Kategorier
feminism & genus

Genus för dummies

Ketchupmamman skriver så himla bra om genus. Fattar man inte grejen efter hennes inlägg så bör man upsöka läkare för IQ-transplantation pronto!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

14 svar på ”Genus för dummies”

enligt dig så måste jag i så fall upsöka en läkare :-s .

Ibland känns det som att man är tvungen att vara feminist & för genus, är man inte de så är man en idiot som inte fattar nått. De kanske låter konstigt, men jag tycker att de är bra så som det är! Jag ser, hör och/eller märker inte allt som ni pratar om. Så när ni pratar om ämnena genus & feminist, då låter de extremt i mina öron.

Jag respekterar självklart att alla har olika åsikter. Å hoppas att ni respekterar mig och mina.

Ketchupmamman is the shit. Hon kan konsten att beskriva på ett sätt som gör en grön av avundsjuka och skratta tills man gråter. Samtidigt.

Att inte se och höra hur saker och ting ligger till så går man i mina ögon runt med skygglappar. Bara för att det inte händer en själv så innebär det inte att det inte finns omkring en.

Tänk bara på hon tjejen som blev våldtagen men ingen trodde henne trots att förövaren blev dömd. Killen hyllades i kyrkan medan tjejen fick fly. Det är ett solklart exempel på att saker och ting inte står rätt till när det gäller jämställdhet här i Sverige.

Tjejer är horor som förtjänar att våldtas när de klär sig som horor. Killar är hingstar som knullar många tjejer. Tjejer får inte ha haft många sexpartners för då är man äcklig. Tjejer kan inte jobba med tunga yrken för de är svagare än killar men det är okej om en kille är sjuksköterska.

LD

Har precis läst Ketchupmammans blogg-inlägg och det är så klart klockrent:-)

Men precis som vanligt så dyker det ju upp människor som kommenterar som medvetet väljer att missuppfatta genus, precis som här hos dig…

Häromdagen så var jag på väg att svara en sån idiot i nån blogg men blev bara så arg så jag sket i det….men när jag lugnat mig lite så började skriva lite och gick in på flera av dina inlägg om genus som är så jävla bra…och jag har faktiskt klippt o klistrat lite o kopierat en hel del av det du skrivit. Så nu vill jag fråga dig innan jag använder det om det är ok att jag använder mig av en del som du har skrivit? Jag kommer självklart skriva att delar av det jag skrivit kommer från dig.:-)

Hejj var gärna med i min "blogg tävling" Man kan vinna en länk i ett inlägg om få fler läsare och så, är du sugen på de så är det bara att kommentera med "Jag är med" Och blogg adressen.

Vinnaren pressenterar jag fredag den 25/2-11.:-d

Vad är det vi ska förstå? Hennes uppfattning och tolkning är inte universell. Det finns lika många åsikter som det finns människor, det ska vi inte glömma.

LINA absolut! Det finns massvis med människor som tycker det är helt i sin ordning att behandla könen olika, diskriminera och hålla kvar vid en ojämställd ordning.

Alla tycker inte att jämlikhet är självklar. 🙂

Men då tycker jag personligen att man är dum i huvudet. 🙂

Jag vill bara påpeka att jag är för jämlikhet! De jag ville ha sagt förut (som jag kanske va lite dålig på att förklara) är att när jag läser din blogg så uppfattar jag oftast det så extremt. De e som sagt min tolkning av de jag läser, alla tolkar vi ju texter olika. Kanske är de inte din mening att de ska låta extremt, men de e så jag känner. Tänkte att de kanske va intressant för dig LD att veta att de finns olika slags läsare av din blogg.

Jag tolkar de ganska ofta (inte alltid) som att ni vill att de ska vara omvänt. Du kommer säkert säga att jag har tolkat de fel, men de e så jag ibland känner när jag läser din blogg.

Killar ska bli som tjejer och Tjejer ska bli som killar. Jag tycker att alla ska få vara som dom vill oavsett kön! Vill man som tjej vara "tjejig", så ska de va okey. Vill man som tjej vara mera "grabbig" så ska de också va okey. Å samma sak för killar.

Å när de gäller barn, självklart ska barn ha rätt till alla färger! En tjej ska kunna ha både blått och rosa. En kille ska kunna ha både blått och rosa.

Nyligen så skrev du om att ni inte skulle handla kläder, som en protest. De tyckte jag va en av dom sakerna som är extrema. Kan man inte handla kläder där man vill? De e väll bara å gå till dom kläder som man vill ha, skit i om de står flicka och pojke.

Å nu har du skrivit om disney film. Va e de för fel på de?! Dom är mysiga tycker jag! då känns det extremt igen. Men eftersom de e dina barn, så väljer ju självklart du!

Jag gillar att läsa din blogg när den handlar om jämställdhet. Men när de går mer åt de extrema hållet och när jag känner att en "tjejig" tjej och en "grabbig" grabb inte är accepterat, då trycker jag på krysset i hörnet. Hoppas att de e okey att jag är en läsare som inte tycker å tänker precis som du.

ha de bra

cecilia har du verkligen läst allt jag skriver om genus? Det låter inte som det eftersom att du tar upp punkter jag adresserat tidigare!

Ja, du har misstolkat.

Nej, genus handlar inte om att byta roller; göra pojkar till flickor och flickor till pojkar. Genus handlar om att utvidga rollerna. Upplösa könskodade egenskaper. Tillåta och öppna möjligheterna för båda könen.

Pojkar kan vara mjuka och känsliga – de är inte fjolliga eller feminina, flickor som klättrar i träd och är fysiska ska inte kallas pojkflickor. (som om de inte är riktiga flickor) De är flickor. Punkt.

Läs mer här:

http://ladydahmer.se/2010/august/utkast-aug-18-2010.html (jo läs!)

och här:

http://ladydahmer.se/2011/february/pink-stink.html

(ang. om att byta roller)

ang. kläderna och protesten så har jag även svarat på det.

Problemet är att butikerna säljer ett koncept, en ide om hur det ska vara och hur vi ska se ut. En mall.

Det påverkar oss. Det vore naivt att påstå något annat. Det är inte så mycket efterfrågan – produktion, utan snarare produktion – efterfrågan. Butikerna säljer en ide till oss och vi påverkas och vi köper.

Läs mer om det här:

http://ladydahmer.se/2011/february/det-ar-viktigt-att-barn-lar-sig-att-valja-rat.html

När det gäller Disney så uppmanar jag dig att se på klippet jag postade. Det förklarar just varför det är fel på Disney.

det är helt ok att tycka vad man vill, men oftast så handlar det om okunskap om genus, om socialiseringens process och om hur barn utvecklas och påverkas Jag är nämligen övertygad om att de flesta skulle tycka genus var en bra idé om de verkligen förstod hur det funkade och varför det är viktigt. Det är få människor som tycker att män och kvinnor ska behandlas olika och att de traditionella könsrollerna är nåt att upprätthålla.

Och du – LÄS ketchupmammans inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *