Kategorier
feminism & genus

Hur ska könsivrarna ha det egentligen? Är manlighet biologisk eller är den beroende på sysslor och attribut?

… eller nåt sånt. Jag förstår inte riktigt hur det går ihop, men enligt Tone Elin Grönstad, chefen på daghemmet Sporvongane så hänger männens manlighet på om han byter blöjor eller inte.Jag förstår inte riktigt hur dessa könshetsare tänker, är manlighet biologisk eller är den beroende av kläder, färger, arbete, egenskaper, sysslor? För om den är biologisk så är ju män alltid män oavsett hur de klär sig eller vilka sysslor de utför. Inte sant? Och om den ÄR konstruerad, varför är man då mån om att upprätthålla denna ojämställdhet? Vad är syftet?

Jag är övertygad om att man har lite lägre intelligens om man tänker och resonerar som Tone. Nånstans fattas det en pusselbit i slutledningsförmågan.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

36 svar på ”Hur ska könsivrarna ha det egentligen? Är manlighet biologisk eller är den beroende på sysslor och attribut?”

Både och. Det finns skillnader mellan oss biologiskt och likaså kulturellt, det som anses manligt och kvinnligt är en blandning mellan dessa och det är normen. Sen förändras normer…

Tror helt enkelt att det beror på att denna Tone är inskränkt och rädd för förändringar, plus att hon inte VILL fundera på ämnet alls. Det är lättare att inte tänka. Ignorance is bliss. bah.

Störtlöjligt! Om det är något som är manligt så är det väl de skitiga jobben, som att kräla runt i kloaker, gräva hål och skita ner sig? Varför räknas inte bebisbajs till det? Äcklig syn på människor, säger jag.

Men alltså. Jag orkar inte! Människor är idioter!

och bara som ett sidospår: Om nu Tone Elin Grönstads män "måste få vara män", varför ens arbeta med barn? Det gör väl inte de "män som får vara män" som Tone Elin pratar om.

Ska man vara en idiot kan man väl iaf förvänta sig att man är en konsekvent idiot?

Visst är det hemskt! Har twittrat och delat på facebook, hoppas kärringen får sparken omedelbart!

Och för att göra det lite värre skiver Aftonbladet att hon är "dagischef". Så bra koll har de, liksom!

Varför inte bemöta argument istället för att generalisera så grovt och sätta en "könsivrar"-stämpel på alla som inte delar din verklighetsuppfattning?

De flesta inser att kön inte är en social konstruktion, utan är grundad i biologi som utgör en norm och som sedan förstärks av samhället. Det är inte så svårt.

Det är fortfarande ni genusfeminister som förnekar toppklassig forskning och menar att män och kvinnors evolution under tusentals år inte har påverkat deras hjärnor någonting. Detta bevis på kemiska substanser till trots. Ni måste seriöst ha missat en och annan biologilektion. Eller är ni kreationister också? : D Fuck Darwin och andra nötter liksom : D Ni är faktiskt lite roliga, man får ge er det.

Kände mig frestad att citera Seija Wellros: "Det är de uppgifter som traditionellt tillskrivits män respektive kvinnor och som ingår i människornas vardag: yrkesarbete, matlagning, städning och barnavård. De flesta idag har nog sett både män och kvinnor göra allt detta. Det måste betyda att det inte finns biologiskt betingade och därför oöverstigliga hinder för vare sig män eller kvinnor att klara av dessa sysslor. I den mån det hos endera könet finns ett motstånd mot att ägna sig åt något av detta måste det rimligtvis vara socialt betingat och bero på traditioner, konventioner, brister i inlärning och träning eller på att man värderar de olika sysslorna olika högt och därför prioriterar något annat. Det är svårt att tänka sig att lusten att yrkesarbeta eller att städa och tvätta skulle sitta i X- eller Y-kromosomen och därför fördela sig systematiskt olika bland män och kvinnor."

Nämen hallå, Isabella. Jag vet inte ens om jag borde ödsla tid på att bemöta ditt argument i just det här fallet, för det säger ju sig självt? Biologi vs byta blöjor? Det har INGENTING med biologi att göra. Visst, åtskillnaden som gjorts mellan män och kvinnor pga biologi är att mammor stannat i byn med barnen medan männen jagat och utsatt sig för farliga aktiviteter. Inte särskilt konstigt, men i dagens samhälle krävs det ju knappast djup medkänsla och empati (om det nu är drag som tillskrivs kvinnan) för att byta en blöja?! Du skämmer ut dig själv med argument som detta, darwinism. Bah.

isabella ja det finns könsskillnader. Ja, det är skillnad på män och kvinnors hjärnor. MEN. 1. Det finns fler likheter. 2. Dessa skillnader är så små att det är osäkert på om dessa har nån betydelse överhuvudtaget. Detta kan vilken hjärnforskare som helst berätta för dig om du slutar lyssna på människor med personliga agendor.

Det påminner mig om en kommentar en tjej slängde ur sig i något program jag såg för många år sedan. Det handlade på något sätt om samboskap och tjejen sa att hon gjorde allt hushållsarbete hemma eftersom "han inte skulle behöva göra sånt" – och så en titt på sin sambo med såna där himlastormande kära ögon. Jaha, undra om hon fortfarande är lika nöjd med sitt val.

j nej. Jag har inte tid. Jag är på semester. Skulle jag bemöta allt gnäll om mig skulle jag inte göra nåt annat.

Idag åkte jag och maken till hans pappas familj för påsklunch. En av dom närvarande var makens 4-åriga kusin Filip. Filip fick en påse Ahlgrens av mig, för dom finns inte i Polen. Som vi alla vet finns det bilar i tre färger – vita, ljusgröna och ljusrosa. Filip rev upp hela påsen, tömde innehållet på en tallrik och började sortera bilarna. När jag frågade honom vad han gör sa han "sorterar bort dom rosa". Min föjdfråga var – varför?

Då sa Filip, "jag tänker inte äta dom rosa, för dom är för tjejer".

RIDÅ för min skull. Jag tittade snabbt på honom och sa, snällt, att det finns rött på hans skor, och då sa han "ja, men det är för att mamma valde dom".

VARFÖR HÅLLER FOLK PÅ SÅ HÄR?! Just det här med Ahlgrens gjorde mig helt paff. Personligen känner jag ingen skillnad i smaken, det har jag aldrig gjort. Men varför vill en fyra-åring inte äta rosa godisar för?! Då har det gått alldeles för långt..!

Till er som kommenterar biologi vs blöjor. Kan ni inte läsa? Handlade inte om sakfrågan utan synen på könsroller som är högst relevant här.

LD: Jag lyssnar till hjärnforskare, evolutionspsykologer och liknande med gott rykte som forskar vid universitet som Cambridge och Harvard. De menar inte att skillnaden i hjärnan/psyket är obetydlig. Du kanske skulle bli lite källkritisk? Fråga dig vilka universitet dina hobbyforskare forskar vid och om du och dessa (vilka de nu är ens?) är mer bildade och vettiga än människor som har nått toppen vid världens främsta institutioner.

Du påstod tidigare i princip att utbildning är oväsentlig för att man kan lära själv. Men en av de viktigaste saker du lär dig vid en riktig utbildning är att vara källkritisk och där är du ju helt ute och cyklar. Så skaffa en utbildning, det är fan värt det.

De som har personliga agendor är ju snarare genusforskarna där man kan se att en viss politisk åskådning är överdrivet representerad.

Och att det finns fler likheter innebär inte att olikheterna inte har någon betydelse eller inte yttrar sig. Kära du, din logik brister. Tänk på hur du argumenterar.

2012-04-08 @ 21:23:36

Postat av: Isabella

Du tar dig vatten över huvudet. Är hopplöst att ens föra en debatt med er. Så jävla tråkigt att ni inte kan se saker ur ett annat perspektiv och kastar smuts på högklassig forskning för att den inte passar er personligen. Att ni inte kan TA DEL av den ens. Då kanske ni kommer att tänka om ju. Fy. Bättre att hålla fast vad man redan tänker. Det är ju enklast så. Inte konstigt att folk inte vill bemöta er radikalfeminister och att ni blir hatade.

Isabella, låt oss säga att det är så. Att det är fundamentala skillnader mellan män och kvinnor och att dessa påverkar vår personlighet, egenskaper osv.

På vilket sätt är det egentligen relevant? Eller. På vilket sätt motsäger det genusperspektivet? Blir det inte snarare MER viktigt att man då kompenserar och motverkar? Om nu män är sämre på att ta hand om barn (dvs har lägre emoatisk förmåga och mindre omvårdnad osv) är det inte extra angeläget att de fakiskt får träna på det? Om män är mer våldsamma, borde de inte få hjälp tidigt med att hantera känslor på andra sätt? Och varför är det så viktigt att uprrätthålla och förstärka mönster? Om manlighet och kvinnlighet är biologisk så behövs inga yttre attribut eller påverkan. Alltså, skippa könsfostran och var neutral. Dvs genusmedveten.

Isabella, jag har tagit del av den forskning du talar om. Samt kritiken av den. Dessutom är ni antifeminister ganska duktiga på att omtolka och vrida forskningen. Läser man tex ströms bok så blir det plågsamt tydligt hur otroligt manipulativ och uteslutande han är med sina s.k "källor".

Hur gör dom om någon kvinna är sjuk och kanske två män är där samtidigt? Detta begraänsar ju verkligen hur många män de ens kan anställa.. herregud..

Vad är grejen med att män ska jobba som dagisfröknar om de inte får byta blöja på ungarna? Jag trodde det hörde till arbetsuppgifterna att byta blöja på ungarna liksom. Vad händer här näst, kvinnor som jobbar som sopgubbar behöver inte ta hand om soporna? Låt män vara män och kvinnor vara kvinnor! Eller va?

Jag vet inte om jag skall bli förolämpad eller lägga in om könsbyte. Karlar inte kunna byta blöjor? Efter att ha fött upp två gossar kan jag fortfarande vika en tygblöja i mörkret – en väl så manlig färdighet som att kunna sätta ihop sitt handeldvapen med ögonen stängda. Och som karl behövde jag inte fundera två gånger på varför det var viktigt att vika ned snoppen innan blöjan stängdes.

Det här med könsroller är verkligen känsligt. Jag har precis fört en hetsig debatt med min familj om varför det är okej att inte avslöja ett barns kön för allmänheten. När min lillasyster 11 år gammal var så pass emot allt jag sa om att låta barn vara barn blev upprörd, förstår jag hur viktigt det är att börja förändra. Nu förstår jag hur du har det med alla som talar emot dig, och hoppas verkligen att du fortsätter för du behövs verkligen!

Varma hälsningar

:rolleyes:

Kvinde – mor – hjemmegående livsnyder

Mand – far – udearbejdende arbejdshest

barn 1 – super feminin kvinde

barn 2 – maskulin målmand med feminine aspekter

barn 3 – sej tøs som ved hvor skabet skal stå

barn 4 – tøs – prinsesse

barn 4 – dreng – supermand

hvor er det herligt når mænd kan få lov at være mænd og kvinder kvinder – bleskift eller ej 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *