord sviker mig kan jag alltid lika på smarta människor on the interwebs.

amen vad fan…

och så det där jävligt dåliga fetmaargumentet igen… bland unga tjejer är ätstörningar ett större problem än fetma, och ätstörningar leder dessutom till en massa psykiskt lidande, så vad är det man egentligen ska satsa på?!

Det är fint, och ganska roligt, med vissa av taggarna på den här boken som "give your child neuroses", "talentless hack writer" och "disgusting crap". Förhoppningsvis får det, om inget annat, färre personer att tycka att den verkar som något värt att köpa.

Jag trodde fan inte att det var sant när jag läste ditt inlägg! Hur i helvete kan människor vara så korkade att de skriver en sådan här bok? Som du säger så är det självklart föräldrarna som man ska försöka påverka och inte ungarna. Jag mår illa!

:-(:thumbdown:

Jag blir såå besviken! Hur FAAN kan man skriva en sådan bok?

Visst skulle en vettigt variant i samma ämne kunna fylla en funktion, det tror jag faktiskt men inte så här…!!! Vansinnigt!

Jag har själv ett helt liv bakom mig med ätstörningar och kan säga att när jag var tolv år hade jag nog gärna läst något som på ett konstruktivt och peppande sätt hjälpte mig att förstå att jag inte var ensam om att tvivla på mig själv, på mina tankar och på mitt utseende och att det kan leda till att man börjar använda mat på ett destruktivvt sätt och att det i sin tur är farligt osv. En sådan bok hade jag behövt, men ABSOLUT INTE en bok som berättar just precis det som jag var rädd för nämligen att smal = lycklig, att heeela jävla hemligheten skulle ligga i att om jag bara blev smal så hade allt varit löst.

Vilken idiot till författare!

Jag vill läsa den BARA för att veta exakt vad och hur den är skriven men jag vill fan inte bidra till några försäljningssiffror. Hur gör man? Tyvärr är det ju så att när något blir omtalat oavsett om det är positivt eller negativt, så ökar försäljning, ökar besökarantal etc och det är ju helt tvärtom vad vi vill.

När det skrevs om Chloé Schutermans resp. Kissis bloggar föddes så klart en nyfikenhet och många började läsa dem för att själva få se vad det handlade om.

Kan vi inte bojkotta boken? Verkligen bojkotta den även om vi egentligen skulle vara nyfikna att själva se precis hur dum den är.

Det enda positiva i kråksången och som flera av er redan har skrivit är att det skapas en debatt kring ämnet. Menförfattaren ska fan inte få tjäna pengar på sitt skräp.

V

;-( Jag kan inte förstå hur han som skrivit boken tänker? Vad tror han att detta ska ge? Tror han på fullaste allvar att det är såhär vi ska få små tjejer att må bra och vara självsäkra?! Vad är det för ett jävla förlag som bestämmer sig för att ge ut en sådan bok?????????? Jag tycker att det är vidrigt!!!

Än mer sur och ledsen blir jag när jag nu läst lite kort och mer om vad författaren säger. Han har skrivit böcker med tema mobbning, bättre självkänsla och säger att boken inte handlar om bantning, utan om hur Maggie tar sitt öde i egna händer och lyckas bli populär tjej som väljs in i…. fotbollsklacken (tror jag det var)

Men vad händer om hennes "inspirerande historia" skapar andra, tragiska öden…..?

Som jag redan kommenterat på en annan blogg; om nu boken egentligen handlar om hur Maggie tar ödet i sina egna händer (författaren hävdar detta) och lyckas bli framgångsrik och ta en plats i fotbollslaget… Hur kommer det sig att omslaget visar en passiv flicka som tittar sig i spegeln och drömmer om att bli smal?? Var är hennes kämparglöd, var är hennes ambitioner? Nej, omslaget visar så tydligt att för flickor mäts bara framgång i hur du ser ut!

Att lägga sina skönhetsideal på barn i 4-års åldern är ju bara sjukt fel. Att samhället i sig har blivit allt mer utseendefixerat är ingenting nytt men jag tycker att man åtminstone kan bespara barnen den pressen så länge man kan…

Jag blir så illa berörd. Det är ju vi uxna som måste vakna upp. Ge barnen det de behöver..

Toppen Blogg du har..jag ska kolla runt mera. Kom hit vi aftonbladet..

Jag håller med det du skrivit till 100%. Kolla gärna vad jag skrev i mitt blogginlägg om eländet.

'Ha det gott!

Mia

Jag håller verkligen med, varför en bantingsbok för barn, det är ju trots allt föräldrarnas fel om barnens kost är såpass dålig och bidrar till fetmaepidemin. Barnen kan vara mulliga beroende på vilken ålder man är i.. det är naturligt.. sen blir växer dom till sig.

Förstår inte alls varför Maggies liv ska vara som ett hopp, ska barn gå på dieter? Varför räcker inte vanlig husmanskost med lite sunt förnuft??

Jag såg den där boken på tumblr häromdan – fullkomligt motbjudande. Det är så man vill kräkas (nästan passade för en bantningsbok, no?)

Att man konstant ska försöka övertala barn (och vuxna) att deras kroppar är fel på något sätt, att man ska skämmas trots att det finns cirka 7 miljarder kroppar till som inte är speciellt annorlunda.

Hittade din blogg nyss och måste säga att jag tycker att du är otrolig och förtjänar diverse medaljer. Skönt att se en stråle ljus i bloggsveriges dystra mörker.

Å, vad trött jag blir! En solskenshistoria om en tjej med oanad potential under överflödskilona eller vad tusan det nu stod. Jag har varit överviktig hela mitt liv (mer eller mindre) och jag har så jävla mycket potential som syns TROTS mina kilon. Klart det är svårt att bli fotbollsspelare med taskig kondition men det finns så jävla mycket jag är bra på som inte har ett dugg med vikt att göra.

Jag blir så jävla ARG!

åh fyfan vad ledsen jag blir när jag läser det här. brukar läsa din blogg tillochfrån och du tar alltid upp så bra saker.

det här gjorde mig extra uppmärksam och upprörd då jag själv lider av ätstörningar sen några år tillbaka, jag håller på att bli frisk men det har tagit mycket tid och ork..

önskar inte min värsta fiende samma helvete som jag har gått igenom, speciellt inte små barn..

Härom dagen så promenerade jag med vänner och gick förbi ett skyltfönster med skyltdockor som hade underkläder på sig. Bakom oss går en flicka i max 10 års åldern som säger till sin mamma "Så smal vill jag också vara mamma" och pekar mot skyltfönstret. Jag och vännerna vänder oss om helt förskräckta och mamman tittar ner i marken utan att säga ett ord. Flickar var inte ens i närheten av överviktig, och mamman borde sagt något till henne som skulle få bort sådana tankar! TÄNK att det börjar i den åldern redan, det är hemskt!

Jag finner inte riktigt ord för hur illa jag tycker om den där boken. Jag hade ätstörningar under hela min tonår, slussades runt på olika behandlingsenheter. Jag minns särskilt en flicka på ca 10 år, som hade anorexia. Hon såg ut som ett skelett, riktigt så där illa som man bara har läst om. Föräldrarna var förtvivlade och man riktigt såg deras panik, man visste liksom inte om hon skulle leva nästa morgon. Flickan åt valum för att klara av att peta i sig 3 dc yoghurt..

När jag ser den där boken blir jag så hatisk och det är ett sånt hån mot alla med ätstörningar. Det enda jag ser framför mig är den 10 åriga flicka med anorexia som kämpade för sitt liv…..

:thumbdown: nej usch, hatar den boken!

visste inte ens att det skulle komma upp!

min yngsta lillasyster e 3 år, och ibland skojar jag med henne och säger "tjockis" bara för att höra henne le och säga "jag e inte sockis". min mamma blir skitarg varje gång jag säger så till henne, hos säger alltid att hon inte vill ha en sjuårig dotter som bantar sig till anorexia! hon har förfanemig rätt tycker jag, dt e allt det där med att tjockt e fult som får tjejer att storbanta, det e nog bara syrianer som inte gör det som unga, för vi blir upptränade i att ha ett starkt självförtroende (i de flesta fall) och att det yttre inte spelar roll, dt e mer i skolan som det där med bantning börjar! 😡

FRUKTANVÄRT!!! Vilket förlag är ansvarigt för att denna bok kommer ut? Vi borde bojkotta dem. Alla människor borde det.

Det är sååå kallt och krasst att göra sig en slant på BARNS ännu ej fullt utvecklade SJÄLVBILD!

Fyyyyy för den författaren och förlaget naturligtvis!

Fy fan vilken jävla skitbok! Den här boken borde inte ha publicerats från första början. Inte ens med ett annat slut blir den bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *