Kategorier
feminism & genus

För att kvinnor fortfarande överallt i världen mördas, våldtas, torteras, fängslas och tystas ner just för att de är kvinnor.

Så varför firar vi Internationella Kvinnodagen egentligen? Dagen har sitt ursprung ur kvinnor som demonstrerade för sin rätt att delta i samhället på samma villkor som männen. Det är alltså inte fråga om någon slags extra uppmärksamhet för att kvinnor är kvinnor och för att vi är så himla bra (och buhu stackars männen som inte får några egna dagar), utan för att kvinnor får utstå en hel del orättvisor just för att de är kvinnor. Det handlar om solidaritet. För att kvinnor fortfarande 2011 är i underläge. För att kvinnor endast äger 1 procent av världens tillgångar, har lägre löner än män samtidigt som de i genomsnitt gör 70 procent av det obetalda arbetet i hemmet. För att kvinnor fortfarande överallt i världen mördas, våldtas, torteras, fängslas och tystas ner just för att de är kvinnor. För att nästan hälften av alla vuxna kvinnor har blivit utsatta för våld av sina partners och i de flesta väpnade konflikter förekommer systematiskt våldtäkter mot kvinnor.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

33 svar på ”För att kvinnor fortfarande överallt i världen mördas, våldtas, torteras, fängslas och tystas ner just för att de är kvinnor.”

Hej!

Jag såg nyss reklam på tvn om den här väggfärgen : Lady sensetive

och min fråga är. Hur tolkar du denna reklam? Ser du det som att kvinnor är mer "sensetive" än män?

Min mamma tyckte i alla fall att det var lite sexistiskt.

Ha en bra kväll! Kram

Usch vilken hemsk bild! Vet inte om jag vill veta vad som händer där egentligen.

Angående den där reklamen så trodde jag att den var en parodi, som den där när dom blåser fjädrar på bebisrumpor. Men det var den ju inte märkte jag sen.

Jag är rädd att det här håller på att bli en dag då kvinnor får lite grattis och lite gulligull. Och sedan är det inget mer. Att ingen ska bry sig om orättvisorna. Eller engagera sig. Utan bara tramsa runt med att "Männen har ingen egen dag, jäkligt ojämställt alltså" som något slags alibi till att inte tänka till en extra gång istället.

Det här kanske är en klyschig fråga… men jag har så svårt att inte få ångest över att min sambo sköter istort sett hela hushållet! Jag pluggar heltid på universitetet och han heltid på gymnasiet, vilket gör att han har mer tid än jag. Jag måste erkänna att jag är väldigt lat av mig och tycker att vi kanske egentligen borde dela 50/50. Men så känner jag att varför inte kompensera för kvinnors slit i hemmet genom tiderna?! Kanske inte är min sambos ansvar men endå… Sen är det ju svärmor och alla andra folk som underförstått tycker att jag borde göra mer hemma… hur ska jag tänka? blir så arg att jag känner skam eller att jag inte är en tillräcklig mamma eller sambo, samtidigt som mitt logiska tänkande säger att jag inte ska bry mig! Gahhh, hjälp!

Jag är så trött på att såna här frågor helt plötsligt ska bli nån slags tävling. HUR hotas mäns rättigheter och mansfrågor av kvinnodagen?

Sen ska man ju inte glömma att det faktiskt finns en av UNHCR fastslagen internationell mansdag (19 november, I think?). Lägg energin på att arbeta för att uppmärksamma den istället för att kasta skit på det fantastiska arbete som görs för att uppmärksamma idag vet jag…

Frida & Saga: "Men så känner jag att varför inte kompensera för kvinnors slit i hemmet genom tiderna?! Kanske inte är min sambos ansvar men endå…"

Hahahahaha. Herregud…

Man hade ju önskat att fler kunde ta denna dag på allvar!

men skönt med en blogg som handlar om något annat än "dagens outfit" typ . och din provicering får antagligen en del att tänka till. Fortsätt så! 😀

FY vilken hemsk bild. Personligen tycker jag att det är så tragiskt att det behövs en "speciell dag" för att människor i allmänhet ska uppmärksamma saker. Likt alla hjärtans dag, mors dag, fars dag….. eller varför inte: bröstcancergalan, barnvagnsmarschen osv.

Läskigt också när jag läste om mödradödligheten i Sverige (i Aftonbladet iofs i samband med barnvagnsmarschen) trodde faktiskt att det var fel på siffrorna. Sånt talar väl ingen om?

(Säger hon som skulle kunna tycka och tänka MASSOR om just det, om jag hade orkat och haft kraften och modet)

FY vilken hemsk bild. Personligen tycker jag att det är så tragiskt att det behövs en "speciell dag" för att människor i allmänhet ska uppmärksamma saker. Likt alla hjärtans dag, mors dag, fars dag….. eller varför inte: bröstcancergalan, barnvagnsmarschen osv.

Läskigt också när jag läste om mödradödligheten i Sverige (i Aftonbladet iofs i samband med barnvagnsmarschen) trodde faktiskt att det var fel på siffrorna. Sånt talar väl ingen om?

(Säger hon som skulle kunna tycka och tänka MASSOR om just det, om jag hade orkat och haft kraften och modet)

Bra inlägg! Vi (alla! män som kvinnor) behöver påminnas om varför intern.kvinnodagendagen finns. Jag har fått otaliga grattis idag.. varför kan man fråga?! Det är ingen "Alla-hjärtans-dag-för-kvinnor" som dagen finns till för!

Som sagt – Bra inlägg! det behövs.

Dagen till ära fick vi se filmen "Tusen gånger starkare" i skolan. Den handlar om en helt vanlig högstadieklass, men till skillnad från många andra tonårsfilmer så speglar den ojämlikheten i skolan på ett skrämmande verklighetstroget sätt. Jag var gråtfärdig efter filmen, för jag och majoriteten av alla andra tjejer som såg filmen kände så väl igen oss i all den orättvisa som filmen tog upp. Ironiskt nog hävdade majoriteten av killarna att filmen var överdriven och inte alls påminde om verkligheten. Undrar varför? Kanske för att det var dem som i stöd av trångsynta lärare ständigt drev på orättvisan?

Nu svammlade jag nog lite här, men det jag ville få fram är att detta är en oerhört bra film om jämlikhet som bör ses av alla. Speciellt de som arbetar inom skolan. För detta var nästan alla tjejers vardag under högstadiet.

Alltid lika kul med dagens feminism, för det verkar som det är just här i Sverige som problemen finns. Det är här vi har böcker om prinsar och prinsessor, vi rakar armhålorna och vi låter barn leka med olika typer av leksaker beroende på vilka kön de är av.

Att du sen nämner ett enda inlägg om hur jävla hemskt kvinnor har det i resten av världen känns ju bara som ett skämt. Precis som med resten av feminism debatten (ja, du är väl ingen förespråkare, men förespråkar visst ändå).

Känns för mig hemskt att sitta och gråta i en blogg om disney filmer etc. etc. när kvinnor i andra delar av världen inte ens får lämna hemmet. Att nämna dessa under en dag känns bara patetiskt.

Våga istället ta den svåra diskussionen, våga gå på religionerna, våga gå på kulturerna, våga attackera de konservativa. Men nej, ni feminismeter i Sverige föredrar tydligen att sparka på de som redan ligger för att fösöka få ut lite extra (kvotering etc.) istället för att försöka hitta någon annan att gå på (t.ex. förtryckare som tagit med sin "kultur" hit till Sverige).

Nej nu börjar min motivation till detta meddelande ta slut.

Men tänk på det nästa gång, det är faktiskt inte så synd om dig och dina barn som inte kan leva i ett helt genusfritt land. Det finns, tro det eller ej, folk som har det värre!

Måste bara älska din blogg! Och jag tror jag varit inne på den i 4 minuter haha. Vet inte hur jag hittade den riktigt ens, men jackpot fick jag! Och ang. brevväxlande med seriemördare. Mördare är också människor. Och dom kan va hur bra som helst, känner själv fast detta i sverige.. Jaja vet inte vad jag ville med denna kommentar, mer än att slickaröv typ. Nää men säga att jag gillar istället för att bara gotta mig och sen dra utan nån kommentar:) Ha de fint!

Till "inte feminist" : Det där är det vanliga tugget, man kan inte bry sig om att kvinnor har det sämre här i landet för utomlands har kvinnorna det ännu jobbigare. Vad är det för märklig retorik? Ser du inte patriakala strukturer alls eller? När en kvinna våldtas här hemma i Sverige följer en våg av misstänksamhet mot henne, -hur var hon klädd? Var hon full? Kan hon ha missförstått mannen? Hon borde nog inte ha dansat och flirtat sådär! Samma tjat vare sig man är i Sverige eller inte, ständigt ifrågasättande av kvinnan. Det är kvinnan som ifrågasätts…VARFÖR gick hon ut klädd sådär? VARFÖR drack hon sådär mycket?

Det är sant att här i Sverige så döms inte kvinnor till att våldtas, men istället hunsas kvinnor runt i sina egna hem, blir psykiskt misshandlade och fysiskt likaså. Även där finns ifrågasättande, -borde hon inte gått vid första slaget? Borde hon inte reagera när han har sånt humör? Hela tiden är det kvinna som reagera, reflektera och ifrågasätta sitt handlade. När ska männen ifrågasättas på samma vis?

Hah, jag gick faktist omkring och var lite frustrerad på kvinnodagen över att folk sa "grattis"…Vet dom vad dagen egentligen handlar om ens? Och grattis till vadå? Att jag som kvinna får sämre lön? Att jag som kvinna inte förväntas förstå mig på teknik eller vara en bra bilchaufför? Osv. Känns lite som att kvinnodagen håller på att bli ännu en i raden av "köpa blommor o presenter"-dagar, dvs nåt man (män?) kan tjäna pengar på.

Tack för att du skriver, jag har fått många tankeställare och lärt mig så mycket redan av att följa den här bloggen :thumbup:

Jag antar att ni är fullt införståda i att vi har personer i riksdagen som gillar den här typen av kvinnosyn? två personer som tillhör en grupp som inte får ifrågasättas under några som helst omständigheter.

Du vet mycket väl vilken religion jag syftar på. Dom kärleksfulla muslimerna och deras lika kärleksfulla religion islam.

Islam och muslimerna kommer utan tvekan att leda till tredje världskriget. Vi har redan haft ett självmordsattentat i Sverige. Ändå fattar ni inte hur seriöst jävla illa ute vi är.

Jag älskar det faktumet att ni bara lever vidare som inget har hänt. Men vänta ni bara tills nästa bomb smäller av och tills att vi börjar få sharialagar i Sverige.

Då kan ni fruntimmer i Sverige glömma bort allt vad knulla runt, supa och klä er som ni vill. För att inte tala om att era liv kommer att styras helt och hållet utav männen.

Gratis era jävla ignoranta idioter för att ni röstat in landsförrädarna ännu en gång.

Tack för mig.

MR X om du på allvar tror att vi ska få sharialagar i sverige eller att vi ska bli muslimer så är du verkligen tappad bakom en vagn. HAHAHAHAHAHAHAHAHA

nej. ta ditt rasistiska trams nån annanstans där folk kanske är dumma nog att ta dig på allvar. :thumbdown:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *