Kategorier
feminism & genus

I ett patriarkat är det viktigt att våldtäktsmän… nej förlåt "samtyckeskritiker" känner sig inkluderade

Läs gärna min senaste krönika i metro om det nya ordet ”samtyckesbrott” som tydligen ska ersätta ordet ”våldtäkt”. I ett patriarkat är det viktigt att våldtäktsmannen… nej förlåt ”samtyckeskritikern” känner sig inkluderad och inte alldeles för anklagad. Men att hitta på nya ord avdramatiserar och förminskar allvaret ordet förmedlar.

KRÖNIKA: Linda Holmgren efterlyser ett nytt ord för våldtäkt för att förtydliga att våldtäkter inte alltid behöver vara våldsamma. ”Samtyckesbrottsling” föreslås som ett tydligare alternativ men då ord bär med sig känslor, värde samt föreställningar och inte kan bytas ut godtyckligt utan att förändra dess betydelse så får det motsatt effekt istället. 

våldtäkt samtyckesbrott

Glöm inte att dela i alla era sociala medier!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

11 svar på ”I ett patriarkat är det viktigt att våldtäktsmän… nej förlåt "samtyckeskritiker" känner sig inkluderade”

Våld handlar inte endast om fysiskt våld så det ÄR våldtäkt även om kvinnan inte kämpar emot eller blir misshandlad enbart p.g.a. att hon INTE VILL. Tycker det ska heta vad det heter för samtyckesbrott låter mindre grovt än det egentligen är.

DET ÄR PER DEFINITION _VÅLD_ ATT UTFÖRA EN SEXUELL HANDLING MOT EN PERSON UTAN DENNES SAMTYCKE. HERREFUCKINGJÄVLAR, VILKEN AVLÄGSEN GALAX LEVER LINDA HOLMGREN I.

Det låter mindre grovt. Ungefär som att snatteri är mindre grovt än stöld.
Jag håller med dig, LD, om att det verkar ganska dumt att försöka byta ut orden.
Den enda poäng jag kan se med ett sådant uttryck är att om man inte kan fälla någon för våldtäkt, vilket sällan går, så kanske man kan sätta dit någon för samtyckesbrott i alla fall. Men det är ju lite som ett plåster på ett skottsår, och ingenting som faktiskt skulle ändra vad en våldtäkt är.

Samtyckesbrott låter ju som att man har brutit ett muntligt avtal man kan ha som partner om typ vilken stadsdel man ska bo i eller vilken tv man ska köpa… snacka om att avdramatisera själva handlingen.
Våldtäkt betyder ju inte bokstavligen att man blir halv ihjälslagen och sen våldtagen. Det betyder ju tagen med våld, att någon har använt våld för att få ligga.

Samtyckesbrott låter som när frissan klipper kortare än vad en samtyckt till eller att kollegan ”lånar” ens hålslagare och inte lämnar tillbaks den.
Bättre att utbilda och informera folk om vad våldtäkt är. Tex under sexualundervisningen i skolan och samtidigt diskutera människors rätt till sin egen kropp (fri från tafs på krogen och andras värderingar), fysisk och psykisk misshandel i relationer och liknande

LD, detta hör inte till inlägget, sorry men jag undrar om du kunde skriva lite om Julian Blanc?Jag har precis läst om honom/sett klipp med honom och jag orkar liksom inte. Det vore intressant att läsa dina tankar kring detta.

Våld är inte alltid fysiskt. Jag blev VÅLDtagen när jag var yngre utan att få ett enda blåmärke. Våldet som användes på min själ, mitt liv och mitt jag kommer alltid att finnas där. Våldet som användes var inga sparkar och slag, det var ord, hot och maktutövande. Jag känner mig skapligt förminskad som brottsoffer när man vill definiera idioten som gav sig på mig som något annat än just en våldtäktsman.

Tack för detta inlägg. Behövs så väl när de återigen ska gullas med förövarna. Sån utberedd grej nuförtiden, stackars de små våldtäktsmännen, snutterasisterna och pluttecismännen. Gud!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *