Kategorier
feminism & genus

Hur man lär småflickor att det är viktigt vad män vill ha

När jag var liten så gick det att köpa en tidning som hette Acke. Jag tror de flesta är familjär med Acke och framförallt kanske Veronica och Betty som är kvinnorna i serien. Jag minns egentligen inte så mycket vad den handlade om annat än att Veronica och Betty tävlade om Ackes kärlek och uppmärksamhet. Jo jag är säker på att det liksom var plotten. Veronica var den vackra och Betty den alldagliga och det temat återkom om och om igen. Det fanns säkert nån slags sensmoral begravd men jag minns faktiskt bara det ytliga. Jag minns att Veronica och Betty skulle lära sig hur man såg naturlig ut för det gillade killarna. Betty slutade sminka sig och tog en dusch typ medans vackra Veronica köpte massa dyrt smink och blev ännu vackrare (och fick både Ackes och alla andra killars uppmärksamhet) medans Betty blev utskrattad och arg och gick hem. Jag minns ett annat avsnitt där Betty tränade på gym medans Veronica varnade henne att män inte tycker om muskler för att kvinnor ska vara mjuka och svaga och den episoden slutade med att Betty aldrig tränade igen efter att Acke skrikigt när han tog på hennes axel (hon trodde han skrek för att hon fått muskler, men det var i själva verket en spindel som satt där) Jag minns när Veronica hade ont i fötterna av allt högklackat och bestämde sig för att sluta ha obekväma skor. Hon köpte skinnloafers som var det mjukaste och skönaste hon haft, men alla män buade och skrattade. Avsnittet slutar med att hon kastar de sköna lofaersarna och tar på sig ett par högklackade igen. Sista rutan står hon omringad av män (och Acke) på ett café där tecknaren satt hennes långa ben och höga klackar i fokus. Och på den vägen var det. Varje tidning, varje vecka. Det handlade alltid om den här grejen; vad gillar Acke? Vad gillar killarna? Hur kan Betty och Veronica göra för att få mannen? Så här i efterhand så blir jag chockad över vad jag egentligen lärde mig. Och att jag minns det så tydligt.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Hur man lär småflickor att det är viktigt vad män vill ha”

Nu minns jag inte allt av Acke-tidningarna, jag känner igen mycket av det du skriver. Minns en strip där Betty och Veronica dansar balett och Veronica säger "Vi kvinnor svettas inte, vi blir bara blanka på näsan." Betty som brukade spela basket med killarna och svettas jättemycket förstod inte vad hon snackade om.

MEN. Serien handlade om mer än så. Den handlade också om att Veronica var bortskämd och hade massa pengar, medan Betty hade det "vanligt" ställt och arbetade för sina pengar, något hon försökte lära Veronica ofta. Det var också så att Betty ofta var vän med killarna och att hon uppskattades för att hon inte var så plastig som många andra tjejer i serien. Bara en parentes 🙂

Jag läste inte Acke vanligt vis och kände inte ens igen namnet först. Men när du berättade om första grejen så kommer jag ihåg den i detalj! Vet att Acke kommenterade något om att Betty (som var osminkad) såg ut som hon hade för mycket ögonskugga och sen sa hon för sig själv "tänk att man behöver så mycket smink för att se naturlig ut"… eller något liknande. Den har verkligen etsat sig fast.

Tänkte på ditt inlägg när Oskar skulle köpa kläder till barnen i USA när jag kollade på Oprah W idag, det handlade om små barn som enligt dom var födda i fel kropp. Det jag reagerade på var att på förskolorna hade dom olika flick och pojk toaletter där. Helt sjukt ju. Delar in dom i allt där verkar det som.

Therese: Pojk- och flicktoaletter finns på många förskolor, skolor och fritidshem i Sverige också. Lite konstigt kan tyckas, men så är det. Följer kanske det vuxna med dam- och herrtoaletter som man också kan ifrågasätta.

Läste den tidningen men minns inte det här alls. Jag vet att de var förtjusta i grabben men inte att det var på det sättet, om det stämmer så är det ju himla dumt.

Usch vad äcklig den serien verkar. Jag gillade inte Acke, ville läsa om djur med mänskliga egenskaper och Larsontidningarna.

Dock är ju serien Ernie aningen irriterande emellanåt, med tex Doris som genom åren förvandlats från en mullig och glasögonprydd tjej till en smal snygging med linser.

Och Sid som alltid äter hos Effie, trots att han avskyr hennes mat, varför inte ställa sig och laga maten själv om det är så bedrövligt att käka hennes inlagda bläckfiskkompotter? Men det beror nog mest på att han är så jävla snål och utnyttjar folk till höger och vänster, främlingar som vänner och släkt.

oh shit vilken flashback jag fick nu! läste Acke som liten/ung tonåring och faktiskt tror jag att jag veeerkligen ville vara veronica. Hon va ju snygg,poppis,rik…ja allt det där jag lixom inte va. men NU när man tänker tillbaka på det…hjälp va sjukt egentligen!

Lite OT kanske, men jag reagerade så på en ny reklam jag såg idag (ovanligt…). Reklamen var för nåt nytt tuggummi där det tydligen fanns tre sorter som skulle vara bra på olika vis.. Sen fick man se tre personer som skulle ta en varsin tuggummipåse. En man sträcker fram handen och tar "focus" (tror den hette det, men den skulle iaf göra dig smart eller nåt..), en annan man tar "active" (så du orkar sporta typ..) och en kvinna tar till sist "beauty" (så du håller dig snygg).. Jag blev ju givetvis inte förvånad över att det var kvinnan som tog beauty.. Vad hade man väntat sig liksom..? Männen ska vara smarta och ha ork och blablabla medan för kvinnan är det viktigaste att vara snygg.. Suck..

Kommer ihåg det där, i ett avsnitt så skriker Veronica för full hals över att hon har gått upp 5 kilo och hennes betjänt bara "Åh vad är det?" och sedan går hela avsnittet ut på att hon ska gå ner de där 5 kilona. Eeeh what, hon är ju redan SJUKT SMAL.

Oj, jag läste Acke jättemycket när jag var liten men kommer inte alls ihåg det här.. vad konstigt. Kommer bara ihåg delen att veronica var rik och bortskämd och betty var cool och bäst typ. Och att sopprot var cool så klart. men shit att man kan läsa en tidning så mycket och så bah när man växer upp märker man hur knäpp den är.

Åh, jag kommer ihåg det där. Jag hejade hela tiden på Betty, vilken besvikelse att hon nästan aldrig fick Acke, nästan alla strippar slutade med att hon var sur och Veronica omgiven av killarna… för det var ju det enda tecknet på vem som vann, populariteten hos killarna. Suck. Undra på att man blev som man blev.

alltså, nu blir jag lite trött. du tror inte att det är lite av en efterhandskonstruktion, eftersom du på senare år fått lite andra värderingar?

nej, jag tror inte heller att acke är enbra feministisk förebild, och jag påstår inte att de exempel du drar inte har förekommit. men att bara säga ååå just det, den här serietidningen jag läste för 20 år sen, den var NOG såhär och såhär. och dina läsare ba naaae vad dåligt usch och fy!

källkritik någon?

som sagt, försvarar inte serien som sådan, men du lägger din nuvarande värderingar på inte helt färska minnen och presenterar det som en sanning? när du inte ens minns det särskilt bra? inte så smart, och det blir inte lättare att ta din blogg på allvar, tycker jag. im all for random ramblings, men ser litegranna svart när du ba såhär ÄR det, punkt slut. tröttsamt.

Det här inlägget får mig att tänka på när jag såg på det danska programmet Dagens man häromveckan. Dock hade de bytt roller, så det var en tjej som skulle välja mellan ca 20 killar och sedan gå på dejt. Tyvärr kom hon inte så långt, för trots att hon gillade kjolar och att sjunga, tyckte hon även om att boxas. Så mkt att hon gärna ville satsa på att bli proffsboxare. Det tyckte inte killarna var tillräckligt feminint så alla tände den röda lampan och hon fick gå hem ensam utan en dejt.

Wtf liksom?

sillan nej, jag tror inte att det är en efterhandskonstruktion. Som jag sa så minns jag den här biten väldigt tydligt.

Jag passade även på att googla serien INNAN jag skrev det här inlägget och fick bekräftat det jag trodde.

Jag var helt galen i dom där tidningarna, läste varenda en tror jag. Och jag minns hur jag ofta fick panik och tänkte att jag måste bli som Veronica annars kommer mitt liv bli skit. Veronicastilen var det enda man kunde sträva efter för att lyckas.

och angående det lovisa skriver här uppe så är det ju jättebra. det fanns ju faktiskt ett sånt budskap också, men det budskapen varken fattade man som barn eller brydde sig om. som barn tänker man bara på att bli omtyckt den enkla vägen och man såg upp till dom vackra äldre tjejerna. dom äldre tjejejr som var kompisar med killarna men ändå inte så snygga tittade man inte ens åt. man ville bli som veronica och så är det nog fortfarande än idag för de flesta. man vill inte bara bli accepterad som en vän man vill bli uppskattad som kvinna och få killar.

sillan:

Inte för att vara sån, men vadfan är en källhänvisning på en serie? Att plocka upp hela seriealbumet och scanna in det eller? Alla har samma beskrivning som Natashja, inkluderat engelska Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Archie_Comics_characters

Annars, en fin film:

http://www.youtube.com/watch?v=QycweMy0Mns&feature=related

Gå in på Google images och ha en FEST med scans på temat:

http://www.wired.com/images_blogs/photos/uncategorized/archie_cover.jpg

Hela serien Acke, eller Archie på originalspråk, handlar om att man smörar upp till honom och han blir kär i ALLA tjejer han möter och dejtar dem. Jag hatade den här serien när jag var liten för att den var så sjukt vidrig. Han väljer oftast Veronica som är sminkad, rik och grejor och ignorerar Betty som gillar att mecka och är något av en "tomboy".

Det ENDA som känns okej med serien Archie, eller Acke, är att Veronica faktiskt också dejtar en annan kille samt att det var den första amerikanska serien någonsin där en homosexuell karaktär framställdes som en helt normal människa. Vilket var en bra grej. Men nästan hela serien handlar om att Acke spelar i sitt band och dejtar alla människor han träffar och alla slåss om hans uppmärksamhet.

Jag är all for källhänvisning men vad gäller åsiker om en serie, bok, osv. så är det faktiskt rätt svårt. Ingen bokrecensent jag känner publicerar hela boken som källhänvisning på vad de uttrycker om den. Så, det är lite komplicerat, liksom.

Men jag tycker att de historierna alltid hade en sensmoral just att det var töntigt att de tänkte så och anpassade sig. Veronika som alltid var ytlig och bortskämd förlorade ju ofta i slutet, eller vad man ska säga och Betty insåg att hon egentligen var bäst som hon var och Veronika inte kunde komma åt henne med sina ytliga idéer.

Vad tråkigt att du bara kommer ihåg de sakerna och tolkade tidningarna på det viset. Kanske hade jag bättre självförtroende som barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *