Kategorier
feminism & genus

Genus handlar inte om att lära barnen att skämmas för sitt kön.

Sen vill jag bara påpeka att genus inte handlar om att uppfostra barn att dölja eller skämmas för sina kön. En del människor blandar ihop könsroller och könsorgan. Genus handlar ju om att bredda repetoaren för barnen. Tillåta flickor att vara tjejjiga men också att inte vara det, utan att bestraffas. Tillåta pojkar att vara pojkiga men även att inte vara det utan att bli kallad fjollor och bögar. Jag har inte berättat för mina barn vilka kön de tillhör. Precis som jag inte talat med dem om deras hudfärg eller ras. Jag vill låta mina barn vara barn. Få vara individer, utanför sina könsorgan. Tillåta dem att vara fria och utveckla sina personligheter utan att tillskriva dem en massa egenskaper baserat på deras kön. (eller ras eller klass osv) Amanda säger att feminismen många gånger handlar om att kvinnor ska bli mer som män och jag gissar på att hon menar de av oss som kanske väljer bort kvinnliga attribut eller kanske har ett typiskt ”manligt” beteende eller egenskaper, men då har hon inte greppat kärnan i det här med könsroller. Och feminism går ju ut på att sådana som jag ska få vara som vi vill, UTAN att bli kallade manliga eller okvinnliga. Men också att tillåta kvinnor som Amanda att få vara som hon är – utan en massa förutfattade meningar.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

66 svar på ”Genus handlar inte om att lära barnen att skämmas för sitt kön.”

Hej,

har följt dig en stund – du gör ett så superbra jobb med att sakligt och pedagogiskt förklara det som borde varit uppenbart.. ..men som sorgligt nog inte är det för alla.

En sak jag tycker är fascinerande i denna typen diskussioner (ref. senaste dagarna i diverse bloggar samt ungefär varje gång detta tas upp) är att de som hävdar att skillnaderna mellan könen är absoluta, biologiska och 'naturliga' – det vill säga något vi inte kan göra något med – är samma personer som är fobiskt rädda för att 'sudda ut' dessa skillnader – enligt deras teorier vore ju det helt omöjligt..

Uppenbart känner de sig väldigt hotade av något som enligt de själva omöjligen kan ske. Otroligt sorgligt, förvirrande men också lite skrattretande med folk som för cirkelargumentation som inte ens går ihop..

Glad att du gör det du gör!

/M

precis så känner jag att barn ska få vara barn inte behöva kategoriseras men hur menar du med att du inte berättar för dina barn vad de är för kön? ditt äldsta barn borde ju ha sagt något om snippa och snopp pojke flicka vad svarar du då?

Men, bör du inte i genustänket berätta om deras kön också…?

Att dölja ngt känns i mitt tycke som att dramatisera ngt som inte behöver dramatiseras. Hur ska Ninja kunna vara stolt över sitt kön om hon inte vet om det? Liksom Tamlin att vara detsamma?

Jag tror på att prata om olikheterna och likheterna människor emellan såväl kön som färg som åsikter som storlek som you name it…jag avdramatiserar skillnaderna genom att belysa dem, resonerar jag…

Annorna, det är skillnad på att "dölja" och att inte berätta. En mörkhyad människa vet att huden är mörk, man behöver inte i var och varannan mening påpeka att den är det. Det löser sig naturligt liksom.

Du fortsätter att leverera och jag fortsätter att imponeras. Jädrans i min lilla låda så bra du är. Jag har i rätt så många år intresserat mig för genusfrågor och du ger mig oerhört mycket "genusinput". Jag funderar framförallt över mitt förhållningssätt till små barn, himlans bra det där!

Åh. Satt och diskuterade det här med en kompis för några dagar sedan och kom fram till att mina föräldrar lyckats djävligt bra med att hålla såna där djävla fördomar borta från mig och min bror. Jag är en "manlig kvinna", en stark kvinna, hälften karl, ja, vette fan vad jag får höra. Åh herre gud, fick mycket jag ville skriva nu! Men stannar nog där. Tycker du gör ett otroligt bra jobb! Och det är skitkul och läsa din blogg!

Lina, men kan det inte bli fel genom att dölja könet helt nu kanske jag är helt fel ute men som ett ex från när jag själv var liten så har jag ett så starkt minne när jag och en kompis började prata om män och kvinnor alltså sex men det visste jag inte vad det var då mina föräldrar inte hade berättat om det ännu men jag kommer ihåg den där känslan att det måste vara lite "fult" efter som man inte pratar om det?! kanske inte alls kan jämföras med könen på barn men det var min första tanke att om man inte nämner kön alls för sina barn kanske de missuppfattar det som något dåligt?

ninja å tamlin vet att de har snippa respektive snopp å pung att de är pojke och flicka är inget vi pratar om men ibget jag aktivt döljer heller. Det saknar bara relevans. Med vetskapen kommer dessutom föreställningar och begränsningar. Om ninja inte vet att hon är flicka så vet hon heller inte hur hon ska vara.

a n n a jag tycker inte könet är nåt att vara stolt över. Lika lite som hudfärgen.

Äntligen har tom jag förstått "inte-prata-kön" köret. För så klart diskuterar jag inte med mina fli, förlåt BARN om vad de har för hudfärg. Inte heller ställer jag mig på dagisgården och skriker "vitingar dit", "svartingar dit"… Gah SÅ ENKELT.

Nu ska jag bara fundera på hur jag ska fortsätta att förhålla mig till det här – och hur jag ska få pedagogerna på förskolan/skolan att också förstå det helt enkelt geniala…

LD, jag läser genus på universitetet just nu och jag måste bara säga att fan vad du har rätt, du är så otroligt bildad inom detta ämne. Har du någonsin funderat på att läsa vidare sen och kanske satsa på att bli forskare/föreläsare inom ämnet?

Måste bara påpeka att du själv har långt hår uringat (på bilden på bloggen åtminståne) och jag undrar om Ninja skulle vilja ha långt hår skulle hon få ha det då? Och om hon vill ha klänning? Du verkade bli upprörd över att hon ville ha strumpbyxor, var det inte så?

det här pratet om förvirring angående huruvida man har snopp eller snippa: jag bor i Norge, som tyvärr ligger endel efter Sverige på jämställdhet och genustänk generellt, MEN: här har pojkar 'tiss' och flickor har (TADAA) 'tiss'..!

Har aldrig hört om att någon är väldigt förvirrad av detta, lika lite som det är förvirrande att näsor, hår, bröst eller magar kommer i lite olika versioner.. Tycker det är befriande och tar bort en dimension av det här ständiga olikgörandet.

PS: lika lite som jag är stolt över mitt knä eller öra känner jag stolthet över mitt kön/underliv – även om det fungerar alldeles utmärkt för de aktiviteter och funktioner det är tänkt för, liksom f.ö. också knäna och öronen gör..)

maria urringat har jag för att affärerna inte erbjuder annat. Jag har stor byst, kort överkropp och övervikt. Det mesta blir urrimgat då. Dessutom är jag en vuxen sexuell människa.

Jag klättrar inte träd. Jag kryper inte i buskar eller härjar runt o h leker. Jag kan ha opraktiskt hår. Vill ninja ha längre hår så blir det nån slags kompromiss. Hon ska inte hindras i leken.

Det var lite roligt att läsa det här inlägget och strax därefter höra mitt äldsta barn säga om lillebror att "O är en pojke". Det var första gången han sade det. Han är drygt fyra år. Jag frågade vad han var och jo han var också en pojke. Det är inte så att jag har undanhållit för honom att han är en pojke men det är inte heller något som jag brukar lägga vikt vid eller påpeka för honom. Han vet att han har snopp och pung och att jag har en snippa. Vad som föranledde detta uttalande om lillebror har jag inte lyckats luska ut.

Alltså jag är nog lite kost nu. Du har inte berättat för dina barn vad dom är för kön men dom vet om att flickor har snippa och pojkar har snopp? Är inte det att tala om för dom vad dom har för kön? Hur pratar man annars med sina barn om kön och varför? Jag försöker iofs lära Vicce att det heter hAn om det är en pojke och hOn om det är en flicka men vad är det annars man pratar om?

Snälla berätta, jag vill veta. Kanske uppfostrar jag mina barn omedvetet på ett sätt som jag inte vill?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *