Kategorier
feminism & genus

Flickleksaker och pojkleksaker

Asså, oroa er inte. Ninja har dockor. Hon FÅR VARA EN FLICKA! (för det är ju beroende av leksakerna vettni) (Och kläderna. Man kan INTE vara en flicka utan klänning. Då blir man lebb. Eller så blir man förvirrad och olycklig.) Här är de! (en waldorfdocka som är skitful och skabbig är på vift, jag KAN ha typ ”tappat bort den”. Eller så ligger den nånstans.) I barnens lekrum finns egentligen inget ”mitt” och ”ditt”. Jag vill inte uppmuntra det tänket då det bara leder till bråk, konflikter och revirtänkande. Jag vill att mina barn ska lära sig att dela med sig. Att de ska dela barndom, vara ett, enade, tillsammans. VÅRT rum. VÅRA leksaker. Vissa personliga favoriter får givetvis vara undantag. Sånt måste man också respektera. Och ja, vi har bilar också. Tamlin blir inte berövad en viktig del av sitt kön. (Förresten, är det nån här som syr waldorfdockor? Jag BEHÖVER en som ser typ ut som Pippi. Eller det ska vara Pippi. Fast som waldorfdocka. Tamlin skulle även behöva en egen, påsdocka. Den får gärna vara bög.)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

33 svar på ”Flickleksaker och pojkleksaker”

"Och ja, vi har bilar också. Tamlin blir inte berövad en viktig del av sitt kön."

Ja fyfarao vad viktigt sådant är enligt folk. Personligen så lekte jag mer med bilar och lego som barn och det blev ju folk av mig också.

Haha jag kan skrämma dina homofobläsare med att säga att jag hade massor av klänningar som liten och älskar det fortfarande och jag blev ändå queer "horrormusic";)!

Men appropå könsnormer, jag tänkte bara fråga hur du skulle hantera det ifall t.ex. Ninja skulle få någon rebellperiod när hon är i tonåren där hon skulle go crazy med fjortissmink och barbiestilen? Kom bara på det och blev lite nyfiken, vore kul att höra hur det skulle hanteras på Lady Dahmer-vis 🙂

För mig som är förvirrad (för mycket lego när jag var liten, och smågubbar, måste det vara) vad är en waldorfdocka? Vad skiljer en sådan docka från en vanlig docka?

Först tänkte jag att du ville ha såna dockor som är liksom "riktiga", som inte har en tygkropp med plastarmar/ben på, utan en rakt igenom i plast, som har en snopp eller en snippa (såna vill jag köpa till barnen, snoppar och snippor är väldigt intressant nu)

Men sen skrev du "sy", och såna syr man ju inte 😉

Sådana dockor sydde jag själv när jag var liten, hade ingen aning om att det var Waldorfdockor. Kastade typ 10 st när vi rensade bland gamla leksaker för ett tag sedan. Tyckte själv att dom var roliga att sy men skittrista att leka med, även när jag var minde å mamma sydde nån.

beställ en vetja! jag hörde av mig till hon som har waldorfdockor.com och specialgjorde en till min stora som är född med "en liten arm". Hon gjorde en med en kortare arm till henne utan problem, hon bör väl kunna göra en Pippivariant också. Den var dock rätt dyr har jag för mig…

Hej!

Jag e lite nyfiken hur du gör med "våra leksaker" för barnen när det gäller födelsedagar. T.ex. Ninja får nya leksaker på sin födelsedag och vill inte dela med sig när Tamlin vill leka eftersom att "det är hennes leksaker hon precis fått"?

Såg det scenariot förra veckan hos en vän förra veckan och blev nyfiken på hur du hade hanterat det!

Väntar första barnet nu och tycker allt som har med konflikthantering med barn (eller undvikan av konflikter) är väldigt intressant. =)

MARIA det har aldrig hänt eftersom att Ninja är så generös med sina grejer. Det är liksom självklart än så länge iallafall att alla leker med allt.

Men det vi HAR gjort vid just födelsedagar, när ett paket ska öppnas, är att vi säger till ALLA barn att "hjälpa Ninja öppna presenterna". Och sen uppmuntra alla att leka och titta på det hon fått. Jag har sett föräldrar som föser undan alla barn för att födelsedagsbarnet ska öppna sitt paket själv. Jag tror tyvärr det bidrar till just det tänket; mitt.

Det hjälper inte att man har gemensamma leksaker… den obstinata 4-åringen blir galen av ha-begär och allt är min, min, MIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIN!!!!!!!!!!

Ingen av ungarna har egna leksaker, förutom några småprylar, men vi går igenom samma sak med varenda unge ändå…

knappt-jobbigt-alls….

jag vill också ha tag i fina,riktiga,waldorfdockor! Välsydda,i riktigt regält bomullstyg och med riktig ull-stoppning. Dvs "the real shit",inga kopior som är fula,med konstiga ansikten(vill ha med den riktiga "triangeln" mellan öga-öga-mun,med "stjärnögon"helst)sladdriga och utan känsla i.

Står inför beslutet nu om jag ska skaffa en mer påsvariant till Gry som först docka,och senare en lite större med riktiga armar och ben som man kan klä på/av. Dom är ju dyra,men å andra sidan tar dom ju rätt många timmar att tillverka åxå.

Men hittar du några riktigt fina i hufvudstaden så tipsa gärna!:)

MEN HUR TROR DU ATT HON NÅGONSIN SKA KUNNA KÄNNA SIG BEKVÄM I SITT KÖN OM HON INTE FÅR BARBIEDOCKOR SOM PÅ ETT ENKELT OCH PEDAGOGISKT SÄTT FÖRKLARAR HUR EN TJEJ SKA AGERA! FÖRSTÅR DU HUR MYCKET FÖRVIRRING DET LEDER TILL?????? NINJA KOMMER GÅ OMKRING I ETT ÄNDLÖST MÖRKER I LIVET, FAMLA EFTER SKÄRVORNA FRÅN HENNES SPRUCKNA KÖNSIDENTITET.

Min mamma var en gång i tiden ett geni på waldorfdockor! Har alla dockor kvar i utmärkt skick trots mååånga år på nacken. Hon sydde kläderna till dem oxå. Väldigt fina! Önskar att hon hade haft tid att pilla med det idag så att hon kunde lära mig hur man gör. Men tid finns det för lite av tyvärr + att hon bor 40 mil bort.

Kan ju förresten ta kort på min gamla Waldorfdocka Isabell som min mamma gjort och maila till dig, så kan du se hur de ser ut först.

Offtopic, men: Din blogg verkar inte fungera med RSS via Google Reader. Alla andra bloggars uppdateringar kommer upp utan problem men just din krånglar då och då. Tror du att det går att ordna?

Håller med många andra, sy en själv 😉 Gjorde såna när jag gick i skolan (waldorf) och de är inte svåra att göra utan faktiskt ganska roliga 🙂 mönster kan man köpa i Järna eller på tradera. hade jag haft tid hade jag lugnt sytt en åt er! Men med bebis, trotsig treåring samt iordningställande av nytt hem och sommarlov så hinner jag inte just nu!

Om du kan vänta till hösten kan jag göra en då?

Min mamma sydde waldorfdockor åt mig och mina syskon, som min dotter har nu. Dessvärre dog hon förra sommaren. =( Annars är jag helt säker på att hon kunnat tillverka en pippi.

Haha du är så rolig ! :D.

Jobbar själv på en förskola och ja brukar leka med bilar med flickorna och pojkarna och även klä ut mig och köra barnvagn med både flickor och pojkar! Alla uppskattar de lika mycket!

Och man ser tydligt att vissa reagerar när en pojke har rosa utklädnings kläder och kör barnvagn haha 🙂 tråkigt för dom känner jag då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *