Kategorier
feminism & genus

Jag vill inte att mina barn ska ha nån jädra könsfrisyr!

Ninjas hår är ju kort och ganska tunt. Det växer knappt men det gör inget eftersom jag tycker att barn ska ha lite kortare hår. Längre än till nackslutet är för långt. Kort lugg är ett måste eftersom att barn leker och busar och då kan det vara skönt att slippa få hår i ansiktet. Glöm hårspännen. De sitter aldrig kvar och hänger liksom alltid lite obekvämt på snedda efter en hel dags lek. Hårsnoddar får man ont i håret av. En del undrar hur jag kommer göra med håret i framtiden och jag tänker som så att så länge Ninja och Tamlin är små så kommer deras hår klippas i lämplig längd. Nej, jag kommer inte snagga Tamlin eller låta Ninjas hår bli längre eftersom att hår även det signalerar kön och jag vill att mina barn ska ha en barnfrisyr. Inte en könsfrisyr. Vill någon av dem ha längre hår när de kommer upp i den ålder då de själva kan sköta håret så får de givetvis ha det. Då kommer jag lära dem om no poo och hur man vårdar svallet på bästa sätt. Vill någon av dem raka av allt så är det helt ok också. Tuppkam, tofsar och annat funkar det med. Men tills de är gamla nog att bestämma sådant själv så är det jag som sköter den biten.

Ninjas kusin Vincent. Perfekt frisyr för små lekglada treåringar.
Jo det är jag som klipper. Jag mutar med chocklad. Funkar skitbra!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Jag vill inte att mina barn ska ha nån jädra könsfrisyr!”

En kompis till mig skulle klippa sin son för att håret var långt och 'ivägen' jag frågade om hon skulle säga samma sak om hon haft en dotter, då blev hon tyst och började tänka.. Alltid kul att väcka tankar hos folk. 🙂 (Och hennes son är fortfarande inte klippt.)

Kommer osökt att tänka på min svåger och svägerska. De bor i Norge (han svensk och hon norsk) och när deras förste son var liten hade han långt hår (strax nedanför axlarna) och det var lockigt och SÅ himla fint! Mamman var så stolt över hennes sons hår, de andra mammorna på BVC var avundsjuka på hennes sons lockar och oj vad det pratades om detta hår. Men han var söt, det var han. Så blev han lite större och då skulle han klippas kort. Jag undrade såklart varför och fick svaret "Folk börjar tro att han är en tjej" och jag undrade vad skadan i det var? So what om en främling på stan (byn) tror att han är en tjej, vad sjutton spelar det för roll? Nä, han blev såklart kortklippt och de fina lockarna är nu ett minne blott 🙁

lexie asså jag tycker fasiken jag ser tydliga skillnader mellan ungarna. 90% av pojkarna har den där horribla jävla snaggen (eller nån annan cool men tydlig pojkfrilla) medans flickorna alltid har lite längd. (och hårspännen/tofsar)

2011-06-12 @ 11:15:08

Postat av: Milo

Snaggat/rakat huvud på ungar är grymt fult! Men tydligen svettas pojkar mer än flickor (har hört den kommentaren…). Jag klipper mina barn (två tjejer) men kort lugg och låter det vara lite längre bak. Tycker det är fint med deras lockar och hade kört samma frilla på en eventuell pojke. Stora tjejen (4,5) börjar dock se andra barn (flickor) med lååångt hår och vill spara. Dilemma, för hon är rätt kinkig när man ska borsta håret på henne.

Som vanligt är du bäst!

Påminns om att jag måste klippa min treåring då han har hår långt ner på ryggen och det nog är rätt varmt, blir nog en bröderna Lejonhjärta-frilla istället.

Kort snagg på ungar är så jävla fult, skiter i om det är praktiskt eller "skönt", det är ändå fult.

Finns inget värre än ungar med hemmaklippta pottfrisyrer o ja dom ungar som är klippta hemma ser ut som pottor…Varför inte klippa hos frisör?

Hej!

Jag har läst din blogg ett tag och måste verkligen beundra dig. Jag önskar att jag var lika modig som dig, jag vill kunna gå orakad. Jag har en hormonrubning. Har för mycket testoron och det hör att jag får kraftig manlig hårväxt på mage och lår. Är väldigt tunnhårig på huvudet och har valt att raka av mig håret och det är det bästa som jag har gjort. Älskar att inte har något hår på huvudet, dock får jag jämt höra att det inte är normalt att ha det när man är tjej. Jag är inte som alla andra kvinnor i min ålder. Jag gillar och klä mig i stora kläder. Folk har haft funderingar om jag är lesbisk, och det har blivit så att jag har börjat funderat om jag är det, men jag tror nog inte det. Jag gillar den saken som män har.

Jag måste bara säga att du får mig att känna att det är ok att ha stora killkläder och rakat hår fast man är tjej.

Tack för en underbar blogg.

Min dotter har världens finaste lockar och dom vill jag för allt i världen inte klippa bort! Hon har kort och fin lugg så det inte är i vägen 🙂 hon själv vill ha tofsar ibland och hämtar sina totteband och det vill hon för att hon ser att andra har det och jag nekar henne inte. Om min son också får såna lockar så vill jag inte klippa bort dom 😀 är så sött!

Min mamma tvingande mig att ha långt hår när jag var liten och jag var såå håröm. När jag bad om att få klippa kort så blev jag nekad eftersom att fina (thailändska) flickor har långt hår…

Men jag verkar inte vara nå klokare idag eftersom att jag fortfarande har svinlångt hår och är fortfarande galet håröm.

Den där "fula snaggen" du skriver om mer praktiskt både för vissa killar å tjejer än ett halvlångt hår som bara trasslar.

Nu är det ju du som lägger vikt vid utseendet snarare än det praktiska..

Jag var själv nästan snaggad (en väldigt kort frissyr iaf)morsan försökte sig på att jag skulle ha en halvkort frisyr då det var poppis med nå ankstjärtsliknande då..men jag hatade det och hon gav upp när det blev gråt å tandagnislan varje morgon då trasslet var ett faktum.

Även om Vincents å Ninjas frisyrer är praktiska för dem så hade den inte funkat på något av mina barn med lockar blandat med "svintohår" utan det var antingen avrakat eller längre så det gick att sätta upp som gällde Å de råkar vara killar men hade varit samma om de varit tjejer med liknande hår.

Tofsband har aldrig gjort ont i mitt hår å inte i deras heller..Att borsta ur trassel i stil med filtat tyg är värre!;-)

nu när mina barn är i övre tonåren väljer båda oftast att ha lite längre hår..den äldre brukar ha ett hårspänne att hålla bort luggen med å den yngre har snart hår ner till arslet..detta väljer han att sätta upp med tofsband helt frivilligt.

Sen händer det ibland att de ledsnar på sitt hår å vill ha det avrakat. men det är fortfarande värst när det är sådär i halvlångt så det bara trasslar.

LD: Som svar på din kommentar till mig: Kanske har du rätt, kanske är du mer uppmärksam än mig, men i mina kretsar så har alla ungarna lite olika frisyrer som inte är så könsrelaterade. På stranden mötte jag en rolig kille idag med en cool pottfrisyr som slutade strax ovanför öronen. Men som sagt, jag kanske inte har tänkt på det att majoriteten av pojkarna är snaggade och flickorna har långt hår med tofsar i. Jag ska kolla in de små människornas hår närmare vid nästa besök i lekparken 🙂

Ps, min dotter har lockit hår och en sådan där liknande frissa som Vincent och jag upplever det endast trassligt, borstar man inte flera gånger per dag så blir det jättejobbigt. Så jag sätter upp det i en liten tofs eller två, det kallar jag praktiskt. Det mest praktiska enligt mitt tycke måste vara snaggat, kort och verkligen inte i vägen. Så det som en person anser vara trassligt kanske en annan anser vara perfekt 🙂

Min unge har en riktig jäkla pottfrisyr (tänk Totte), hemmaklippt är den också. Han har valt längden själv och eftersom luggen är klippt ovanför ögena är den inte i vägen.

Jag hade exakt likadan frisyr när jag var liten, jag hade dessutom skitkort hår (läs rakat) till fjärde klass.

En fråga till dig Lady D:

Min dotter har haft mestadels kort hår. Både som barnet på bilden och ännu kortare. Men nu är hon 4 och vill absolut spara långt och vill även ha lång lugg. (tydligen har de flesta flickor på dagis lång lugg nuförtiden).

Tycker du jag ska klippa henne kortare ändå?

Jag är kluven, för absolut är det mer praktiskt med kort, spec med tanke på att hon är håröm och skriker när det ska kammas. Men samtidigt vill jag liksom inte kuva hennes vilja för mycket. Hade jag haft en pojk tex hade jag varit okej med att han hade valt längre hår just för att jag gärna uppmuntrar om barn vill tänja normgränser.

Hur tycker du jag ska göra? Ska vi gå halva vägen var? Inte längre än till axlarna för att slippa allt trassel kanske..

Vad lustigt att du skriver det här idag, igår skrev jag om min sons hår som jag älskar men han blir så oerhört varm om huvudet och svettas massor så jag vet inte vad jag ska göra. (han har alltid varit en svettbulle men blir ju värre nu när det är varmt)

Jag vägrar klippa håret, han har nästan likadan frippa som Vincent, och det förslaget hade aldrig kommit om han vore en flicka med samma problem.

Jag håller verkligen med dig! Min dotter fyller snart 3 år och alla andra tjejer i hennes ålder, jag menar verkligen alla, har långt hår eftersom deras föräldrar tycker att "det äääär ju så fint med lockarna". Hur opraktiskt som helst! jag hade långt hår som barn och jag minns verkligen hur ont det gjorde när tovorna skulle borstas ur, det är inget jag utsätter Elsa för! Hon har frisyren som barnet på bilden har och det är perfekt tycker jag.

Det är lite svårt det där att veta vilken längd som passar bäst på folk, alla är olika. Mitt hår är minst besvärligt när det är halvlångt, ca 10 cm längre än axlarna för då kan jag fläta och sätta upp det utan problem och samtidigt är det inte jobbigt att ha det utsläppt. Kort hår och pagelångt är ett helvete då jag har vågigt hår som böjer sig åt alla håll i den längden men när det är längre så tyngs det ned och är inte lika problematiskt. Jag har aldrig haft snaggat och vill inte heller men jag skulle tippar att det skulle funka. Jag vill heller inte att mina framtida barn ska snaggas men eftersom mannen är snaggad så antar jag att det kan bli så att de vill härma sin pappa. Jag tycker nog att den frisyr Ninja har är bra men kanske hade jag valt något längre.

Min äldsta (3 år) har en likadan frisyr som Vincents. Hon har också väldigt tunt hår och dessutom svinto-hår baktill på huvudet (precis som jag hade upp till 6-årsåldern). Men det är en lagom hårlängd tycker jag, hon blir märkbart störd när hon leker ute och håret blåser in i ansiktet, då är det dags att klippa. Hon vill ju ha "långt hår" som hon säger, och ibland sätta upp det med en tofs. Då måste hon få göra det, tycker jag. Det blir ju ingen stor tofs, men ändå…

När sonen blir lite större så tänker jag mig någon slags Emil i Lönneberga-frisyr, jag gillar inte den där snaggade stilen.

amaranth jo precis, frisyren möjliggör tofsar utan att vara ivägen för mycket!

lina man ska ju givetvis inte begå våld på ungarnas integritet. Gå halva vägen var! Låt henne spara ut men insistera på kortare lugg. Om hon tokvägrar så får du kanske ge med dig lite. Hennes kropp hennes val.

ebeth snagg är givetvis mest prakiskt så du har rätt, det handlar om utseende: att mina barn inte ska se ut som stereotypa pojkar och så ser lite längd trevligare ut. Snällare ut liksom.

Men jag undrar även om du verkligen skulle snaggat dina döttrar.

jessica varför gå till frisören när jag kan klippa själv? Varken vincent eller ninja har pottfrisyrer. Jag har klippt dem på samma sätt som jag skulle be en frisör klippa. Senare går vi nog till en, men enbart för upplevelsen!

Missförstod rubriken, hajade till rejält och hann börja undra varför du funderar över dina barns kommande könshår… 😛

Missförstod rubriken, hajade till rejält och hann börja undra varför du funderar över dina barns kommande könshår… 😛

Här finns knappt något hår än så jag riktigt längtar efter att få se vad det blir 🙂 Färgen ser ljus ut, men undrar om han får lockigt som sin far eller rakt som mig. Håller med om att barnfrisyrer ska vara praktiska!

Mycket bra skrivet! Jag pratade just med en kompis om hur min dotter alltid får höra att hon är så söt och att hon har så fint hår och att jag börjat bli hetsigt trött på det. Jag vill inte att hon ska känna att det är det hon skall identifiera sig med, inte nu när hon är två år och inte när hon är 22 år. Så jag har bestämt att största delen av håret ryker, skönt att slippa massa hår på sommaren också.

Min unge har väldigt tjockt hår och eftersom jag själv kommer ihåg hur det var (fast mitt var ändå ganska blont – hans är mörkbrunt) blir det en kortare frisyr. Ungefär som den som Stina och Skrållan i Saltkråkan har. Och så är den rejält urtunnad med urtunningssaxen…

http://moviekids.info/mk/ff/display.php?id=8197

Den frisyren kommer nog ungar oavsett kön få här – i vilket fall om deras hår blir så där tjockt vilket är troligt.

Och på förskolan är det fyra ungar i min unges grupp som har ungefär den frissan. Två av varje kön faktiskt.

Håller med dig lady!

Min dotter har alltid tyckt om kort hår, och jag har inte så mycket att säga till om där, hon är ju 9 år och ska väl få bestämma själv kan jag tycka. Jag tycker hon är fin i vilket som. Väldigt ofta tror omgivningen att hon är pojke men hon bryr sig inte, hon är nöjd och det är huvudsaken.

Men åh, du markerar ju hela tiden vad som är pojkigt och vad som är flickit känns det som, varför inte bara strunta i det där låtsas som det inte ens finns. Tänk om det var tvärtom om korthårigt vad flickigt skulle du aldrig låta din son vara korthårig?

Förlåt kanske fick hela inlägget om bakfoten, avgudar dig stort dock! :love:

men anonym tror du verkligen att problem försvinner om man blundar för dem? Det är inte JAG som gör skillnad, men jag är däremot medveten om hur samhället uppfattar och bemöter barn. Jag vore en idiot om jag inte tod hänsyn till det när jag fostrar mina barn. Att ignorera könsuppdelningen förstärker den bara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *