Kategorier
feminism & genus

Gillette skrattar hela vägen till banken

Vet ni varför kvinnor rakar sig idag? Jo, det ska jag berätta. Jag ska berätta hur jävla lurade vi är. Saken är den att nån gång efter första världskriget så fick Gillette (som då hade ett annat namn men likväl sålde rakattiraljer till män) en snilleblixt: Om de bara fick kvinnor att tro att de måste raka sina kroppar så skulle de fördubbla sin förtjänst, alltså tjäna mer pengar för det är alltid pengar det handlar om.


Sagt och gjort, de drog igång en kampanj med kända skådespelerskor och Harpers Bazaar i spetsen och resultatet ser vi i kvinnors armhålor varje dag. Kvinnorna i Amerika var givetvis först och Europa tog ett bra tag på sig innan vi hakade på trenden.

Och Gillette? De skrattar hela vägen till banken.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

88 svar på ”Gillette skrattar hela vägen till banken”

Med den logiken borde ju män vara än mer lurade. Det var ju till män Gilette från början sålde rakattiraljer. Varför ser vi då inga kampanjer mot att män förväntas vara rakade? Om det nu handlar om att alla vi som rakar oss är lurade av Gilette?

hanna det ena har inte med det andra att göra. Menar du att skägg INTE är manligt och att män med skägg får utstå hot, trakasserier och hot för att de inte rakar sig?

LD: I mitt land så utsätts män för trakasserier och utkällning från föräldrar, det är ABSOLUT inte accepterad att män har skägg, särkild unga män.

Sen, kvinnor i Iran och Azerbajdjan har använt tråden för att ta bort håret under många många år. Inget rakapparat behövs.

Denna logik finns i ALLT. Inte bara rakning.

Det finns när det gäller ALLA produkter, oavsett om det gäller skönhet, teknik, inredning, matlagning etc. listan kan göras lång. För hur ska man få ut en produkt på marknaden om man inte först kan övertyga folket om hur livsnödvändig den är?

Det finns när det gäller träning. Förr var det inte direkt en norm att vara vältränad som idag. Det var till för idrottare. Sen kom träningsföretagen på hur mkt pengar man kan tjäna om man övertygar alla människor om att alla bör se ut som idrottare.

Logiken LD tar upp i detta inlägg stämmet såklart. Men det är absolut INTE avgränsat till rakning, ELLER kvinnor. Denna strategi finns i ALLT. I allt som på något sätt är kopplat till försäljning av något slag finns exakt detta system – det går inte att komma undan.

Även LD är lurad av detta system. Varför skulle hon annars tex färga håret? ALLA är lurade. Om man vill kalla det för lurad. Eller konsumtionssamhälle.

Jag har tänkt på Gilette under den här tiden när debatten varit på tapeten. Jag har tänkt på hur fint det kunde vara om de gick ut med en kampanj som sade något i stil med, "rakat eller inte rakat, det är upp till dig! Men mobbing är aldrig ok!". Det hade varit så coolt av dem. Men det antar jag aldrig kommer hända. De kör på med Venus och J-Lo i bästa amerikanstilen, till synes helt omedvetna om vad som försiggår i lilla Sverige….

Hanna, jag tror att LD syftar till mobbningen som skett mot tjejen som hade hår under armarna på melodifestivalen, även om det inte hade direkt att göra med hennes inlägg eller dina kommentarer – så är det ju såklart en koppling till hur stark normer att raka sig är för kvinnor vs män.

Det ÄR norm för män att raka sig också. Men det anses mer OK för dom att avvika från den normen. Precis som i de flesta normer så är det lite mer ok med avvikande män, än avvikande kvinnor. Liite mer ok är det med tjocka män, än tjocka kvinnor, osv. Klart att det finns sanning i det.

Men det har ju inte Gillette med att göra. Deras "lureri" är inte något annorlunda från något annat företags "lureri"/ försäljningsknep.

Jag skrev en uppsats om just det där förra terminen och kopplade det till dig och Gillette-tävlingen du var med i. Faktiskt ett rätt intressant ämne.

Jag tror inte det är så enkelt. Borttagning av hår förekommer i många kulturer och har varit på tapeten i hundratals år. Det är inget fel att ta bort hår, personligen tycker jag det är skönare med rakat, men jag har absolut ingenting emot de som inte rakar sig, både kvinnor och män. Sen att Gilette är framgångsrikt, det är vad man brukar vilja vara när man driver ett företag…

Men alltså nu får ni väl ge er!!! Det är en jäkla skillnad på rakning för män och kvinnor! Minns ni när Julia Roberts dök upp på röda mattan för ett antal år sedan med ve och fasa lite hår under armarna!? Det är väl ingen som skulle reagera om Brad Pitt lyfte på en arm och det var lite hår där.. Det är ju knappt att någon reagerar på när Brad Pitt på röda mattan ser ut som om han bott i en grotta i ett år. Missförståmig inte nu, det kommenteras. Men det kommenteras som vilken annan frisyr/stil-ändring som helst. Många tyckte säkert att han är snyggare utan skägget, MEN det sätts inte igång någon mobbningskampanj med folk som förfasar sig.

Och finns det ens en norm för att män ska raka sig? Tycker ni ska slå på tv:n valfri kväll och räkna. Hur många orakade män respektive kvinnor kan ni se? Det räcker att googla bilder på Lyxfällan så kommer det upp ett antal bilder på mer eller mindre skäggiga män. Tycker knappast att det finns en norm för att män ska raka sig, det finns det däremot för kvinnor. Och det är där jag har problem. Både jag och min sambo rakar oss tex under armarna, och det tycker jag är helt okej. Skillnaden är att ingen lyfter på ögonbrynen om han lägger sig på stranden en dag och INTE har gjort det, men blickarna man får om man gör det som kvinna!

LD, inget svar på min kommentar? Det här med att kvinnor blir bestraffade har ju inte gillette med att göra?

Detta är en försäljningsknep som återfinns i ALLA produkter du kan tänka dig. Man övertygas om att det behövs och är livsnödvändigt. Det är inte avgränsat till varken kvinnor eller till rakning.

jenny japp. Alla är lurade.

Fast fan, vette fan om jag är lurad av industrin när det gäller håret… 😉 Jag är snarare hjärntvättad av min egen självbild. Jag har nämligen haft rött hår så länge (typ 20 år) att jag identifierar mig med det. Många saker gör vi även för att passa in i olika subkulturer. (som jag, jag är ju påverkad av en specifik stil som jag tilltalas av)

caucasiangirl nu menar jag sverige. I andra länder finns andra normer. I t.ex brasilien så kan kvinnor ha håriga ben utan att nån tycker det är konstigt. osv.

Jo, det är väl en blandning mellan att vara lurad av samhälle/företag, samt identifiera sig med en subkultur. Men det går såklart att koppla till företagens vinst också. För hur kommer det sig att du färgar håret i en ganska onaturlig färg egentligen? Varför gjorde du det från början? Varför identifiera sig med något som faktiskt inte är du? Varför ska illrött hår egentligen höra ihop med någon viss subkultur? Orkar man rota riktigt djupt så kan slutar det ändå i hur du är lurad av någon som ska tjäna pengar på att du färgar ditt hår. Även om det i alla fall inte är lika tydligt. Man kan ju lika gärna identifiera sig med att vara helrakad och säga "jag är inte alls lurad- det är min identitet, jag har varit rakad i 20 år." Egentligen.

Programmet Stil i radions P1 handlade igår fredag om nagellackets historia. Hur man använde just kända personer i kampanjen och kallade olika färger namn som skulle associera till olika känslor.

Däremot bedrevs ingen kampanj att få män att måla naglarna,trots att det skulle öka vinsten ännu mer…

Så det är nog en kombination av könsroller, förväntningar och riktad reklam som styr de kommersiella intressena.

Omg, det kan man kalla lyckad kampanj i så fall… så tragiskt.

Och jag håller med dig angående hårfärg, jag känner inte heller att jag är lurad av industrin för att jag färgar håret, jag färgar ju håret för att se goth ut så då kan man väl snarare kalla det att vara lurad av sig själv xD

Varför kan inte alla bara få göra som dom vill, när du skriver sådär låter det ju som att alla som rakar sej blivit lurade till det. Jag rakar mej för jag tycker det känns fräschare (man luktar lättare svett när man har hår under armarna, så är det), och jag är glad att killen också gör det. Men egentligen har ju ingen med det att göra alls.

erika frågan är väl varför du känner dig fräshare av att raka? Hade du levt för 60 år sen så hade du inte tänkt tanken.

Lars: Jag tror rakningen av män är äldre än Gilette och därför har mer med bekvämlighet och hygien att göra än kvinnors rakning. Minns alla renrakade antika skulpturer och renässansens kung David.

Ang LD:s kommentar till Erika:

Lika lite som du LD hade tänkt tanken att färga håret om du levt innan det var på modet. Jenny har ju helt rätt i att någon annan kan säga att de har varit rakade så länge att det har integrerats i deras självbild.

Vi gör alla en hel massa saker för att passa in i just vår egen lilla klick, och det tror jag aldrig kommer att förändras.

Däremot hoppas jag att normerna kommer att ändras så att kvinnors och mäns beteende kommer att bedömas på ett mer likartat sätt. Att inte alls ska utgå från kön. Rakad, orakad, färgat hår, ofärgat, tar för sig sexuellt, är sexuellt tillbakadragen, är tyst eller högljudd, väljer ett karriärsarbete eller inriktar sig på familj etc etc i all oändlighet.

Det är ju det som är enda anledningen till att man bryr sig överhuvudtaget om genuskodade kläder och utseende- att det tyvärr leder till olika bemötande, och i förlängingen olika beteenden, som cementeras och bekräftar sig själva om och om och om igen.

Jag skiter väl egentligen i om jag rakar mig eller inte, men det handlar om 1. Att visa att normen "hårlös kvinna" är, som de flesta andra normer, socialt konstruerad, inte biologisk. 2. Att uppmärksamma att kvinnors utseende inte behöver/bör ha så extremt stor betydelse 3. Att man inte behöver följa den mest vanliga normen hela tiden, det funkar ändå. 3. Att få ha valmöjligheten att låta bli att följa normer utan att bli hånad.

Just nu håriga ben. Oftast något så när hårlösa armhålor. Oftast en rätt ansenlig mustasch.

Erika: "så är det", varför är det så?

Men nej, så behöver det inte alls vara. Jag gör det inte iallfall, och samtliga mina vänner som råkar vara män, rakar sig inte under armarna och de luktar alltid fräscht, kanske lite svett vad jag känt efter att vi gymmat ihop. Man kan ju nämligen både tvätta sig och använda deo även med hår under armarna.

Uppenbarligen skymmer mustaschen så att jag inte ser vad jag skriver. Att inte ALLT ska utgå från kön ska det vara. Och så 1,2,3,4. Inte 1,2,3,3… Men ni fattar.

Jag rakar mig för att jag känner mig fräschare då. Jag tycker inte om hår. Rakar även armarna och har gjort det sen tidiga tonår. DET får jag ofta försvara och förklara. Kanske ska skapa en kampanj för tjejers rätt att ta bort oönskat hår. Eller så skiter jag bara i vad andra tycker och gör det som känns rätt för mig.

Men risken är större att man luktar svett med hår under armarna, för det blir en större kontaktyta för bakterier, vilket är det som gör att det luktar. MEN det är inte det som är poängen, för att: 1. Det är många som inte svettas så mycket, så då finns det inte så stor anledning att raka sig för att undvika svettlukt, om det nu är det man vill. 2. Om man svettas, men vill ha hår kan man tvätta sig oftare. Men inte minst: 3. Varför vore det viktigare att en kvinna inte luktar svett än en man? För män är det ju tydligen inte en hygienfråga i alls samma utsträckning, tvärtom.

Min partner, en man, luktade mer svett än han ville. Då upplyste jag honom att han kanske skulle prova ta bort lite av buskarna under armarna. Och HÄPP, plötsligt var problemet löst. Men när han berättar om, eller råkar visa, sina hårlösa armhålor blir många förfärade. Så samma beteende, olika kön, totalt motsatt respons. HÄPP.

So what? Gör det något att vi har blivit "hjärntvättade" att tro att vi måste raka oss? Vill man inte så gör man det inte, vilket vi har fått bevis för. Sånt jävla tjat om detta med rakning och hur påverkade alla blir.

Jessica: "Vill man det inte så gör man det inte"? Ja, och då kan man bli uthängd på internet och hånas och förolämpas av hundratals människor. Eller bli hotad. Det ska vara fritt fram att låta bli OCH slippa bli hånad för det. Och det är det uppenbarligen INTE nu.

Fast alltså. Visst kan Gillettes marknadsföring delvis ligga bakom att kvinnor rakar sig i vår kultur idag. Men människor av båda könen har rakat sig på olika sätt och i olika sammanhang i många kulturer genom tiderna. Här i Norden är de äldsta rakknivarna från bronsåldern. De tycks dock bara ha använts av män.

lisa absolut är det så. Men jag tror skillnaden är viktig. Om jag låter bli att färga håret så blir jag inte bestraffad på nåt sätt och jag mår inte dåligt eller känner mig äcklig.

Fast det görs ju sjuk mycket reklam för att män också ska raka sig, i ansiktet, men ingen om deras ben eller armhålor… Hmm undrar varför kvinnor rakar benen och inte män (överlag)? Jo för att det är vad reklamen bankar in i våra skallar. Sen kan man ju undrar om deoderant bolagen sammarbetar med tex gillete, för när de smörjer sina armhålor är det banne mig alltid babylena.

Hår är hår. Icke-hår är icke-hår. Så har svårt att greppa varav denna motvilja? Tycker det är trist när det alltid ska kastas ord om t ex hur äcklig, ohygienisk eller i annat fall t ex korkad, lättlurad etc någon som väljer annorlunda är. Själv tycker jag knappt det finns något skönare än att krypa ner under täcket med ett par slätrakade ben och känna dom stryka mot varandra när man byter kroppsställning.. med.. mera.. Enligt min erfarenhet kliar och sticks kroppsbehåring, samt framkallar mer svettlukt, vilken är obehagligt IMO (bryr mig inte om andra upplever annorlunda eller vill ha det så, men det gör/vill inte jag. På mig själv det vill säga, på t ex partners tycker jag kroppsbehåring bara är tilltalande och om deras individuella val innebär att hen (Yay! First timer!) vill spara kroppsbehåring är det knappast ett minus från min sida i alla fall. Sen kunde jag knappast bry mig mindre om ifall någon annan antingen skulle säga åt mig att inte raka mig, vilket bl a min mamma gjort, eller om någon hejar på att fortsätta med det eller skulle bestraffa om jag av någon anledning skulle sluta, vilket ingen någonsin gjort.. men deras åsikt hade hur som helst inte varit någon faktor i MITT val – jag gör det jag vill med min kropp, så det så. Och nu VILL JAG raka för att det är så förbannat skönt med nyrakade ben som inte kliar. För ja, PÅ MIG kliar behårade ställen.. som fan. Gör dock den uppoffringen för huvudhår och ögonbryn, då jag tycker de är saker som skulle ta bort alldeles för mycket av mitt "personliga uttryck"). Varför kan inte både orakat OCH rakat få vara OK? 🙂

Alla kvinnor som rakar underlivet, pga att de har blivit lurade att tro att det är mer "hygieniskt" måste lära sig att tänka om och tänka själva.

Håret sitter där det sitter av en anledning. Det skyddar underlivet mot bl.a bakterier och bidrar till att bevara god hygien och lukt. Måste ni använda lactal med jämna mellanrum, pga att ni lider av dålig lukt?

Råd till er:

1. Sluta ta emot sperma i slidan, använd kondom.

2. Sluta raka bort mushåret så att underlivet får ett bättre skydd mot alla bakterier.

3. Tvätta underlivet med vatten. Bara vatten.

Nummer 1, är det viktigaste och det som ger snabbast resultat mot rubbat ph-värde.

anonym: va? har du nån sorts källa till att sperma är dåligt för ph, tack?

och LD: jag instämmer. Visst är det så att kommersialismen har skapat många behov, men denna BESTRAFFNING för att man inte följer normerna är ju helt sjuk.

LD: Du svarade: "caucasiangirl nu menar jag sverige. I andra länder finns andra normer. I t.ex brasilien så kan kvinnor ha håriga ben utan att nån tycker det är konstigt. osv." Samtidigt har hon en poäng, du brukar ofta hänvisa till andra kulturer beträffande dina tankar och teorier, varför utesluta det?

"För 60 år sen hade du inte ens tänkt tanken"… Jag vet att jag själv hade velat raka bort mitt hår mellan bena då det kliar så jävligt när det blir för långt. Den du.

Jag håller med Emma, mitt könshår blir en pina när det blir längre, jag gillar att vara korthårig där. Sen gillar jag min man rakad runt könet också. Och jo män blir straffade där de inte ansar/rakar pungen ofta utskrattade och kallade ofräscha.

Emma, det vet du inte alls. Det är ju jättebra att du om det kliar kan raka bort håret, men OM du levde i en värld där det liksom inte var en 'möjlighet' inte för att det inte finns rakhyvlar men för att ingen gör så bara, så är det inte alls säkert att du skulle komma på tanken heller.

Sperma har ett annat ph-värde än en vagina men det farliga är väl alla könssjukdomar man kan dra på sig. Så gissar jag i alla fall att anonym tänker.

I värsta fall så är man inte alls kompatibel med karln man ligger med och det ger lätt svamp, urinvägsinfektioner och ibland också en fruktansvärd stank om man tar sperman utan kondom.

Gillette bistod oss män med varor att köpa. "skägget växer, här får du hjälp att hålla det under kontroll", ett säljargumentet som vi män köpte.

Vi rakadade, ansade och trivdes bra med valmöjligheterna. Sedan dess har inte Gillette gjort mycket mer för deras manliga målgrupp. En ny "bättre" hyvel då och då.

Dubbel inkomst fanns tillgänglig om de kunde få kvinnor att vilja raka bort hår här och var. Det hela tog fart, det rakades friskt bland båda könen.

Skillnaden efter ett par år, är att männen fortfarande är fria i sitt rakande. Kvinnorna däremot är fast i ett sorts "raka ditt jävla hår i armhålan, annars skriver (på facebook) flera hundra män att du är ett svin som borde hängas-läge". Vilket givetvis är sjukt jävla illa.

Männen sitter invanda och njuter av sina fräscha(?), lenrakade kvinnor.

Och vad händer när kvinnorna vill ta något ifrån dessa bortskämda män? Jo! Männen blir helt ställda, och gör vad de ofta är bäst på: Hota, nedvärdera och KRÄVA!.

Sure, Gillette cashar in, men inte tar dom fajten när kvinnor tröttnat på att raka sig. För vilka får göra det? Kvinnorna förstås! och jävlar vilken fajt det visar sig bli. Förhopningsvis skrattar inte Gillette åt vad kvinnor nu får gå igenom, när alla dessa män öppet "äcklas, spyr, hotar och HATAR. PÅ GRUND AV LITE HÅR!

På vilket sätt är männen fria i sitt rakande? En skäggig vildvuxen man skulle aldrig få jobb på en bank och likaså de flesta yrken där service krävs eller en klädkod skall följas. Männen är lika ofria som kvinnorna.

Ja det är precis samma för kvinnor som för män. Jag kan se det framför mig:

"MAN MED ORAKAT ANSIKTE I PUBLIKEN TILL MELODIFESTIVALEN! Han rakar inte ansiktet, och döljer det inte."

Japp, känns troligt.

Problemet är ju inte om kvinnor rakar sig eller ej, det är att just kvinnor (ej män) blir hånade, trakasserade och tom mordhotade om de inte gör det-och det är förfärligt och naturligtvis sexistiskt.

Jag rakar mig själv ( och det oberoende om någon annan/andra kommer att se mig) jag har gjort det sedan jag fick hår under armarna, för jag tycker helt enkelt inte om det-och ska jag vara ärlig så tycker jag inte det ser fräscht på varken killar eller män med hår under armarna-men jag skulle aldrig falla mig i att säga något elelr bli arg på någon för det. Det är märkligt att se hur män gaddar ihop sig och visar hat öppet mot en stackars tjej, som hon begått tt grovt brott, pga hon har valt att inte raka sig. Det är skamligt.

hej!

du, väldigt intressant blogg och inlägg. 😮 har du ngn källs om man får fråga? 😮

jag brukar raka mig, tycker däremot inte att "raka sig elr inte" är så viktig skillnad mellan män och kvinnor. 😮 känner killar som rakar armhålorna. 😮

jag har ingen källa på rak arm, det här är ju ett ämne jag läst om i flera år och under den tiden skaffat mig en massa kunskap

hHAHA det är fan det dummaste jag hört. det är samma sak som att säga att vi äter på mcdonals för dom vill ha våra pengar och då är det deras fel att vi (ni) är feta.

och för övrig så är det fan inte någon man som tvingar sin fru att raka sig, det handlar om att man vill göra det för att det är fräscht, alltså faller hela "åhåh vi är feminister och vi skiter i att raka oss för vi är bättre än männen som säger att vi ska göra det".

Det är dessutom ohygienisk att inte raka sig, tro det eller ej, det kanske du hade vetat om du hade läst lite medicin.

hahaha det vad fan det dummaste jag hört. det är ju som att säga att vi äter på mcdonalds för att det är gott (not) men dom vill ha våra pengar och sen är det deras fel att vi (ni) är feta.

Och sen, det är fan ingen man som tvingar sin fru, partner, what ever att raka sig, utan man gör det för att man vill och det är fräsch, så hela grejen med att "åeåhhå vi är feminister och vi tänker fan inte raka oss för vi är bättre än männen och dom tvingar oss att raka oss" faller.

det är dessutom ohygieniskt att inte raka sig, det hade du kanske vetat om du hade läst lite medicin och inte bara dina feministböcker.

JOHAN haha, om DU kanske hade läst medicin så hade du vetat hur jävla fel du har. Håret är där av en anledning och det är tvärtom MER hygieniskt att låta det sitta kvar.

ja till viss del, men om man tar bort håret på rätt sätt så är det bättre att vara utan, på grund av att det är större risk att bakterier eller flatlöss i håret om man har det.

men jag vet inte, du kanske aldrig har varit hos gynekologen så att han/hon har kunnat berätta det för dig 😉

johan jag har antagligen mer erfarenhet av gynekologer än dig och kan meddela att de rekommenderar att man BEHÅLLER könshår och annan kroppsbehåring. Av hälsoskäl.

Du gör bara bort dig just nu.

gyn/ob ingår när man utbildar sig till läkare ;)av vissa själ är det bra att behålla håret, av andra själ är det bra att ta bort det. jag sa så för att du bara poängterar att det är bra att ha kvar det. det finns många fördelar med att ta bort det också

själva då, på era feministutbildningar?

johan jag har haft en fitta i 35 år, jag har nog bättre koll på hur man tar hand om den. Om du utbildar dig till läkare och på allvar tror att könshåret är ohygieniskt så bör du ta och läsa om böckerna en gång till.

Johan: Men herregud, hade du varit hos gynekologen en enda gång hade du vetat att man praktiskt taget blir utskälld om man är rakad. Det finns ingen som arbetar med underliv som förespråkar hårlöshet på grund av mycket ökad risk för infektioner (och faktiskt även att bli smittad av andra sjukdomar) om man rakar.

Att bli hånad, eller kallad ofräsch, för att man inte rakad är definitivt en form av tvång och jag hoppas och önskar intensivt att du inte är gift eller någonsin kommer att leva med en kvinna som ska behöva utstå dina påtryckningar. Berättar du också för dina manliga vänner och bekanta att de är äckliga om de inte tar bort allt kroppshår?

som sagt, ni läser inte ens vad jag skriver haha. ta och läs igen och återkom!

jag ju tillägga att min tjej fick beröm de tre senaste gångerna hon var hon sin gynekolog, för att hon hade rakat.

johan du vet verkligen inte vad du snackar om så ta din felinformerade svada och posta hos nån som är mer lättlurad. Din tjej bör även byta gyn på en gång.

Jag utgår även från att du själv är renrakad från topp till tå.

anna: var någonstans säger jag att jag tvingar någon att raka? eller att man är äcklig om man inte gör det? :S ingenstans.

johan, jag utgår från det pga det du skriver här. Om hår är ohygieniskt så bör ju rimligtvis du också raka dig överallt. Eller menar du att det bara är kvinnohår som behöver tas bort?

Och var tror du att all smuts och alla bakterier hamnar om man tar bort håret?

Det här är ju en jättefin kampanj från Gillette. http://www.gillettevenus.com/en_US/goddess_central/articles/how_to_shave_mom/index.jsp

Här är en video med Gabby: http://www.youtube.com/watch?v=7lST1n_S7Io

Är det någon som vet om det finns liknande kampanjer för unga pojkar? Alltså en ärlig fråga. Jag har inte sett något liknande.

Eftersom det snart är sommar vill jag gärna tipsa om Gillettes tips för hur vi tjejer blir bikini beautiful:a: http://www.youtube.com/watch?v=rto7Wfpg2NY&list=UUNYus5qbAScW6BA-l86tx-w&index=8&feature=plcp

Johan: Motsatsen till fräsch torde vara äcklig. Du säger att man vill raka sig för att det är "fräsch". Jag tycker inte att det var speciellt svårtolkat. Och om du menar att du blivit misstolkad, hur menar du egentligen då?

tror du ljuger om det där att gynekologen berömt din tjej för att vara rakad, eller så missuppfattade du. eller så ska hon byta gynekolog!

Jo, jag vet att jag hade velat det. "Det är irriterande, jag vill ha bort det"… Om min mens fastnar i mitt hår så är det knappast mensen jag vill ha väck, utan snarare håret…

Nu har jag inte tagit bort allt hår, men tacksam att jag började ansa könshåret. Blev alltid så bökigt att hålla rent därnere när man hade mens, fastnade en massa, blev svårt rengöra och det var lätt att hänt att jag luggade mig. Nu när jag har ansat slipper jag allt det där.

En annan sak som ökar när man rakar sig är risken för svampinfektion.

Vet tjejer som inte ens reflekterat över att det faktum att de har svamp hela tiden kan ha att göra med att de rakar sig precis hela tiden.

När det påpekats så fortsätter de ändå. Det är så bisarrt.. att man hellre vill ha svampinfektion än lite hår. Sund relation med sitt kroppshår? Nej inte direkt faktiskt.

Att man svettas mer med hår kan inte stämma. När jag är rakad har jag svettats mer än när jag har hår. Känner man sig ofräsch är det bara att tvätta sig under armarna med tvål och vatten och sätta dit lite deo.Svårare än så är det faktiskt inte.

LD är du medveten om att anledningen till kvinnans frigörelse är precis den samma? Den möjligjorde att man (staten främst) kan tjäna mer pengar på människorna. Det var ganska mäktiga krafter i västvärlden som låg bakom att få ut kvinnan på arbetsmarknaden. Detta för att man kunde ju inte låta kvinnorna gå omkring och arbeta i hemmet, det genererade ju inga skattepengar. Bättre då att kvinnorna tog hand om någon annans ungar och städade i någon annans hem så man kunde plocka ut skatt.

Kvinnorna är lurade ja det har du fullkomligt rätt i.

det är ju personligt, men under min uppväxt tyckte jag att det var ofräscht med orakade kvinnoarmhålor etc, eftersom det verkligen var norm. däremot har jag alltid varit intresserad av långhåriga och skäggiga män. jag anser att det kan vara så att jag när det gäller män går på instinkt där hår= naturligt & manligt, men när det gäller min egen kropp handlar mer om kontroll och social acceptans. majoriteten av de kvinnor jag känner rakar sig, men knappast majoriteten män.

kan tillägga att jag inte längre använder vare sig hyvel eller rakapparat, eftersom behovet att passa in i den mallen, inte längre finns hos mig.

Min kompis har ganska mycket hår under armarna. Han luktar aldrig svett.

Nu ska jag gå och raka av mig allt hår eftersom det är ohygieniskt. Jag har massor med hår på huvudet, så det är bäst jag börjar där. Jag vill ju inte ha bakterier eller löss på huvudet, eeew!!!

Jag har läst din blogg i något år nu och tycker att du skriver bra saker, men i detta fall håller jag inte riktigt med 🙂

Om man kollar på målningar av t.ex. Botticelli (Venus födelse), Tizian (Bachanal), Cranach (Venus och Amor), Goya (Den nakna Maja) och även vissa målningar av Zorn är ju kvinnorna inte håriga. Dessa målningar var ju målade på slutet av 1400-talet och framåt. Jag tror i dessa fall att det kanske var ett sätt att skilja på den manliga och kvinnliga kroppen, göra dem mindre lika. Jag säger

inte att kvinnorna ens såg ut så då, eller att det är det man bör sträva efter, men det var ju absolut inte så att Gillette fick kvinnor att raka sig. Det idealet har mer eller mindre funnits i över 500 år 🙂

hm, fast att det skulle vara enbart gilette som ligger bakom att rakning är norm i samhället idag är väl ändå en kraftig historierevision?

Att det ska vara ett sådant intressant ämne, hår. Något som vi biologiskt skapats med. Något som vi behållt från att vi var apor. Tänk om de höll på på samma idiotiska sätt som oss, aporna… och vi är ”utvecklade”? Hah!
Oavsett vad alla har för åsikt, vilken de har rätt till att ha, annars reproducerar vi det som vi kritiserar Gillette för, så är det en verklighet att kvinnor inte kan lyfta på armarna utan att reflektera om statusen på sina o/rakade armhålor. Att dessa otroligt kraftfulla normer manifesteras under våra mest känslomässigt ömtåliga år som tonåringar, gör att känslor som skam och skuld om vi inte passar inte lever kvar hos oss om vi inte omprogrammerar våra tankar, vilket är svårt, speciellt med all den propaganda och hatkultur (Melodifestivalen-episoden bl.a.) som vi bombaderas med.
Som i alla fall om sociala destruktiva situationer, handlar det ju oftast om okunskap och ignorans.
Som Johan, som läser till läkare, det ”bästa” utav det bästa, men även han är o-informerad. Faktiskt är mycket av det som läkare lär sig, väldigt tragiskt, fel. ÄVen om han läser sin böcker igen, blir han inte klokare, och kommer resten av sitt arbetsverksamma liv bara i bästa fall behandla symtom (och kanske operera någon och kalla det kurativt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *