Kategorier
feminism & genus

Jag är en söt flicka, behandla mig därefter!

Så länge människor envisas med att ha olika förväntningar på könen och behandla våra barn efter dessa förväntningar så kommer jag undvika de klädesplagg som bidrar till att mitt barn bemöts efter sitt utseende och kön. Är DET verkligen så svårt att förstå och sympatisera med?

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

26 svar på ”Jag är en söt flicka, behandla mig därefter!”

Angående det här att det tydligen är viktigt att särskilja barn efter kön tidigt – jag fick en smärre chock härom dagen när jag letade efter någon typ av musik-rörelse-rytm aktivitet åt min dotter. Jag hittade en dansstudio här i stan som hade barndans från 2,5 år, och kursen beskrivs så här på hemsidan: "Barndansen är grunden till den konstnärliga dansen. Vi bygger på koordination, improvisation,musikalitet, och rörelsefantasi. Dansglädje och rörelse!" So far so good.

MEN efter detta kom informationen som jag tappade hakan över. Man har följande instruktion angående klädsel: "Flickor: dansdräkter, trikåer, tyrskor med mockasul, strumpor, eller barfota. (Allt kan du hitta på H&M eller Kapp Ahl)

Killarna: tränings byxor, t-shirt, rena innegympaskor, strumpor, eller barfota. :bigeyes:

(http://www.dansstudio.nu/?l=kurser)

Helt sjukt enligt mig, flickorna ska alltså ha på sig kroppsstrumpa och pojkarna mjuka sköna byxor och t-shirt!! Jag har faktiskt skickat ett mail till dem och frågat hur de motiverar den här dresskoden, vi snackar ju faktiskt om barn 2,5-6 år!! Det ska bli intressant att se vad de svarar…

Vad ska du göra när Ninja blir 4 och vill ha flickiga klänningar för att hon hört fröknarna säga till de andra flickorna att de är söta i sina klänningar?

Förbjuda?

Idiotfröknarna på min 4-årings förskola har gjort så, berömt klänningarna på de få flickor som går där trots att de ska arbeta efter genus och inte göra det.

jag vill bara säga (åter igen) att jag tycker att du är så klok. jag hade nog inte fått upp ögonen för detta med genus och kompensatorisk uppfostran, om det inte vore för din blogg. min son är ju jämngammal med ninja, och han verkligen ÄLSKAR att klä ut sig. pynta sig med allehanda saker som klänningar, halsband och hattar. jag uppmuntrar det jättemycket, och jag är tydlig med att understryka för alla okunna idioter (ursäkta) att han inte pga detta per automatik blir homosexuell, vilket vara gemene mans uppfattning. att tillföra, utan att ta bort. att inte begränsa, att låta dem välja fritt. så underbart tänkande, tycker jag! du har en enorm impact på mina val som förälder, och du är bara så fantastiskt jävla klok och bra! (likaså bambi, anna kk och nina ruthström, som också skriver om detta då och då.)

kram!!

LD, jat tror jag fattar äntligen. Shit, när du i förra inlägget länkade till killkläderna och tjejkläderna och så Ninjas kläder så föll allt på plats till sist. Sorry för att jag varit ett pain in the asssss och tack.

Åhåhåhåhå nu blir jag helt stinn av härliga känslor pga Lees kommentar här ovan. Vilken lycka! Varje människa som äntligen förstår vad det handlar om är mkt värt. Du gör ett sånt gott jobb med din formidabla blogg. Du bidrar till ett bättre Svergie

cloudberry varför tror du att jag skulle förbjuda ninja att ha klänning? vart har jag påstått det? jag har tvärtom, flertalet gånger varit tydlig med att jag kommer ta hänsyn till ninjas personliga smak när hon blir äldre. inomrimliga gränser.

lee åh vad glad jag blir!

Jaha? Men vad menar du med "….så kommer jag undvika de klädesplagg som bidrar till att mitt barn bemöts efter sitt utseende och kön." då?

Om hon vill ha en specifik megaflickig klänning som hon får jättemycket beröm för så är det okej alltså?

nej, jag kommer inte köpa en megaflickig klänning som kommer bidra till en massa komplimanger. Jag kommer köpa en klänning från villervalla eller liknande.

och märker jag att klänningen påverkar hennes lek eller henne negativt så kommer jag hantera det då.

Jag tror INTE på att låta barn bestämma exakt vad de ska ha på sig och exakt när det passar sig. Jag tror på att ta hänsyn till deras smak, på att kompromissa och på att uppmuntra deras kreativitet och ansvarsförmåga — men inom rimliga gränser.

Måste bara tala om vad jag fick för svar från dansstudion:

"Det här är en gammal text som en numera pensionerad barndanslärare skrev för flera år sedan, vi som nu jobbar med barndans på dansstudion stödjer inte det här över huvud taget. Vi har försökt att få texten borttagen under flera år men inte lyckats tyvärr. Självklart ska alla få klä sig precis som de vill oavsett vilket kön man har Huvudsaken är att man kan röra sig i kläderna.Jag ber om ursäkt för den texten!"

Det tyckte jag var skönt att höra, men ändå lite konstigt att man inte lyckas ändra texten på sin egen hemsida…:rolleyes:

Hej. Du, jag behöver nytt balsam. Har du något tips? Jag har kollat i lockbutiken men allt är så dyrt. Jag vill inte köpa dyra saker som jag inte vet om mitt hår gillar.

Har du något tips? Inte lush veganese för det gillar inte mitt hår.

Hörru! Varför har du inte uppdaterat din LCHF-blogg? Den är ju ljuvlig, kommer att prova alla de (få ;-)) recept som finns där! Kommer även att fortsätta att hålla ett öga på den här bloggen, jag gillar den, nämligen!

KRAM!

vad får dig att tro att jag skulle ändra mig? Det är liksom inget jag bara fått för mig för att. Jag har en djupliggande orsak och en tanke bakom mitt tillvägagångssätt. Och mina övertygelser stärks snarare ju längre tiden går. Inte tvärtom.

som sagt — jag kommer kompromissa och ta hänsyn till dotterns personliga smak. Men jag kommer aldrig låta henne göra saker jag tror är skadligt för henne eller låta henne bestämma och ta fullt ansvar över sig själv.

Jag har faktiskt aldrig riktigt förstått den här diskussionen kring barns kläder… Om jag skulle få en dotter någon gång i framtiden så skulle jag varva byxor och klänningar. Antagligen skulle det bli mest byxor då det är mer praktiskt och jag själv mest klär mig i det, men jag ser inga problem med klänningar. Jag skulle troligen inte köpa några rosa pluttigullsöta klänningar för de tycker jag inte är speciellt snygga, men coola blåa, gula, gröna, röda, svarta whatever, why not? Sedan skulle jag iof antagligen inte klä min eventuella son i klänningar såvida han inte frågar själv men… ja.

Jag ser det som smartare att visa på alla alternativen, både i klädesväg och i annat rent allmänt, och sedan får la ungen skaffa sig en egen uppfattning om vad han/hon gillar bäst. Jag gillar inte tanken att bestämma och förbjuda, oavsett vad det gäller. Jag får la uppfostra dem att bli starka och självständiga oavsett vad de föredrar att klä sig i. Jag tror nog att en tjej som endast klär sig i rosa spets kan vara precis lika stark och duktig på alla sätt och vis som en som växer upp i snickarbyxor, om de bara är uppvuxna med att det är skitsam vad de har på sig.

Men det är ju bara min åsikt. ;-P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *