Kategorier
feminism & genus

Gina Tricot säljer anorektiska ideal till våra döttrar


En av Gina Tricots skyltdockor. (bildkälla: Aftonbladet)

Var fjärde sjuårig flicka tycker att hon är tjock. Var fjärde sjuårig flicka vill banta. Vem tänker ta ansvar?
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

62 svar på ”Gina Tricot säljer anorektiska ideal till våra döttrar”

Var och handlade idag och såg något liknande. Det är förfärligt. Jag såg mig omkring och i affären var det nästan ingen som såg ut så, men alla tjejer både i affären och utanför kastade längtansfulla blickar mot skyltdockans ben och rumpa och det är så plågsamt att se hur alla trånar efter detta orimliga ideal.

Jag anser mig ha en bra figur. Jag är väldigt nöjd med min kropp. Kanske är jag liiite smalare än jag skulle vilja vara, men överlag är jag bekväm med hur jag ser ut och jag är sexton år och frisk och kry, så jag har inget att bekymra mig över.

Men när jag provade jeansen de hade ville jag mest lägga mig ner och dö. De passar ju inte, rumporna är så små att när man tar ett par jeans som man faktiskt kan knäppa är byxbenen en halvmeter för långa. Hur fasiken kan de få sålt någonting? Jag klampade argt ut därifrån och jag tänker inte gå in igen.

På H&M hittade jag däremot jeans som passade. Det fanns faktiskt i de flesta storlekar till rimliga priser. Även om H&M kanske inte alltid är så bra de heller får de lätt fler poäng än Gina Tricot när det gäller jeans…

Det ser helt sjukt ut, jag blir så ledsen när jag ser denna magra utmärglade skyltdocka!

Vart är vi på väg och hur ska man kunna skydda sina barn från denna förvridna kroppssyn?!

Dess: Väntar också på den kommentaren, och innan någon skriver den vill jag påpeka: Det är väldigt få som kan se ut så utan att svälta sig själva vilket är en orsak till att utseendet inte borde vara ett ideal.

Jag är supersmal å har många gånger kallats anorektisk men inte fan vill jag se ut så, jag har inget val jag liksom bara är sånhär och jag känner att jag är nöjd ändå jag duger som jag är 🙂 men blir ändå flyy förbannad när jag ser sånthär å ska klaga på hemsidan dirr!! whos with me? 😀

Men vad i helvete!??!!? Nån jävla måtta får det väl vara! Mina barn växer upp i det här! Min syster!

Tack, än en gång LD, för att du uppmärksammar detta! Mailade Jack and Jones efter din post om dom och jag hoppas att vi blir tagna på allvar! Det kan ju inte vara meningen att de vill stå för dessa sjuka ideal och ideer?

Ursäkta världens mest okonstruktiva kommentar men jag är fan arg alltså.

Jag mailade deras kundtjänst och bad att få mailet vidarebrodrat till ansvarig personal om de på kundtjänst inte kan ge ett bra svar. MAILA NI OCKSÅ!! 🙂

när jag var liten tyckte jag att jag var tjock, men jag ville inte banta och jag ville inte se ut som någon utav skyltdockorna, min mamma har lärt mig att man SKA ÄTA och vara nöjd med den kroppen man är född med.

Gina Tricot blir bara värre och värre. Förutom anorektiska skyltdockor så har de sjukt små storlekar. I alla andra affärer har jag storlek 36, på Gina kom jag inte ens i storlek 40. Sjukt.

Men man blir ju så trött. Jag slutade läsa Elle på grund av alla dessa trådsmala kvinnor på bilderna, jag började känna hur min bild började bli skev och då var det dags att sluta läsa – tyvärr då Elle innehåller annat intressant än mode, smink och smala modeller. 🙁

Sjukt! Men sedan får man inte glömma föräldrarnas ansvar. Många föräldrar idag håller på att banta, väga sig och hetsar för vikt. Nyper i s.k. kärlekshandtag och kallar sig själva för tjocka. Detta påverkar barnen ännu mer. Om man har en sund hemmamiljö så har man större kraft att stå emot dessa sjuka ideal som presenteras i affärerna. Hos oss har vikt aldrig varit viktigt. Mina föräldrar har aldrig bantat, gått på diet eller liknande och aldrig pratat vikt. Detta försöker jag nu överföra på mitt barn.

Sjukt! Men sedan får man inte glömma föräldrarnas ansvar. Många föräldrar idag håller på att banta, väga sig och hetsar för vikt. Nyper i s.k. kärlekshandtag och kallar sig själva för tjocka. Detta påverkar barnen ännu mer. Om man har en sund hemmamiljö så har man större kraft att stå emot dessa sjuka ideal som presenteras i affärerna. Hos oss har vikt aldrig varit viktigt. Mina föräldrar har aldrig bantat, gått på diet eller liknande och aldrig pratat vikt. Detta försöker jag nu överföra på mitt barn.

Har aldrig sett en skyltdocka förut som revbenen & höftbenen står rätt ut på. Bisarrt. Inte för att jag anser det vara fult & ja jag är medveten om att människor kan se ut så naturligt också, men de har ju redan smala skyltdockor så jag förstår inte poängen med att göra dem ännu smalare-såvida man inte skaffar några tjocka skyltdockor också. Då kan det handla om ett bredare ideal, men nu verkar det ju mest handla om att idealet ska bli ännu smalare.

Som f.d anorektiker och bulimiker gör sånt där både mig arg, ledsen och rädd att trilla dit igen. Helt jävla intelligensbefriat Gina Tricot!

Vem fan är det som gör dessa jävla skyltdockor och vem fan är det som köper in dem till affären????!!!!

Vi konsumenter borde fan slita tag i dockan och bära fram den till kassan och be dem ställa undan skiten!

Herregud, jag borde ge mig ut och "shoppa" oftare, helt sjukt att detta pågår och att jag inte uppärksammat det mer!

Shit vad arg jag blir!

Robin Wallin – är inte grejen att den ska delas? Vill du inte att människor ska reagera? Motarbetar du inte dig själv nu? Menar du att din person är viktigare? Suck, jag blir så trött att jag nästan tappade fokus på hela grejen.

Kommer ihåg en dokumentär jag såg för något år sedan, där en mamma tog sin åttaåriga dotter till en psykolog för att hon sa att hon ville banta för hon tyckte hon var tjock och ta botox för hon skämdes för sina påsar under ögonen. Det visade sig att mamman konstant klagade över hur tjock och rynkig hon var, att hon verkligen borde banta och att det enda som kunde få bort rynkorna var botox. Men mamman vägrade tro att det var anledningen till att dottern var missnöjd med sitt utseende, för mamman "behövde" ju verkligen banta och botox, dottern var psykiskt sjuk, sa hon.

Och man kan vara lika smal som skyltdockan utan att vara sjuk, jag är själv det. Skyltdockans kropp skulle ha kunnat vara min, och jag är inte sjuk alls. Dock tycker jag att det är sjukt att modeller ska behöva svälta sig för att kunna behålla jobbet, och att skyltdockorna är så smala att kläderna inte ens passar. Lite mer normalviktiga modeller och skyltdockor skulle vara uppfriskande!

Om en sjuårig flicka vill banta så ligger problemet hos den som uppfostrade flickan!! Vi kan inte förändra det sjuka samhället, det är väl ganska uppenbart? Människor har försökt år efter år. Det går liksom inte, det blir bara sjukare och sjukare!!

Det är upp till oss föräldrar att stärka våra barn så pass mycket att de kan gå förbi den där dockan utan att ens lägga märke till den!!

Min tjej är fyra år gammal hon klär sig i precis vad hon vill. Hennes värsta mardröm är flätor , för det gör ont att ha såna i håret säger hon. Hennes favorit byxor är ett par gula, sköna mjukisbyxor och ett par knälånga blåa shorts med en haj på!!

Hon är stark i sig själv redan nu. En sån där docka kan inte påverka en stark person!! Det är upp till oss att stärka barnen… Låt sen samhället skita ner sig om de så vill!!

Jag är 26 år gammal och absolut inte smal!!! Jag kunde inte bry mig mindre om Gina Tricos docka.. Inte heller handlar jag mina kläder..

Lite kan man väl tänka själv också.. man behöver inte äta allt skit som samhället matar oss med…

Ska vi behöva ha en lag på det här för att klädkedjorna ska fatta eller vad fan är det frågan om?! Spontant tycker jag det här borde räknas in under 3 kap. 8 § i brottsbalken – vållande till kroppsskada eller sjukdom. Man blir så FÖRBANNAD!

Detta idiotiska svar fick jag när jag mailade dem: Hej Erika,

Tack för ditt mail.

Den bild på skyltdockan som nämnts i kvällstidningen Aftonbladet den 9/4 är på en skyltdocka ur ett standardsortiment hos världens största och ledande leverantör av skyltdockor. Skyltdockan heter Rootstein Classics, är en storlek 36 och har… följande mått: byst 87 cm, midja 61 cm och stuss 87 cm. Skyltdockan Rootstein Classics har funnits i butiken i Stockholm i 5 år och är inte ny. Den finns i flera olika varianter och har inte framtagits speciellt för Gina Tricot, utan är en mycket vanligt förekommande docka både i Sverige och resten av världen.

Vi önskar dig en fin dag!

Jag tycker inte att skyltdockan är ett sunt ideal för unga tjejer trots att jag personligen tycker att det är väldigt fint. Smalt ÄR fint, i mina ögon.

Jag tycker även att det är fint med kurvor. Kvinnor är fina. Smala som tjocka, det finns gränser åt båda hållen som är ohälsosamma.

Vad ville jag säga med det?

Kanske att jag är trött på hetsjakten åt båda hållen eller så ville jag bara göra min röst hörd.

Jag måste faktiskt säga att jag blir sjukt ledsen över det här. Jag blir inte ledsen över Gina Tricots skyltdockor, jag blir ledsen över att folk säger att ALLA människor som ser ut så där har en allvarlig sjukdom. Nu ser det visserligen extra smalt ut på denna bild iom hur skuggor ligger osv, men när jag såg bilden på aftonbladet http://www.aftonbladet.se/wendela/article14010844.ab så var min första tanke "Men, det där är ju jag!"

Snälla ni, sluta säg att jag är sjuk. Jag är inte sjuk, jag äter mer än många jag känner. Om folk inte slutar klaga på mitt utseende som något dåligt så kanske jag blir sjuk, för mer kan jag iaf inte äta, men om jag skulle bli deprimerad så kanske jag äter mindre.

Jag tycker inte att dessa skyltdockor är fel. Däremot tycker jag att en större variation bland skyltdockor vore jättebra och alltför många dockor är väldigt smala idag.

katrus: jag ser likadan ut själv fast jag äter som tre män sammanlagt, MEN jag tycker fortfarande inte att man ska sända ut detta budskapet till andra för det påverkar mer negativt än det gör positivt. dem 'vanliga' dockor som finns är också jättesmala men ser ändå inte utsvultna ut, ta dem ist och som du säger mer variation

Väldigt intressant svar från Gina Tricot. Skyltdockan är en 36:a men måtten 87-61-87 stämmer ju mer in på en storlek 32 enligt Gina Tricot's egna storleksguide. En storlek 36 har enligt den storleksguiden måtten 88-70-95, liiiite skillnad där. Det kan du ta upp som argument E!

Mella: nu menar jag inte att vara elak, men Gina har ju asstora storlekar? Jag blir bara så förvånad när du säger att deras storlekar är små, då jag ALLTID har uppfattat det som att deras storlekar är enorma.

"Vi konsumenter borde fan slita tag i dockan och bära fram den till kassan och be dem ställa undan skiten! "

Fyfan för såna här kommentarer…

Mår otroligt dåligt just nu.

Tack.

Hej! Tänkte tipsa dig om den här låten med Kapten Röd, mycket bra text och låt om skönhetsideal. svensk reaggea. Tack för fantastisk blogg!

Inte konstigt att skyltdockor (och skönhetsideal) ser ut så här. Jag hörde i en dokumentär att dockor/modeller blivit så smala för att poängen från början var inte att visa upp kläderna med former utan som att de hänger på galgar. Därifrån är ju inte steget så långt till pinnsmala modeller… Dessutom talades det om att många manliga klädskapare är homosexuella och attraheras av pojkar/män, alltså plattbröstade personer utan former. Resten av världen hänger ju bara med. Tråkigt dessvärre…;-(

Problematiken ligger ju inte i att en skyltdocka ser ut så, för finns fan människor som gör det utan att leva ohälsosamma liv; somliga är naturligt slanka dvs. Problematiken är ju att detta ideal är så pass uppmuntrat och påtvingat som det är. Skyltdockorna skall variera storleks- och formmässigt så att så stor del som möjligt kan ta del av kläderna (tror även det skulle bli till företagens egen vinning – desto fler köpare desto mer pengar?)Men ideal finns & har alltid funnits, that’s life snart vänder det 🙂

Problematiken ligger ju inte i att en skyltdocka ser ut så, för finns fan människor som gör det utan att leva ohälsosamma liv; somliga är naturligt slanka dvs. Problematiken är ju att detta ideal är så pass uppmuntrat och påtvingat som det är. Skyltdockorna skall variera storleks- och formmässigt så att så stor del som möjligt kan ta del av kläderna (tror även det skulle bli till företagens egen vinning – desto fler köpare desto mer pengar?)Men ideal finns & har alltid funnits, that’s life snart vänder det 🙂

Problematiken ligger ju inte i att en skyltdocka ser ut så, för finns fan människor som gör det utan att leva ohälsosamma liv; somliga är naturligt slanka dvs. Problematiken är ju att detta ideal är så pass uppmuntrat och påtvingat som det är. Skyltdockorna skall variera storleks- och formmässigt så att så stor del som möjligt kan ta del av kläderna (tror även det skulle bli till företagens egen vinning – desto fler köpare desto mer pengar?)Men ideal finns & har alltid funnits, that’s life snart vänder det 🙂

USH. Vet inte riktigt hur jag hamnade på ett såhär gammalt inlägg, men USH säger jag. Jag är så jävla arg över det här och fattar inte hur det kunde gå så fel. Hela den här kroppshetsen är ett ämne jag spyr över, jag hatar det så innerligt och blir så frustrerad att jag inte vet vad jag ska säga. Ungefär som nu, det blir mest en massa svordomar.

Inlägget får mig att tänka på en bild jag la upp på min FB i början av 2012 också: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150476432534563&set=a.10150205154104563.319232.629699562&type=3&src=http%3A%2F%2Fsphotos-a.ak.fbcdn.net%2Fhphotos-ak-ash4%2F393463_10150476432534563_1890213135_n.jpg&size=717%2C960

Jag fick verkligen ett frispel inne i affären. Skitförbannad var jag, ÄR jag. Nu har jag inte varit ute på stan på länge, men jag antar att vi inte har förändrats ett dugg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *