Kategorier
feminism & genus

Jag har hotat med skilsmässa om han rakar av sig skägget men i övrigt så får han se ut hur han vill


Den här frågan dyker OFTA upp i diskussioner om genus. Oftast som ett förslag från motståndarna (jo tänk att de finns de som är emot jämlikhet för barn!) ”Varför klär sig inte din man i rosa klänning!?” eller ”skulle du låta din man ha klänning eller kjol?” (låta? Han är väl vuxen för fan och jag är inte hans morsa) För att svara på varför han inte gör det så är det ganska enkelt om man tänker efter en minut; min man är nämligen redan vuxen. Färdigfostrad. Färdigpräglad. Präglad av sin tid och kultur. Präglad av normer och ideal som han växt upp med och därmed formats efter. Han har med andra ord LÄRT sig vad som är snyggt och inte. Socialisering är dagens ord. Han klär sig inte i klänning för att 1. han tycker inte det är snyggt eller bekvämt 2. det är inte socialt acceptabelt för vuxna män att klä sig som de vill och han är inte tillräckligt modig för att trotsa det och 3. han har redan en utpräglad smak. Vad hade JAG tänkt? Om han kom i en rosa spetsklänning? Jag hade antagligen trott han var knäpp. Eller väldigt eccentrisk. Jag hade dock tänkt detsamma om jag sett en vuxen kvinna i samma.

Vill inte alla föräldrar att deras barn ska bli, friare, öppnare och ha fler möjligheter än de själv hade? – Julia

Vuxna normala människor går nämligen inte klädd i samma kläder som barn normalt gör. Jag hade antagligen trott maken var rubbad om han kom hem i puffiga mysbyxor i grälla färger eller tröjor med bilar och kattungar på. Även jag är en produkt av min fostran, men det finns en chans att jag tyckt han var ganska läcker ändå. Jag gillar nämligen människor som vågar gå sin egen väg och som vågar utmana traditioner och normer. Han hade definitivt dragit blickarna till sig!

Att kjol eller klänning klär vissa män är det däremot INGEN tvekan om! 

(Ibland funderar jag på om jag ska köpa en rosa prinsessklänning och rosa mysbyxor och börja använda. Gärna tillsammans.)
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

39 svar på ”Jag har hotat med skilsmässa om han rakar av sig skägget men i övrigt så får han se ut hur han vill”

Min bror har två döttrar.

Både han och mamman är hyfsat genusmedvetna, och de enda volangklänningar som de har kommer från mig.(ja, de fick en varsin, jag kunde inte hejda mig)

Däremot har döttrarna + min bror lika tröjor. Orangea bilar på vit bakgrund.

Jag har vant mig, men jag hajade nog till lite första gången jag såg brorsan med en sån "barntröja"

🙂

Jag blir alltid lika förvånad över att "vuxna män bär ju inte rosa klänning" används som argument. Min man använder sällan cykelhjälm men kommer säkert att tvinga framtida söner att ha det för att det är en bra vana och förhindrar framtida men. Vill inte alla föräldrar att deras barn ska bli, friare, öppnare och ha fler möjligheter än de själv hade?? Att vuxna män som socialiserats (och därmed är mindre formbara) inte bär rosa klänning är knappast ett argument mot genus och kompensatorisk uppfostran. Tycker, som du, att män som är så trygga att de bär kjol är djävulskt sexiga… Mums!

P.s. hantverkar-kilten på killen i mitten säljer vi på mitt jobb. Blir alltid lika glad när någon modig kille köper den som ett statement. D.s.

:-P:-P

Mmmm… män i kilt dregel Jag såg en kille i latexkilt sist jag var ute. Hotness. Min sambo har tyvärr en hudsjukdom som gör att han har läskiga utslag på benen och därför vill han inte exponera dem för världen (folk glor), annars hade jag tvingat på honom en sådan. Han kanske kan ha den hemma… 😛

Min bästa killkompis gifte sig i kilt 😀 Och min man har en sådan! dreggel Love a man in kilt! Själv bär jag -aldrig- rosa, hatar det. Men…älskar svart, grönt och rött, och det klär jag både mig själv och min son i.

Ja, det är sant! tycker det är coolt när tjejer håller på med spelutveckling. Men hon tänker inte fortsätta med det. Hon tänker bli manga tecknare 🙂

fast vem vet, hon kanske gör det senare i livet 🙂

Hej!

Tänkte bara säga att jag gillar din blogg skarpt! Det är kul att höra (läsa) dina åsikter och resonemang, och framförallt hur du argumenterar sakligt och verkligen förklarar tanken som ligger bakom.

Har alltid varit intresserad av genusfrågor, socialpsykologi, beteendevetenskap… ja, människor och roller helt enkelt. Nu i höst börjar jag plugga genusvetenskap och din blogg väcker många tankar och frågor som jag känner att jag kommer att ha stor användning av.

Tack för en riktigt bra blogg!

Veronica

Det jag undrar är; hur många vuxna kvinnor springer runt i rosa spetsklänningar och massa rysch och pysch? Inte så många va!? Varför? Jo för att det ÄR otroligt opraktiskt (och för den delen inte speciellt snyggt heller). Varför ska då män göra det?

Jag "tvingar" också min man att ha skägg, såååå sexigt ju! Plus att min man ser ut som en 14 åring utan… mindre sexigt.

Sen kan jag ha råkat säga att jag också rakar av mig allt hår på huvudet om han gör det (han ser jätte elak ut utan hår och han vill gärna att jag har långt hår… än har mitt hot fungerat)

Haha, vad fel hela denna kommentaren låter! Verkar som om vi utövar utpressning på varandra…

Här i England – där för övrigt skoluniformen ser olika ut för pojkar och flickor ;( – är det vanligt med rosa herrskjortor.

Jag har samma inställning till skägg som du! Min karl har alltid haft skägg och tänker absolut inte raka bort det, men det har minsann växt en hel del sedan jag kom in i bilden…eftersom jag ber så snällt 😉

Haha, ja det är ju ett bra argument liksom. Vill min karl strutta runt i kjol/klänning/rosa mjukbyxor så varsegod. Jag har rosa mjukbyxor som han kan få låna om han vill. Jävligt fula men ack så sköna. De har jag när jag inte orkar vara fin eller vill vara fin eller när jag bara vill vara bekväm. (Alternativt att vi behöver tvätta…)

Sonen min hade en rosa kjol innan men nu är storlek 116 för litet för han så den har flyttat ut. Han har förvisso en tröja köpt på hans eget bevåg ifrån flickavdelningen som är en riktig flicktröja i utseende. Han älskade den fram tills någon sa att han såg ut som en flicka och skrattade åt han. Nu vågar han inte riktigt använda den längre. Tyvärr. Kanske blir det bättre nu när han har börjat i en ny klass. Vi får se.

Min sambo köpte en kilt när vi var på semester för ca en månad sen, och jag kan meddela att han tyckte det var hur skönt som helst att ha den på sig. Och jag tyckte faktiskt han var rätt sexig i den! ^^ Så att killar har kjol (kilt är ju faktiskt en kjol) är ju faktiskt inte något totalt främmande, och inget som behöver anses vara konstigt.

Dock skulle jag väl inte vilja se honom i klänning (oavsett färg) eller en mysdress i rosa, MEN om han nu ville det på sig hade jag väl inte hindrat honom.

Jag älskar din blogg!! Jag är inte hundra på att jag förstår det där med orakade ben, även om jag själv kan gå runt i värsta lurvet och mini skjorts på stan, men det är av lathet, och har för mig ingen mening. Jag är inte helt hundra på hur jag kommer att fostra mina barn, fast din blogg har absolut fått mig att tänka till och det där med "egna" våtserveter, du skrev om, att använda olja det hoppas jag minnas!!Gillar det naturliga!Och ja SNÄLLA köp rosa prinsessklänning o mjukisbyxor, hahaha asroligt! Ha det bra!

Allvarligt…. Strumpor till shorts/kjol/klänning går fetbort. 🙂 Jag ser hellre människor gå nakna, än ha tubsockar om inte kjoj/byxa/klänning täcker sockarna.

I övrigt passar gubben din finfint i kjol eller klänning.

Jag tycker inte att prinsessklänning eller hellånga klänningar är snyggt på varesig män eller kvinnor, barn eller vuxna. Tunika hajjar jag däremot inte till om jag ser en vuxen man gå klädd i, jag bor i ett område fullt med indier och de går ofta klädda i sina traditionella dräkter.

Den enda vuxna människa jag sett som seriöst använder prinsessklänning är en i min hemstad.

Hon har prinsessklänning och tiara jämt. Men så bor hon på ett hem och har en hjärnskada också.

haha, ÄLSKAR bilden på oskar.. så jävla kul.

män i kjol är en av mina hemliga turn-ons, annars. gärna kilt! eller som ozena påpekade, byggarbetarkjol. RAWWRRR!!

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Men alltså, jag som vuxen kvinna klär mig ju också helt annorlunda än ett barn. Jag kan känna mig skitsexig i ett tunt nattlinne, men skulle falla ned död av ren pur chock om en 5-åring svassade runt i samma plagg.

Min man bär inte heller rosa klänning. Liksom han inte bär mysbyxor i grälla färger eller en tröja med bamse på. Argumentet faller platt med en jädra hastighet…

WOHO! Im famous! Jag är med på LD's blogg

😛 (sprang in till gubben som satt i köket och visade stolt upp ditt inlägg – "Titta, vems namn står dääär?" pekade jag på skärmen mäkta stolt!:-))

Tack för ditt svar. Det är, som alltid, lika intressant att läsa igenom ditt inlägg och svar. Det är få bloggare som lägger ner tid på att sakligt och genomtänkt svara på sina läsares frågor.

Ha det bra!

(Och jag tycker faktiskt att Oscar passar utmärkt bland de andra karlarna i klänning ;-))

Haha, ja det fungerar inte så bra att jämföra barn och vuxnas kläder på det sättet. Sedan, precis som du säger, är det nog få vuxna kvinnor som skulle känna sig bekväma i en rosa prinsessklänning och då handlar det ju mer om personlighet än om vilket kön personen tillhör. I verkligheten handlar väl genusdiskussionen kring kläder mer om i vilken mån det är nödvändigt att dela upp kläder efter genus och varför vi inte kan göra det på ett annat sätt. Jag skrev precis ett inlägg om det i min blogg: http://bunburyisalive.blogspot.com/2010/08/ett-skonhetsinlagg-som-blev-en.html

Tack för bra läsning, förresten!

Det här ämnet är så stort och intressant att jag nog inte har orken att djupdyka in i det just idag.

Men du skriver bra, och har så jävla rätt. Jag håller bara med om allt.

P.S Motargumenten måste ju komma från iq-befriade personer som inte ens vet vad genus är. Vet man inte vad det är så är det rätt svårt att skapa ett jämställt samhälle. Personerna är säkert inte heller intresserade av att ändra på sin åsikt.

"Det ska va som de allti' vari'. Så hare allti' vari'"!

"Jag hade antagligen trott maken var rubbad om han kom hem i puffiga mysbyxor i grälla färger eller tröjor med bilar och kattungar på"

Ler så jeg griner og prøver fortvilt å ikke vekke mann og barn som ligger her ved siden av 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *