Kategorier
feminism & genus

Halva "manrörelsen" består av gnälliga kräk som hellre vill att någon annan ska göra grovjobbet.

Att män har lägre medellivslängd samt begår själmord i högre utsträckning är ju ett direkt resultat av den manliga könsrollen och det har jag skrivit om tidigare. Men ett intressant fenomen som vi feminister ofta stöter på är att vi skuldbeläggs för vårt engagemang i kvinnofrågor. Kritiker menar att vi borde bry oss om männen och mansfrågor också och ja, de är ju minst lika viktiga, men varför ska vi som bryr oss, ta ansvar för världens alla problem egentligen? Det är inte min skyldighet att engagera mig i alla orättvisor. Man är sig själv närmast och kvinnofrågor är något jag kan relatera mest till. Det betyder inte att jag inte bryr mig om mansfrågorna eller att jag vill att män ska ha det sämre. Att jobba för kvinnofrågor innebär nämligen inte att man jobbar mot männen. Manfrågor är jätteviktiga. Ja. Och tycker man att det pratas för lite om dem så är man helt fri att själv öppna upp för diskussion. Istället för att gnälla på att ”vi” inte gör det, starta ett eget forum. Väck debatt. Blogga, var aktiv, gör för fan nånting! För det är tyvärr så att de som gärna vill att feministerna engagerar sig mer ofta är samma personer som inte ids lyfta ett endaste finger för att förändra världen.


Läs gärna ”det är synd om killar också”!
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

43 svar på ”Halva "manrörelsen" består av gnälliga kräk som hellre vill att någon annan ska göra grovjobbet.”

Det är tråkigt att ofta blir det fel vad en än gör. Mitt bidrag till detta är att uppfostra blivande ungar och bemöta barn jag träffar på genusmedvetet. För att inte tvinga in pojkar i den typiska mansrollen bla bla etc. Men då får jag höra från män som tycker feminister inte bryr sig i mansfrågor att jag ska låta "pojkar vara pojkar och inte feminisera dom"

snark

Hm, du gör ju inte heller något grovjobb precis. Du sitter hemma och bloggar om saker med i praktiken hemma lever du ju i ett väldigt könsnormativt förhållande med lång föräldrarledighet och upprätthållande av "vi satsar på mannens karriär för det var mer lönsamt och vi vill inte sänka vår levnadsnivå". Samma visa som i alla familjer du själv kritiserar. Men det är lätt att skriva svårare att göra. Och nu kritisterar du män för inte göra något som du själv inte gör.

I stället för att gnälla på männen kan du väl dela föräldrarledigheten och börja vara ekonomiskt oberoende av din partner.

ANONYM jag gör det jag kan, vill och orkar. Det räcker så. Det är tillräckligt. Alla gör så gott de kan. Skillnaden är att jag inte sitter och gnäller på att andra ska göra mer eller blir sur över att folk engagerar sig i frågor som inte intresserar mig.

Word! Tänk om Per Ström och hans gelikar hade lagt all sin energi på att driva mansfrågorna ordentligt, istället för att kämpa emot kvinnofrågorna…som jag faktiskt upplever att de gör. Det gnälls så jäkla mycket om att det är synd om männen men det är faktiskt fritt fram att driva vilka frågor man vill. Däremot blir det bra mycket bättre om man faktiskt gör det istället för att motarbeta andras kamp.

anna Jag får hundratals kommentarer OM DAGEN från alla möjliga som har åsikter, tankar och kritik att framföra på ALLT jag säger och tycker och gör.

Fattar du hur jävla tålmodig och pedagogisk jag är för det mesta? Det är jävligt sällan som jag blir otrevlig och BARA när folk är otrevliga mot mig först. Aldrig oprovocerat. Trots att jag blir både idiotförklarad, ifrågasatt, kritiserad, utpekad som onormal, konstig, elak, omoralisk osv. samt kallad fet, ful, äcklig osv. Det pikas och trycks till från diverse stolpskott. Och på toppen av det så gnälls det även på mitt språk, mina svordomar, min attityd, att jag är dryg och otrevlig.

Jag undrar hur trevlig du eller nån annan skulle vara i samma sits. Vad tror du?

Superbra skrivet! Som vanligt håller jag med dig till 100 %. Finns en massa "fel" mot män också såklart, men givetvis kan jag som tjej relatera lättare till kvinnorfrågor.

Är så trött på att man ska jämföra vem som har det värst! Det är jui inte det feminism och genus hadlar om, sjukt irriterande.

Är riktigt trött på alla "martyrmän" som jag kallar dem, som alltid måste försvara sig och kontra med allt hemskt som händer män.

Om jag tex skriver (på fl tex där jag ofta ser detta beteende) att jag tycker det är sorgligt/tråkigt hur kvinnor sexualiseras, kan dessa män aldrig bara hålla med och säga "ja visst är det hemskt" utan de bara måste säga "jaha men hur synd är det inte om oss män då som förväntas vara muskulösa.." Eh likosm? Jaa, det är hemskt men det var inte det jag pratade om..

Sedan finns det såklart underbara män som inte reagerar såhär, de borde ta mer plats!

Jag reflekterar alltid över precis samma sak när männen gnäller över engagemanget i Rosa Bandet varje oktober. "Men vi då? Det är ju jätteviktigt med forskning kring prostatacancer också!" Visst är det så, men många kvinnor har jobbat väldigt hårt för att lyfta fram Rosa bandet-kampanjen så det är väl bara för männen som klagar att göra något åt sin egen situation??

ANNA pär ström är en jubelidiot. Hade han lagt ner all tid han lägger ner på att motbevisa att kvinnor diskrimineras på mansfrågor så hade de kommit en bit på vägen.

Jag håller som vanligt med dig.

Det är klart att man engagerar sig i det som ligger närmst en själv, det viktiga är väl att alla tillsammans strävar till att göra det bättre.

Men alla kan inte göra allt. Helt rätt.

(läs gärna mitt inlägg om raketer, köttindustri och djurmisshandel. eller rättare sagt om hyckleriet inom det.

http://dan-syndrom.se/?p=2123

ha en bra dag)

Mäns och kvinnors medellivslängd skiljer sig åt. Men när kvinnorna började arbeta i högre utsträckning började skillnaden minska.

Män slet mera – för att försörja familjen.

Alla hade inte tunga jobb, medges. Men många.

Var/är männen kräk när de tar på sig en större försörjningsbörda?

Ibland uppfattar jag dig som arrogant. Så när jag läste ditt inlägg kände något som nog kan kallas vanmakt. Nej, jag är inte man. Jag är kvinna. Och jag vet vad detta arbetsliv kostar.

Bodde granne med den här föreningen förut. Fantastiskt! Jag förstår precis hur du menar med ditt inlägg.

Män för jämställdhet – http://www.mfj.se/

"Vi är en ideell och partipolitiskt obunden riksorganisation som verkar för jämställdhet och mot våld – för kvinnors, för barns och inte minst för mäns egen skull. Vi sätter fokus på samhälleliga och sociala manlighetsnormer och -ideal samt hur dessa påverkar människor och samhälle."

Så står det överst på hemsidan.

Ville bara dela med mig. Kram på dig.

Mina söner ska uppfostras stoisk-militäriskt, spartanskt och kulturaristokratiskt i enlighet med gamla, organiska och traditionella levnadsideal. Vad sen FI! eller andra likasinnade anser om det lägger jag helt därhän. Mitt synsätt inbegriper inte ett ADHD-störigt spännblatteaktigt utåtagerande beteende, utan istället en sund, återhållsam stolthet och benhård, kompromisslös lojalitet inför det egna ursprunget, kulturen, förfäderna, rasen. Det räcker gott och väl. För mig är allt vad marxism heter stendött, livsfientligt, överspelat. Per Ström är en neurotisk gnällkärring, så för min del får kan hemskt gärna ta det övriga kulturkoftefrälset i hand, ifall nu ett eventuellt ömsesidigt tycke skulle uppstå.

Niklas: "kompromisslös" ? Låter som du ska uppfostra din barn till att bli en mänsklig bulldoozer ungefär. Låter verkligen supervettigt! De kommer verkligen att bli fantastiska människor och medmänniskor!

Kompromisslöshet, vad det än gäller, innebär alltså detsamma som att vara en "bulldoozer", oavsett vad/hur man säger och agerar i övrigt?

Anar jag inte en liten självgod ton i ditt uppfordrande och skuldbeläggande tal om "medmänniskor"?

Jag väljer att bejaka kultur och liv, inte dess motsatser.

och är det inte lite männens största uppgift att avskaffa patriarkatet, ja det säger iallafall de flesta feministiska män jag känner.

Rebecka för att svara på din fråga:

Män dör tidigare bland annat för att Y-kromosomen är mindre fördelaktig att ha än X-kromosomen. Kvinnor menstruerar en gång i månaden och töms därav på överflödigt järn, vilket minskar risken för hjärtproblem. Män motionerar inte lika mycket och äter mindre hälsosamt troligtvis mycket pga att de inte har samma press på att se bra ut som kvinnor har. Även om ungefär lika många kvinnor som män blir deprimerade har män svårare att komma ur depressioner, då de inte tenderar att söka hjälp i lika stor utsträckning som kvinnor. Detta leder ibland till självmord.

Hoppas det var till någon hjälp.

Varför uppfattas det som att de som jobbar för mansfrågor eller för mans- och kvinnofrågor skulle jobba mot kvinnofrågor?

Pär Ström som nämns ovan jobbar ju inte för något särskilt kön utan är för jämställdhet för bägge könen inte fördelar för något av dem.

Kanske det är svaret också? Alltså att de som tycker att män ska diskrimineras till fördel för kvinnor reagerar mot förslag om likabehandling som att det skulle vara motarbetande av kvinnofrågor. Det är ju också det som är skillnaden mellan feminister och jämstäldister.

Att nackdelar för endera könet beror på könsroller säger väl inget om vilka som ska engagera sig i vad?

Håller verkligen med. Jag tar upp s.k. mansfrågor ibland & väver in det i den jämställdhetsdebatt jag för, men för egen del lägger jag inte märkligt nog energin på frågor som desto mer rör mig & som jag har mer erfarenhet kring. Inte alla 'kvinnofrågor' är relevanta för mig heller, men av dom frågor som är viktigast ligger vikten där. Många av männen (& kvinnorna) som kritiserar kvinnor i jämställdhetskampen & menar att dessa bara fokuserar på kvinnor, männen är det ju också så jävla synd om.. alltså SNÄLLA NÅGON, lägg den energin på att göra någonting själv istället för att gnälla över att ingen annan gör det åt dig är min hälsning till dessa 😀

Anonym:

Fast det är ju ingen som gnäller på det. De som tycker att könen har samma värde klagar ju på att feminister vill diskriminera män och att de använder falska påståenden som motiv för det.

Kvinnojourer i Sverige får typ flera hundra miljoner i bidrag.

Mansjourer får typ ingenting.

Män jobbar hårdare i sitt liv och dör tidigare, för att kvinnor och barn ska ha det bra(liknar slavar om du frågar mig) Därav livslängden…

Är det inte bra att män börjar protestera mot diskriminering som drabbar män? Könsneutrala lagar tex.

Problemet som jag ser det är att många inte tänker på feminister liksom jämställdister, antifeminister och mansrättsaktivister är grupper med olika under grupperingar. Till exempel så är vissa feminister för kvotering medan andra inte. Vissa tycker män är svin och att alla tjejer bör vara lesbiska av princip och andra älskar män. Samma sak är det med jämställdister vissa tycker att feminister förtrycker män andra att feminister ouppdaterade jämställdister. Vissa tror på ett könsrollssamhälle och andra förnekar det. Ta diskussionen när den kommer men sitt inte och säg att de tycker så eller de tycker si, åtminstone inte utan konkreta hänvisningar. Alla kämpar vi för jämställdhet fast från olika utgångspunkter.

Och vem kan säga att någon ideologi aldrig sitter och gnäller.

MJ:

Jag som var anonym, missade fylla i info. Jo, det är många som gnäller på det, & ja det är någonting annat att klaga på då män diskrimineras. Det tycker heller inte jag är OK. Frågan är dock varför det alltid är kvinnliga feministers uppgift att rädda dessa män från diskriminering? Frågor som gäller män är också jätteviktiga, men kanske inte någonting som är prio 1 alla gånger som kvinna (precis som många 'kvinnofrågor' är oprioriterade för mig).

Marielle:

Nej men det är ju det som är skillnaden mellan feminister och jämstäldister. Jämstäldister anser att det ska vara lika skyldigheter, rättigheter och möjligheter oavsett kön, feminister anser att det ska vara skillnad till fördel för kvinnorna. Att jämstäldister klagar på att feminister inte är för jämstäldhet mellan könen är ju inte konstigare än att antirasister klagar på att rasister inte är för jämstäldhet mellan raser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *