Kategorier
feminism & genus

Feministisk motaktion mot Pär Ström


Pär Ström är en antifeminist som härjar runt och sprider en massa trams om feminism och genus. Han driver en blogg; Genusnytt (dont get fooled by the name). Han vurmar för mannen, och det är ju helt i sin ordning, men verkar ha totalt missat hur allt hänger ihop. Ja männen drar kortaste strået vid exempelvis vårdnadstvister… men VARFÖR är det så Pär Ström? Är det för att feministerna konspirerar eller KAN det möjligtvis ha nåt att göra med rådande könsnormer? HALLÅ? SAMBAND? Nej. Inte för Pär Ström som dessutom skrivit en bok som heter ”sex feministiska myter” där han ytterligare tar tillfälle att sprida okunskap och missförstånd. Boken anger källor, hela 112 stycken. Fast egentligen handlar det bara om referat och tidningsartiklar och åsikter, men det är ingen som tagit sig tid att granska utan Ströms bok har fått stå oemotsagd. Så One-way Communication tog ett intiativ;


”Eftersom det är stört omöjligt för en enda person att kritiskt granska alla “källor” som Pär Ström envisas med att hävda “bevisar” hans tes om feministiska myter, kallar jag härmed till feministisk motaktion av det gamla hederliga kollektiva slaget.

Det jag nu uppmanar till är att ni väljer ut en så kallad källa var, skiver en kommentar under inlägget om vilken ni valt. Sedan kollar ni i Pärras
bok vad han skriver om referensen och hur han använder den, och därefter granskar källan, kollar vem som har skrivit texten, om Pärs tolkning av den är korrekt eller ens relevant, om man kan göra andra tolkningar av den”

Problemet är inte att kritiskt granska feminismen och den forskning som bedrivs eller att man vill framhäva de problem som män ofta står inför samt de krav och stereotyper som de ofta utsätts för (för det behövs). Problemet är att Ström förkastar och förvanskar all den forskning som gjorts. Han verkar tro på nån slags feministisk konspiration och sprider lögner om ett blivande matriarkat med syfte att bestraffa och förminska mannen. Tyvärr så vinner han röster. Från kvinnohatare och antifeminister men också från de som är okunniga men känner att nåt är fel. Ni som kan, hjälp till att sprida One-Way Communications inlägg till andra via mail, Facebook, Twitter eller era egna bloggar.  Det här är en feministisk motaktion mot Pär Ström. Samlade inlägg om Pär Ström hittar ni här.

Men kan man inte hålla hans utseende utanför? Skitsamma om man tycker att han är snygg eller ful, har ju inget med hans åsikter att göra […] oavsett vad jag tycker om Pär Ström, jag har aldrig sett honom kommentera en kvinnas utseende på det viset. Jag har aldrig sett honom ens uttala sig om kvinnors behåring eller något. Så, ja. –Hanna Friden
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”Feministisk motaktion mot Pär Ström”

Jag kommenterade för några månader sedan hos Pär Ström att jag tyckte att hans blogg borde heta könsnytt eftersom den inte hade något med genus att göra. Aj aj aj vad de små manschauvinisterna blev upprörda!

Tyvärr är väl hans sätt att förvränga forskning ganska vanligt. En person omvandlar ofta forskning för att få den att stämma överens med sina egna åsikter och den icke källkritiska personen kan lätt hamna i fällan. Texten blir alltid en tolkning vid första minsta ord som avspeglar författarens åsikter, mer eller mindre. Källkritik är oerhört viktigt, även om man håller med författaren. Bra initiativ!

Denna kommentar var egentligen högst orelevant för inlägget men en tanke som dök upp i min trötta hjärna.

:-d

Men kan man inte hålla hans utseende utanför? Skitsamma om man tycker att han är snygg eller ful, har ju inget med hans åsikter att göra, och jag blir lika irriterad på sånt som när folk dissar Natashja på grund av hennes orakade armhålor.

Jag tror inte att Pär känner sig hotad av kvinnor, och jag tror inte heller att någon av hans åsikter har med hans utseende att göra. Däremot så är han ju rätt konservativ i många avseenden som rör kön och då framförallt familjen och val i yrkeslivet som han då i kvinnors fall anser har mer med kvinnors personliga val att göra och inget annat.

Mitt allra största problem med Pär är egentligen att han oftast går med på att orättvisor mot män är på grund av dåliga könsnormer och dylikt, men att orättvisorna mot kvinnor oftast handlar om att kvinnorna själva väljer den situation de hamnar i och att det inte har något med samhället att göra utan att kvinnans individuella frihet råder. Samt att han anser att många orättvisor i samhället mot män är på grund av kvinnor och feminister (däremot så finns det ju feminister som anser att männen är roten till ont vad gäller kvinnors problem så det här är ju inte antifeminister unika med utan alla dessa människor är ju samma skrot och korn).

Källgranska är givetvis alltid bra och något jag uppmuntrar, men frågan är om det måste ses som en feministisk motaktion mot Pär Ström. Många kommer se det här som en organiserad attack, och så länge folk nämner hans utseende (eller för all del, hans barn) så kommer detta användas som en motivering för att beskriva det hela som en argsint hatkampanj. Så undvik gärna sånt, ni som gör det, för det tillför faktiskt inget gott alls.

Speciellt då med tanke på, oavsett vad jag tycker om Pär Ström, jag har aldrig sett honom kommentera en kvinnas utseende på det viset. Jag har aldrig sett honom ens uttala sig om kvinnors behåring eller något. Så, ja.

Av det jag hört och läst om och av honom, så verkar han rent utsagt dum i huvudet – för att vara finkänslig. "Brinner för jämställdhet" Jo tjenare..

:bigeyes:

Hanna Fridén och Visselpaj – Fast.. det är ju synd om de människor som väljer att tolka en hel grupp människor utifrån vad några enstaka idioter spyr ur sig. Det kommer alltid att finnas extremister och de som uttrycker sig klumpigt – inte fan är det dem man ska lyssna på mest. Sedan att vissa ändå väljer att göra det, det kan man tyvärr inte göra så mycket åt. För det är nog så, tråkigt nog, att de som har en negativ bild av feminism gärna letar efter saker som styrker det de redan tycker.

Hanna Fridén: anledningen till att jag har kallat det för en feministisk motaktion är givetvis för att hans bok inriktar sig på att spräcka så kallade feministiska myter. Han går på feminismen, feminismen visar att han inte kan stå oemotsagd. De som gillar Pär kommer inte bry sig, de som är feminister kommer inte ändra åsikt, men de som står och ser på när Pär krigar mot feminismen kommer iallafall få en möjlighet att läsa kritik mot han så kallade bevis.

(sry för diverse felstavningar, skriver från mobilen)

OddPixie: Ja, fast om man tillåter vissa saker så innebär det ju också att man till viss del går i god för dem, så det är inte enbart de som säger det som räknas, utan även de som väljer att hålla tyst. När jag blivit tafsad på eller slagen så har jag inte enbart varit arg på dem som utför dådet: Utan även de som tittar åt sidan och skiter i det för att de inte ids göra något.

Sånt här är mycket väl värt att komma ihåg. Tyst acceptans väger tyngre än vad folk oftast vill tro.

Hannah: Jag förstår absolut din syn på saken och jag tycker egentligen att det finns några regelrätta fel i det som jag kan kommentera sådär, jag är bara av en liten annan åsikt om vad man ska kalla saker, men det är kanske irrelevant i sammanhanget när man kommer till kritan.

anonym hur menar du? Pär Ström har inte skrivit inlägget du länkade till, så jag förstår inte riktigt vad för slutsats både han och jag dragit…? förklara! :thumbup:

Hanna Fridén: Jag förstår din poäng, men jag vet inte riktigt vad jag annars skulle kallat det för. Jag tänker inte sticka under stolen med att jag blir provocerad av hans attacker mot feminismen på grund av att jag själv anser mig vara feminist. Jag anser också att hans bok är en attack mot feminismen, en antifeministisk aktion, och därför ser jag inga problem i att kalla det en feministisk motaktion – så länge vi håller oss ifrån de personliga påhoppen och de fullständigt osakliga påståendena såklart. För så fort det urartar i näthat och orgier av smutskastning utan belägg så gör vi inget annat än att bekräfta antifeministernas bild av feminismen. Och där tror jag vi är helt överens.

Lycka till! Det feminister hittills har åstadkommit

har väl mest pekat på att ni är totalt blåsta

"Några exempel: Författaren och journalisten Katerina Janouch kallar mig ”rikspucko” och skriver att jag har ”rövknullat” kvinnor. Socialdemokraten Anna Ardin kallar mig ”anförare för Sveriges rätthaverister” och liknar mig vid Adolf Hitler. Förläggaren Johannes Klenell på det Ordfront-ägda (och feministiskt inriktade) förlaget Galago kallar mig ”trolljävel”. Sveriges Radio upplåter sin webbplats åt krönikören Nanna Johansson som publicerar ett fotomontage som visar en bild på mig där en stor spik håller på att tränga in i min hjärna. Och Karin Ahlquist, som bland annat har suttit i valberedningen hos Feministiskt Initiativ, skriver att jag är en ”liten stropp” som är ”för ful för att ta i ens med tång”."

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *