Kategorier
feminism & genus

Fråga feministerna i Radio1 // Samtyckeslagen samt att vara arg och bråkig, leder det nånstans?

Idag, i vanlig ordning, kunde man höra mig och Cissi Wallin diskutera feminism i Radio1. Jag är där på torsdagar, om inget kommer emellan, framöver så det är bara att tuna in och allra helst ringa in och kanske få sig en avrivning av två arga och aggressiva feminister. För jo, vi är ganska arga. Det är inte speciellt konstigt alls. 

 
 
Vill ni lyssna i efterhand kan ni klicka här: Fråga Feministerna
 
Dagens program handlade om samtyckeslagen men också lite generellt kring feminismen.
 
Idag ringde en person in och undrade om det här tjatet verkligen leder nånstans? Måste vi tjaaaata så mycket, vi feminister? En annan inringare menade att vi kanske skulle lugna ner oss lite, kanske vara lite trevligare och inte gapa så mycket för vad har sånt lett till egentligen? Man kommer ju ingenstans genom att vara så arg och det blir inga förändringar om man bara bråkar menade hon och jag ba HAHAHAHAHA. Nä, vi ska inte vara så. Jag förstår vad hon menar men den här övertron på ”saklig” och trevlig och tillmötesgående kamp mot förtryck börjar gå mig på nerverna. 
 
Tror ni att de första feministerna var trevliga och tillmötesgående? Tror ni att suffragetterna höll ”god ton”? Kvinnors rättigheter har kämpats för med VÅLD och ilska, slagord och aggressivitet. De har inte kommit till oss genom att vi snällt bett om dem. 
 
 
Vilka bråkiga kvinnor! Kan de inte bara lugna ner sig lite?
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”Fråga feministerna i Radio1 // Samtyckeslagen samt att vara arg och bråkig, leder det nånstans?”

Jag undrar vad du anser om Dressmannreklamen apropå Annas senaste inlägg http://blogg.alltforforaldrar.se/apan/2013/05/23/kop-kostym-pa-dressman-och-du-ska-fa-smeka-en-kvinnas-stjart/

Jag reagerade första gången jag såg reklamen men jag har efterhand blivit tveksam till om det verkligen är fel… Skulle vara intressant att höra din syn på saken och VARFÖR du anser det vara si eller så.

Ska vi reagera på allt eller reagera på det som är fel?

Underbara är du och Cissi när ni gör radio!! Jag sitter som klistrad, du/ni har verkligen fått mig att tänka annorlunda i många frågor!

Samtyckes lagen tror jag stenhårt på!

Jag har tänkt mycket på det där med hur mycket man ska "ställa upp" i en relation, vad anser du?

Läser man spalter så blir ofta tjejer rekommenderade att ställa upp på tex oralsex även om man är obekväm med det. Kitty Jutbring har ju haft diskussioner om sex efter att man fött barn i sin blogg och det förvånade mig när många tyckte att man ska ställa upp på sin karl och ligga fast man inte är så sugen. Skulle vara intressant att höra hur du tänker i frågan? Hur mycket ska man kompromissa över lag i en relation?

KRAM //Jenny

"Kvinnor ska ju ha samma rättigheter som män, men det ska inte gå till överdrift"……

Asså…

Suck. SUCK. Suck som fan.

Sjukt kul att lyssna på er. Alla gånger håller jag inte med, men ni får en att tänka till och se saker från andra perspektiv, vilket är så sjukt givande. Fortsätt awesomesauca! 😀

Jag tycker att ni har lite "fel" syn på vad problemet med att tjejer går med på att visa sig i cam/skicka nakenbilder/vara med i porr egentligen är. Problemet är inte att de inte har tänkt igenom vad konsekvenserna kommer att bli, problemet är att folk tar sig rätten att döma kvinnor just pga att de har medverkat i något pornografiskt.

Varför skulle jag vara värd mindre respekt för att jag poserat naken på bild? Att säga att det är dåligt att vara med i porr/posera naken för att man kommer få konsekvenser av det är att lägga skulden på fel ställe.

Min åsikt dårå. Annars bra program. Bra jobbat.

Svar:
du har givetvis helt rätt, och jag tänkte precis samma sak i sänding, men ville diskutera det ur ett NU och HÄR-perspektiv om du förstår hur jag menar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Öh blev fel ovan, men menar att sjuksköterskornas och hela vårdens situation är ett stort jämställdhets och samhällsproblem dels för att de är viktiga samhällsfunktioner och dels för att det handlar om att kvinnodominerande yrken värderas väldigt lågt trots det livsviktiga arbete de gör.

Underbart att lägga till dessa gamla bilder! Ord kan inte säga mer!

Svar:
Visst är de fantastiska?! Jag får ståpäls!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Problemet är "väl" att om man inte följer strömmen så anses man som bråkig – hur strömmen ska gå i samhället i stort bestäms fortfarande utav män i de allra flesta fall. Samtidigt som samhällsförändringar tar tid, att kvinnor ens får rösta, ha egen bestämmande rätt är knappt ett sekelt gammal på väldigt många ställen i världen – så "självklart" så anses vi som bråkiga när vi vill ha lika rättigheter som männen, samma lön för samma arbete osv. Det är inte rätt, och man kan önska att utvecklingen kommit längre – men det är inte konstigt att det sitter folk (män i övre medelåldern och dess anhängare) som suckar och säger "de där feministerna- aldrig är de nöjda, alltid ska de bråka, de får ju vara med och bestämma nu,så varför kan de inte bara ge sig?

Lillevi har så rätt – så länge man inte följer normen så är man alltid jobbig! Feminister är ok om de avsäger sig alla jobbiga feministiska åsikter och slutar prata om feminism. Troende är ok om de aldrig någonsin visar eller talar om eller utövar sin tro öppet. Homosexuella är ok om de är det i sovrummet och i övrigt ser ut och beter sig som folk. Vegetarianer är ok om de äter i ett hörn så ingen behöver se deras mat och bli påmind om de moraliska aspekterna i att äta kött. Osv.

Följer man inte dessa regler är man per se ASJOBBIG, tjatig, rabiat, extrem osv.

Så länge folk inte inser dubbelmoralen i detta kan de ju inbilla sig att de är "toleranta" förutom när man går till "överdrift". Överdrift = på något sätt utmana normen utanför ett isolerat rum där ingen ser och hör en.

Vackra bilder, för övrigt.

Man känner sig lyrisk när man ser dessa bilder. Jag känner mig också stolt över dessa kvinnor som vågade, vågade vara obekväma. (varför nu jag ska känna mig stolt över det vet jag inte)

Men riktigt så enkelt är det ju inte heller. Provokatörer behövs, men det kan även vara viktigt att komma ihåg att andra aspekter i hur man ändrar lagar och samhället i stort även behövs.

Provokatörerna behövs, främst för att få människor att vakna och sätta bollen i rullning. Människa som förstår sig på det politiska maktspelet behövs, hur man bildar allianser och erövrar makt, vare sig sig är manipulation eller bra argumentation. Människor som förstår sig på samhället utifrån den symboliska perspektivet behövs, människor som kan genom sagor och fabler få människor att lyssna. Listan kan göras lång, men vi alla behövs i kampen om jämställdhet, i vilken kamp man än försöker erövra.

Svar:
Som jag säger i programet: alla röster behöver finnas, vi har olika mottagare.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Börja helt ärligt att grina när jag läste om suffragetterna. Inte första gången jag läser om dom men idag träffade det mig rätt in i hjärtat.

Så lätt att 2013 ta allt så jävla för givet, måste sluta med det!

Det fanns också många rösträttskämpar som inte var suffragetter. Som tog det lugnt och var sakliga och trevliga och tillmötesgående. Jag tror det behövs både och.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *