Kategorier
feminism & genus

Herregud, det måste väl synas att barnet har en snippa!?

Asså mammor (ja det är mammor) som envisas med att sätta upp sina smådöttrars tunna testar i tofsar. Utan att barnet bett om det. Små ungar, ibland t.o.m bebisar, med tre hårstrån ihopdragna till en obekväm tofs mitt på huvudet. Gärna med en rosett. Jag minns att morsan gjorde det på mig och jag minns att hårbotten värkte som satan i slutet av dagen. (om tofsen mot all förmodan satt kvar så länge) Varför? Eller ja jag fattar ju varför, men fan va idiotiskt det ser ut. Eller det här:

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

70 svar på ”Herregud, det måste väl synas att barnet har en snippa!?”

Jag började fundera på den här grejen, att det ändå är mest just mammor som håller på med det här? Det är sällan egetligen pappa som envisas med att trä på rosetter och klä i rosa? Eller så är det kanske för att det är mest kvinnor som är med bebisarna. (När min kille var föräldraledig med vår dotter så köpte han bara skjortor och piké-tröjor och jeans till henne…) Är det vår (kvinnornas) dröm om kvinnligheten? Tycker vi (dom) att det är så otroligt sött? Vad? Jag fattar inte. Är det våra egna prinsessdrömmar som spökar? Alltså förutom det här med att det är viktigt att visa på könet.. Hmm.

Ja jag tycker åxå det är så urbota idiotiskt att trä på små bebisar hårband och snoddar. otroligt skrattretande.

eller hur cilla..

Det är ju så viktigt att man ser att det är en flicka, eftersom hon ÄR ju det. Jag tycker de borde synliggöra barnets andra stämplar också, tex att hårbandet borde vara i gult och blått om barnet är svenskt. Eller bara en flagga som signalerar. Fast gult och blått kanske blir för "pojkigt". Och varför skulle man vilja visa vilket land barnet kommer ifrån? Flicka är en så mycket viktigare stämpel.

För flickor är ju som flickor är. Och hur flickor är förstår man inte att det är vad man gör det till, samhällets normer. Man tror att flickor verkligen från födseln föredrar vissa leksaker. Att kvinnorollen är oföränderlig.Att det sitter i generna hur EXTREMT olika kvinnor och män är. Alltså att det gäller mer än könsOrganen och hormoner. Påläst, javisst.

I så fall om man får två flickor, kanske med olika pappor, så att dem blir väldigt väldigt olika till utseendet. Borde inte dem behandlas olika då också? Jag menar, man ser ju att de är olika! då ÄR de väl också det? Kanske den längre får ta basketlektioner, för där e det ju bra om man e lång. Korta flickan kan uppmuntras att bli arkeolog, eftersom man är ju rätt nära marken då.

Och så inser jag att jag skrivit "Man" när jag egentligen menar "vem som helst" generellt sett. Att språket också ska va så insnöat!

……….

Eller så är det så enkelt att ungen själv vill ha en tofs trots att den bara har några fjun.

Jag har en dotter som är två år och varenda morgon när jag själv sätter upp mitt hår i en tofs (jag här det för att jag måste då jag jobbar inom livsmedel) så stor hon sidan om och frågar "mamma jag vill också".

Hon är 2 1/5 och har nästan inget hår, jag antar att hårgenen hoppade över henne.

I allafall så sätter jag gärna upp hennes lilla hår i en tofs när hon ber om det.

Och det måste inte betyda att jag är en rabiat jävla idiot morsa som känner att jag måste visa hela världen att min unge är ett barn med snippa.

Att du sen tycker det ser idiotiskt ut får ju stå för dig, men alla är inte elaka mammor som är ute efter att plåga sina små döttrar.

Jag har ibland små hårband på min dotter för jag tycker det är gulligt. Tofs skulle jag nog kunna sätta upp, men det tillåter hon inte så då får det vara tills det behövs. Däremot är banden inte så där hårda som en del ovan sagt att de sitter, utan snarare så lösa att de trillar av om hon skakar för mycket på huvudet.

Men jag klär ju min dotter i rosa och blommiga kläder också, en del med puffärmar och en del med spetskanter. Jag tycker det är så himla fint. Men hon har praktiska kläder. De sitter löst, är slittåliga och fyller sin funktion som barnkläder jättebra. Färgerna och mönstren är helt för min egen skull, och när hon blir äldre får hon bestämma själv. Hon kanske vill ha blå kläder (jag avskyr blått, hehe), orange kläder eller regnbågsrandiga kläder (ve och fasa). Men då får hon ha det.

Däremot vägrar jag lära henne att flickor ska vara söta att se på och inte leka vilt. Men jag tror inte hennes hårband eller mönster på kläderna avgör hur hon leker så länge jag inte begränsar henne med meningar som "förstör nu inte din fina tröja" eller "De där byxorna är så ljusa så du får inte leka i gräset med dom" osv.

Håller helt med. Föddes med rejäl kalufs, men mamma klippte helt enkelt en kort page på mig så att man kunde leka utan att håret var i vägen. Vi skippade klänningar också då hon upptäckte att man inte kunde krypa lika bra i dom. Tack mamma för att du tänkte på function over fashion!

För du kan ju omöjligt veta vilka barn som bett om att få håret uppsatt och inte (om vi bortser från små barn som inte kan prata, men du skrev inte att det bara gällde bebisar).

anonym jag kan vara relativt säker jo. Barn under 2 brukar generellt inte ha önskningar kring egna utseendet såvida inte föräldern kört stenhårt på att lära dem det.

Visst är det, det är skitfult. Jag har precis börjat fästa upp min dotter hår i hästsvans eftersom hon blir så svettig i nacken men annars pyntas hon inte det minsta. Hennes galna lockar är ju en del av hennes charm o hon själv skiter ju i hur hon ser ut.

Ja Gud ja! Läste ju en viss blogg igår och jag tyckte så synd om de barn som figurerade i den, de var inte uppklädda eller påklädda, ungarna var utklädda! Det ser helt sinnessjukt ut. Visst, alla har olika smak men det ser ju bara obekvämt ut, stackars små barn som är utklädda till små miffon (märk mina ord, "utklädda till miffon" barnen är inte miffo så klart, deras klädsel är). Idiotiska mammor, blir så arg på morsor som ser sina barn som accessoarer.

Men.. Det jag ser är en urgullig unge också! otroligt söt, som de flesta bebisar är! Kan inte låta bli att tycka det. Men jag hade inte haft annan uppfattning om jag inte vetat könet. Bebis som bebis- söt som söt! (:

Fast måste det handla om att signalera om barnets kön? Visst, just rosetter och tofsar förekommer väl inte på pojkar men jag har sett dem som spökar ut sina små söner i sjömanshattar o dylikt, baskrar osv. Är väl lika fånigt det i så fall. Tror faktiskt inte huvudbonaderna alltid handlar om att demonstrera kön utan att föräldern ifråga tycker det ser sött ut. O nej, det måste inte säkert heller göra ont på alla ungar att ta någon frisyr eller huvudbonad.

Jag förstår inte syftet när det inte finns något hår. Hårband och snoddar är ju för att få håret ur vägen. Är det en blåsig dag eller om jag ska träna, DÅ sätter jag upp håret. Eller om jag bara är trött på det. Lite väl drastiskt att klippa av allt bara för att jag en dag är trött på det…hehehe 🙂

Usch ja! Såna där band är väl för gräsliga! Jag sätter upp lillans (20 mån) hår ibland när det är varmt men hon visar ganska tydligt nu att hon inte vill, så vi ska klippa av det istället. Page ska det bli och sen kan hon slippa det där håret i ögon och svettig nacke!

Ja men det är klart en kort page är det enda rätta för alla barn i hela världen.

Låt oss klä dom i exakt likadana kläder och döpa dom till olika siffror.

Tofsar är snudd på barnmisshandel och barn under två brukar inte alls tycka det är roligt att apa efter sina föräldrar.

Bara för att du hade toffs och det gjorde ont på dig så betyder inte det att alla barn med toffs lider.

Detta är så jäkla löjligt, i vanliga fall tar du upp vettiga saker men detta är så jäkla löjligt och onödigt och det får mig personligen att ta dig på mycket mindre allvar.

Du framstår som rabiat när du gnäller på en toffs.

anonym öm tå? jag skiter i om jag uppfattas som rabiat. Det betyder att jag har starka åsikter. Kvinnor med starka åsikter som dessutom vågar uttala dem brukar kallas rabiata. :thumbdown:

Och tror du genus handlar om att alla ska se likadana ut så har du inte fattat nåt.

Nej men uppenbart är det jävligt provocerande med kvinnor som inte vill göra på ditt sätt.

Och ja det är en öm tå när du väljer att framställa en toffs som något man plågar barn med.

Återigen bara för att du hade ont så betyder inte det att alla får det.

Och jag tror inte att genus handlar om att alla ungar ska se likadana ut men här inne hos dig bland dina "anhängare" blir man ju kallad både det ena och det andra om man väljer att ha hår längre än en kort page och regnbågsfärgade kläder.

Man ska köpa i mitt tycke gräsliga molo kläder och om man väljer att klä sitt barn i något med puffärm är man nästan dum i huvudet och man hör hur ni förfasas över den outbildade massans korkade val.

Det är provocerande med folk (speciellt kvinnor har jag märkt gör detta) som sätter sig på sina höga hästar och ser ner på alla som inte gör som de tycker är rätt.

Bara för att du anser dig ha hittat det ultimata sättet att uppfostra dina barn på så betyder inte det att alla tycker så.

Sen kan du ta på dig offerkoftan och tycka att jag kallar dig rabiat för att du är en kvinna med starka åsikter.

Jag kallar dig rabiat för att du ÄR det och gnäller om toffsar.

Men det finns pojkar med toffs, det är inte helt ovanligt heller.

Det finns män med toffs också kolla bara inom olika mc gäng och inom fotboll tex.

Du väljer att göra toffsen till en symbol för kvinnan.

På min unges förskola finns det två pojkar med toffs, på mellanstadieskolan brevid är det inne bland killarna att ha lite längre hår i en toffs.

En toffs är en väldigt bra sak att ha i håret för att få det ur vägen på de barn som inte vill ha en förbannad page.

Och ja jag är anonym, det känns som att mitt namn spelar mindre roll då du inte har en aning om vem jag är.

Dessutom är väl inte dina läsare kända för att vara särskiljt ödmjuka, det brukar bli en hel del grova påhopp om man inte delar era åsikter.

håller med övriga som kallar skallbandet fult. det är verkligen inte vackert. jag däremot, föddes med ett stort svart rufs, samt hade gulsot så jag var väldigt brun snarare än röd, och med en blå rosett som samlade upp håret, såg jag väldigt exotisk och tuff ut(i nyföddannonsen i tidningen stod det "sabino" med stora bokstäver istället för "sabina").

när bebiskalufsen trillade av och jag fick långa bruna längder, älskade jag att gömma mig bakom håret när jag var lite tjurig. jag hade gyllenbrunt hår som gick långt ned på ryggen och en tjock, lång raklugg(jag älskade det). men, det jag vill ha sagt är att jag redan som femåring blev fruktansvärt trött på att alla vuxna konstant påpekade hur söt jag var med mitt "långa, fina hår". det var alltid håret som var i fokus, alltid. väldigt tråkigt, eftersom jag tyckte om mitt långa, raka hår.

Det är ju urgulligt med tofsar, mina tjejer har haft tofsar så fort dom haft tillräckligt med hår..

Hur ser du på att tona en 10-årings hår? Det gjorde ja på min äldsta tös idag :-d

När en vän till mig klagade över hur hennes sons hår växer så fort så hon inte hinner klippa det föreslog jag, dum som jag är tydligen, att hon skulle sätta det i en tofs. "Men då skulle alla tro att han är en TJEJ!!!".

Eh, nä. Han hade så mycket svart/blått/grått plus bilar på sina kläder så jag tror nog inte att det var någon fara. Som om vore det värsta som kunde hända lillen. Herregud…

@Anna: Ja,om man inte bryr sig om hur j-a cancerogena hårtoningar och färger är så är det väl bara att färga på… :thumbdown:

Ja, jag sätter motvilligt upp min styvdotters lugg i en sån där sidotofs varje morgon när hon är här (för hennes mamma vill ha det så). Hon ser ju inget annars stackarn, men helst av allt skulle jag vilja klippa av det. Den friheten vågar jag dock inte ta då jag som sagt bara är styvmorsa. Men fan, det är absurt att flickors hår ska sparas för att sen fixas och trixas med varje jävla morgon.. för vadå, markera könet?

Haha, vad roligt det här är alltså. Jag klär ju som sagt min dotter väldigt "tjejigt", och jag själv har en väldigt tjejig stil. Ganska modern sådär liksom. Jobbar stenhårt på att få långt hår för jag tycker det är fint, och jag kommer låta min dotters hår växa också, för jag tycker det är sååå fint. Jag kommer inte låta min pojkes hår växa lika långt. Jag kommer inte klä min pojke i rosa och jag kommer inte använda hårband med rosett på min pojke. Men jag tänker inte lära dom de typiska stereotypa normerna för det. Jag tror fortfarande inte att det ligger i kläderna. Vägrar se det så. Och min egen erfarenhet säger mig att det inte är ett dugg jobbigt med tofsar och hårband 🙂

Så spännande att läsa om hur korkad vissa tycker jag är (tänker att jag ingår i "en del mammor") för att jag sätter hårband på min dotter bara för jag tycker om det. 🙂

Undrar hur ni som förespråkar behändig page på barnen hade sett på saken om era barn hade haft afro? Då är nämligen page en omöjlighet. Snaggat?

Min dotter vill ha tottar (som vi skåningar kallar det) och får också ha det om hon vill. Jag ÄLSKAR hennes hår, det är en del av henne, hennes fina ruffs, älskar hennes guldiga lockar. Som en annan skrev – hennes dotter vill ha det för hon har det 🙂 man härmar ju ofta sina föräldrar – sen att man som barn inte kan härmas eller får härmas med allt är en annan femma men en totte 🙂 inte hela världen. Har sett pågar med det också 😉

Men visst kan jag hålla med om att man inte måste ha såna hårband på bebisarna 🙂 men jag hade det också på min dotter vid något speciellt tillfälle men då var hon äldre

På den tiden jag hade barn på dagis fick jag många gånger höra missnöjda kommentarer från personalen om alla dessa småtjejer med hårband & spännen i sitt tunna, tunna hår. Det tog ju fem minuter innan hårbandet glidit ur håret och hamnat på golvet – och massor av tid ägnades sedan åt att leta efter försvunna hårprydnader och trösta ledsna barn när något kommit bort. Därför försökte de alltid förmå ungarna att själva lägga undan alla hårgrejer redan på morgonen, vilket ofta retade föräldrarna (mammorna) enormt.

Argumentet "mitt barn har tofs för att hon vill det" är lite konstigt. Ungar vill ju massa olika saker (äta pannkakor varje dag, gå till dagis utan jacka, köpa dyra leksaker varje gång de ser en leksaksaffär) och föräldrar brukar inte ha problem att hantera det. Men så fort det på något sätt handlar om genus är barnens vilja plötsligt HELT avgörande.

Jag har nästan alltid tofs & sambon har ofta tofs på jobbet & även hemma ibland då han har längre hår. Vår dotter har inte mycket till hår, men tillräckligt mycket lockar i nacken för att man ska kunna sätta upp en tofs. Jag har aldrig fixat med hennes hår annat än att tvätta & borsta det, men hon ber själv om tofs varje dag. Hon har det oftast några timmar & när hon sedan inte vill ha det mer drar hon ut den. Så var det med det. Hade jag haft en son skulle jag inte neka honom tofs om han bad om det heller – varför? Däremot förstår jag kanske inte riktigt grejen med pannband på nyfödda små stackare; måste klia som tusan och fyller ingen funktion. När jag var liten hade jag ofta page förresten. Inte så himla underbart, för när man leker & busar är det ofta SKÖNT att sätta upp håret. Det är ju inte bara en "fingrej" utan även för bekvämlighetens skull.

mina systrar fick sitt hår uppsatt av min mamma av 2 anledningar

1. de flesta syrianer gör en tofs uppe på huvudet som pekar rakt upp (vi kallar det fontän 😛 ) för att hårbotten ska riktas åt "rätt håll" och därmed ska håret växa så att tjejerna kan ha vilken frisyr de vill utan problem, eftersom huvudet är så mjukt på små barn så tvingar man då hårbotten att rikta sig rätt, de gjorde däremot inte detta på mig för jag e ingen tjej och resultatet blev att verje hårstrå på mitt huvud är riktat åt sitt egna håll, mitt hårr står upp konstant, t o m när det är blött!

2. för mina systrar hade långa luggar som störde dem, så min mamma knöt upp håret på dem för att de inte skulle tröttna på sitt eget hår, morgonen började med att mamma borstade deras hår, och knöt upp en tofs och sen fick de ha den hela dagen till kvällen, nu vill de själva bestämma över sitt hår, antingen fläta det som pippi, eller ha hästsvans eller ha knips! man tränar bara upp tjejer i att ha tofs, dt e mycket skönare för att lekande barn så det slipper ha håret i vägen, eller vill du att tjejerna ska ha killfrisyr?

med logiken i dina inlägg borde alla tjejer uppfostras att bli pojkar och sen bli lesbianer!

åh herregud :thumbdown:

en tofs e inget farligt att ha i håret, vad e det för fel på att uppfostra tjejer till att bli kvinnor, och inte män?

det är inte männen som bär barnen i sin mage i 9 månader, det e inte männen som bär på ett liv och har rätten till att föda det, det e NI, så uppfostra barnen att förstå att det e tjejerna som i framtiden o´kommer bygga upp framtid, om alla blev som du skulle alla kvinnor begära skillsmässa så fort deras man bad dem att diska efter maten! -.-

Nja… Håller i och för sig med om att hårband på bäbisar ser rätt löjligt ut och har även upplevt på nära håll hur kompisar till mig som haft tjejer där det inte "syns" att de är tjejer (liksom tjejigt utseende eller hår på huvudet) faktiskt upplever det som jobbigt då barnet tas för pojke – och det i sig är ju skrämmande att många tjejmammor upplever det som viktigt att det ska synas (gärna på långt håll) att de är just flickor.

Jag har däremot två tjejer själv – den ena med page då hon vill ha det och en liten 3-åring med lååångt hår. Det bara är så… Ingen mer tanke bakom det; utan de passar i det och trivs med det. 3-åringens hår flätar jag ofta eller har toftsar – praktiskt och bra då håret då inte är ivägen. Har aldrig ens funderat på att klippa av det bara för att det emellanåt är ivägen, då det faktiskt går alldeles finfint att sätta upp det.

Jag tycker själv också att det är fler och fler pojkar som har långt hår – har kompisar vars killar har håret en bra mit nedanför axlarna eller i "Bröderna Lejonhjärta-kalufs" – och det är väl helt ok? Måste ju vara lika ok för killar att ha långt hår som för tjejer att ha kort.

Så nja och kanske – men jag håller inte med dig fullt ut… Har själv haft från kortaste kort vad gäller håret och tycker även som vuxen att det är skönt att få lite längd så att man kan ha det i toft! Och vad gäller barn – så håller man det dessutom enklare rent när man får sätta upp det…

Så jo, jag tycker nog att det är ok med hårband, flätor och annat på tjejer och tycker problemet i så fall ligger i att det ännu inte uppfattas som lika självklart för en kille att ha det… Det är synd och märkligt – för jo, det är praktiskt!

/Cecilia

amo alfred:

"vad e det för fel på att uppfostra tjejer till att bli kvinnor, och inte män?"

Vad är det för fel på att uppfostra tjejer (och killar) till att bli människor och inte kvinnor (eller män)? Om det nu är så att kvinnor och män av naturen är olika, så behöver man ju inte uppfostra dem till att bli olika – det kommer de bli ändå. Och om det är så att kvinnor och män egentligen inte alls är så olika som man tror, så kommer garanterat alla må bra av att slippa uppfostras till en "kvinnoroll" eller "mansroll". Så varför ska tjejer och killar uppfostras olika?

S: ja precis ungar vill så mycket som att äta pankakor varje dag osv, man får som förälder säga nej till så mycket och jag vet att jag iallafall väljer mina strider.

Det är viktigt för mig att min dotter äter mat med bra näring, hon har även svår astma och blir väldigt lätt förkyld om hon blir kall därför är jag stenhård med att jacka och mössa ska vara på r det är kallt.

Där har du anledningen till att en toffs är ok, det är nämligen inte så viktigt för mig om hon har det eller inte därför tar jag inte fight om det.

Av samma anledning får hon gärna vara med och välja vilken jacka och mössa hon vill ha.

LD: Nja, hennes hår är inte särskilt klippvänligt just nu eftersom det är i olika längder över hela huvudet. O dagar när lockarna är riktigt krylliga så når håret ändå inte ner i nacken.

O visst är hon mitt charmtroll även utan sina lockar även om jag måste erkänna att jag ler väldigt stor varje morgon när jag möts av en dotter som mest påminner om en "galen professor".:-d

rebecca ja det tycker jag. Långt hår är inte bara opraktiskt utan kan vara farligt. Det är lätt att fastna med det vid lek. Sen är det ivägen. Tofs sitter inte en hel dag vid lek.

Det finns INGET argument för att ha långt hår på små barn. För vems skull envisas man egentligen?

Min 4 åriga tjej har ett underbart ljusrött hår, fullt med korklockar, hon älskar sitt hår, ge mig ett bra svar till att jag skulle klippa av det är du snäll…

anna du kan få tre skäl:

1. Det är mer praktiskt. Inte ivägen vid lek om det är kortare

2. Vackert hår kan ge onödig uppmärksamhet, provocera fram komplimanger och spä på barnets utseendefixering.

3. Långt hår signalerar kön och förstärker ev. könsrollsbemötande hos omgivningen.

Men läs lite innantill: Inlägget handlar ju uppenbart om de barn som har för lite hår för att det ska vara praktiskt motiverat. Kort tunnt hår, med bjäffs i. Inte så tjockt så det blir svettigt eller långt så det stör, utan innan dess, bäbisar, de flesta ettåringar…

Jag klippte av mina barns hår när det började trassla sig i nacken och hänga ner i ögonen och vi, och de, är nöjda med det; men visst kan ungar ha långt hår också, om man orkar hålla på med det.

Den minste vill testa hårklämmor och sånt ibland, men det är mer leksaker… och inte så roliga.

Vi har några klädregler:

– Praktiska kläder på dagis.

– Träningskläder på fotbollen.

– Högt i tak vid lek och kalas.

– Riktiga skor i kyrkan. (Konservativt! Fast ofta tar vi av dem under ceremonier, för att de inte ska dunsa så)

Men gud, om barnet VILL ha långt hår så måste man ju respektera det? (en annan sak ifall barnet inte kan prata och är ett spädbarn) Varför har du själv långt hår liksom? För att du vill. Men det är klart att det också är opraktiskt (det är i vägen, man svettas som fan, det blir jämt tovigt, det är svårare att sköta än kortare hår) men man gör ju ett val. Väger för och nackdelar.

Som jag skrev LD så älskar hon sitt hår, de få ggr vi fått toppa hennes hår så gråter hon och vill att vi skall sätta tillbaka håret på henne…

O jag kan nog inte minnas en enda gång att hennes hår på ngt sätt varit opraktiskt..

Sen så ser jag inget fel i varken få uppmärksamhet eller ge/få komlimanger..

Hahaha, det här är så jävla löjligt!

Lady Dahmer, jag håller med dig på många punkter. Jag är inte lika stenhård, men när det kommer till att flickor inte "ska" leka som pojkar, eller pojkar "måste" vara hårdare pga könet etc etc så säger jag emot. Men det gör mig inget om min dotter tittar på Disneys prinsessor, tycker om att klä sig i klänning och känner sig fint eller vill ha långt hår.

Det är inte ett dugg opraktiskt med tofsar i långt hår. Jag hade flätor från att jag var typ 3 tills jag fyllde 11 och kunde fixa håret själv. Inga problem liksom. Det gör ingenting ifall håret får komplimanger och det gör absolut ingenting om man ser att dottern är en tjej. hon är ju det.

rebecca, Anna att barn VILL nånting är inte ett bra argument. Barn kan vilja massa saker. De är inte mogna att ta egna beslut alla gånger. Det är vi föräldrar som får göra det då vi vet vad som är bäst för våra barn.

Nej, jag skulle aldrig tvinga mig på ett barn och kränka dennes integritet. Min dotter vill gärna ha längre hår också, så jag låter det vara längre uppe på huvudet men klipper av det i nacken. Jag förklarar för henne att det blir varmt annars och påpekar att hon har längre uppe på huvudet. Än så länge går hon med på det. Jag skulle aldrig hålla fast henne och tvinga henne.

Men det här inlägget handlade om små barn. Små barn som inte har nån egen smak och som inte riktigt bryr sig.

Dessutom måste man ta lite hänsyn till vad håret gör. Är det ivägen? Tofs och hårspännen sitter sällan fast hela dagen. Men klipper man av luggen kort så gör dte inte så mycket att nacken är lite längre.

Dessutom måste håret skötas om och många barn avskyr kammning och tvättning; är det värt den tortyren bara för att håret ska vara långt?

Får barnet mycket uppmärksamhet för sitt hår? kan det bli ett problem i framtiden? (jag t.ex klarar inte av att klippa av mitt för min identitet sitter liksom i håret känns det som. Stort handikapp)

Hanna.. Har du en egen vilja? Vill du ha något i livet?

Mitt barn på 3 1/2 HAR en egen vilja.. Hon VILL ha långt hår..

Ska jag begränsa henne o tvinga klippa sig`? Ska jag sätta mig över hennes vilja o klippa av håret trots att hon inte vill? Vem vill vara en sån jävla tyrann?

Hon har så länge hon kunnat prata alltid varit noga med att ha sitt lockiga hår.. HON älskar det..

Själv jar jag kort svart hår, så de kommer inte från mig..

Kan barn bara inte få ha sina egna personligheter, önskningar, drömmar..

Hata för hatets skull? Det är jättesött med toffsar och min barn kommer att få utstå det då och då. Pojkar såväl som flickor. Jag måste vara en mycket, mycket vidrig människa. Och mycket, mycket utseendefixerad som kan ha mage att anse spets och rosetter för vackra och fina, både på kläder och på barn och vuxna.

Jag kan tycka att rosetter som den på bilden är riktigt söta, men jag förstår inte varför de bara ska tryckas på små flickors huvuden. Skulle jag få en nyföding så fin som barnet på bilden skulle den nog prydas det med, oberoende på kön.. vem kan motstå rosetter liksom.

Min dotter är 1 1/2 år och det händer att hon har en liten toffs på "sniskan" i luggen.MEN oftast så har hon håret utsläppt. Ända sen hon va nyfödd så har hennes farmor tjatat om att "tänk att när hon får mer hår så ska hon ha en toffs på huvudet". Vaffan?! vadå ska ha? just därför så har hon aldrig en toffs när vi kommer dit. Plus att Leia har ofta kläder som hon har ärvt av brorsan så det är mycket döskallar och sånt. då får jag kommentaren att vi måste ju sätta upp en toffs på henne så att man ser att det är en tjej.det är ju inte som så att min dotter växer fram en snopp för att hon har "ikke-tjejiga kläder" på sig,och min son gror inte fram en snippa för att hans favorit färg är rosa.

Eftersom jag trillade in hit idag så kunde jag ju inte låta bli att kika igenom dina inlägg som alltid är lika intressanta.

Appropå det här med baby-utstyrseln, så tänkte jag på det alldeles nyss. När min vargunge var liten, fram till 1,5 årsåldern (när håret "äntligen" blivit axellångt och hon klädde sig i färgglada tights – pojkar kan ju inte ha varken bekväma tights eller annan färg är grå och svart), blev hon alltid misstagen för pojke. Det är nämligen så för att jag aldrig satte på henne massa fjantiga tofsar och rosetter (vadå, med fjunet eller?). Jag hade en BLÅ vagn (ve och fasa). Hon hade för det mesta på sig unisex kläder (än idag shoppar jag gärna på pojkavdelningen till henne). Och jag klädde inte upp henne i prinsesskläder och hindrade henne från att leka i sandlådan för att inte "smutsa ner sig" (jo, det finns faktiskt en sådan mamma jag stött på).

Man kan ju undra var behovet kommer ifrån att särskilja på barnen redan från spädbarnsåldern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *