Kategorier
feminism & genus

Flicka fick inte beställa bok om bilar

Att Disney är skit har jag ju konstaterat många gånger, men här visar de prov på ytterligare idioti. För övrigt skulle jag aldrig gå med i Disneyklubben. Ja såvida jag inte ville ha bastardiserade sagor och stereotyper direkt från könsfabriken vill säga. Mirjam här blev hänvisad till ett erbjudande om Alice i Underlandet och prinsessan Trassel när försäljaren fick veta att hon var en flicka. Modernt Disneyklubben!


Källa: Norran.se
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”Flicka fick inte beställa bok om bilar”

Vad ska man säga…? Suck, pust och stön! Och möjligtvis alla världens svordomar, men det kan ju bli lite väl många och inte riktigt passa sig.

man kan inte tro det är sant!

alltså, hur könsbunden man än är så kan man väl inte, som utomstående person dessutom, NEKA ett barn till en bok om bilar??????

…inte funderat klart och källforskat ordentligt igen?

Anar att detta INTE handlar om "fick inte", utan om något annat.

Var inte för snabb. Minns ni den ammande mamman på Åhlens? När det uppdagades att det var hon själv som felat fick vi ingen dementi eller förklaring här. …bara en uppmaning till guerillamning i början, baserat enbart på mammans egen utsaga. Det kom visst två tre stycken.

Helt sinnes såklart.

Men jag behöver hjälp med en sak. Om några dagar ska vi diskutera genus på förskolan där jag arbetar. Jag blev såklart glad när jag fick reda på det. Två av förskollärarna har förberett material som vi på något sätt ska få ta del av (inte före mötet utan under tiden – börjar få känslan av att de kanske ska typ föreläsa för oss andra). Häromdagen hörde jag dem diskutera lärarutbildaren och bloggaren Mats Olsson. Han verkar vara någon form av förebild för dem och det skrämmer mig lite. Hade inte hört talas om honom innan jag läste det här: http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2012/03/28/vagrar-vara-konsneutral

Vad ska jag tro? Ska förskollärarna lära oss barnskötare att det är farligt att "avköna" barnen? Är jag paranoid? Ja, kanske. Men allvarligt: "Han anser att genuspedagogiken genom sin iver att vara normbrytande skapar en ny form av normativitet: Den mjuke pojken och den tuffa flickan." Är det vad de blivande lärarna får lära sig av auktoriteter på högskolan? Är det bara jag eller är inte tyckare som envisas med att förlöjliga genuspedagogik anledning till oro? Att de är Mats Olsson-fans är såklart inte hela problemet. Jag har vid flera tillfällen förstått att åtminstone en av dem föraktar användandet av hen och det har även vid något tillfälle satts upp (enligt mig) tvivelaktiga artiklar i personalrummet. Jag kanske verkar störtlöjlig men den risken tar jag. Jag är seriöst orolig och känner mig ensam i min oro.

Hur bemöter och ifrågasätter jag det här? Skulle verkligen uppskatta ett tips eller två.

hellen Jag förstår din oro. Jag tycker du uttrycker dig bra här, förklara lika för dina kolleger och bemöt de argument de har om det skulle komma några sådana.

Maria: läs allt som står. Hon FICK inte. Det var inte ett förslag att välja "tjejiga" alternativet utan mer ett tvång. Då mamman ifrågasatte det hela så ändrade plötsligt telefonisten till att det bara fanns ett alternativ. Gissa vilket.

Maria: Det stod klart och tydligt att hon inte fick. Försäljaren sa att hon kunde välja mellan antingen Bilar, Alice i underlandet eller Trassel. Mamman sa att hon ville ha Bilar till Mirjam, då svarade försäljaren att det inte gick. Mamman frågade om det berodde på om hon var flicka, och försäljaren att hen hade sagt fel. Hon kunde bara välja mellan Alice i underlandet och Trassel, Bilar var för pojkar.

Disney är affärer…deras största målgrupp är småtjejer och deras framtida mål är att behålla dem som kunder helt enkelt…deras strategi är att valla in dem i ett tjejigt tänk och sedan kunna pracka på dem alla efterkommande produkter som de vill kränga…det effektivaste sättet är att skapa en föreställning om vad som är bra och eftertraktat hos dessa kunder och det som fungerat i alla tiden är nära förknippat/invävt i deras självbild…ungefär som all marknadsföring fungerar…de säljer en idé om vilka "vi" är och vill vara och sedan är man fast…det svåraste som finns för individer är att inte vara "rätt" och att inte "duga"…sen att det handlar om ren manipulation är ju en annan femma

Men du borde ge Lilo och Stitch en chans (i alla fall första filmen – vet inte hur det utvecklats i uppföljarna och tv-serien) för den skiljer sig enormt från övriga Disneyfilmer – både vad gäller utseende och handling.

Lilo är till exempel småbarnsknubbig med en helt egen personlighet och udda intressen som voodoo. Kvinnorna i filmen har former, en av de manliga rymdvarelserna är omåttligt förtjust i damkläder och begreppet familj betydligt mer än "mamma, pappa och barn" i filmen som också fokuserar mycket på vänskap.

Dessutom tycker jag att de visat respekt för den hawaiiska kulturen genom att både inkuldera språket och äkta hula – även Stitch är med och dansar, iklädd kjol.

Är det så att du inte gillar den heller, vore det intressant att få veta varför 🙂

Känner igen det där. När vi var på barnmässan och mitt barn skulle fiska i fiskdamm så trodde kvinnan först att det var en flicka för att han hade lila byxor och sedan när det INTE var det så höll hon på att bli uppstressad för hon hade ju inga BILAR kvar där inne utan de låg ute i hennes bil. Jag sa flera gånger att allt går bra för han är intresserad av det mesta, men hon envisades. Till slut fick vi iaf fiska utan att hon var tvungen ut och hämta bilar.

Tips: (Funkar ju dock tyvärr inte på filmer, och nej såklart vill många ju inte sponsra jävla Disney som företag osv. Men) gamla "hederliga" supersexistiska sagoböcker kan man ju lätt bara stuva om rollerna i. Om man vill ha lite uppfriskande omväxling går det ju finfint att bara byta kön på karaktärerna lite hur man vill när man läser högt för barn. 😉

Lilo och Stitch är min favorit också. Otroligt bra film (uppföljarna är riktigt bra också)! Högsta "chefen" i rymden är en kvinna tom. Och disneygullet lyser med sin frånvaro (precis som allt kärleksdravel).

Förvånar mig inte det minsta. :thumbdown:

Förövrigt blev jag fruktansvärt irriterad när jag flög hem till Sverige förra veckan och flygvärdinnan på SAS-planet prompt skulle ha reda på mitt barns kön för att kunna dela ut "rätt" leksak. När jag istället frågade vilka leksaker som fanns att välja mellan försökte hon gissa könet… Tröttsamt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *