Kategorier
feminism & genus

Genus är mycket mer än bara kläder

Det räcker ju liksom inte med att klä ungarna i unisex och tro att det är bra så. Genustänket måste ju genomsyra allt i vardagen; från leksakerna ungarna leker med till tvprogrammen de ser till vilka förebilder de har i vardagen. Och så vidare…. Genus är mycket mer än bara kläder.
 

(tänkte bara poängtera det så ingen tror att det är allt jag lägger mitt krut på)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

9 svar på ”Genus är mycket mer än bara kläder”

OT nu men vill bara ge dig en stor fet jävla klapp på axeln (en snäll sådan alltså – haha). För jag tycker att du verkar vara en sån fantastiskt grym mamma som ger dina barn den bästa uppfostran de går att få nästan ur alla olika synvinklar…. och så verkar du dessutom vara en härligt vettig person med bra åsikter. Du rockar helt enkelt!! Och så har du definitivt bland de charmigaste ungar jag sett. (även om man inte sett så mycket av tamlin än iofs, men ändå)

du är lite snål med att dela med dig av Tamlins lilla värld, hur går det? är han en snäll bebis, hur funkar det med Ninja nu osv?

:love:

du är lite snål med att dela med dig av Tamlins liv. Hur går det? är han en snäll bebis? går det bra med Ninja nu när hon fått ett lillesyskon?

nyfiken

Jag håller med om det mesta du skriver, men jag är blir ibland osäker på om det verkligen är så att det fungerar eller om det är en utopi. Självklart ska genus genomsyra hela tillvaron med barn, där man försöker ge barnen alla delar av den värld vi existerar i, och att alla är lika mycket värda. Men jag ställer mig frågande till om det nånsin kommer att gå att radera "könsrollerna". Jag upplever det som att alla människor vill höra till. Individualism är inte riktigt en mänsklig melodi, därav grupperingar och kategoriseringar. Kön är den mest självklara kategoriseringen i människovärlden. Skillnaderna syns oavsett om man har olika kläder eller ej. och så länge vi ser skillnaderna kommer vi att kategorisera. Däremot att könsrollerna kanske inte behöver betyda det de gör idag, att en tjej inte automatiskt behöver vara snäll och duktig, det finns en stor poäng i det. Det är själva tanken på att könsroller överhuvudtaget inte behöver existera som jag tvekar kring. Jag ser bara på mitt eget barn och hennes vänner, hur de slåss med näbbar och klor för sin roll. Hur de kämpar för att verkligen vara i den här mallen, nästan överdriva de "kvinnliga" attributen. De vill vara en del av en gemenskap, en gemenskap med gelikar. Ett vi och dom tänkande. Vi är tjejerna och dom är killarna. Tror du att vi ngnsin kommer att komma ifrån det? Skulle vara kul och få lite input i hur man kan tänka kring denna fråga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *