Kategorier
feminism & genus

Idag blir det fjoll och bögerier

Ibland kan jag tänka att fan va vi kvinns har det bra. Idag så ska jag på pedikyr. (Yeah, lite mammatid… Nej! Natashjatid.) Om några veckor ska jag på en ansiktsbehandling och så har jag en helkroppsmassage inbokad. Fatta lyxen. Och så tänker jag då på karlar som kanske vill men inte vågar. Boka tid för sån där kvinnlig ompyssling menar jag. Massage går väl an, men pedikyr eller manikyr eller ansiktsbehandlingar är ju fjoll, inget en riktig karl sysslar med. (Jaja, det är nu alla stöckhölmare opponerar sig, för här vågar männen och ja det är sant) För att inte tala om smink. Eller bakning. Eller gardinshopping och krukväxtplantering. Sånt sysslar väl inte karlar med? Bara bögar ju. När man diskuterar feminism och könsroller så blir det ofta att man fokuserar på kvinnorna, vad vi missar och saknar och utesluts från och det tolkas automatiskt som att vi feminister ser ner på det som är traditionellt ”kvinnligt” men det är ju inte ett dugg sant! Däremot så är det lättare för oss att vara normbrytare än vad det är för männen. Det är liksom ok och lite tufft med en kvinna (eller flicka) som kliver över till andra sidan. En kvinna som kan byta däck och borra upp hyllor, wow ba, skithäftigt! En man som pysslar och pyntar… naaah not so much. Synd. För karlarna alltså.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Idag blir det fjoll och bögerier”

Min bästaste vän ever (man, 38 år) är en JÄVEL på att göra blomsterarrangemang, baka, laga mat, vara "huslig" osv… han "vågar" göra sådant han gillar och är inte bög alls 😎 Hans flickvän tillhör den typen som bränner vid tevatten osv 😉

Jag älskar mina vänner!!! Alla accepterar varandra för den man är, alla umgås med individen, inte vilket kön människan har osv…..

Håller med dig. Dessutom tror jag att den generella mannen har mer att hämta från ett jämställt samhälle än den generella kvinnan, har många killkompisar som uttryckt missnöje, bla över att ofta inte kunna uttrycka sin glädje över andra killkompisar då dessa kontrar ömhetsbetygelsen med "är du bög eller?".

Även Pär Ström och "sådana" tar ju upp mansproblem som, enligt min tro, skulle vara ett minne blott om alla bara jobbade för ett genusupplyst och jämställt samhälle, istället för att kriga om vilket av könen som har det sämst.

(Skulle även vara intressant att ta reda på hur mycket konservatismen&kapitalisterna (storföretagen) tjänar på att upprätthålla könsrollerna. "Gör detta, detta och detta (+ 871524 grejer till) annars är du ingen RIKTIG kvinna/man". Rakattiraljer, smink, bantningspreparat, gym, tanningprodukter, osv i oändlighet, tänk om alla bara kände sig nöjda precis som dom var, snacka om feta förluster för dessa kompani)

"girls can wear jeans and cut their hair short

wear shirts and boots

because it's okay to be a boy

but for a boy to look like a girl is degrading

because you think being a girl is degrading"

Det är bara ännu ett exempel på hur stark mansnormen är i detta ruttna, patriarkala samhälle. Ibland önskar jag att jag var född med snopp bara för att det är mycket mer sällsynt att snoppmänniskor går emot normen för hur de ska vara än att människor med tuttar och gör det.

Jag undrar varför Ninja läser Bamse?

Bamse, Skalman och Lille Skutt är alla killar och man ser tydligt vilka som är killar och tjejer, eftersom tjejerna har kjol och ögonfransar.

Min man gör de flesta av de sakerna du rabblar upp…just nu bakar han bullar med sonen 😉

Han tycker dessutom det är otroligt omanligt att vara så där hemskt "manlig" att bara sitta och dricka bira, prata bilar och prata massa skit om frugan 😉

Alla älskar dig LD! Det beror kanske på att det är lördag 🙂

Min man had uppväxt i landet där könsroller är verkligen delade, fortfarande. Men han älskar att köpa gardiner och syssla med blommor. Han har alltid gjort manikyr och såna grejer. Och han alltid sa att han skiter i vad folk tycker.

Men det är rätt som du säger, det är synd om det finns män som vill och inte vågar. Jag undrar verkligen hur de känner. Erkänner de till sig själva att de VILL men inte vågar. Det är skillnad tycker jag, de kanske inte erkänner till sig själva att de skulle kunna göra om de vågade och på så sätt förlöjligar andra män som vågar. Förstår du hur jag menar?

Haha, BORRA UPP HYLLOR? förlåt, men det ger lite sken av att du inte riktigt vet hur man får upp en hylla…! 😉

När jag gav min sambo ett presentkort på massage när han fyllde år blev han lite besviken… han hade hoppats på en ansiktsbehandling stackaren. Blir ett topp til tå-paket nästa gång då 😉

Jag förstår inte varför inte fler män förstår vad de har att vinna på att de sedan länge uttjatade och föråldrade könsrollerna slopas. Tänk vad skönt att kunna göra precis vad man behagar utan att bli utskrattad och förlöjligad. Så jäkla tråkigt det måste vara att leva upp till endast en snäv och rigid bild av hur en man ska vara och bete sig. Blir så glad i hjärtat när jag ser män som tänjer och utmanar könsnormerna precis som vissa kvinnor. Har en killkompis som tycker om att baka och lägger stolt upp bilder på facebook över sina verk, samt en annan som tycker det är kul när vi lägger ansiktsmask tillsammans och gillar att experimentera med nagellack. Båda är hetero kan jag kanske lägga till 😛

Ang. hyllor: För att en vägg ska orka hålla upp en hylla krävs oftast mer än en gipsvägg, tex. betong. Det går inte att skruva direkt i betong utan det behövs en slagborr för att borra upp ett hål, n plugg att sätta i hålet och slutligen kan man skruva fast en hylla på väggen. Så JA, en borr är ett nödvändigt verktyg när det gäller att få upp hyllor…

Har en kär vän som är kille som tycker mycket om att laga mat, att pyssla med sina blommor och så sitter han alltid på toaletten 🙂

Men han anser att det är fjolligt att ta emot en massage?!? Märkligt… Måste ta och fråga honom hur han riktigt tänker där.

Jag tror att jag ska skriva ut allt du skrivit i denna kategorin samt den om barnuppfostran, fördmodligen något mer också, och göra en egen bok att ha hemma. "väcka-upp-min-hjärna" eller något skulle jag vilja kalla det. Förundras hur du lyckas sätta ord på saker som man kanske tänkt men inte kan prata om med andra, samt säga sådant som man kanske aldrig tänkt på. Tack för en bra blogg helt enkelt!

Jag brukar skruva upp hyllor… borrar använder man när man gör hål, i vilket material det än gäller, sen skruvar man upp hyllan. Jag är också helt med på att man behöver en borr för att göra hål.. Men man borrar inte upp hyllor, man skruvar upp dem, men en skruvmejsel/stjärnmejsel/skruvdragare!

Håller verkligen med! De borde känna sig fria att göra sådant om de vill det. Trist att de ska bli dömda som mindre "manliga" bara för det. När jag och sambon varit på spa så har han känt rent obehag och tyckt att det är inriktat på kvinnor och att man som man sticker ut.

Borr borr borr. Varför inte? 😛

Kom att tänka på Seinfeld, där dom driver med massage kontra manlighet. George besöker en massör och är rädd för att han ska tycka om det, eftersom det är en man ska massera honom. Nånting händer med George, vilket gör att han börjar tvivla på sin sexuella läggning. Men som de säger i ett annat avsnitt: "Not that there's anything wrong with that!"

Här är klippet när George får massage: http://www.youtube.com/watch?v=Y-UQ7a7d5W0

Min far sköter all inredning hemma. Han bestämmer färger, mönster och var allt ska stå. Dessutom äger han 56 skjortor i olika färger och älskar att mixa och matcha med roliga slipsar. Min mor lagar alla cyklar och trasiga apparater. Hon hatar att shoppa mest av allt på jorden. Där ser man hur det kan vara 🙂

Har förresten precis skrivit klart en B-uppsats om hur genus konstrueras och reproduceras i Cosmopolitan. Spyr på den tidningen alltså…

Det konstiga är att det är så dubbelt hur män bemöts när de bryter traditionella könsmönster.

Å ena sidan nedvärderas det kvinnliga som kärringgöra, fjolligt eller vad det nu kan vara, men som när min sambo hade bakat tårta till ungens kalas bemöttes han som om det var botmedel mot cancer eller nåt han hade fixat fram. Som att pappor som faktiskt är föräldrar åt sina barn blir hyllade som de mest fantastiska människorna i världen, men mammor duger knappast vad de än gör.

Jag har gått på ett naturbruksgymnasium med linjerna jord, skog, häst och djur.

I skog går en tjej var tredje år ungefär, och det uppfattas som coolt när en tjej "vågar" gå skogslinjen.

I jordlinjen (bönder) går ungefär hälften tjejer, och de särbehandlas konstant av de manliga lärarna; i ena stunden glor de ner i tjejernas tröjor (de har själva märkt det, inget påhitt från mig då) och i andra får de städa verkstan under basmaskin reparationskursen medan männen i klassen skruvar…

I hästklassen går också ungefär en kille var tredje år. De flesta byter linje till jord eller skog eller så slutar dem. Inte förvånad. För på den här skolan är man omedelbart homosexuell om man gillar hästar, även om man är en travkusk, som ändå är mansdominerat.

I djurklassen går ungefär en till fyra killar per år, de hör till "gråzonen" – några får vänner på skolan, andra blir utstötta. Många tyr sig till tjejerna och umgås mest med dem. För det är ju fjolligt och konstigt att jobba med djurparksdjur!

Hahaha min pappa älskar krukväxter! Precis som han är stort fan av inredning och mode, han shoppar ungefär tio gånger så mycket som min mamma… På dagarna är han supertuff buisnessman, så är en rätt "rolig" konstranst. Fast är väl egentligen tragiskt att det ses som skojigt, om min mamma hade varit intresserad av det så hade det ju inte ansest speciellt roligt, bara vanligt.

När jag träffade min kille var jag så glad över att han klippte sina naglar istället för att bita av dem, att han duschade dagligen och var intresserad av kläder. Mina polare skojade om att han egentligen var bög, och helt ärligt tog jag riktigt illa vid mig. Så trångsynt. Om en kille vill vara snygg, då är han bög. men om en tjej inte kammar håret, då är hon äcklig. Öh… är det bara jag som tycker att någonting är fel i dagens samhälle?

Jag är en feminist som klär mig i rosa och allmänt "kvinnligt" Har alltid gjort det och trivs bäst i det. Så jag tycker inte det finns "stereotyps" feminister. Alla är vi olika. Maken min Kan också göra allt det där som du skrev om och det tycker jag bara är kul. Och ja visst vi bor i Stockholm men han är ändå öppen för allt nytt. Alla är vi olika men lika bra för det 😀 Det handlar för mig mer om att man skall acceptera varandra och behandla alla som jämlikar, oavsett kön, ålder, religion, utbildning, bakrund osv osv. Jag tycker också att det läggs fel fokus när man talar om feminister. Ofta har ordet en negativ klang vilket är tråkigt.

så sant! Det här är också något som börjar märkas i tidig ålder där pojkflicka är något helt accepterat men ha aldrig hört ordet flickpojke…

Jo, återigen. Männen är ju normen liksom. Så det som anses tjejigt är töntigt och fjolligt och inget som den manliga sidan vill förknippas med. Men det som anses manligt är istället ballt. För alla. "Pojkflicka" är ju ett känt begrepp och även något som många tjejer i vuxen ålder är lite stolta över om de var, däremot har jag aldrig hört talas om "flickpojke", nån?

Var nyligen och såg en gymnasieuppsättning av musikalen Grease här i Stockholm. Dock med den lilla twisten att tjejerna och killarna hade bytt repliker med varandra. Sandy var cool och tuff och ville ligga med Danny, som å sin sida var "töntig" och ville "spara sig".

Min analys av musikalen och dess twist, är precis som du skriver i ditt inlägg LD och som flera andra bekräftat, att det är okej för kvinnor att vara kåta, tuffa, bilintresserade = "manliga". Medan de största skratten kom från publiken när killgänget hade myskväll, gick på skönhetsskolan, läste skönhetsmagasin = var "kvinnliga".

Vi har fått större del av "männens" värld och kan ta deras epitet. Medan männen inte accepteras i den traditionellt "kvinnliga" världen utan att det kommenteras lite nedvärderande. Hur ska vi ändra på det? Hur ska vi som kvinnor ändra den manliga världens strukturer och hur de värderar fenomen i samhället?

Förväntar mig självklart inget svar på det LD. Vore mer roligt att veta hur du tänker kring det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *