Kategorier
feminism & genus

Jag är trettiofyra bast har inget namn på mitt könsorgan som jag känner mig bekväm med.

Jag har inga inre blygdläppar. Kanske nån tunn tunn liten hudflik om jag drar och pillar ordentligt. Men det gör jag sällan. Jag har aldrig riktigt intresserat mig för hur mitt underliv ser ut, aldrig haft komplex egentligen heller för det och det är ju bra. Jag växte ju upp i en tid då den fick se ut lite hursomhelst och rakning inte ens förekom i porren. Jag växte även upp i en tid med miljoner olika söta omskrivningar och en tid som lärde flickor att känna skam över både sina kön och sin sexualdrift. Flickors kön fick inte finnas, inte benämnas, inte erkännas. Hysch hysch!  Jag är trettiofyra bast har inget namn på mitt könsorgan som jag känner mig bekväm med. Därför så är det så jävla viktigt att man ger flickorna ett ord. Ett gemensamt ord som skapar samhörighet och som alla förstår. Lär dem vad deras kroppsdelar heter, oavsett hur fult just DU tycker att det ordet är. Det heter snippa. Precis som armbåge heter armbåge och inte böjen.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

142 svar på ”Jag är trettiofyra bast har inget namn på mitt könsorgan som jag känner mig bekväm med.”

Jag kallar mitt könsorgan för snippa nu. För att det heter det. Precis som min man kallar sin snopp för snopp. Barnord? nja.

Men sen har ju vi vuxna andra ord också, som är vulgära eller roliga. Som t.ex fitta och kuk.

jag är en ny läsare som älskar din blogg och tycker du är så jävla skön! om du inte redan har sett den tänkte jag tipsa om en grym dokumentär om bandet dixie chics och deras uttalande om george bush, vilka extrema reaktioner det ledde till, hur de behandlades efter det osv.. den heter shut up & sing och jag tror att du skulle gilla den! här finns trailern: http://youtu.be/Y3CTBrGL5rA

Skitbra inlägg. Hemma sa vi alltid kissen och det var jag bekväm med tills högstadiet, då tyckte alla att det var töntigt. Nu säger jag underliv, låter vackert på något sätt. Och den lever ju sitt eget liv ibland 😉

Jag hatar ordet Fitta. Det har man ju blivit kallad så jäkla många gånger av killar i alla åldrar. Jag HATAR ordet. Jag tycker att det låter rått och hemskt. Och perosnligen anser jag inte att ett kvinnligt könsorgan är varken rått eller hemskt, bara en gudagåva.

Fantastiskt! Vi använder också snippa, tom ettåringen kan peka ut sin snippa. 4-åringen har järnkoll på sin, det är ju faktiskt viktigt att lära även tjejer att det är mer än bara snippan. Det finns ju blygdläppar och klitoris också. Killar får ju veta att de har förhud och ollon liksom…

Keep up the good work //S

När jag är på jobbet (en förskola) säger jag snippa, för det är det gemensamma i den kontexten. Men i det privata livet pratar jag inte särskilt mycket om mitt underliv, och skulle jag göra det så är det Fiffin eller fitta. När jag använde snippa bland mina kompisar tyckte dom det lät fånigt, fast jag tycker det ändå är ett ganska bra namn…

Jag säger pulla, känns gulligt på något sätt, de flesta av mina vänner använder sig också av ordet pulla då vi diskuterar något sånt 🙂

hahaha,minns den där tråden på familjeliv,garvade röven av mig!

När jag växte upp sa vi "lillstjärten" i familjen. Sjukt,vaddå stjärt lixom??

Jag älskar ordet fitta,men så kanske jag har lite torettes åxå hehe;)

(fittafittafittafittafitta!)

Till mina barn och inför mina barn säger vi snippa,och jag är så glad att det ordet finns!

Här säger vi också kissen. Men det är när vi pratar om grannens katt.

Pulla gillar jag. Fast det är något min man gör på mig. Verkligen ingenting vi pratar om inför barnen.

Snippa heter det. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt för vissa att lära sig. Vi kan inte ha ett språk där alla hittar på egna ord för saker.

Jag har en kisse, hon är en bondkatt på 9 år. Vi säger snippa här hemma, ett bra ord för barn. Själv är jag inte bekväm med nått ord på min egen snippa.

Jag säger alltid snippa. A L L T I D.

Det är dags för snippa-vägrarna att sluta sätta sig på tvären, jag gillade inte heller ordet först men jag insåg att det var det bästa så jag bestämde mig för att gilla det och använda det.

Fort gick det så var det inte konstigt att säga längre.

Jag är också uppvuxen med ett ord för snippan som bara min mamma förstod. Det var ganska problematiskt när jag inte visste vad jag skulle kalla det inför andra, ingen visste nämligen vad det var.

Det är ju det som är tanken med ordet snippa. Att det är ett ord som många använder, vare sig det är fult eller fint så vet alla vad man menar.

Jag säger snippa, underliv, skattkistan, fitta beroende på situationen. Någon fröken på ni dotters gamla dagis kallade den för gumpylala och ibland använder vi det hemma om vi hittar på sånger om snippor 😀

Snippa är ett bra barnord och som ett sånt där ord som alla förstår precis som snopp men helt ärligt så finns det ju många ord för snopp också. I min familj sa man pille eller pitt, inte kuk eller snopp i första hand och buppa eller kutta om kvinnliga könsorganet, inte fitta, och snippa var inte uppfunnet. Jag kommer använda snippa till mina barn och vill de använda det sedan om sitt eget kön när de blir vuxna också så är det ju deras sak men jag tycker inte att varken snopp eller snippa egentligen beskriver ett vuxet könsorgan utan är barnspråk, däremot förstår alla vad snopp och snippa är och det är inte så laddat. Jag använder fitta eller kutta vardagligt och 'mitt kön/könsorgan' om jag måste vara lite finare. Skulle jag tala till en läkare skulle jag nog kunna svänga till med vulva eller vagina men jag tycker de är extremt fula ord och jag hatar verkligen när man använder vagina/slida för hela könet och inte för den del det faktiskt är.

Snippa är ett så himla bra ord som barnen helt naturligt har tagit till sig. Jag är glad att det kom innan jag fick barn. Igår fick jag frågan hur man gör bebisar och förklarade att pappan stoppar in snoppen i mammans snippa, odramatiskt och tydligt när man slipper hitta på konstiga omskrivningar.

Men snippa ÄR ett kvinnligt kön. Snippa och fitta är samma sak så en snippa kan aldrig förvandlas till en fitta. Sedan att det låter barnsligt, ja vad gör det egentligen? Påhittade familjeord låter ju ännu barnsligare isåfall.

Inför barnen är det alltid snippa. Mamma har snippa, pappa har snopp, och de kvinnliga bekanta har snippa, de manliga har snopp.

Skrot-Fian är väldigt förtjust just nu i att rabbla upp alla hon känner och tala om vad de har.

Däremot talar jag om min egen snippa som "underliv" vid kontakt med vården, eller andra vuxna. Nu är det ju inte så ofta man talar om det, om man inte springer till BM stup i kvarten längre 😉

Gubben gillade inte det ordet från början alls, men har accepterat att vi använder det för barnens skull. Man vänjer sig vid alla förändringar.

…eller är det så att det är mammas snippa som tar tag i pappas snopp och kramar den? Bara en tanke (fräck snodd ur boken "Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2) kring vem det är som är aktiv part vid sex 😎

Men för helvete. Man kallar väl muffen/fittan/fiffin/snippan för vad fan man vill. "det är dags för snippa-vägrarna att sluta sätta sig på tvären" och liknande kommentarer, vad är det för jävla larv?!

När jag var barn trodde jag inte att jag hade någon snippa, jag hade fått för mig att det var något man fick när man blev vuxen. Jag minns att jag tänkte att pojkar, de har snopp, och flickor, de har ingenting. Jag minns att jag och min kompis stod i duschrummet i badhuset och hon sa något i stil med att våra mammor hade tre hål mellan benen. Hon sa att vi också hade det, men jag dementerade det bestämt och sa att bara mammor hade det. Mina föräldrar var väl inte prydare än andras, men jag minns inte att de hade något namn på mitt och mina systrars kön, det var snarare något de undvek att prata om. Därför är snippa ett så bra ord. Avdramatiserat och användbart.

Första gången jag ens hörde talas om att en tjejs underliv skulle kallas för snippa var via den här bloggen.

På kommentarerna låter det som om det heter det, pöå riktigt, alltså vedertaget. Är det så?

För jag har bara hört typ.. underliv, fitta. Vad min mamma kallade det för har jag ingen aning. Jag säger nog antingen underliv eller fitta. Fast ordet fitta säger vi hela tiden i kompiskretsen, fast mest som skämt.

Mina föräldrar lärde mig att det hette "smulan". Dock blev det jävligt förvirrande när jag åt macka i sängen och min farmor sa; men nu är det ju smulor i hela sängen! Vad menade hon lixom? Jag såg inga smulor förutom min egna..

Det känns skitlöjligt att säga snippa eftersom jag inte är van vid det sen jag växte upp, men det är bara till att vänja sig. Jag tycker att det är ett bra ord; avsexualiserat och passar på ett barn. Sen kallar jag inte min egen för snippa, men jag får väl göra det sen när barnen börjar fråga.

Tycker dock att mutta är både lite roligt och lagom löjligt att säga, så det använder jag rätt vad det är. Fitta förekommer ju också, fast det är mer i andra sammanhang 🙂

När mellanflickan började dagis insåg jag plötsligt att jag inte visste vad jag skulle kalla hennes kön. Skitfånigt,jag vet.

Eftersom jag tror på att svara ärligt när barn frågar om just sådana saker, frågade jag helt enkelt personalen på hennes dagis ,vilket ord de använde. Och det var just snippa. Vi använder det här hemma för flickornas underliv, känns fortfarande inte vuxet att använda på mitt eget kön. Men jag kan inte påstå att jag talar om mitt eget kön med någon , förutom sambon och ev min BM.

Förut tyckte jag inte om ordet snippa. Och anledningen var för att det var helt "nytt", som om det kvinnliga underlivet inte funnits lika länge som snopp..Och det är ju dessutom som en slags böjelse av snopp, som att det kom därifrån. Men samtidigt behöver vi ett ord som vi alla kan använda, för att som ni märker så använde alla OLIKA,och det är ju helt sjukt när snoppen ALLTID varit snopp. Och snopp är ett skitbra ord, då det inte är pinsamt att säga, utan helt naturligt. Och jag tror att snippa också är ett sånt ord.

När vi var små sa mina föräldrar pullerullan…ewww säger jag bara låter ju typ perverst…

Jag kallar mitt könsorgan för underliv, både i tankar och med sjukvården. Om jag pratar med vänner använder jag "där nere", "det allra heligaste", "muttan" och ibland underliv.

Till barn säger jag snippa, snoppens motsvarighet hos tjejer! 🙂

Fetta säger jag (säger de flesta i Värmland). Eller fitta… Ska det va så ska det!

Tycker det låter bäst och säger det gärna högt även om alla reagerar men jag har ju en fitta och så är det ju bara.

När jag var liten kallade jag mitt underliv för "Yffa" – det var någonting jag hade hittat på själv. 😛

När jag själv får barn får det nog bli "Snippa" dock. Man behöver ju inte förvirra de stackars ungarna med än nödvändigt… 🙂

Varför hymla om något så enkelt som ett kön? Spelar det någon roll om ungar lär sig säga mutta, muff, fitta eller något annat? De hittar fler ord sen, så WHAT'S THE PROBLEM?

Min man säger muffen, hur fint som helst. I sex gäller fitta, som är lite råare och snaskigt upphetsande.

Ni som kallar snippan för en massa påhittade namn, varför är det just snippan som ska ha ett påhittat namn? Har ni överhuvudtaget läst inlägget? LD länkar till en text där någon inte vill kalla armbågen för armbågen. Precis olika konstigt är det att inte vilja kalla snippan för snippan. Fattar ni inte inlägget eller vad? Det heter armbåge oavsett om DU ogillar ordet. Det heter snippa oavsett om DU ogillar ordet. Läs inlägget snälla! Ordet snippa finns med i det svenska språket och i ordböcker. Punkt slut.

Varför ska snippan kallas för kissen? Det kan man väl lika gärna kalla snoppen för?

Att ni hade andra ord för snippan beror på att man skämdes för att prata om snippan. Det betyder INTE att vi ska bete oss lika dumt idag. Våga prata om snippan med dess rätta namn istället för att vara lika fega som era föräldrar.

Issa: Du kan kalla din armbåge för vad du vill men läkaren kanske inte förstår vad du menar om använder ett påhittat ord.

Vi kan kalla kroppsdelar vad vi vill men det ÄR viktigt att kvinnors underliv har ett riktigt namn. Precis som att armbågen har ett riktigt namn. Läs inlägget igen och försök förstå poängen med det.

Tina: även om jag tycker att armbågen är ett fult ord så heter det fortfarande armbåge och det ska vi lära våra barn. Det handlar inte om ifall du eller någon annan tycker att snippa är ett fult ord. Det är viktigt att kvinnors underliv har ett riktigt namn. Precis som armbågen.

Åsa: ska vi ha en massa olika ord för armbågen också? Blir det inte enklare om vi enas om att kalla det för armbåge? Kan förenkla lite under läkarbesök om inte annat?

Jo men Emma, det heter inte snippa..armbåge heter armbåge det lär vi våra barn..men snippa är som jag precis skrev ett nytt påhittat ord för vagina, det är det riktiga namnet..vagina och penis, bröst och handled osv

Tina: så du tycker att vagina är ett bättre ord? Ja, varför inte. Så länge vi har ett gemensamt ord och inte en massa olika namn och konstiga omskrivningar så är jag nöjd.

Jag gillar bla inte ordet snippa för det känns inte som det passar in.. sen på BB så ger man barnen mat i en liten skål som heter snipa. Så i mitt huvudet stämmer det inte att kalla underlivet samma sak som det man matar barnen med på BB.. typ.

( om man inte ammar efter förlossningen så får barnen ersättning, båda mina fick dricka ur snipa första dagarna innan man bytte till vanliga flaskor)

Ja, det är så jag menar. Det är ju det inlägget handlar om? Läste du inte inlägget? Inlägget handlar ju om att vi ska ha ett gemensamt ord, oavsett om du eller jag tycker att det är fult. Precis som att vi har ett gemensamt ord för armbågen. Eller vad tycker du att inlägget handlar om?

Jag säger snippan eller fitta beroende på vilka jag umgås med. Fitta säger jag oftast när jag refererar till mitt eget kön och andra vuxna kvinnors kön, i det sammanhang att jag är med min sambo eller kompisar. Pratar jag med typ mamma, min lilla kusin eller random främling säger jag snippa. I skolan (pluggar till sjuksköterska) använder jag vagina.

Enligt precis samma mönster omnämner jag även mannens olika. Det blir kuk, snopp och penis beroende på situation.

Hörde du Unni Drougges program om kvinnlig sexualitet på radio 1? Vore spännande att höra din åsikt om programmet. Har svårt att förstå hur vi ska uppnå jämlikhet genom att ta efter männens förtryck.

Jag visste inte ens att "SNIPPA" var ett "korrekt" namn på VAGINAN (vilket är det ord jag fackligt lärt mig att kvinnans underliv heter). Har dock aldrig använt ordet vagina, förutom i skolan, på biologiproven.

Men sedan säger inte jag penis heller. Skulle aldrig falla mig in. Snopp, kuk, dase. Anything.

Och jag TROR att min gynekolog/läkare eller sköterska vet var jag har bekymmer om jag kommer in och säger att jag har problem med muttan ^^.

Självklart ska barnen läras fackliga ord, men låt dem för fasen ha smeknamn på sina kroppsliga delar om de vill, speciellt när de blir äldre.

Bröst är ett fackord också, men som inte används så flitigt av mig. Ibland, men oftast är det tuttar/boobies/lökar som gäller :).

När jag var liten sa vi alltid pulla hemma. ("Tvätta pullan!") Inga konstigheter alls faktiskt.. Det var först när jag blev äldre som det kanske började kännas pinsamt, dels för att pulla plötsligt fått en annan innebörd. ("Ja pulla'na!") Och dels för att ingen annan pratade naturligt om "sånt". Sen kom snippa och det kändes bara konstigt, och påhittat. (Pulla finns ju!?) Fitta känns inte så rumsrent jämt. Men snopp och pulla, det sa vi alltid. Varför funkar inte det?

Puppa har jag sagt sen jag var liten och det säger min dotter också. Jag är medveten om att det heter snippa nu men det känns ovant att säga.

Är inte helt hundra på att alla förskolor säger snippa. Min kompis som är förskolelärare säger SLIDA, vilket känns helt fel tycker jag. Det är ju en DEL av könsorganet som tex blygdläpp.

VARFÖR SKA MAN KALLA FLICKORNAS HM-HM FÖR SNIPPA?

Läs inlägget igen. Förklaring står där.

VARFÖR DUGER INTE PULLA?

För att pulla betyder;

1. Fingerpulla

2. Höna

Och för att det heter snippa.

SNIPPA ÄR ETT PÅHITTAT ORD!

alla ord är påhittade. Bojkottar ni även usbminne, laptop, mobil osv?

SNIPPA ÄR ETT NYTT ORD!

Inte då. Snippa har funnits med länge. Men valdes ut av alla möjliga ord som ett gemensamt ord för flickors kön. Igen; läs inlägget.

SNIPPA LÅTER FULT!

jag tycker anus, pung och vårta låter fult, men det är bara att gilla läget.

FÅR MAN INTE SÄGA VAD MAN VILL?

Absolut! Kalla det slemhål eller kissebusken, fan hitta på ett eget språk med fullständig grammatik! men om ni vill att ert barn ska göra sig förstådd eller förstå vad andra pratar om så gör ni klokast i att lära dem korrekt svenska. Inte hittepå.

”men om ni vill att ert barn ska göra sig förstådd eller förstå vad andra pratar om så gör ni klokast i att lära dem korrekt svenska. Inte hittepå.”
Ungefär sådär sade man till min farmors föräldrar på 1920-talet för att utrota bondskan i kulturimperialismens tecken.
För hundrafemtio år sedan (innan den svenska enhetsstaten skulle konsolideras genom folkskola och ett uniformt språk för att underlätta industrialiseringen och kapitalets tilltagande exploatering av resurserna ute i provinserna) hade vi hundratals sinsemellan obegripliga dialekter – ovärderliga kulturskatter som till stor del fördärvats med hjälp av resonemang i stil med dessa.

om man ska använda riktig "term" för skiten så är väl ändå vagina det rätta ordet?

och penis`?

snippa har alltid varit ett ord dagisfröknar använder för att fitta får man inte säga, vagina låter för vuxet enligt dom.

nä använd vilka könsord man vill för sina könsorgan.

kalla den för vad fasiken du vill.

min kallas iallafall för fantomen grottan^^

Alltså, vagina/slida kan aldrig betyda snippa, det är en del av snippan (hålet) precis som klitoris eller blygdläpp aldrig kan ersätta snippa. Använd därför aldrig vagina/slida om ni inte menar vagina/slida. Det stör mig så vansinnigt!

Angående kutta som ett hittapåord, det är dialekt inte hittapå.

Men snälla, läs blogginlägget och Lady Dahmers kommentar!

Är ni inte läskunniga eller vad? Ni har ju totalt missat poängen och fortsätter gnälla om att ni ogillar ordet snippa. Som om det var det blogginlägget handlade om. Det handlade INTE om vilka ord vi gillar eller ogillar, läs om läs rätt. Suck.

Vem bestämde att det skulle heta snippa? Murra säger vi det tycker jag låter bra:) snippa låter som man skall snippa/snitta av nåt. Gillar inte alls. Undrar bara vem som kom på det fåniga ordet:)

Ha en fin dag!

Det är i alla fall så pass nytt att för några år sen hade jag aldrig hört det, När jag födde min son som blir tre i okt så användes snipa att ge honom mat med som jag pratade om tidigare, efter det fick jag nångång höra ordet snippa och som sagt, redan då tyckte jag det lät skumt att kalla det samma sak som en matnings skål. but thats me.

så nja i 29 år hade jag INTE hört ordet snippa i huvudtaget.

EMILIA det var en omröstning på 90talet sen anammades ordet av RFSU, förskolan och barnboksförfattare m.fl.

TINA det finns massvis med ord som jag aldrig hört. Betyder det att de inte existerar?

Emilia, jag tror faktiskt du tänker på ordet snoppa, att man snoppar av ngt. Det gör man ju med det gröna på exempelvis jordgubbar och krusbär. Man snippar inte jordgubbar! 🙂

Tina, jag levde i ganska många år utan att känna till ordet usb-minne. Det betyder inte att jag bojkottar det ordet och kallar det minnesbävern!

TINA snippa och snipa är inte samma sak. Uttalas inte lika och betyder inte samma sak. Två olika ord. Precis som snopen och snoppen eller fika och ficka eller lam och lamm. Osv.

Alltså, kan folk bara inte få säga vad dom själva tycker?

Jag kommer aldrig säga snippa till mina barn, det heter kissen i vår familj..

anna

Absolut! Kalla det slemhål eller kissebusken, fan hitta på ett eget språk med fullständig grammatik och döp om varenda ord i svenska språket!

men om ni vill att ert barn ska göra sig förstådd eller förstå vad andra pratar om så gör ni klokast i att lära dem korrekt svenska. Inte hittepå.

Emma – varför ska vi enas om snippa? Går jag till en läkare som inte fattar vad mutta eller fitta eller vagina är så byter jag gärna läkare. Precis som jag skulle göra om läkaren inte fattar vad jag menar om jag säger skalle istället för huvud. Eller snoken istället för näsan. Faktiskt.

kör på er grej ni, men kom för fan inte och tvinga på ett ord på andra människor. Så jävla löjligt. Ska vi fundera över snopp/kuk/penis/åderpåk sen?

och ja, jag säger snippa till min dotter men blir ändå förbannad. Ska vi hålla oss till andra 'regler' när vi pratar också? Inte ta ut svängarna i språket? Göra oss av med dialekter för läkarna kanske faktiskt inte förstår skånska… Suck.

Ni som ogillar ordet snippa så mycket att ni måste hitta på en massa fantasiord som är både konstiga och äckliga: ogillar ni även ordet snoppen?

Vad kallar ni i så fall snoppen?

Använder ni något påhittat uttryck som mutten, murren eller puppen?

Kanske något som har med kiss att göra, som kissen, kissemurren eller pinken?

Eller har ni döpt den efter ett djur; ormen/masken/larven? Eller ålen?

Eller lite mer finkänsligt: Den helige.

Eller ett finare ord: pullen, tuppen eller kanske penetreraren?

Och hur är det med rumpan, det är väl ett himla fult ord? Kallar ni den för bajsen eller bajsimurran? Eller bajsan? Eller kanske butten?

Hemskt nyfiken på era svar!

Issa: diskussionen handlar om vad vi ska lära våra barn. Inte om vad du personligen säger när du går till läkaren. Våra barn behöver ett gemensamt ord för det kvinnliga könsorganet. Inte hundra olika kissord.

Jag tycker att rumpan är så himla fult. Jag ska lära mina barn att det heter bajsimurran. Ja, vadå? Tror ni inte att en folk kommer att förstå vad mina barn menar eller? Om de säger på förskolan att de har ont i bajsimurran så borde väl fröken förstå eller hur? Så då är det väl ingen fara? Man får väl ändå kalla saker för vad man vill? Vem har bestämt att det heter rumpa? Det är faktiskt ett påhittat ord. Jag tänker inte rätta mig efter era regler. Bajsimurran heter det hemma hos oss.

Det är så trist att kvinnor slösar tid på att ha komplex för hur deras fittor ser ut, men har man nån gång fått en taskig kommentar om nån kroppsdel så sitter det tyvärr kvar länge. Kan vi inte komma överens om att istället dumpa idioten med den taskiga kommentaren, vara glad för att vi har en fungerande kropp, och sen umgås med folk som uppskattar oss och inte försöker trycka ner oss? Snippa är väl ett bra ord f.ö. Vagina låter så kliniskt på nåt sätt.

Framstjärt gillar jag:-d

Är man inte uppväxt med ordet snippa så är det svårt att helt plöstligt ändra namn, förstår ni inte det är ni korkade. Tänk om en dag nån kom och sa att det heter inte hals det heter tunnel och säger ni nått annat har ni fel.

Jag har för mig att mamma sade stjärt när jag var liten.

LD: Jag tror nog mina barn gör sig förstådda när dom säger kissen..

Kärt barn har många namn..

Jag själv är uppvuxen med att säga kissen, och tro mig, det finns nog ingen som inte fattat vad jag menat med det ordet.

Jag använder inget namn faktiskt…om det pratas om det så säger jag tex " jag har ont mellan benen, där precis vid öppningen" eller "jag har ont i mellangården" ah you get the point. så mitt svar är nog: jag säger mellan benen:) sen kan man vara mer precis om vart om det nu handlar om ont. vart mellan benen har du ont?

Ingen kan väl säga någon om att det inte är mellan benen för då får jag nått fel

😎

Jag tycker snippa är ett skitbra ord! Inte för sexigt, inte för grovt eller stelt. Ett neutralt ord alla förstår. När jag var mindre vara jag avundsjuk på killarna som hade ett så bra ord som snopp. I min familj kallade vi det sissa. Låter ju lite gulligt men har aldrig hört nån annan säga det. Nu säger jag fitta, underliv och "mellan benen" (jätte dåligt!). Snippa och snopp är helt klart det ord jag kommer använda när jag får barn.

Tina: säger du "mellan benen" om det manliga könet också?

Jag har inte heller växt upp med ordet snippa. Det finns massor av ord som jag inte har växt upp med men som används idag. Språket förändras och nya ord tillkommer.

Ni svarar inte på vad ni kallar snoppen? Kallar ni den för kissen också?

Lite längre upp har jag skrivit en lista med ord för er som inte har växt upp med ordet snoppen. T ex kissemurren m. fl.

Jag har aldrig hört nån kalla det kissen förren nu och visst skulle man säkert förstå. Jag tänker först och främst på en katt sen skulle jag tänka på nåt med kisset, typ urinröret och underlivet är faktiskt mkt mer än så.

Nu kom jag på det! Framåtrumpa! Det ska jag kalla snoppen! Jag har faktiskt inte växt upp med ordet snoppen. Så kom inte och tvinga på mig ett påhittat ord! Kissemurren heter det hemma hos oss.

ANNA och det är du säker på? Att de andra barnenb ska förstå? Och att hon ska förstå deras omskrivningar? Första gången jag t.ex hörde "pulla" så var jag 28 år och fattade nada. Första gången jag hörde snippa var i ungefär samma ålder och jag förstod inte vad det betydde heller. Men barn ska förstå alla varianter som används? Mus, kissemurra, kissen, pulla, snippa, framstjärten? osv.

skulle inte tro det. Uppenbarligen så har det här varit ett stort problem; bristen på ett gemensamt ord.

Fridalusen: gud vad jag håller med dig! Jag skulle aldrig använda ordet framstjärt/stjärt om könsorganen. Trots att jag har växt upp med ordet framstjärt för det kvinnliga könsorganet.

TINA jag hade inga problem att som vuxen lära om. Speciellt inte när jag förstod vikten av det. Klarar man inte av att lära sig nya ord eller anpassa sig så är man efterbliven.

Tina: Ja, jag håller med dig. Plötsligt kommer folk och säger att det heter rumpa och inte bajsimurra. De påstår att jag har fel som säger bajsimurra. Fatta hur det känns! Bajsimurran heter det hos oss och jag tror nog att mina barn gör sig förstådda.

Kallar du även det manliga könsorganet för framstjärt? Eller vad tycker du om framåtrumpa istället för snopp?

Du har sjukt rätt!

Jag har inget namn på mitt underliv.

För jag växte upp med en polsk mamma och i Polen säger alla samma.

Broszka. Inte svårare än så.

Det är sjukt att det verkligen är sån tabu i Sverige eftersom vi ska ha varit "fria från förtryck" mycket längre än till exempel Polen. Det är ju till och med Katolicism där vilket också anses strängare än Svenska kyrkan.

Emma, du verkar bli väldigt upprörd? 😮

I min familj kallade vi killars kön för nuppe/nuppen och tjejers kön för framstjärt. Jag VET att det är HEMSKT enligt många att benämna kvinnokön som en slags stjärt. FYFYFY mamma och pappa, hur kunde vara dumma?!

Mina kompisar sa allt möjligt, pullan, puppan, puppen, muttan mm, de sa också snopp, pitt, pille, snorre mm. Jag hade inga som helst problem att förstå vad de pratade om. Kuk/fitta kom in senare i livet, i tonåren tror jag.

Jag använder snopp och snippa nu, p.g.a att de mindre barn jag umgås med har fått lära sig det på förskolan. Har inga problem med det heller.

Jennie: roligt att du svarade! Jag tycker bara att det är himla märkligt att det bara är det kvinliga könsorganet som benämns med olika kissord som kissen och kissemurran. Mina föräldrar sa framstjärt och det var självklart inte för att de ville något illa. Men varför kan man inte lika gärna kalla snoppen för framstjärten?

Emma, jag har kompisar som säger kissen om både sonen och dotterns kön. Så det förekommer säkert, jag har nog inte hört nån av de jag känner använde just kissord för tjejers förutom just den kompisen. pulla och snippa är vanligast. Själv kopplar jag pulla till nåt kåta femtonåringar såg som den bästa sysselsättningen en fredagkväll.

Och snippa kopplar jag inte nånting annat, så det är liksom helt okej. Har dock problem att låta bli att fnissa när folk ska "snoppa" jordgubbarna. Heh.

Verkar vara ett kontroversiellt ämne det här… Lustigt, med tanke på att det var så länge sedan det bestämdes at snippa är ordet som ska användas om flickors kön.

Jag håller helt med LD; jag hör också till dem som växt upp med att underlivet och allt som hör därtill inte är något man pratar om.

Därför kallades mitt underliv "framstjärten", punkt slut. För övrigt tror jag att farmor kallade både min snippa och min brors snopp för "kissen", "pinken" har nog också använts om snoppen… Har även en kompis vars dotters dagisfröken använde "blomma" -?!?!

Jag välkomnar därför öppenheten och avdramatiseringen, och jag kommer definitivt att använda snopp och snippa när jag får barn – det är ju klockrent!

På jobbet (som sjuksköterska) använder jag mig mest av "underlivet", både till kvinnor och män, men man får anpassa sitt språk till patienten; ålder/kön och hur denne själv uttrycker sig. Jag skulle dock aldrig säga fitta/kuk/dase och dylika ord, varken i jobbet eller privat; det tycker jag låter alldeles för vulgärt!

Men vafan, saker som usbminne har inte funnits i alla tider och det hette ju usbminne från start lixom.

Fittan har alltid funnits, och har ju redan olika benämningar som fitta, slida, vagina, mutta mm.

Så det finns väl fan ingen anledning att helt plötsligt börja säga snippa?

Det är ju som att jag skulle bli upprörd över att usbminne heter just usbminne och vilja döpa om det.

Therese, tror du att RFSL utlyste en tävling bara sådär från ingenstans? Det VAR (och är) ett problem att vi inte hade ETT ord att använda när vi pratar om vårt könsorgan med barn. Femtielva olika hemmasnickrade exempel och så några som inte har ett ord alls. Kanske inte ett problem för just dig, men för många andra!

Usb-minne heter det för att vi valt att kalla det för det, inte för att Gud talade till oss genom en brinnande buske och sa att det skulle heta det. Det hittades på eftersom det fanns ett behov, precis som snippa kom till!

Ni som refererar till "det där nere" eller "mellan benen". Det låter som att ni skäms över vad ni har. Inte en enda kille tror jag skulle kalla sin kuk för "mellan benen". Det borde inte ni heller göra!

Ett barn på förskolan konstaterade häromdagen att pappa hade snopp och mamma hade en miss. Hade hon sagt vad mamma hade först så hade jag aldrigförstått att det inte handlade om mammans katt.

Jag säger inte snopp. Jag säger kuk. Apropå frågan som ställts några gånger.

Jag är barnfri men jobbar med barnlitteratur och har, trots mina invändningar mot snippa (barnspråk, snoppderivat), fogat mig utan protester och säger snopp och snippa på jobbet och i eventuell kontakt med barn.

I det privata säger jag fitta och kuk. Alltid.

LD: Ja med tanke på att mina tjejer på 4 & 2 år, och att ordet snippa är ganska nypåkommet, så ja, därför VET jag att dom kommer göra sig förstådda alldeles utmärkt..

Dessutom så är hennes fröknar på dagis gamla i gamet, så helt hundra att dom förstår..

På dagiset hon går på kallas tack gode god för snopp & kisse, dessutom är man oxå pojke eller flicka.. Tummen upp för traditioner..

Alltså jag måste bara säga att jag tycker att det är så jäkla fult med ordet "snopp" jag vägrar faktiskt att använda det, jag tänker bara på att snoppa av något eller att "snoppen" låter som "snopen" och det är ju något heelt annat. Ordet låter dessutom fjantigt och barnsligt och det finns ju faktiskt ett korrekt och riktigt ord och det är penisrot!

Vad är det förresten för fel på "dasen" "peter-nicklas" eller "picken"? Tror ni verkligen inte att läkaren förstår om man kommer in och säger att man har ont i korven, ålen, eller "den enögde"? Själv har jag blivit uppvuxen med ordet skampålen och har inga större men av det, det är också det alla mina vänner kallar den, men brukar oftast kalla den för "dendär" eftersom jag är så förbaskat pryd och inte tycker att något annat ord riktigt passar.

Men jag kommer jag att använda ordet "lilleman" till mina barn, något som inte borde vara något problem för barnen och pedagogerna att förstå på förskolan.

Eeeeller så är det jäkligt bra med ett neutralt ord som det flesta använder och alla förstår, eeh?

Snippa är grejt! Det säger jag till barn när man pratar om det. Annars gillar jag de flesta ord och använder dom väldigt mycket. Jag är ju i vulv-branchen som doula och jobbar med bull-fittor på bageriet sen är det himla roligt att säga sköte och venusberg och fetthöl med mera också! Jag älskar att jag och mina vänner diskuterar konsistensen på dagans slidsekret och andra saker helt utan skam. Och jag älskar att mina ungar får växa upp med snippa istället för framstjärt(?!) som det hette när jag var barn!

Snippa är ett fantastiskt ord – ett lättbegripligt, neutralt standardord som vem som helst kan använda. Ordet har redan (på rekordtid!) fått en stabil ställning i det svenska språket, något som visar hur efterlängtat det varit. Vid det här laget i språkutvecklingen kvittar det nästan vad isolerade privatpersoner tycker och tänker om saken. Det är för sent nu – snippan är här för att stanna.

Som språkvetare vill jag däremot passa på att påpeka vilken TUR vi egentligen haft, som saknat ett standardiserat ord för snippa under så lång tid. Ja, tur rent språkmässigt, alltså.

Eftersom alla länge haft fritt fram att hitta på sina egna ord finns det högvis med roliga snippsmeknamn att dra till med, när man till exempel vill skoja till det lite. Kisse och snuppa och puppa och allt vad det heter. Snoppen kan inte stoltsera med ens i närheten av så många smeknamn (även om en hel del finns där också, förstås.)

Så ta för all del ordet "snippa" till era hjärtan – men glöm för variationens skull inte bort alla kreativa synonymer vi själva kommit på!

Själv är jag speciellt förtjust i "kisse" och ordets härliga tvetydighet – som både för tankarna till gosiga små kissemissar (som ju är håriga) och det lite gulare pissekisset :rolleyes:

http://www.synonymer.se/?query=snippa)

^—- HÄR kan ni själva fylla i era snippsynonymer. Just nu finns bara "snippa", "vagina" och "kvinnligt könsorgan". (Inte ens fitta!)

Jag tycker det är tråkigt att det är så pass många som inte förstår hur viktigt det är att ge det kvinnliga könsorganet ett gemensamt namn. Killar har ett självklart namn för sitt, förtjänar inte tjejer detsamma? Varför förvägra sitt barn tryggheten i att kunna göra sig ordentligt förstådd?

Härligt att vi lever i ett fritt land..för snippa, kommer jag aldrig säga..inte maken heller för den delen. Jag är inte ensam om att tycka så. Även om jag vore så verkligen avskyr jag det ordet.

USBminne hette inte nått annat i 29 år sen bytte namn helt plötsligt.. eller???

Den dagen det kommer ett vettigt namn kanske jag kommer sluta säga "mellan benen" men än så länge finns ingenting som låter ok. jag har ont i fittan. fail. jag har ont i vaginan. fail. jag har ont i kissimurran. fail. jag har ont i slemgropen. fail. jag har ont i snippan. dubbelfail. and so on…

Helt ypperligt bra att säga "mellan benen". vart har du ont? mellan benen typ vid klitoris ( eller har ni bytt namn på den också? )

Jahaaaaaaaa, så snippa är INTE nytt alltså? Jag trodde det kom på typ 2000-talet som en böjelse av snopp. Hade inte hört talas om snippa förrän jag jobbade på dagis för ca 5 år sedan… O__O

tina jag förstår faktiskt inte hur man kan motsätta sig ett ord så pass. Och är det BARA snippa? Finns det andra ord du tycker är fula och avskyvärda som du vägrar använda? T.ex kylskåp? Eller badkar? Nej jag förstår inte.

"Såhär har vi minsann ALLTID gjort/sagt och så ska vi ALLTID göra/säga och vi ska ALDRIG ändra på oss."

Vad tråkigt det är med sådana människor. Det är inte tack vare dem vi har åstadkommit saker här i världen.

Min FITTA heter sigrud, inget annat. Dock har jag fått svårt att inte kalla andras FITTA för sigrud då jag vant mig för mycket att FITTAN heter det. / 19 år och fattar inte varför det ska vara ett problem, man kallar väl det vad man vill.

Jag förstår faktiskt inte er som är emot ordet snippa. Tina, till exempel. Du tycker inte att ordet låter bra? Du väntar på något mer passande? Vi som tycker om ordet snippa gör det inte för att det LÅTER bättre än något annat, att det blir ett vackert ljud eller liknande. Nej, utan för att det är så fantastiskt många som är överens om att det ska heta just snippa. Mer överens än någonsin tidigare.

Är för trött för att argumentera egentligen. Vill bara hylla ordet lite. När jag började skolan tyckte alla olika om vad snippan hette. Och de flesta blev retade, mer eller mindre. Retade för något man tyckte var så självklart. Och jag blev otroligt ledsen när jag fick höra att just mitt ord var fult, konstigt och pinsamt.

Låt alla barn tycka att snippa är självklart. Inte för att det är vackert. Utan för att det ska vara så.

Jag kan inte sluta tänka på att jag förra veckan frågade förskolebarnen om de ville följa med mig hem och klappa min kisse (tack vare era smeknamn så blir det ju rena pedofilvarningen på mig). Det är bättre att använda de rätta orden till barn då det kan bli jävligt problematiskt med alla dessa smeknamn.

Du glömmer alltid en sak när du skriver dina inlägg, och det är att lägga till "jag tycker". Det kanske kommer som en fullständig chock, men bara för att du tycker en sak betyder det inte att "det är så" – t ex i fallet med att "det heter snippa."

Det är vad du kallar den, och det är vad du tycker – inget annat.

Visst finns ordet snippa med, liksom en uppsjö av andra ord för könsorganet. Så kallade synonymer. Du kanske inte läste mitt inlägg särskilt noga, det här är alltså vad du tycker och det är fullt möjligt att ha en massa andra åsikter. Något du verkar ha väldigt svårt att ta till dig.

Snippa är så pass etablerat nu att jag vågar påstå att det heter så. Att en del vägrar ta till sig nya saker är en annan femma.

… Och varför ska jag "ta till mig" åsikter jag inte håller med om eller t.o.m tycker är idiotiska? Och på vilket sätt? Alla tycker väl att just de har rätt? Ja utom de som inte vet vad de tycker kanske.

Ah, du "vågar påstå" – det är ett stort steg på vägen mot att acceptera att det finns andra åsikter och att det inte rör sig om obestridbar fakta. Du får jättegärna använda ordet snippa, det är ett ganska bra ord tycker även jag.

Men att säga att "det heter" snippa precis som armbåge heter armbåge är oerhört märkligt. Inte minst eftersom snippa i stort sett bara syftar på små flickors könsorgan, medan man kallar vuxna kvinnors underliv för.. tja, underliv/sköte/vagina eller något av alla andra ord som finns tillgängliga.

Varför kan du inte bara skriva "jag tycker att man ska säga snippa"? Är det så obehagligt att släppa fram andra människors åsikter?

Kör samma stil som flatfeministen Fanny.

Jag gillar dock inte alls ordet snippa. Låter så ynkligt och "fint" om man jämför med snopp. Mjuk vokal VS hård. Gillar ordet "snuppa" mycket bättre.

Men som sagt – jag får lära mig.

Finns nog 300 andra ord som jag också vägrar kalla mitt eller andras könsorgan men nu var det just ordet snippa som vi pratade om.

Håller med den som skrev att snippa i så fall bara passar småbarn inte vuxna, skulle vara ungefär som att säga kuk till en liten killes könsorgan, som att kalla en kvinnas könsorgan för snippa…vilket jag tycker blir helt galet

Folk får väl kalla sitt underliv vad dom vill. Om man inte vill lära sitt barn ordet snippa finns fler alternativ.

Jag personligen använder nog helst ordet fitta, tycker inte det är ett fult ord.

Överhuvudtaget finns det en massa ord i svenskan jag inte gillar, tur det finns gott om synonymer på det mesta.

Hemma hade vi inget namn på våra underliv, det blev mycket konstigt om man skulle prata om dem. Det blev "där nere" eller "där"(o peka).

Jag tycker det är UNDERBART att man nu kan använda snippa på samma sätt som snopp när man pratar med barn och med andra om barnens kön.

Jag kan inte för mitt liv begripa att det har varit ett problem för folk vad man ska kalla det kvinnliga könsorganet när man talar till barn.

Och att flickors kön behöver ett lika "självklart" ord som pojkarnas snopp…what? Snopp är ju inte ett dugg självklart? Då är det väl lika förvirrande vad man ska kalla pojkarnas kön också.

Snippa och snopp på barn, fitta och kuk på vuxna. Snippa och snopp är bra neutrala ord och fitta och kuk känns mer passande mellan vuxna. Även när man träffar på dessa kvinnor som blir lite förskräckta av ordet fitta säger jag det gärna extra högt en gång till 😉 Vadå, varför ska man ha massa omskrivningar om ett kvinnligt kön? Känns så jävla löjligt. Snippa och fitta liksom, det duger bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *