Kategorier
feminism & genus

Feminismens vara och ickevara

",,får vi en pojke så sätter vi på honom pojkiga kläder, får vi en flicka så sätter vi på henne flickiga kläder. ärligt, killar gillar TJEJER och tjejer gillar KILLAR. sen om ni vill förvandla era barn till bögar eller lesbiska redan vid födelsen. FINE, gör det!! men kalla det fan i mig inte det för feminism!"
"Vem fan är det som inte är feminist egentligen. Ni strävar efter att se ut som män… snälla vill ni ha en kuk snart också? Det är väl bara det som fattas."
Anaiah skriver ett sånt bra inlägg om internetbimbos som tror de vet allt. De senaste dagarna har vi båda haft frustrerande diskussioner med obildade småtjejer som påstår att vi "ger feminismen dålig rykte". Eftersom att jag varken rakar eller sminkar mig så vill jag tydligen se ut som en man. (jaha, jag visste inte att man såg ut som en man om man lät bli att förändra sitt utseende?) För att i nästa andetag påstå att "vi är ju olika varför ändra på det?" (jaha — hur var det nu? Skulle man ändra på sig eller inte?)

Att kalla sig själv för feminist gör dig inte till en.
"Jag är faktiskt feminist, jag har valt att ha utmanande kläder och dölja mitt ansikte bakom en orange pancake och ’spiderlashes’. Och vissa könsroller är ju faktiskt roliga och romantiska. Tjejer är ju tjejer och killar är killar, vaddå vill du ha penis och testosteron också eller?"
De reserverar tydligen rätten att få kalla sig feminister även fast de vägrar ta till sig de ideologiska och politiska värderingarna kring begreppet. De slänger sig med ordet och vägrar kliva ut ur sin okunskap. Och visst det är helt ok att ha de åsikter de har, men de måste lära sig att skilja på begreppen. Att vara för lika lön för båda könen innebär inte automatiskt att man är feminist. Då har man missat en grundläggande del av ideologin. Nu påstår inte jag att jag har tolkningsföreträde när det kommer till feminismen. Det finns flera olika sorters tolkningar och ingen kan säga att den ena är mer rätt än den andra. Men det finns grundläggande värderingar och klarar man inte av att förstå dem eller ta till sig dem, nej då är man inte feminist. Hur gärna man än vill. Lika lite som jag kan påstå mig vara kristen för att sen hävda att det inte finns någon gud. Det funkar inte så. Jag börjar seriöst tappa tron på dagens ungdom. Är alla obildade idioter? Hur står det till med grundskolan? //fördomsfull jag vet
Mer om feminismen här
(och jag vill ju tillägga att SJÄLVKLART får man raka sig. Det handlar ju inte om det! 🙂 Jag rakar ju själv benen då och då för att jag helt enkelt inte är modig nog att vara helt hårig. (jag är grek jag är hårig som FAN) och jag kan även tycka att det är väldigt behagligt med lena ben.  Dessutom trimmar jag ju resten av min päls. Så SJÄLVKLART kan man raka sig, sminka sig, klä sig snyggt, använda högklackat osv och ändå vara feminist! )
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

21 svar på ”Feminismens vara och ickevara”

Åh du är så bra. Själv rakar och sminkar jag mig men de har jag ju valt själv och ja, självklart har de blivit så för att många andra tjejer oftast gör de. Det har liksom bara blivit en vana. Men de betyder inte att man MÅSTE göra de.

och jag vill ju tillägga att SJÄLVKLART får man raka sig. Det handlar ju inte om det! 🙂

Jag rakar ju själv benen då och då för att jag helt enkelt inte är modig nog att vara helt hårig. (jag är grek jag är hårig som FAN) och jag kan även tycka att det är väldigt behagligt med lena ben. 🙂

Så SJÄLVKLART kan man raka sig, sminka sig, kläs sig snyggt osv och ändå vara feminist!

LD, precis. De flesta feminister är dock medvetna om att det de gör (om de rakar, sminkar sig osv) är på grund av ett underliggande förtryck. Skönhetshetsen kommer ju någonstans ifrån också. Men man väljer att ta fördelarna med nackdelarna, en del koncentrerar sig på andra delar inom feminismen än just skönhetsförtrycket och väljer att inte ta just den kampen. Det är helt upp till var och en och jag dömer ingen som känner att de inte orkar stå upp mot idéalet, det är ju inte en lätt kamp alla gånger.

Jag pratar ofta med tjejkompisar (läs: kvinnor runt 30) som säger saker som "nej jag är inte feminist, jag vill inte att kvinnor ska ha det bättre än män". Ehhh..?

Gud vad smart du är(?!) Och du anser att jag är en internetbimbo? mu ha ha ha ha.

"jaha, jag visste inte att man såg ut som en man om man lät bli att förändra sitt utseende?) För att i nästa andetag påstå att "vi är ju olika varför ändra på det?" (jaha — hur var det nu? Skulle man ändra på sig eller inte?)"

Jag menar inte att vi är olika utseendemäsigt (vilket vi iofs är) varför ändra på det, utan jag menar själva begreppet manligt-kvinnligt. Det är kvinnligt att tex. raka benen varför ändra på det? De sociala konstruktioner som du pratade om, det är dom jag menar på att vi är olika varför ändrá på det. Det har ingenting med utseendet att göra!

Och sen säger jag inte att man ser ut som en man för att man inte rakar sig, utan vad jag menade var att själva beteendet att ni inte rakar er är manligt. Män rakar sig inte, ni gör heller inte det. Män sminkar sig inte,ni gör heller inte det. Män tar inte på sig kjol och klackar ni gör heller inte det. Det är det som jag menar varför ändra på det? Vissa saker är manliga andra kvinnliga. Kvinnor har massa fördelar, men ni ser det sjävlklart som förtryck(!?)

Det är 2009 fan kvinnor har alla rättigheter idag, dem kan göra precis vad dom vill, så va fan klagar ni över? Ok för flera år sen då kvinnan inte hade rösträtt och hennes enda 3 jobb var: städa, laga mat,underhålla mannen. Men nu är det inte så!!! Vad har Män i Sverige som inte Kvinnor har? Jag kan bara komma på en sak: LIKA LÖNER. Och om det inte räcker för att kalla sig feminist, så fine. Jag är INTE feminist och har heller aldrig påstått det.

Du sitter och säger har du funderat på varför tjejer sminkar sig, varför de tar på sig kjol? Ja jag har funderat. DU kanske ska ta och fundera på varför feminister kopplas till håriga manshatare.

Du är kanske inte det. Du är bara hårig. Men feminism idag har gått för långt.

peace.

E — dessa sociala kontruktioner – könsrollerna ändras hela tiden. Det som ansågs vara "kvinnligt" för 20 år sen är idag accepterat och manligt. Det som ansågs t.ex manligt för 200 år sen anses Omanligt idag. osv. Det förändras hela tiden.

Det som inte förändras dock är vad de åstadkommer. Könsrollerna begränsar och förslavar oss. Du bevisar ju det själv med ditt inlägg. Jag är "okvinnlig" för att jag väljer att inte raka mig. Hör du hur det låter? Jag är okvinnlig.

Alla dessa saker som man sätter dessa stämplar på utesluter en hel grupp. Barn fostras in i dessa snäva roller. De tillåts inte vara individer, de de verkligen är.

Könsrollerna för med sig förväntningar och krav och det börjar redan vid födseln.

Det är inte "kvinnligt" att raka benen. Det är en modern nyck påhittad av gilette för att sälja fler rakhyvlar och vi bara sväljer skiten.

Höga klackar uppfanns för män och för 200 år sedan så var det män som sminkade sig.

Varför ändra på det? Som jag redan påpekat; för att det begränsar oss. Så länge de finns så kommer det aldrig bli jämställt. Män och kvinnor ska kunna vara fria att raka sig, sminka sig, ha kjol, låta bli att sminka och raka sig, vara mjuka, hårda, tuffa, kåta, känsliga, gråta, bli arga osv utan att begränsas av sin känstillhörighet.

Och ja, det är 2009 men faktum är att 80% av allt hushållsarbete fortfarande sköts av kvinnan FAST hon jobbar. Jämställdheten är en illusion. Vad beror det på? Jo könsrollerna — vi fostras olika. Kvinnan fostras att vara "kvinnlig" vilket innebär mjuk, omhändertagande, städa, tvätta, ta hand om barnen, fixa i hemmet, laga mat osv. Män fostras att vara "manliga" – jobba, göra karriär, tjäna pengar, vara kåta, vara tuffa, inte gråta, bli uppassade osv.

Män och kvinnor som bryter detta blir kallade fjollor, bögar, män, flator, äckliga, okvinnliga och omanliga. Kallar du det frihet? Kallar du det jämställt?

Även på dagis så fortsätter denna fostran in i könsfacken. Personalen och andra vuxna behandlar pojkar och flickor olika och har olika förväntningar och krav på dem.

Om du inte vill lyssna på mig så kan jag rekommendera en hel del litteratur i ämnet. Att skaffa kunskap skadar aldrig. Kanske du lär dig nåt?

————————-

och jag VET varför feminister smutskastas. Män och kvinnor som känner sig hotade av det vi har att säga söker alltid sätt att förminska sina motståndare. Klassisk härskarteknik.

OK vi är inte fria att göra vad vi vill utan att tex. bli kallade bög, fjolla, flata etc. Men kan du säga helt ärligt att DU skulle vara helt ok och acceptera om din man kom hem en dag och hade på sig en liten minikjol och pumps o bah: älskling vad tycker du om min nya outfit? Skulle du acceptera honom eller skulle du tänka äh va fan du ser ut som en fjolla? Helt ÄRLIGT?

Dessa konstruktioner finns för en anleding. Ändras dem så ändras vi med dem. Är det så himla dåligt? Egentligen. Vi är 100% fria. Alla får göra som dem vill egentligen. Men dem vågar inte. Men dem är fortfarande fria. Ett samhäller där ingen döms finns inte och kommer aldrig att finnas. O ja det är säkert pga. att dem flesta har samma inställning som jag. Men nu är det så.

Jag kan inte hjälpa att tycka att en man som gråter är lite mesig. Men då är ju män lika förtryckta som kvinnor. So what's the feminism fuss about?

peace.

även jag är en produkt av de roller som finns så det är väl ganska förståeligt att jag skulle tycka det var lite konstigt om maken vill klä sig i kjol.. men jo jag skulle acceptera det helt fullt ut. inga problem. nej jag skulle inte tycka att han såg ut som en fjolla nej.

som jag sagt — eftersom att vi fostras in i dessa roller så finns inga fria val. Könsrollerna är orsaken till mäns våld och till kvinnors passitivitet. bland annat.

jag accepterar inte "nu är det så!. Jag jobbar för förändring. Först och främst genom att förändra mig själv och mitt tänkande men ocksp genom att uppfostra min dotter könsneutralt och genom att påverka och upplysa de människor jag har omkring mig.

Hade alla resonerat som du så hade kvinnor aldrig fått rösträtt. Vi hade aldrig fått jobba. Vi hade aldrig nåt dit vi är idag. tänk på det!

och jo män är lika mycket offer för könsrollskonstruktionerna som vi är, däremot så utsätts de inte systematiskt för våldtäkter, mord, misshandel. De har högre löner och högre utbildningar. Vi sköter hemmet och barnen och jobbar. osv. Kvinnan är underordnad mannen. DÄRFÖR behövs feminismen.

"Hade alla resonerat som du så hade kvinnor aldrig fått rösträtt. Vi hade aldrig fått jobba. Vi hade aldrig nåt dit vi är idag. tänk på det!" Det där har du helt rätt i, ska inte säga emot. Men tycker du inte att vi nått fram dit?

Våldtäkter sker pga. den enkla anledningen att män är av naturen fysiskt starkare än kvinnor. Hade kvinnor vart starkare så hade män blivit våldtagna istället. Pedofili är ju nästan lika vanligt bland kvinnor som män. Varför?!

Jag vill också att kvinnor ska ha lika lön, lika utbildning. Men jag menar att som det ser ut nu, förutom det sist nömnda, så är det bra, för kvinnor. DU säger att vi fortfarande är underordnade, kvinnor gör fortfarande hemarbetet fast dom jobbar, sant, men kvinnor väljer det själva. Sitter inte du hemma med din unge?

Jag vet många män som städar och lagar mat hemma. Det är inte så konstigt som du tror. Ok som du säger det är flest kvinnor som tar hand om hemmet. Men vem fan håller en pistol mot deras huvud? Vill du inte? SKIT i att göra det då.

nej våldtäkt har inget med fysisk styrka att göra. Det har med kvinnosyn, makt och fostran att göra.

Män fostras att vara sexuellt aggressiva, att de ska ta för sig, ragga, inte ta ett nej, de fostras även att vara starka och kraftfulla. (läs gärna mitt inlägg "boys will be boys" – http://ladydahmer.blogg.se/2008/december/boys-will-be-boys.html

Kvinnor fostras att vara passiva sexuellt, att ta emot, att passa upp, att säga ja. Båda könen lär sig tidigt hur de ska bete sig och vad man ska förvänta sig av det andra könet.

—-

ang. pedofili. Nej. Pedofili är inte lika vanligt hos kvinnor. Majoriteten är män. Dessutom så begås 98% av alla sexualbrott av män. Varför? Könsrollens inverkan. Alla pedofiler har själv utsatts i barndomen. Men de flesta offren är flickor. hur kommer det sig då att majoriteten av förövare är män?

Jo – det är inte upplevelsen i sig som är orsaken till sjukdomen, utan sättet man får hantera och bearbeta det på; Pojkar får inte gråta, prata ut om sina känslor på samma sätt som flickor. Flickor tillåts sörja, vara ledsna, visa känslor och kan på så sätt bearbeta sina upplevelser. Pojkarna är tvugna att hitta andra sätt att hantera sina upplevelser på och ett av de sätten är ilska och även att ta på sig skulden "jag gillade det, det var mitt fel" – (detta är också orsaken till varför de flesta mördare och våldverkare är män)

——-

och det är inte så enkelt som att säga att kvinnor väljer att sköta hemmet och barnen och att det bara är att skita i det, då vi FOSTRAS till det. Det är svårt att bryta ett mönster du lärt och levt sen du föddes. Speciellt om man – som du – inte ens är medveten om det och om könsrollernas inverkan.

Varför jag är hemma? För att min man tjänar mest pengar och för att jag ammar. Vi skulle inte kunna överleva på min lön. Tyvärr. och nån måste ta hand om vårt barn.

Ok, intressant.

Men jag säger fortfarande bara vad jag tycker. Och det är att trots allt du säger så tror jag aldrig, iallafall inte i detta liv, att jag skulle kunna acceptera t.ex. män i kjol. Även om allt du säger är sant. Men däremot så har jag heller aldrig kallat mig för feminist. Jag förstår precis vad du säger men jag har svårt för det ändå. Det är väl förmodligen för att jag är uppfostrad så och normer och so on so on.

Men ÄNDÅ så trivs jag bra precis som det är. Kanske för att jag inte är en av de utsatta, åtminstone känner jag mig inte utsatt.

Jag gillar att killar är tuffa och hårda, är det så fel? Jag kan inte tänka mig tvärtom. Många håller nog med mig.

O ja mord, våldtäkter och allt beror kanske på att män inte får visa känslor. Men så du tror på fullaste allvar att om alla män nu fick visa sina känslor skulle allt va frid o fröjd i världen?

Låter lite naivt.

självklart så kan du inte tänka dig tvärtom. Du är ju fostrad till det! Sånt förändrar man inte genom ett trollslag ÄVEN om man vill. Det tar LÅÅÅÅNG tid, mycket arbete och det kanske aldrig förändras helt. Jag gillar stora karlar. Jag kanske inte kan ändra min personliga smak helt men jag försöker förändra mitt tänk kring manligt och kvinnligt.

sen är det givetvis inte fel att tycka om tuffa och hårda män. Problemet ligger i att det är idealet. Att det anses vara manligt. Att man sätter ett kön på mänskliga egenskaper.

Alla de män som inte är tuffa och hårda? Tänk på alla de pojkar och flickor som redan i ung ålder hamnar utanför eftersom att de inte kan uppfylla förväntningarna de har på sig…? Och alla de som motvilligt rättar sig in i ledet redan som små barn för att inte göra mamma och pappa och samhället besvikna.

Könrollerna begränsar och förtrycker pojkar och flickor. De ger inte barn möjligheten att utvecklas 100% till den de är.

—-

och nej, jag är inte så naiv att jag tror att allt våld skulle försvinna. Däremot så tror jag att det kraftigt skulle minska om all pojkar och flickor fick växa upp under kärleksfulla och ACCEPTERANDE omständigheter.

så länge inte alla hårda och tuffa män dör ut om feminismen når dit den vill så är jag happy.

Jag kanske inte ska säga att jag inte kan acceptera män i kjol utan MIN man i kjol. För mig är det helt ok om alla andra har det… Men tänker alla tjejer som mig så är vi tillbaks till ruta 1.

så då ska det styra? Din man ska inte kunna vara sig själv för att du har problem med kjol? Om man älskar någon så tänder man ju på dem. Om din man t.ex drabbades av en olycka och blev ful, skulle du göra slut? Eller kräva plastikkirurgi?

knullar gör man ju naken ändå.

2009-03-15 @ 21:58:41

Postat av: E

hoppsan råka skicka en tom kommentar.

Hursomhelst.

Jag kan inte svara just nu vad jag hade gjort om min man råkat ut för en olycka , sånt vet man inte förrens det händer, men det är inte samma sak som att ha på sig kjol.

Det är klart att han ska vara sig själv men en kille som gillar kjol är väl ganska feminin och det hade man väl märkt redan från början. Så jag hade väl aldrig gillat han från första början bara av att han var sig sj. Lite svårt att förklara. Men du kanske fattar vad jag försöker säga.

Jag håller med om att begreppet feminism har blivit någonting negativt, nästan fult. Vilket är fruktansvärt! Jag rakar mig under armarna och på andra ställen ibland, ibland inte. Jag bär smink oftast, ibland inte. Jag går i converse ibland, i högklackat ibland. Hur jag än väljer att uttrycka mig under just den dagen har ingenting att göra med att jag känner mig tvungen till det för att representera kön eller sexuell läggning. Att vara naturell kan för fan inte vara mer manligt än kvinnligt, jag kan inte förstå att så många är av den uppfattningen fortarande… Och ja, även dagar då jag rakat mig precis överallt, spacklat ansiktet och skuttar runt i mina skyhöga röda stövletter kallar jag mig för feminist, eftersom att jag vägrar att tillhöra det andra könet! Jorden är inte befoklad av människor, och kvinnor. Och förresten, Underbar Blogg! 🙂

/M

Halloj! Uppfriskande blogg, även om jag inte håller med om varje stavelse så gillar jag den. Men jag antar att du är en sådan som fattar det där med att alla inte måste tycka samma bara för att.

Tänkte på det där med kroppshår. Jag avskyr hår i armhålan, rent allmännt, vem som än har det. Jag vet inte varför, men jag tror det är för jag tänker på hur vi svettas och hur det håret befinner sig bland all svett, skit samma. Jag gillar det bara inte. Så jag fick en idé. Jag sa till min kille att jag tänkte låta mitt "armhålehår" växa om han inte trimmade sitt. Jag hade ju aldrig låtet det växa, men det vet inte han, så han nappade och nu slipper jag detta hår och har en pojkvän som endel andra killar dissar för att han är så fjollig som inte har hår under armarna.

Och häromdagen när jag låg på stranden här (bor i Nice) tänkte jag på hur alla var klädda. Killarnas bad"shorts" var i allmänhet inte större än tjejernas bikinunderdel. De flesta har alltså något i stil med speedos. Här anses det helt naturligt att killar också får ha små och tighta badkläder, medans hemma skulle folk viska "bögjävel" bakom ryggen på killar med såna badkläder. Just där jag brukar sola så solar säkert 70% av alla tjejer topless, och ingen verkar reagera alls, det ligger barnfamiljer precis bredvid men ingen bryr sig. Känns skönt att även vi tjejer får sola våran bringa om vi så vill, utan att folk tycker man är snuskig eller porrar sig. Så jag akn lova att det inte alls är lätt att se alla gånger om du ligger bredvid en man eller kvinna.. Smala kvinnor tenderar ju att ha små bröst, och överviktiga män tenderar ju att få större bröst, och eftersom alla då har små "bikinitrosor" så… Hemma i Svedala ser man ju på sekunden vem som är kvinna och vem som är man på stranden. Dessutom har ju även kvinnorna rediga buskar under armarna här ( de flesta iaf).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *