Kategorier
feminism & genus

Ideal – då och nu.

Vad fan hände? När jag var liten, och det var inte på stenåldern, så var Samantha Fox hetast. Kvinnan med stort K. Alla mäns våta dröm och tjejernas ideal. Jag minns hur jag och bästisen Sabina satt och klämde oss själva på småtissarna och önskade att vi skulle får en byst som Sams. (och det fick vi, och mer därtill!) Jättepattar med lite lagom häng sådär. Och naturliga. Hela Sam var naturlig. Sen kom Sabrina, och det var samma där. Hälsosamt kurvig med hängpattar. Och männen drägglade. Idolbilder klistrades upp på väggar och Boys boys boys ekade mellan väggarna. Och går vi ännu längre tillbaka i tiden; Marilyn Monroe, Anita Ekberg, Jayne Mansfield. Vackra kurvor och hälsosamma ideal. Idag blir man ju bara deprimerad. Om vi ser till spetorna; Lollipop-tjejerna, som är våra modeikoner. Size Zero, det eftersträvansvärda idealet som bidrar till att kvinnor (och framförallt då unga tjejer) svälter och späker sig. Manslektyren översvämmas av plastiga låtsaskvinnor. Trådsmala, retusherade och silikonstinna "glamourmodeller" röstas fram som Sveriges sexigaste och en kvinna i normal storlek anses vara fet. Vad fan hände?

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

21 svar på ”Ideal – då och nu.”

Ja, jag minns också hur fruktansvärt avundsjuk jag var på Sam… Och jag tycker fortfarande att hon var jättevacker och skulle gärna se ut så!

När gick det egentligen åt helvete?

Fast tro det eller ej så är det påväg bort nu! haha Pamela Andersson är inte på innelistorna och det är få män som egentligen vill ha den där plastiga, fejkade, opererade och onaturliga kvinnan…

Det är inte heller de trådsmala glamourmodellerna som anses vara snyggast. Kanske är det en "våt fantasi", men inte ett ideal.

Det känns som om "trenden" som kommer och nästan är här, är det hälsosamma och fräscha idealet. Där hälsan och kroppens BYGGNAD går före två tuttar som inte rör sig när man hoppar. En tjej som ser hälsosam ut med lite muskler går före hon med löshår och fejknaglar.

Det är mer inne att se naturlig och frisk ut än pinnsmal utan aptit på mat så att säga;)

Jag är nog lite för ung för att veta vilka Samantha och Sabrina är, men jag tycker ändå att de kvinnorna på de lite äldre bilderna var långt mycket snyggare än Peyre och den andra bruden med bollpattar som två planeter.

Hmmm Jag har svårt för sånt här. Eftersom jag är pinnsmal utan att vilja vara det. Jag skulle lätt vilja gå upp 10 kilo men min kropp vill inte. Jag får alltid skit kastat på mig eftersom jag är så smal för det känns ju mer ok. Att tracka de smala. Nu menar du säkert inte så men Jag skulle lätt vilja vara lite större. Och ja jag mår SKIT över att knappt ha några bröst. Så mycket att jag tänker punga upp med typ 50 000 för ett par i plast.

Givetvis är det inte fel att vara smal, eller jättesmal, sjukt blir det när man svälter sig själv och misshandlar sin kropp för att hålla sig smal eller för att bli smal.

Silikonpattar… Vad ska man säga? Jag tycker att det är patetiskt. Jag är inte nöjd med allt på mig själv men det är ok, allt fungerar och jag är frisk och det är jag tacksam över. Jag förstår inte varför man vill ha plasttuttar, folk påstår att de skulle bli mer nöjda med sig själva och att de skulle bli lyckligare, men varför skulle de bli nöjdare? Varför skulle de bli luckligare? Jag är helt övertygad om att när allt kommer omkring så handlar det om att de inbillar sig att de skulle få mer manlig uppmärksamhet.

Jag tror faktiskt att det där plastbarbie idealet är påväg ut, inte så att det kommer att bli inne att vara fet och platt men så att folk börjar bry sig mer om hälsan och välmåendet och att det kommer att vara mer rätt att ta hand om sig själv och vara mer "naturlig".

Visst. ”Naturlig skönhet e den enda skönheten” och ”va nöjd med dig själv som du e” men en förväntas ändå inte vara nöjd för en är ”sitt bästa jag” ur normidealets perspektiv. En förväntas modifiera sig tills en tillsvarvar det idealet annars bör en skämmas om en e nöjd. Och äger man enligt ? Ingen ”naturlig skönhet” finns det inget o göra och torsk för dig. Men vem annan än oss själva sär vi skyldiga att tillfredsställa med vårt yttre? Vad har jag för rätt att döma en medsysters utseende och när blir det relevant i debatten om ett alltför ensidigt, modifierat ideal som ej har förankring i verkligheten?
Tycker fokus glöms lite i detta kommentatorfältet. Sluta negga vad vissa tjejer gjort med sitt utseende. Att göra det är bara en produkt av er egna osäkerhet på ert eget värde / bekräftelsebehov (inte ert fel och jag hade kunnat göra detsamma). Ärligt, detta handlar om att vi vill slippa ett ok av ideal och få vår frihet att välja tillbaka. Att inte bli utmålade som att det bara fanns en enda version av oss kvinnor utan att få lov att vara individer och en mångfald. Inte bara att få en stämpel i aset som dockan i Kalles jul ”ok” = ”kvinna” om du ser ut såhär : after Photoshop.
Det handlar inte om att någon väljer att operera in silikon eller inte. Det handlar om att vi alla plötsligt tror att vi måste för att duga. Och att det bidrar till ökat våld och förtryck och som naturlig förlängning av det skapar olyckliga individer och försämrar möjligheten till jämställda sunda och utvecklande relationer mellan parterna i en relation, oavsett hbtq gay CSI homo hetero osv
Det tror jag att en kan behöva bli påmind om ibland. Och jag tror att om man kokar ner det kan de flesta här säga sig eniga i det

Jag lider med alla som känner att de verkligen vill / måste / behöver modifiera sig själva genom operationer. Jag känner starkt att oavsett varför man tror sig tycka /känna detta så är det någonting som är fel, Något i samhället som är tokigt om så mycket hänger på din yta, hur man upplevs o framställs. Om det är SÅ viktigt hur man ser ut.
Så många jag känner inklusive mig själv har haft ätstörningar, vaknat på nätterna för att bättra på sminket när de sover över, inte vågat gå ut osminkade eller om de ej rakat benen, fått / haft starka behov att operera sig på ett eller flera ställen (oftast bröst läppar), och främst känt att de inte är lika bra, känner sig lika starka och självsäkra om de har en ”dålig dag” utseende mässigt eller ej har sminkat sig. Att inte modifiera sig själv i dagens samhällsklimat är för oss likställt med att gå ut naken och blottad. Och i många fall tigga om att bli verbalt våldtagen (pröva att vara fet i förskolan ex.) (… Eller bara vara fet funkar ca lika)
Jag pratade med en bekant som e uppväxt i Nicaragua, och hon berättade för mig att hon tyckte det jobbigaste i Norge när hon kom dit var att det var så sjukt hårda krav på hur en skulle vara för att duga och en så smal mall för det att det har fått hen att må skitdåligt i perioder.
Jag tror vi alla vet o känner innerst inne att vi hålls i ett extremt skruvstäd gällande vad som förväntas av oss beteende- och utseendemässigt, särskilt i västvärlden. Vi har våra basbehov tillfredsställd i och måste hållas sysselsatta och paralyserade av annan existentiell ångest än att vi är svultna.
För vem tjänar egentligen på rådande ideal och normer? Det kapitalistiska systemet och storebrorssamhället är d e som tjänar på att vi känner oss mindervärdiga otillräckliga och svaga och är fullt upptagna med inbördeskrig för att titta upp. De som styrs av girighet och maktbegär högst där uppe. De som programmerar vårt egna privata Matrix. För helt ärligt.. Köper du färdigmat idag ; litar du på att du verkligen vet, om det är så kyckling smakar på riktigt?

Fast jag kan inte riktigt hålla med om att det skulle vara bättre med ett ideal som menar att kvinnor ska ha naturligt fylliga kroppar än ett ideal om att kvinnor ska vara spinkiga. Visst får många kurviga kvinnor kroppskomplex av att modeller ska vara size-zero idag. Men skulle idealet vara en Marilyn Monroe kropp så skulle ju istället kvinnor som jag, naturliga spinkon, ha minst lika mycket kroppskomplex bara för att vi inte har de där välsvarvade höfterna och stora titsen. Nej, jag vet inte om jag tycker att det ens kan finnas ett bra kroppsideal för det kommer ju alltid finnas individer som inte uppfyller det. Då föredrar jag om det skulle kunna finnas plats för alla kroppsformer.

hehe, blir lite nöjd när jag ser samantha fox's bröst nu.. mina är rätt lika! plus lite mer häng då eventuellt. (tack graviditet o amning kanske)

men ELLI, jag tycker det är så fint o vackert med små bröst, som du skriver, nästan inga alls. jag vet inte, man ser o vet ju ändå att de tillhör en kvinna, och jag tycker det är mer sexigt än stora bröst. hoppas du kan bli nöjd med din kropp!

(och så kan du springa till bussen utan att behöva hålla i brösten med båda händerna!)

jag förstår inte hur Sabrinas tuttar är funtade; hur 17 kan bröstvårtorna vara så högt upp?? dessutom på riktigt, utan retouch!? eller, heh, är man så skadad av alla megatuttkloner idag att man blir förvånad när man ser ett par stora, riktiga, bröst? =)

Lizzy – jag förstår att för dig kan det kännas jobbigt, men hur du kan tycka att det inte skulle vara bättre med ett hälsosamt ideal förstår jag inte…?

Som det är nu så är ju en majoritet av alla kvinnor tvugna att svälta sig själv samt göra kosmetisk kirurgi för att duga.

Med idealet som var förr så passar ju de flesta in!

Visst kommer det alltid finnas de som är utanför, men ett ideal som inte innebär att man far illa rent hälsomässigt måste ju vara att föredra framför ett ideal som kräver att man svälter och lider…??

*Svar:* Men problemet är ju inte att en viss kroppsform skulle vara ohälsosam (alla som är spinkiga är ju inte undernärda). Problemet är att alla kroppar ska förpassas till en trång mall när alla har olika naturliga kroppsformer. Vissa har mer kött på benen, vissa är spinkiga och vissa är ”mittemellan”. Det som är ohälsosamt är ju när man försöker ändra på sin naturliga kroppsform. Men visst är det fler som bmi-mässigt passar in i de äldre idealen än dagens catwalk-ideal, och det är att föredra om de flesta är nöjda med sin vikt än att en minoritet av befolkningen står som ideal för majoriteten. Men jag föredrar den naturliga mångfald som vi har och drömmer därför hellre om att både kurviga, storbystadde damer och smala kvinnor med A- och B-kupa kan få anses snygga. Tuttmässigt kan jag däremot inte hålla med om att de flesta kvinnor skulle passa in i de gamla idealen. Det brukar ju påstås att den vanligaste bh-storleken är B-kupa och det är ju ganska långt ifrån Samantha Fox och Marilyn Monroe.

Wörd. Problemet e att vi alla, stora pyttesmå och mittimellan ska passa samma stöpta form. Samtidigt som ja ; idealet har blivit mer skadligt tror jag då det till så stor del är retuscherat / plast / smink / kniv. Detta gäller väl inte bara ”herrtidningsmodeller” nu liksom. Det är sjukt uppfriskande att läsa ett gammal skönhetsblad eller bläddra i en gammal tidning, där inte alla är sjukt retuscherade. Alla ser ut som normala Svensson olika och vackra i det. Bara hitta vilket som helst blader från när mamma va ung och vi kan så lätt se vilken sjuk urspårning som skett. Både text/formulering-s och bildmässigt.

Dagens "ideal" ær helt sjukt! Min erfarenhet ær dock att killar vill ha tjejer som har lite former men trivs man med sig sjælv så ær det de finaste! Har man større/mindre tuttar/rumpa/mage/lår så finns de alltid någon som gillar/ogillar de! Personligen gillar jag de naturliga brøsten bæst men om man verkligen vill ha plastikirurgi før att må bættre, varfør inte? Det går faktiskt att gøra så det ser naturligt ut!

Lady – jag lænkade till din blogg ang ocm om det ær ok?

Skøt om er

Du har inte tänkt på att smala kvinnor, okurviga med tex liten byst kanske åxå vill känna sig sexiga?

När de kurviga kvinnorna var mera inne kände sig dom otillräckliga osv. Nu är det er tur! Tiderna förändras som alltid. Självklart gillar jag INTE tjejer som svälter sig själva utan de som faktiskt är naturligt smala och inte kan rå för det.:-P

Ja, vad ska man säga.. Det blev väll den utvecklingen eftersom dom allra flesta inte kunde leva upp till dessa Samantha Fox-idéal och då kände sig otillräckliga, okurviga osv.. Så blev plastikkirurgi populärare och populärare. Varför inte bara låta alla få vara som dom är utan att hylla massa idéal? Varför är det aldrig prat om mäns ideal och kroppar? Fan att kvinnans utseende ska alltid diskuteras…

Det här är ju ett episkt inlägg. Så mycket ryms i dom där raderna. Nu har det ju gått ett tag sedan du skrev det hela men det känns lika motiverat idag, om inte än mer med tanke på hur utvecklingen har gått med tanke på psykisk ohälsa osv. i dagens samhälle, inte minst för tjejer som har en ohälsosam stress att se ”perfekta” ut in i minsta detalj nuförtiden. Precis som du säger, Lady Dahmer eller Natashja, som kvinnor såg ut för inte så länge sedan var mycket mer hälsosamt, måhända inte mindre ouppnåeligt för det, för inte så många kunde leva upp till dåtidens ideal heller, men kvinnor såg iallafall ut som kvinnor är skapta, och inte några retuscherade, plastikopererade och med uppblåsta läppar ganska falska bilden vi nås av idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *