Kategorier
feminism & genus

Jag tycker att det är ett problem att kvinnors sexighet alltid ska överskugga de talanger, egenskaper och kunskaper som kvinnan har.

Att kvinnor, oavsett kompetens, alltid ska porträtteras sexigt och vackra i reportage har vi ju talat om förr. Vissa menar att kvinnor minsann ska ha rätt att vara sexiga (har de rätt att vara nåt annat egentligen?) men jag tycker att det är ett jävligt stort problem att detta alltid ska överskugga de talanger, egenskaper och kunskaper som kvinnan har. Fan, när Hillary Clinton talar i TV eller ställer upp i intervjuer så lyckas det alltid handla om hur sliten eller gammal hon ser ut, inte vad hon har att förmedla. Och vi minns ju ”stassråden”, de svenska kvinnliga politikerna som ställde upp i ett dammigt jävla reportage i fina klänningar och förföriska poser och jag BLIR SÅ JÄVLA TRÖTT på att ingen verkar tycka att det är konstigt.


Genusfotografen har iallafall skrivit ett bra inlägg om hur olika kvinnor och män porträtteras i tidningar och använt bilder som exempel. Ta en titt. Varning för eventuella psykbryt och hjärnblödningar, men för ett gott skratt (eller gråt) klicka vidare till ”women struggling to drink water”.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

10 svar på ”Jag tycker att det är ett problem att kvinnors sexighet alltid ska överskugga de talanger, egenskaper och kunskaper som kvinnan har.”

Och så här lagom innan OS lär det ju dyka upp reportage i stil med: "Så här har du aldrig sett idrottsstjärnorna förut!" där diverse svenska och utländska idrottare (av honkön, of course) posar nakna eller halvnakna. Visst, att sådana bilder kan vara väldigt vackra ibland och det är givetvis upp till var & en om denne vill ställa upp på lättklädda bilder. Jag kan absolut tänka mig att göra det någon gång, beroende på sammanhang dock.

MEN. Det är synd att det största fokuset ligger på kvinnor, likaså är det trist att det till stor del handlar om hur snygga vissa idrottare är är och vilken grace & glamour de lyckas behålla (kommer aldrig glömma när kommentatorerna sade så om en sminkad höjdhopperska, att hon är en av få som antyder glamour) TROTS att de svettas och lyfter tungt eller springer snabbt. Åh, vilka kvinnor! De gör "manliga grejer" men lyckas ändå bejaka sin "feminina sida". SUCK. Dessutom, även om kvinnorna ställer upp på sådana här bilder för sin egen skull fattar ju även jag att vissa av dem ser det som en kick för karriären, och att det ses som en kick för karriären är ju just för att kvinnor värderas så högt efter sitt utseende.

Blä.

Verkar tyvärr rätt kört att få bort denna typ av framställning av kvinnor i media… Vore intressant om män framställdes likadant… Tänk hela den vattenserien med män.. Provocerande, bögigt, fånigt skulle nog omdömena bli och två fel gör väl kanske inte ett rätt, men det skulle ju i alla fall göra det rättvist mitt i allt det sjuka, eller?

Men precis! Varför får aldrig kvinnor framstå som seriösa? Ta bara bilder på politiker i tidningar. Männen stirrar gravallvarligt in i kameran medan kvinnorna leeer. Eller det här med att män i maktpositioner oftare benämns med efternamn medan kvinnor benämns med förnamn.

Fröken Finurlig: Kolla inne på genusfotografens sida under "stötta manligt förtagande". Jag skulle helt klart velat se den utställning.

Jag gillar även de här bilderna: http://www.featureshoot.com/2011/10/men-ups/ Skillnaden på hur kvinnor och män porträtteras blir så tydlig när man porträtterar män på samma sätt som kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *