Kategorier
feminism & genus

Genus-OK och normutmanande barnböcker för de små bokmalarna!

Jag får ofta förfrågningar om vad för slags böcker jag läser för Ninja och om jag ens läser. Jag är en sån där bokmal själv och har alltid nåt att läsa om det så är baksidan på mjölkpaketet eller en tung roman. Jag har redan från tidig ålder läst väldigt mycket. Och blivit läst för; min mamma läste Bamse i sängen innan jag skulle sova och låtsasmormor hittade på sagor om ruskiga troll. Jag vill att Ninja ska uppleva samma magi, det där att kunna fly in i en magisk värld där allt är möjligt. Dessutom är läsning grunden till allt lärande. Vi läser för Ninja varje dag. Det är en utmaning att hitta bra böcker idag. De mesta är, även de som faktiskt försöker, fulla av unkna föreställningar om manligt och kvinnligt. Men vi har hittat några godbitar som funkar bra. (Jag tar gärna emot fler tips om ni har!)  
Pettson och Findus; Pannkakstårtan
Pettson ska baka pannkakstårta till Findus som har tre födelsedagar om året. Men först måste cykeldäcket lagas, nyckeln hittas, stegen hämtas och tjuren luras. Kenta och Barbisarna
Hur ska en kille eller en tjej vara? Berättelsen om Kenta som bejakar sin feminina sida är lika viktig att reflektera över för flickor som för pojkar. Killar som tjejer har allt att vinna på att ”genuszappa” och få tillgång till andra maktspråk och domäner. (Bättre för äldre barn som är familjära med normerna och vad som passar sig för vardera kön)
Lill-Zlatan och morbror Raring
Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk! (Homosexualitet på ett fint och icke-tydligt sätt)
Gittan och fårskallarna
Gittan är på semester och bor på hotell med mamma och pappa. På hotellet finns inga barn och ingen sandlåda. Bara vuxna som pratar ”spraschen-spräschen”, går i baddräkt hela dagen och hoppar bomben i poolen. Gittan smiter iväg från hotellet… (det finns fler Gittan-böcker som alla är jättebra!) Värsta prutten, Lolly!
Lolly har kommit på det roliga med att prutta med armhålan. Det är så kul att det inte går att sluta. Papporna tycker att hon är proffsig. En dag får hon följa med sin mamma på en fin fest. Där får man absolut inte prutta. Kommer hon att kunna låta bli? (Lolly har två pappor)
Punkpapporna
Cornelia och hennes pappor har flyttat ända ifrån London. När de kommer till hennes nya klass för att presentera sig sprider sig oron. Cornelias pappor är PUNKARE. Men vad är en punkare? (mångfald på flera sätt) Mamma Mu får ett sår
Mamma Mu halkar när hon ska smita ut ur hagen och bada. Det blir plåster på magen och bula i pannan. Kråkan rycker ut och ska hjälpa till. I frysen finns kylande glass för ömma bulor. Men något händer på vägen. Kråkan får kalaskula och kommer tillbaka med ett paket fryst spenat. Hur mycket är man beredd att göra för en kompis i nöd? (Mamma Mu är alltid bra)
 Här kommer Uppfinnar-Johanna!
Simsala fnatt, håll er för skratt! UppfinnarJohanna ska bli världens bästa uppfinnare. Idag tänker hon prova sin nya uppfinning på stans suraste gubbe, Surolle. Det kan bara inte misslyckas. Småbrorsorna Sten och Stanley följer med.

Sagolikt bokförlag gör fler böcker som t.ex Kalle som Lucia och Johan och Jösta. De tar upp mångfald på många sätt; homosexualitet, funktionshinder osv. Bättre för lite äldre barn som redan har koll på normer. Olika förlag har massvis med normutmanande böcker för alla åldrar. Sen läser vi även tidningar. Tivoli är en väldigt bra genusmedveten tidning som Ninja tycker väldigt mycket om. Kamratposten för större barn är också fantastiskt bra!
Gilla gärna på Bloglovin så fler får ta del av tipsen!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

50 svar på ”Genus-OK och normutmanande barnböcker för de små bokmalarna!”

Superbra med boktips! Jag läser för sonen i den mån det går, just nu kan han inte sitta stilla så länge men i framtiden kommer det bli mer och då är det toppen med några bra boktips. 🙂 Mamma Mu har han redan då jag verkligen tycker om den underbara kossan!

Åh, pannkakstårtan är nog fortfarande min favoritbok! Den kommer jag absolut läsa för mina (framtida) barn. Har du några förslag på vad man kan rekommendera de lite äldre barnen också? (Inte för att man någonsin växer ifrån Pettson och Findus, men…)

Åh, vad härligt med lite tips att ta med sig. Har börjat förbereda mig redan nu på att ge mitt barn alla världens möjligheter – och då är vi bara strax över halvvägs genom graviditeten ännu 😛

Inlägg som dessa ser jag gärna fram emot? Kanske har du även boktips för riktigt små? Är ju av åsikten att läsa från start oavsett om de förstår eller inte och rätt böcker skadar ju aldrig.

Jag älskar Pettson och Findus! Tyvärr är jag jättedålig på att läsa för min son men det måste jag ändra på, jag har haft böckerna länge men de har legat undanstoppade under hans riva-sönder-och-äta-allt-papper-jag-kommer-åt-period för att inte bli förstörda men nu ska jag ta fram och läsa 😀

Mamma Mu ska också handlas hem och självklart ett bokpaket från Sagolika!

Min brorsdotter ska få en prenumeration på KP i julklapp bestämde jag nu, den tidningen hade jag nästan glömt bort men jag kommer ihåg att jag älskade den när jag var yngre.

Älskar barnböcker! Kan läsa dem för mig själv haha

Brukar läsa "mamma mu får ett sår" till min systerdotter. Kanske ska passa på att köpa "Kenta och Barbisarna" till henne, hon är väldigt medveten om att hon är flicka och hur de ska vara, så det kanske kan vara bra att ha en sådan bok? 🙂

Tack för tipsen, har velat köpa en ny bok till henne ett tag nu 🙂

:thumbup:

Hmmm… Var länge sedan jag läste den men "Else-Marie och småpapporna" är ju bra i den aspekten att papporna är väldigt närvarande och gör "kvinnorgöra". Men minns inte så mycket mer kring den.

Sedan så läste jag en annan bok när jag jobbade på en förskola… Minns inte riktigt vad den hette men den handlade om en pojke som hade en död syster. Pojken har svårt att greppa det hela och klär ut sig till sin döda syster och pysslar med olika saker. En bok som jag tycker lär ut en känsla av acceptans samt respekt inför olikhet. Men hjälper kanske inte så mycket när jag inte minns vad den heter! ;-P

Vi läser också för dottern VARJE kväll innan hon somnar, 2-3 böcker och har gjort sen hon var 7 månader. Men läser i stort sett ingenting till sonen 🙁 Hinner liksom inte med. Men måste försöka bättra oss med det. Han är dock bara 10 månader än så vi hinner nog 😀

Bra tips med Punkarpapporna iallafall! Jag som är gammalpunkare.. och när dottern såg ett kort på mig med tuppkam utbrast hon "det där är mamma när hon var indian".

Underbart med en sammanställning om barnböcker "lite utanför boxen". Har saknat en sådan ända sedan jag en period jobbade i bokhandeln och upptäckte den rätt unkna barnboksavdelningen..gääsp Men det blir fler och fler bra böcker. Rock on!

Toppen med bra boktips, jag har också undrat vad ni läser för något. Vi läser godnattsaga varje kväll, och även på dagarna tycker båda barnen om att höra saga. Här behöver dock boklådan bytas ut, den är full av mina gamla böcker som jag hade när jag var liten, och det är mest Disney – och det vet man ju hur bra genustänk är där… Men jag ska ta och beställa några böcker från listan! Tack för tipsen!

Toppen med bra boktips, jag har också undrat vad ni läser för något. Vi läser godnattsaga varje kväll, och även på dagarna tycker båda barnen om att höra saga. Här behöver dock boklådan bytas ut, den är full av mina gamla böcker som jag hade när jag var liten, och det är mest Disney – och det vet man ju hur bra genustänk är där… Men jag ska ta och beställa några böcker från listan! Tack för tipsen!

Här är mina tips: "Händiga Hanna fixar bilen" är jättebra. Sen tycker jag att det är bra, särskilt för pojkar, att läsa böcker där huvudpersonen är en flicka. Det ska liksom inte vara något konstigt att identifiera sig med en tjej även om man är kille. Boken Lilla H hälsar på gillade min mellanson mycket i 3-4årsåldern.

Alfonsböckerna och Totte/Emma-böckerna tycker jag ofta är bra i 70-talsgenren. Gittanböckerna är ju kanon, det finns även en ny som heter Siv hälsar på som också är bra. Sen en bok som inte har något särskilt genusplus, men heller inget genus-minus, men är helt fantastisk för 5/6-åringar och uppåt: Sixtens och Blixtens underliga upfinningar.

Och tack fr tipsen om Tivoli!

Du är så jävla bra!

Jag blev så glad när du tipsade om sagolikt bokförlag för flera månader sen! Nu har jag beställt "Johan och Jösta" och "Junior börjar förskolan" till min gudson och hans storasyster. Jag är inte troende men har istället valt att tolka min roll som gudmor som att jag ska lära honom och hans syster bra värderingar och jämlikhet. Något de absolut får från sina föräldrar men tyvärr inte från sina släktingar! Man gör vad man kan där man kan, helt enkelt. Snart är jag färdig lärare och då ska jag fortsätta min kamp på högstadiet och gymnasiet. Det behövs!

Tack för att du jobbar så hårt för genus och jämnställdhet! Det behövs fler som du!

Kram Andreakarolina

Finns inte "Else-Marie och småpapporna" kvar för barn att läsa? En underbar bok om Else-Marie, som inte har en pappa utan 7(eller va de ännu fler..) väldigt små pappor! Den borde du leta upp på någon dammig gammal hylla på biblioteket, för den är toppen! 😀

Min ena flicka är helt galen i prinsessor (jag skyller på dagis hehe), så vi läser Per Gustavssons böcker om en prinsessa som i och för sig har en rosa klänning och krona på huvudet men hon slåss med drakar och räddar prisar, spelar hockey osv. Jättefina böcker! Sen är ju såklart Mamma Mu helt underbar, samt böckerna om katten "Snurran" dom är så söta och roliga! Alfons Åberg gillas också.

Jag skulle också tipsa om Händiga Hanna. Den första, Händiga Hanna lagar bilen, är nog bäst, men de andra är också bra. Händiga Hanna lagar bilen tror jag för övrigt kommit ut som En bok för alla också, så den finns att köpa billigt.

För oss, som har pojar, har det annars varit viktigt att läsa böcker med flickor i huvudrollen just för balansens skull. "Ingrid"-böckerna är faktist bra – Ingrid är både aktiv, framåt, kul och söt – ja, klart ungar får vara söta.

Fiat och farmor är en annan gammal favorit.

En del av busiga bebben-böckerna (bland annat den när bebben flyger flygplan) är bra.

Och så gillar vi Grodan-böckerna (av Max Velthuijs med reservation för stavningen). Tar upp viktiga ämnen på ett okomplicerat sätt.

Trudeluttbussen av Salem Al Fakir, ny bok som är rolig.

Historien om någon av Åke Löfgren, gammal bok som är spännande för små barn.

Simons anka, passar barn i åldern 1-2 år, av Anna-Klara Tidholm.

Pelle på Planetfärd, Jan Lööf.

2011-05-13 @ 22:12:47URL: http://m
Postat av: Mella

Åh, jag älskar Mamma Mu och Pettson! Favoriter från min egen barndom faktiskt. Roliga historier och väldigt fint tecknade. Härligt att de kvalar in som bra genusböcker också!

Gud vad bra med boktips. Har nu beställt fyra av dessa böcker till min sexåriga dotter. Hon gnällde här om dagen över att hennes böcker blivit så tråkiga (vi har väl läst alla typ 100 ggr).

Jag vet inte om det är super-genus-böcker, det är sådant jag minns att jag gillade när jag var liten i alla fall. Du kan ju alltid kolla in det hursom.

¤ Alice och Nisse i lustiga huset

¤ Nalle Puh

¤ Otto är en noshörning [och andra böcker av samma författare]

¤ Roald Dahls böcker

¤ Per Nilssons böcker

¤ Barbapapa

¤ Alice i underlandet

¤ Guldlock och de tre björnarna

¤ Paddington

¤ Lasse och majas detektivbyrå (?)

¤ Krakel Spektakel

¤ Nicke Nyfiken

¤ Hattstugan

¤ Kejsarens nya kläder

¤ Jack(?) och bönstjälken

¤ Koka soppa på en knapp (eller något sånt)

¤ Hittar du till smultronstället?

Sen minns jag massa böcker jag inte kommer ihåg namnet på. Till exempel någon om ett tåg som skulle upp för en backe och sa "Jag tror jag kan" upprepade gånger tills den klarade det.

Sen finns ju alla disneygrejer, de med djur. Om du inte är emot dem också?

Härligt! Vi har ett par av de där och har tänkt fylla på med alla bra som finn egentligen. Lilla spöket laban är också fin, med lillasyster Labolina som är modig, tokig och ljudlig medan Laban är ängslig och ganska feg. Alla är också väldigt snälla. Pappa spöke lagar mat och städar och Laban och Lill-prins Bus diskar. Och så är trollet och fladdermusen "hon", inte det automatiska "han". Det sista vet jag dock inte om de berättelserna finns annat än på film.

Det enda jag tycker är lite tråkigt är att de homosexuella (precis som i de flesta andra sammanhang när man pratar/skriver homo) alltid är PAPPOR, inte mammor.

"Vem"-böckerna av Stina Wirsén är en klar favorit här hemma. De gick även som barnprogram på barnkanalen för inte så länge sen.:thumbup:

Några tips på böcker med lite olika teman (starka flickor, att vara rädd, gå sin egen väg, realism..) men som alla är väldigt bra:

Stor-Emma av Lisen Adbåge

Leni-böckerna av Emma Adbåge

Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström

Snurran-böckerna av Eva Bergström och Annika Samuelsson

En puss är inte alltid en puss av Carina Bodström

Månen blev rädda av Joar Tiberg

Alla barns rätt av Pernilla Stalfelt (hon har ritat barnkonventionen helt fantastiskt)

Sven sticker av Emma Adbåge

Hej hej-böckerna av Gunna Grähs

Kraken av Boel Werner

en bok som jag brukade läsa när jag var liten, och som var lite rolig är Else-Marie och småpapporna 🙂 hittade ingen recension eller något till den, men den var rolig :-d

Jag antar att det finns vetenskapliga studier som bevisar att ju mer barn och ungdomar läser, desto mer främjar man lärandet på alla områden. Men om det inte finns, så skulle nog jag fungera som bra bevis vill jag tro. Jag är uppvuxen med en svensklärare till mamma, och om det är något som alltid varit centralt i mitt liv så är det litteratur. Och om det är något jag lagt märke till under mina skolår, så är det att de som inte presterat lika bra i skolan är de som ofta har slängt ur sig kommentarer om att böcker är töntigt, tråkigt och onödigt. Jag däremot som alltid har älskat att läsa, har också alltid haft det oerhört lätt för mig i skolan. Bortsett från enstaka G, så har jag enbart haft VG och MVG (flest MVG), trots att jag suttit och panikskrivit arbetena kvällen innan de skulle lämnas in.

Och oj, det här blev väldigt långt och seriöst, men jag bara tyckte ditt inlägg var väldigt intressant, då jag själv funderat väldigt mycket på samma saker! Jag bidde lite inspirerad så att säga.. Tack än en gång för en oerhört givande och rolig blogg!

Kul boksamling! Och va häftigt att Punkpapporna är så uppskattad! Jag har illustrerat den boken, var min första barnbok sim jag fick illustrera någonsin, så det är otroligt kul att stöta på den boken lite här och var! 🙂

När jag var liten läste min mamma Curious George och Dr. Seuss's böcker för mig. Min mamma är amerikan och jag är uppväxt tvåspråkig så förstår att det inte är så lätt för andra. Men är du för eller emot de böckerna? Vem kan motstå "green eggs and ham" 😀

En annan fråga också, kommer du läsa eller köpa Harry Potter böckerna till dina barn när de blir äldre? 7e boken är inte direkt en barnbok, men de första är himla barnvänliga. ^.^

Maskerad och Tyranno utgivna av Vombat förlag. Här är det mångkulturellt och genus så det står härliga till.

Tack för alla tips, jag tänkte bidra med ett jag också. Malins mamma gifter sig med Lisa, som ni förstår så handlar den om ett homosexuellt kvinnopar.

Annars så gillar jag Rakel böckerna och Super Sofie.

När jag var liten fick jag en brutal sagoboner när farfar tog fram Pettson och Findus: Pannkakstårtan, den är så jävla bra! Alla Pettson och Findus är bra, det är så otroligt mysig stämning i dem. Sen trodde jag alltid Findus var en flicka? Kanske är ospecifierat.

Tidigare fanns det ju bara genusböcker för barn. Men nu finns det faktiskt även en genusbok för vuxna (och ungdomar): Genas Genus av Kim Fast, utgiven av Ebes förlag.
I samband med de genuspedagogiska projekten noterade flera utredare att just vuxna behövde reflektera över sina föreställningar om kvinnligt och manligt. Så en genusbok för vuxna verkar ju rätt relevant.

Hej!
Rolig tråd! Jag tycker dock att när det ska vara könsneutralt så ska det ofta innebära att t.ex. prinsessor ska åka hockey. Inte lika ofta killar som dansar balett så att säga.. Och det alldeles för lite blandade hudfärger och familjekonstellationer för att det ska representera ett samhälle med många inflyttade och mycket separationer. Det finns fortfarande mycket att jobba på!
Läste en b0k för min dotter igår, hon är snart 3, pixiformat, ”Bygga trafik” av ”Nils andersson och Per José Karlén” Gillade den skarpt, (trots att det är en tjej som bygger trafik) det var så mycket små bilder på varje sida, och ”normutmanade” illustrationer. (vägar som byggts i spiraler och huller om buller, en båt som byggs av en bok, en tågräls av grenar uppe i ett träd) Texten är kort och på rim. Väldigt fin bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *