Kategorier
feminism & genus

FEMINISTPEPP: Tillsammans är vi starka och tillsammans gör vi skillnad!

Medsystrarna CalleismNoBoyToy och When darkness falls  funderade på hur de skulle kunna lyfta fram andra feministiska bloggar, de som inte är stora och kända men som delar vår feministiska kamp. Jag föreslår att ni bokmärker deras bloggar eller börjar följa dem via bloglovin’ för att på så sätt inte gå miste om ett endaste litet bloggtips. Tillsammans är vi starka och tillsammans gör vi skillnad! som Calleism skriver i sitt inlägg.

Calleism skriver vidare på sin blogg att: Så kom tanken på Feministbloggpepp. Det innebär att vi varje vecka peppar några bloggar lite extra. Läser, kommenterar, länkar och sprider. Har en inte tid och ork att skriva kommentarer kan en ändå besöka bloggen så ofta en kan så att den kommer högre upp på topplistorna och samtidigt förhoppningsvis puttar ner de antifeministiska och rasistiska bloggarna från listan.

Har du förslag på bloggar att peppa? Kanske din egen? Känn ingen prestationsångest! Ingen blogg är för obetydlig för att inte få vara med! Huvudsaken är att du identifierar dig som feminist och skriver med en feministisk grundtanke. Posta en länk antingen här eller i ett Feministbloggpeppinlägg eller mejla calleism@live.se så ordnar vi det!

Det enda vi vill är att du hjälper till att sprida Feministbloggpeppen vidare, genom att tipsa i kommentarsfält, reblogga eller på något annat smart sätt.

Samtidigt vill vi också att ni hjälper till att hålla koll på listan. Vi har inte möjlighet att lusläsa alla bloggar och det kan förstås hända att någon slinker med som inte hör hemma där.

Har du hamnat på listan men vill inte vara med? Vi ska försöka kolla med alla men kan förstås missa. Hör bara av dig så tar vi bort dig!

Här hittar du länkar till tidigare peppade bloggar:

Josefin Mälberg

Blixa bloggar

Suspicio

Moralfjant

Oxhen

Cirque du Sedell

Jaylazkar

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”FEMINISTPEPP: Tillsammans är vi starka och tillsammans gör vi skillnad!”

Det är bara att söka på ordet feminist på hennes blogg så kommer posterna upp. Hon är mamma till European dance hall queen – Binta, har medverkat i TV och jobbar med Radio tror jag

Hade det funnits en blogg inriktad på och som hyllar rasism hade den tagits bort, så jag har svårt att tro att det finns bloggar som är rasistiska och anti-feministiska, som om någon skulle orka skriva om anti-feminism ens.

Skönt med pepp, precis vad jag behövde! 🙂
Jag tänkte även be er fellow feminists om hjälp. Ofta när jag tar diskussionen med någon så snöar de in på kvinnor och mäns biologiska skillnader, och ibland spelar det ingen roll hur goda argument man levererar gällande samhällsstrukturer och att de sociala omständigheterna spelar en mycket större roll i det hela. Vissa är helt enkelt helt insnöade på biologin, vad säger ni till dem? Jag skulle gärna ha lite mer kött på benen gällande just det ämnet, är det någon som har några tips eller så?
Kram på er!

Jag vet inte om det hjälper för min erfarenhet är att det är som att hugga sig själv i ögat med en gaffel när man ska försöka resonera med dessa män, men så här skrev jag i ett inlägg härom dagen:
”Om vi ska dra in Steven Pinker i det här, som kanske är den vetenskapsman som forskat mest ingående kring hur mycket av våra behov och beteenden som är inlärda och hur mycket som är genetiskt, så kan man konstatera att fler behov och beteenden än vi tidigare trott är genetiska. Dock påstår inte Pinker att kvinnor är passiva sminkade kortkjolsbärare och män aggressiva tunnelbaneantastare på grund av gener.
Vad Pinker säger är att somligt är biologiskt, ca 50 %, och somligt inlärt, faktor X, ca 5o %, men att det biologiska inte ska ses som något hugget i sten eftersom vi människor också begåvats med en analytisk, empatisk förmåga. En förmåga till självreflektion och impulskontroll. Vi har alltså förmågan att styra de beteenden som är vår första impuls och att förändra och ändra både oss själva och våra rådande samhällsnormer.”
Här är inlägget:
http://wdarknessfalls.wordpress.com/2014/02/08/manniskors-langtan-efter-att-bli-sedda-och-bekraftade/

Haha känner känslan som WDF beskriver, där med gaffeln 😀
En enkel argumentation är ju att OM kvinnor är födda med vissa egenskaper, varför ses de ner på ändå? Till exempel inom vårdyrken, barn och omsorgsyrken.

Kom hem igår kväll efter en underbar helg i Stockholm och upptäcker att ni haft världens FeministPeppParty under tiden jag varit borta! Blev så underbart glad och varm i hjärtat!
TACK Natashja för att du peppar och stöttar, det betyder enormt mycket!
Och TACK alla ni andra som följer med på den här feministiska resan –
TILLSAMMANS ÄR VI STARKA OCH TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!

Läste artikeln. Framgick väldigt tydligt att Crispin såg sin chans till att få ligga om han åkte till OS. Vad är skillnaden mellan Crispin och alla de killar OCH tjejer som åker till Magaluf för att ligga? Skulle inte säga de som åker till Magaluf gör det för att undersöka kulturen direkt.
Vad är det för fel att han vill ligga? Har han gjort något oetiskt, omoraliskt? Syftar du på att han kommer våldta någon under OS? Jag förstår inte hur du menar att detta skulle vara fel på något sätt.

Är det bara jag som börjar tröttna på hetsjakten på Nour i Melodifestivalen? Jag kollar på Melodifestivalen varje år och kan verkligen inte se hur mycket sämre årets programledare är jämfört med tidigare år, vilket nu har blivit som någon allmänt vedertagen sanning i kvällspressen. Jag är helt övertygad om att det snarare handlar om Nour, att hon är en normbrytare och att folk vill trycka ner människor med egna uttryck. Jag skulle verkligen önska att ni som kan och har möjlighet att nå ut med era åsikter skrev något om detta, att det i år igen blev ramaskri för orakade armhålor i TV!

Riktigt bra initiativ! Om man vill vara med, måste man ta skriva visst mycket om feminism, jämställdhet, genus o.s.v.? Jag skriver om detta då och då, men det blandas med mycket annat så vet inte om det räknas då… :-S

Hej Tess!
Klart du får vara med! Du behöver inte alls skriva om feminism hela tiden, huvudsaken är att du känner dig som en feminist och skriver med en feministisk grundton.
Om du kikar in på min blogg så kan du antingen lämna en kommentar under FeministPepp-sidan (eller var som helst, egentligen). Eller så mejlar du mig, adressen hittar du också på bloggen.
Välkommen!

Så på några ställen ska vi bedriva häxjakt på Schmenus, och på några andra ställen ska vi peppa varandra och hålla varandra om ryggen. Har jag förstått rätt? Är det här feminism?

Det är ingen som bedriver häxjakt mot schmenus. Hon har självmant tagit avstånd från bland annat mig och flera andra samt använder oss som verktyg (tex genom att delta i skitsnack och smutskastning) för att framstå som mer nyanserad och vettig och får därmed kritik för hur hon sköter det. Det är inte en häxjakt.
De som har följt mig en längre tid vet hur mycket och länge jag peppat, länkat och kampanjat för att lyfta fram samt inkludera Schmenus men hon har tydligt tagit ställning mot mig som individ. Tråkigt men sant.

Svara

Detta kanske låter konstigt men jag undrar när kan man kalla sig feminist eller vad som krävs för att man ska kunna kalla sig feminist? Jag har många åsikter angående de orättvisor som kvinnor får utstå och känner att jag vill göra en skillnad dock känner jag även en sorts dubbelmoral från min sida för att jag själv känner mig så påverkad och förtryckt av samhällets/världens syn av hur kvinnor ska vara och jag beter mig efter den synen för att den där rösten i bakhuvudet alltid spelas upp ”så här ska en bra kvinna, en riktig kvinna vara” och även om jag innerst inne vet att en riktigt kvinna, en bra kvinna är och gör exakt vad fan hon vill så klarar jag inte av det. Ofta har jag även åsikter som jag vet är fel för mig som kvinna och kvinnor runt om i världen men jag kan inte låta bli att tycka det för det är det jag har lärt mig. Hur blir man fri från vad man lärt sig att tycka och får styrkan att säga emot det man vet är fel även om större del av världen inte håller med?

Om du tror att det finns en könsmaktsordning där män är överordnade och kvinnor är underordnade och du tycker detta är förjävligt och bör förändras _ DÅ är du feminist. Att du är påverkad av en kultur som gjort sitt bästa att hjärntvätta och forma dig är inte ditt fel.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *