Kategorier
feminism & genus

Hur kvinnor porträtteras i media del femhundraelva

SVT-sport vill ge oss en inblick i hur det ser ut bakom kulisserna inför en sändning. Man får se ett gäng bilder på män som förbereder sig, planerar och jobbar. Och man får se en bild på den enda kvinnan som ….. sminkar sig. 

 
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

18 svar på ”Hur kvinnor porträtteras i media del femhundraelva”

Har inte sett inslaget, men känner rent spontant att det blev extra tråkigt då jag upplevt SVT Sport som ganska framsynta och jag gillar just Johanna jättemycket……

Hej, jag har funderat över en sak men kanske är jag helt ute och cyklar?

Självklart ska man belysa kvinnoförtryck som förekommer. Men kan det vara så att om man "bara" belyser sådant så blir det i sig ett förtryck? Alltså att kvinnor hela tiden ser och påminns om att hon betraktas som mindre duglig. Ifall man omvänt belyste förtrycket samtidigt som man lika mycket belyste sådant som inte är förtryck, starka kvinnor osv…Att ifall jag ständigt matas med information om detta förtryck kan det ge känslor som att ge upp och att det blir ohanterligt för varje enkskild kvinna…att kvinnor istället skulle behöva uppmuntars och få "förebilder" och exempel som motbevisar att kvinnor är mindre dugliga. Att det skulle göra gruppen kvinnor mer starka än alla exempel på förtrycket.

Svårt att kortfattat formuler alla tankar men ni kanske är med på hur jag tänker? Ge gärna lite argument så jag kan vidareutveckla denna tankegång.

Svar:
Blir det förtryck om man belyser rasism och etnisk diskriminering? Självklart inte. Det leder snarare till ett mer kritiskt förhållningssätt som i sin tur motverkar att man låter sig påverkas negativt av dessa osynliga strukturer och nidbilder av vad som är kvinnligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tråkigt som du säger att det verkar som om Johannas enda förberedelse är att sminkas. Kan ju betyda att hon inte behöver läsa på dock;) För hon är väldigt duktig och inte som tjejen i Premier League-studion där hennes uppgift är att då och då läsa upp meningslösa kommentarer som finns på facebook.

Lite OT egentligen men har ändå med att göra hur man framställer kvinnor i media. Har du tittat på speedWay på våra Svenska kanaler, SVT1 och SVT2?

I speedway har man ju fortfarande så kallade "Grid girls". Det enda syftet de har är att springa omkring och se vackra ut och behaga publiken.

Finns ju även i andra sporter som F1 o.s.v. men man tror ju ändå att Sverige kommit lite längre än så.

Plus i kanten är dock att kameramännen försöker att inte filma dem så mycket. Alltid något mitt i bedrövelsen.

Sökvägen blev för lång så jag kunde inte kopiera in den, men sök på detta, (swedish speedway grid girls)så får du upp många bilder. Satt senast i helgen och störde mig något enormt på detta.

ÅH JAG KRÄKS! Åh ibland blir jag så ledsen på det förtryckande misogyna samhället vi befinner oss i så jag vill stänga in mig och inte gå ut mer. Jag blir inte peppad för fight, jag blir ledsen och skrumpnar ihop. Hur hur hur ska man ta sig igenom det? Sen händer det också (säger INTE att det gäller Johanna Frändén) att de i "manliga" sammanhang (ex sport) kanske inte väljer den mest kunniga kvinnan utan den helt okej kunniga, snygga, långhåriga kvinnan och sen sitter det en miljard män där och hackar på att fan hon kan ju ingenting, jävla brud, tur att hon är snygg i alla fall. Åh. Paniken bara sprider sig. Hjälp mig vända panik till pepp!

Ett bedrövligt EM och sämst av alla var denne "Johanna". Blev lite deprimerad bara av att se och höra henne av någon anledning. Gjorde ett osäkert intryck på mig redan i TV-sändningarna och nu detta sminktjafs bakom kulisserna. Fyfan vad trött man blir. Var hon där som nåt jävla feministiskt alibi eller som expertkommentator? Jag bara frågar mig. Och med facit i hand blir nog svaret det förstnämda.

Alltså jag blir så trött på hur män ska porträtteras sådär, i grupp, sitter och skrattar och framförallt är de jäkligt kompetenta (i jämförelse med en kvinna som sminkar sig istället för research). Har läst lite av kommentarerna ovan – finns det något "kvinnoprogram" (om man förutsätter att sport är mans-program) där en snygg men inte så vass man är med?

Wigwag:

Frändé är en oerhört kunnig och kompetent expertkommentator, mycket bättre än många av sina manliga kollegor. Förstår inte hur du kan såga henne så, det kanske är du själv som inte hänger med…

Ok! Hon är säkert jätteduktig och hade en massa detaljkunskaper om enskilda spelare och så, det erkännes. Men likfullt gav hon ett lite nervöst eller halsstarrigt intryck på mig. Men det kan bara vara jag som irritera mig på hennes personlighet.

MEN HON SKA FAN INTE MÅLA NAGLARNA före sändning. Det säger jag bara.

Förresten tycker jag hennes manlige kollega var ungefär 100gg roligare och mer underhållande än Johanna och det har inget med kunnighet eller kompetens att göra. Om nu Johanna ska vara så skarp och duktig fotbollsanalytiker kan hon väl då ta för sig lite mer i snacket och skaffa sig mer utrymme för sina utläggningar om anekdoter,skador,schismer som möjligtvis kan ha påverkat det ena med det tredje. Men det gjorde hon ju inte utan lät sig avbrytas titt som tätt. Och så ett lite överseende småleende på det. Vad är det för nåt? Hoppas dock hon får fortsätta och att barnsjukdomarna växer bort såsmåningom.

Wigwag: Hon är antagligen den mest kompetenta och allvetande fotbollsstatistikern på tv sedan Sladjan. Dock kanske inte Skaraborska passar för tv, någonsin, i annat än Ronny och Ragge. Men som bloggare och skribent finns det ingen i Sverige som kan Spansk fotboll bättre. Hon är dessutom oerhört rolig på twitter (där hon ibland parodiserar vita kränkta män som kräver manliga fotbollsexperter :)).

Anna Brolin må vara vald för just sitt utseende och spelar kvinnohatare i handsken, men Johanna (trots bra utseende) är garanterat vald på kompetens enbart. Hon får ju jobbet t.o.m. trots att hon inte kan prata ren svenska, utan bonnemål 😛

Angående bilderna, så tror jag faktiskt delvis det är kopplat till hennes Tymotjenkoprotest, för att visa att hon hade normalt hår den här gången. Men det är ändå beklagligt att de inte kan visa en bild med henne från de andra förberedelsena också.

Tack Marcus för att du sätter ord på en diffus känsla jag fick av hennes insatser i TV-studion. Det är alltså skaraborskans fel och kanske skär det sig särskilt mycket för en östgöte när man försöker hänga med. Skönt iaf att du kan intyga hon är ett ess. Anna Brolin har ju inte samma roll så varför nån ska klaga på den jätteduktiga glada energigivande TV-människan förstår jag inte alls.

Nu börjar det snart. Och Johanna är mer avslappnad i snacket en vad jag minns. Intressanta anekdoter om Ronaldo och Enesta. Förlåt. Blanda hop Jane Björk med Brolin i förra inlägget.

En får ju ändå anta att också männen sminkades innan sändning, det blir ju trots allt vanligare att män har typ foundation och liknande, speciellt då män på TV. Ändå skulle de bara visa kvinnans sminkning… verkligen könsstereotypt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *