Kategorier
feminism & genus

Jämlikhet till varje pris?

Rabiat feminazi som jag är, så sätter jag ändå alltid min dotters välmående före allt vad principer och ideal heter. Saker som är viktigare än att Oskar är pappaledig: 1. Att Ninja kan vara hemma och slippa dagis.
2. Att vi har råd att bo kvar i vårt hem istället för den mögelinfesterade andrahandslägenheten vi hade i innerstan. (jag kan inte försörja en familj på A-kassa)
3. Att Ninja får vara trygg med de rutiner hon har. (Ok, NU är inte det nåt problem. Men när Ninja var ett och yngre så var det det. Hon var av naturliga skäl VÄLDIGT mammig)
4. Att en av oss har ett jobb och kan försörja familjen. Just nu råkar det vara människan med kuk. Det ber vi inte om ursäkt för. Tydligen är detta VÄLDIGT provocerande. Speciellt för människor som tror att det bara finns ETT recept för att uppnå jämlikhet. Följer man inte mallen så är man ingen riktig feminist. Gör så här annars funkar det inte. Typ. Det finns en viss typ av människor som alltid anser att man ska sätta ”saken” (the cause) eller samhällets väl eller principerna FÖRE sitt barn. Jag anser att det bör vara tvärtom. Jag anser att man brister i sitt föräldraskap om man sätter sitt barn på andra plats. Jag anser att det är oförlåtligt. Oavsett vad det gäller.

Jag har stött på samma typ när jag säger att jag helst inte vill vaccinera ungen (Tänk om alla tänkte som du, då skulle vi ha epidemier! Du måste vaccinera för samhällets väl och ve!) eller när jag säger att jag vill sätta mitt barn i waldorf eller privatskola. (Elitism! Du måste motverka klassamhället och sätta ditt barn i kommunal skola!) Eller som när jag säger att jag vill vara hemma med Ninja för att jag vill att hon ska slippa dagis. För att jag tror det är det bästa för just MITT barn. För jag skiter FULLSTÄNDIGT i alla ideal och vad man ”borde” göra när det kommer till Ninjas trygghet, framtid och hälsa.


(jo, jag är förbannad då jag fått ytterligare kommentarer ang. mitt val att vara hemma med Ninja. Tydligen så kan man inte uppnå jämlikhet eller motverka könsroller om man inte delar FP lika. För det hänger ju bara på det. Tydligen. Det spelar ingen roll hur vårt övriga liv ser ut heller. För delar man inte lika på FP så kan man lika gärna skita i resten. Delar man inte lika på FP så spelar det tydligen ingen roll hur resten ser ut eller hur man hanterar övriga vardagen. Kvalificerat jävla skitsnack if you ask me, men likväl blir jag uppretad. Och jo just ja, jag är tydligen fast i en könsroll och att jag är arbetslös och att Oskar inte är det gör tydligen saken ännu värre; vi lever à la 50-talet här hemma. Vänta ba så ska jag hoppa in i min tidsmaskin och försöka förändra det faktumet. Typ åka tjugo år tillbaks och se till att jag utbildade mig. Eller nåt. BLÄ för folk som kommer hit, läser ETT jävla inlägg och tror de vet exakt hur mitt liv ser ut. BLÄ.)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

51 svar på ”Jämlikhet till varje pris?”

Men varför bryr du dig? Det faktum att ni känner er nöjda med ert val borde räcka. Vad spelar det för roll om någon tycker att ni prioriterar fel? Du tycker ju uppenbarligen att det är fel att göra på ett annat sätt.

Det viktigaste i min analys av livet, universum och allting är medvetenheten bakom de val man gör. Väljer kvinnan i förhållandet att vara hemma hela tiden för att det är så hon tror att det ska vara – ja då finns det enligt mej ett problem. Men om man värderar sin situation som en familj och ser till det bästa för helheten så spelar det väl inte så stor roll om det är så att mamman eller pappan är hemma mer än den andre?

Jag gillar din blogg för att den är både medveten, engagerad och entusiasmerande!

söker du ens jobb aktivt? alltså flera jobb i veckan? Jag var också arbetslös tills jag gjorde det, det är svårt att bara blogga sig ur en arbetslöshet….

Jag måste hålla med Fanny…

Det känns lite som om du "bryr dig för mycket". Du är ju väl medveten om att det tittsomtätt kryper in en ny läsare här som bara läser ett inlägg eller två, provoceras av det lilla du skrivit och sen måste ifrågasätta ditt liv, dina val och din personlighet.

– ALLA tror att de vet vem personen bakom bloggen är efter att ha läst lite om personens liv.

Skit i de som inte orkar bemöda sig i att läsa lite bakgrund om dig, Ninja och din blogg. De är väl inte ens värda att ta tid från dig och ditt liv?? Du måste inte svara på alla frågor och kommentarer i bloggen. Hänvisa istället till ditt långa inlägg med Frågor&Svar…. :-d

Skulle Oskar vara hemma mer än dig skulle ingen gnälla, DÅ skulle det minsann vara väldigt jämlikt och Oskar skulle vara en "SÅÅÅÅ duktig pappa"!

Det är märkligt hur oviktigt det är att man har vettiga skäl till varför man gör som man gör, att man har tänkt, prioriterat och valt – inte bara gjort som det blivit för att man inte har koll.

Helt galet att folk inte ser längre än "dela lika så är allt bra". Det fungerar inte för alla. För er fungerar det inte och för oss fungerar det inte heller, alla har sina skäl och ingen behöver försvara sig för ingen annan har att göra med hur man gör.

fanny nej nej nej! jag tycker INTE att det är fel att göra på annat vis. Varje familj är individuell och har sina unika förutsättningar. 🙂

elisabet – för ninjas skull så skulle jag absolut vilja att oskar var hemma minst ett år han också. Det vore ju underbart!

Men!

Vill jag jobba? nej. Vill jag vara hemma? ja.

Jag har ingen karriär eller utbildning. Jag jobbar för att jag "måste". Oskar däremot älskar sitt jobb. Han gör ju det han älskar. Han jobbar ju med sitt största intresse.

Att vi har fått barn förändrar inte det. Vi var lika innan. Jag jobbade för att vi behövde pengarna och oskar jobbar för att han älskar det. Det har garanterat sin grund i könsrollerna och vår mycket könsinriktade fostran – men vi kan ju inte byta personlighet, intressen eller ambitioner för sakens skull.

Skäms. ja och nej. Jag skäms inte för det jag vill, men jag kan skämmas för att det inte är perfekt ur ett jämställdhetsperspektiv.

åsa precis.

bara för att det är kvinnan som är hemma innebär det inte att det har med förlegade roller att göra. jämlikhet ska ju handla om valfrihet. Jag ska iny

te förväntas vara hemma med barnen bara för att jag är kvinna, men tvärtom gäller också – även fast jag är kvinna så ska jag kunna vara hemma utan att bli dömd. vill jag vara hemma så ska ju det också vara ok!

Precis… en sådan sak som pengar spelar en ganska stor roll i vårt liv. Min man har dubbelt så mycket som jag, ut på sin lön än jag på min akassa… Det är inte försvarbart att jag då ska gå på akassa och han ska vara föräldraledig….

Nu skriver jag absolut inte detta för att ifrågasätta någons val men om man ser det långsiktigt ur ett samhällsperspektiv tex i debatterna om att kvotera föräldraledigheter så hindras ju kvinnor på arbetsmarknaden just pga av att du som kvinna förväntas vara den som är föräldraledig och vabbar. Om männen tvingades ta hälften av dessa timmar skulle det underlätta för kvinnor på arbetsmarknaden, kanske bidra till höjda löner och mer heltidsarbetesmöjligheter för kvinnor. Kvinnor skulle förmodligen diskrmineras mindre också. Det tror jag är ett faktum Sedan kan man ju precis som du gör ifrågasätta hur mycket man ska "offra" sig för att detta ska bli verklighet. Jag vet inte själv hur mkt jag är beredd att ge upp. Jag är inte heller för kvotering jag bara menar att arbetsmarknaden är ojämlik som det ser ut just nu.

sarah — jag tycker du har jättebra synpunkter. Det ÄR ett dilemma men jag tror inte lösningen ligger i EN sak. Kvotera och lagstifta är ett sätt som till viss del skulle kunna funka jättebra, men jag tror den största skillnaden skulle göras om man förändrade förväntningarna på könen.

Och det är inget som kan lagstiftas bort.

Dessutom tar man ingen hänsyn till individuella förhållanden om man lagstiftar.

Men, hur många dagar har man att ta ut egentligen?! Vi var hemma 16 månader tillsammans jag och min sambo, sen var dagarna slut. I och för sig tog jag full ersättning för att vi skulle klara oss…

Men om du inte vill jobba, varför inte skaffa en utbildning? Så kanske du vill jobba sedan och tycker det är kul?

Kan förstå att du vill vara hemma med ditt barn, men varför tycker du att dagis är så hemskt? För min son har det varit positivt att börja på dagis och han älskar det! Man kan inte aktivera dem på samma sätt som de kan på dagis.

oates – man har 480 dagar (är det väl? eller 460?)

vi tar ut två – tre dagar i veckan beroende på hur panka vi känner oss. Våra dagar tar slut i augusti nästa år.

Visst skulle jag vilja skaffa utbildning, men det lär ta ett par ÅR då jag inte ens har gymnasiekompetens. Jag måste alltså läsa upp gymnasiet FÖRST innan jag ens kan tänka på högskola.

ang. dagis så håller jag INTE med om att man inte kan aktivera barnen som man gör på dagis. Då är man extremt fantasilös och lat som förälder vill jag t.o.m påstå.

Jag jobbar på dagis och ser allt negativt. Visst finns det positiva saker också, men det kan jag som mamma ge min unge själv. Utan de negativa effekterna.

Har en kompis som inte satte sin dotter på dagis förrän hon var fyra år, eftersom hon inte ville lämna henne där tidigare. Den tjejen är idag 22 år, och hon har absolut inte tagit skada av att mamma var hemma med henne de första åren. Du och din man gör det som känns rätt för er, och jag tycker inte att du ska behöva försvara dig angående detta. Har inga egna barn, men tycker att det är fånigt att det ska lagstiftas om hur föräldrapenningen ska fördelas. Varje enskild familj ska själva få bestämma vad som är bäst för dom.

Ha en bra dag!

Kram

Jag tror också det bästa är att ändra människors förväntningar på könen men problemet är ju att det kommer att ta evig tid när många väljer att leva traditionellt. Fördelen med kvotering är att det förmodligen hade gått mkt snabbare. Sen är jag mot kvotering eftersom jag tycker individen ska ha möjlighet att välja själv utan alltför stor inblandning från staten. Att tvinga på människor något även för deras eget bästa är en fanatisk idé enligt författaren amos oz och jag är beredd att hålla med om det till viss del.

Gör som ni vill o känner såklart 😀

En fråga – ska du ta ut sådant där vårdbidrag (eller vad heter det..man får vara hemma o får 3000 kr i månaden) ? Kan man det där ni bor?

NEJ det här inte kritik av dig, du är fullständigt fri att leva som du själv anser bäst. OCH jag har läst ditt inlägg om att du "inte är perfekt".

MEN ändå – det är väl inte så svårt att förstå varför människor ifrågasättar/undrar? ju mer någon argumenterat för sina ideal (ideal som jag för övrigt håller med om!), desto svårare blir det att förstå när de avviker från sin egen tro.

jag förstår att du sätter ditt barn först.

men det blir ändå märkligt – UTÅT SETT – när någon först har ett sådant genusfokus på klädsel, uppfostran, utbildning… och sedan själv gör sig till en så könsstereotyp förebild för barnet. försörjd och beroende av mannen, hemma med barnet hela dagarna, ovillig att skaffa sig karriär och självständighet. vad blir det då för reell effekt av att inte låta sin dotter bära rosa?

och varför ska man ha idel om de inte är något att ständigt sträva efter, utan bara tankefoster som man kan skita i när de inte passar (för att man vill bo i en lägenhet för 1,5 mille, slippa köpa möbler på ikea, åka till thailand, eller whatever det är frågan om)?

du kallar dig själv för 'provocerande' och 'kontroversiell', du skriver passionerat, propagerar högljutt för det du tror på, har kommentarsfunktion… och ändå vill du inte att folk ska ifrågasätta? jag får det inte riktigt att gå ihop 🙂

Har du övervägt att plugga på distans? Det gjorde jag när min äldsta var liten och det var (stundvis) skitjobbigt, men det gick. Haha. Tips bara, för Komvux i ett par år är inte alltid en jättekul tanke men att beta av lite kvällstid kan kännas mer uthärdligt. Och kombinerar man den tiden med föräldraledighet slipper man ju även ta studielån.

lina — jag har inget emot att folk ifrågasätter mig. Men jag har nåt emot när folk antar en massa skit om mitt liv efter att ha läst lite sporadiskt här och där i min blogg.

genus handlar INTE om att kvinnan måste jobba eller ha karriär. Genus handlar om VALFRIHET. Valet att välja jobb eller hemma eller vad det nu än må vara. Jag kan jobba med genus, vara feminist och ÄNDÅ välja att vara hemma med mina barn.

Genus handlar INTE om att göra tvärtom. Genus handlar INTE om att byta roller.

Och att jag är hemma innebär INTE att jag är försörjd, osjälvständig eller beroende av min man. Jag har JOBBAT ända tills nu. Jag är FÖRÄLDRALEDIG.

Det ena utesluter inte det andra liksom och det är så jävla tröttsamt när folk inte kan se utanför ramen.

ang. ideal — jag strävar ALLTID efter att leva efter dem så gott det går. Men ibland ställs de mot min dotter och då går hon först. Att jag är hemma handlar inte om att jag ska kunna ha råd att åka till thailand eller unna mig en massa lyx och jag blir så jävla förbannad när folk antar att jag är nån jävla lyxmorsa som vill sippa latte hela dagarna och därför skiter i mina ideal.

Det vi "unnar oss" är ett jävla tak över huvudet.

En lägenhet på 1.5 mille är en BILLIG lägenhet. Så billig att vi undrade om nåt var fel. Det billigaste vi hade råd med. Det ENDA vi hade råd med så sluta anta så jävla mycket.

/tröttast

:thumbup:

Jag förstår inte dom som sätter barn till världen

för att sedan jobba heltid och ha barnen på dagis 7-17. Visst man måste försörja sig.. men det är sån hysteri.

"jag tror den största skillnaden skulle göras om man förändrade förväntningarna på könen"

Jag tror att problemet med att försöka förändra förväntningarna är att de flesta kvinnorna i dag faktiskt lever upp till förväntningarna, de tar ut mest föräldraledighet och är oftare hemma med sjuka barn osv, det är ganska svårt att förändra förväntningar när förväntningarna i många fall faktiskt stämmer.

Blir också så J-A förbannad över folk som inte tycker att det är jämställt när bara mamman är hemma och är föräldraledig. Det finns ju olika anledningar till varför. Blir ännu mer förbannad när politiker känner sig manade att gå in och styra upp det genom att stifta lagar om hur vi ska ta ut föräldraledigheten. Nu senast socialdemokraternas kvinnorörelse! Skulle alltså innbära att en del familjer skulle behöva sätta sina barn på dagis redan när de är 7 månader för att överleva ekonomiskt. Bloggar bland annat om det idag. http://viborpalandet.blogg.se/2009/october/blir-sa-forbannad.html Man måste väl kunna få se till sitt barns välfärd främst!

Bra inlägg! Min man är ledig i 3 veckor och jobbar i 2 veckor, för oss vore det också sämre för barnen att han tog FP och jag var borta 5 dagar i veckan hela tiden. Tydligen har många svårt att förstå detta…

Hej! Kommenterar just ett gammalt inlägg men jag sitter och läser lite eftersom jag ska skriva om genus i en skoluppgift (inte för att jag ska kopiera det du skriver, bara få lite idéer vad jag ska ta upp… kommer ju länka till din blogg som källor).

När jag läste detta tänkte jag bara på min egen familjesituation; min pappa var den som stannade hemma mer och under 70-talet då mina bröder var små var han pappaledig eftersom mina föräldrar tänkte logiskt; för att kunna bo kvar i huset de just byggt skulle mamma som har en högre position som chef jobba och pappa som jobbade på lager och gått 7 år i skola stanna hemma. det kanske inte var det vanligaste valet då, men så gjorde det. Han var även hemma mer med mig som är född på 80-talet och jag tyckte aldrig det var konstigt, trots att mina föräldrar är väldigt "gammaldags". de är 40-talister och håller fortfarande i samma tankesätt än idag. min mamma kan säga saker som att jag "inte kan förvänta mig något annat för att jag är tjej", speciellt då det handlar om hur jag och min sambo ska dela upp hushållsarbetet och så. låter lite motsägande, eller hur? vidare håller jag med dig om detta med dagis, jag har jobbat en kortare tid på dagis och tyckte att det var fina fröknar som passade på sina jobb. samtidigt är det 2 fröknar på 25 små barn och således blev många av barnen "överkörda" och hamnade i skymundan, enligt min åsikt. speciellt mindre barn. jag har inga barn själv men när jag får det skulle jag gärna se till att de fick växa upp hemma, i alla fall tills de var ett par-tre år. visst är det bra att de lär sig att vara sociala och leka med andra barn, men det behöver inte nödvändigtvis vara på dagis. när sen barnen blir äldre vill inte jag jobba heltid, utan deltid så ungarna inte behöver vara på dagis 7-17 varje vardag. samtidigt vet jag ju nackdelarna, inte bara i sämre lön utan även lägre pension senare i livet. jag kan tycka att det är väldigt tråkigt men är ändå väldigt glad att jag bor i Sverige där vi ändå får så mycket föräldraledighet som vi har. Jag jobbade som au pair i USA för några år sedan, jag tog hand om en 6-månaders bebis som hade hunnit vara på dagis i 6 veckor innan jag kom eftersom de inte hade längre föräldraledighet än ca 4 månader (tror jag). tänk dig det, att lämna över en bebis på dagis så tidigt….

Nåväl, blev en lång kommentar. anyways, jag tycker att du är fantastisk och älskar din blogg. Ha det bra 🙂

PRECIS SÅ TÄNKER JAG! Blir förbannad på folk som tänker annorlunda. Nästan. Fy fan vad jag är trött på det här snacket att "men dina drömmar då?" och "du kan ju också göra vad du vill". Jaha, men tänk om jag vill bli mamma och vara hemma med mina barn? Då kan man inte vara operasångerska och flänga runt ute i världen. Man måste ju prioritera.

Okej, jag har inte läst alla kommentarer så ev har du redan svarat på detta.

Du tycker inte att du ger upp när du säger att du borde utbildat dig för 20 år sedan? Jämställt borde väl vara att du visar för Ninja att kvinnor kan göra allt, när som helst, om de bara vill? Eller snarare att ALLA kan göra allt, oavsett kön? Läs på kvällen, på distans… vad som?

Hur länge tänker du vara hemma? Själv har jag en rejäl feminist till mor, men som var ensamstående med två barn. Jag gick hos dagmamma som hade 4-5 barn och jag älskade henne. Hon var en riktig krutgumma så jag förstår inte ditt behov av att vara hemma och vakta dina barn så att de inte råkar ta på sig en rosa klänning. (vilket säkert inte är fallet men ibland låter det så).

keep up the good work, för övrigt!

Ja det finns folk till allt.

Jag tillhör skaran som ytterst sällan håller med dig men diggar dig ändå 🙂

Att du går hemma har ingen med att göra. Du behöver inte förklara dig i min ögon. Tycker som du i denna frågan!

Jag går hemma med våra barn för att det ena barnet behöver helt enkelt. Att det råkade bli just jag som är hemma beror på att jag blev arbetslös och maken har kvar sitt jobb. Enkel matte. Dottern behöver en förälder hemma. Han jobbar det gör inte jag. Så jag går hemma av den anledningen inte att jag råkar vara kvinna.

Idag skall kvinnor helst bara lämna över barnen direkt på BB och ge sig ut och jobba.

Ett mellanting finns inte.

Kör ditt race och var stolt. Ja det tycker jag om allt även om jag som sagt sällan tycker som dig. Kommenterar sällan tyvärr men läser ofta!

Lovisa: Angående förskola. Det vanligaste på förskolor i Sverige är att det är tre personal på 15-18 barn. I Malmö stad är det i regel två förskollärare och en barnskötare. Visst man kunde önska att det var ännu personaltätare. Men att det bara skulle vara två pedagoger på 25 barn tror jag är mycket mycket ovanligt.

En av anledningarna att jag är feminist är att jag är en unik person som vägrar att stoppas in i ett fack. INGEN ska tala om vad jag ska göra eller hur jag bör leva mitt liv, vare sig mansgrisar eller andra feminister! Vi är alla individer som lever våra liv efter våra förutsättningar och vilja, and tha´t nobody else´s business.

ok,gillar dig,men är inte helt med på detta att inte vaccinera…Kikhosta har nu kommit kraftgt tillbaka, tack vare alla som inte är vaccinerade. Höll på att mista min dotter ,då hon blev smittad av kikhosta när hon var knappt tre månader Hon slutade andas o det blev ambulans till akuten, o isolat m övervakning i en vecka.Bara tur att hon överlevde. Det var hemskt, har aldrig vart så rädd i hela mittliv. Hon hostade i 10 månader, o får fortfarande slitsam hosta fort minsta förkylningstecken kommer…

Fast, du har ju redan erkänt att du vill vara hemma. Detta är ju egentligen den enda anledningen till att du gör som du gör. Eller hur? Taskigt att inte ge barnen en chans att vara hemma med sin pappa. Sök ett jobb och låt honom vara pappaledig (och detta är att ge dig själv en chans!) Tyckte du lät cool annars, men där sjönk du. Feminism är mer än at inte orka raka sig.

Karin jag skiter fullständigt i om jag sjunker i dina ögon. Jag är intr här för att uppfylla dina eller nån annans förväntningar så jag betackar mig för sådana kommentarer.

Och nej jag är inte hemma för att jag vill vara hemma. Jag är hemma för att det funkar bäst för oss. Läs inlägget igen.

Jag har läst inlägget.

Och kommentarerna:

Lady D:"Vill jag jobba? nej. Vill jag vara hemma? ja. Jag har ingen karriär eller utbildning. Jag jobbar för att jag "måste"."

Alltså är du hemma för att det är mest bekvämt för dig, för att din man tjänar mer pengar (hej könsroll). Detta har inget med din dotter att göra. Var kvinna nog att stå för det.

karin, det värsta jag vet är människor som tror att de vet hur jag tänker eller varför jag gör som jag gör.

Plocka inte ut EN mening i allt jag skrivit i ämnet och gör det till nån slags universal sanning. Jag är hemma för att det inte funkar på annat vis. End of fucking discussion.

Nej, vänta. Det finns EN sak till man tydligen måste göra för att uppnå jämställdhet förutom att dela lika på FP – sluta amma och flaskmata.

Men innan jag fick barn var det här jättelätta jämställdhetsfrågor, klart man ska dela lika rakt av på fp och guuuud så gulligt med pappor som matar bebisen med flaska. Sen kom dottern och då slogs allt sånt omkull…

Vänta nu… om jämställdhet var enkelt och precis som man ville ha det så skulle väl alla leva jämställt?

Om man bara väljer det enklaste så kommer man aldrig leva jämställt… Det krävs förändring! Det spelar ju inte så stor roll om man kallar sig feminist så länge man inte lever som man lär.

Ni får så klart leva som ni vill, men tänk på att alla som fördelar ansvaret för hem och barn ojämnt har hur många uttänkta förklaringar och försvar som helst. Men är det inte lustigt att det alltid passar så bra att kvinnan har ansvaret?

FREDRIK absolut. Men när två olika principer ställs mot varandra så får man göra ett val. Jag lever DEFINITIVT efter mina principer. Principen att barn inte ska gå på dagis innan de är två bland annat.

därför behövs det en lagändring.

chilla fru dahmer, du själv är inte så sen att kritisera andra på diverse punkter. Därför borde du ej vara så känslig när andra kritiserar dig, eller?

Kan du inte ta kritiken så är det väl ändå ingen som tvingat dig att hänga ut alla delar av ditt liv och dina livsval.

Jag tycker du gör ett bra val. Kanske lite sent att säga det såhär 2 år för sent. Men jag är uppvuxen med en mamma som gått hemma från dagen jag föddes.

Jag har alltid tyckt det varit skönt.

Hon gillar dessutom att göra god mat och baka. Så jag fick alltid ordentlig mat. Aldrig färdigmat.

Jag har också alltid gillat det att när skolan slutade kl. 13 kunde jag gå hem och bli ompysslad och få ätlig mat då skolan inte alltid serverade det och inte stanna kvar på fritids ända till kl. 16-17.

Jag har växt upp i en lugn och stressfri miljö, inget VI MÅSTE SKYNDA OSS FÖR ANNARS HINNER VI INTE MED ATT LÄMNA BARN PÅ DAGIS INNAN JOBB! VI KOMMER FÖRSENT IGEN AARRGGHH!!

Jag tycker att folk som skaffar barn och sen jobbar som galningar är konstiga, varför skaffa ett barn när man typ lämnar dem på dagis 7 och hämtar 17 och sen nattar dem efter middagen. Man hinner ju knappt vara med dem.

Nej jag tycker ditt beslut att vara hemma är helt rätt, fler borde det.

Det enda negativa var att där jag bodde bodde inte många barn och som enda barnet kunde det bli lite ensamt ibland. Men jag mår inte dåligt av det.

Oj. Har läst ett par inlägg av dig och måste säga att jag är grymt imponerad av väldigt mycket som jag har läst här. Kan inte påstå att jag håller med om allting som du skriver, men det vore ju jävligt konstigt om det fanns två människor som faktiskt tyckte lika om allt.

Tack för att du har visat att det existerar feminister som inte är dumma i huvudet.

Jag råkar förövrigt vara en man (räknas man som man vid 30?), eller åtminstone en människa med en penis, som rakar armhålorna – för det trivs jag med (och gillar att påpeka det vid genus-diskussioner).

Än så länge har jag bara läst några få inlägg av dig och visst jag har helt klart en tro om hur du är som person och hur du lever ditt liv. Kom hit efter ett tips om ditt inlägg om könsneutrala kläder. Men jag älskar människor med åsikter. Mitt liv, mina åsikter och det jag tror är bäst för mina barn skiljer sig väldigt mycket från dina men samtidigt har vi samma mål. Vi vill skapa fria självständiga individer som blir lyckliga människor och som inte låter andras tyckande styra deras liv.

Jag blir dock orolig för din ilska och att du hela tiden tar illa upp av andras åsikter. Jag funderar på om det är ett tecken för din egen osäkerhet och dåliga självkänsla. Men som sagt jag känner dig inte.

Jag är också feminist men jag tycker att kvinnor tar alldeles för litet ansvar för sig själva och speciellt sin egen ekonomiska situation vilket gör att de alltid kommer som andrahandens människor. Vid en skillsmässa hamnar kvinnor alltid i ett sämre läge än mannen och detta för att de låter männen tjäna pengar inte för att mannen tjänar mer.

Du gillar inte att jobba men jag undrar vad gillar du egentligen. Du verkar ju mest säga nej. Återigen en förutfattad mening.

Jag använder också menskopp (körde faktiskt tjejvasan med den) och jag älskar den och tänkte direkt den måste jag göra mer lätttillgänglig för kvinnor som mig själv som köper kläder på lindex rosa och hellokitty till dottern och biltröjor till sonen. Samtidigt ska jag tjäna en hacka (något kvinnor ofta glömmer att vi ska tjäna pengar på våra ideer, vi är så lärda att göra ideelt arbete att vi inte vet hur vi ska ta betalt)Jag har inte börjat än så jag ger iden till dig att jobba vidare på. :)Kanske blir du skitarg på mig nu och tänker den jävla kossan ska inte komma och tala om för mig vad jag ska göra eller så tar du det som ett kanske bra tips från en syster.

:love::love:

Vill inte den stackars pappan också vara hemma med er dotter? Skulle han vara hemma med henne i några veckor skulle snart den "trygghet" du menar att mamman ger barnet bytas ut till pappan. "Det är bara pappa som gäller nu när han är hemma" hör man ju titt som tätt. Tråkigt om pappan inte VILL vara hemma, en sådan man skulle jag inte vilja ha. Däremot, inkomsten är såklart viktig. Men om pappan vill vara hemma får du väll ta tag i arbetssökandet, annars orättvist.

sandra min man är ingen stackare. Han är kompetent att föra sin egen talan och göra det han vill. Nej, han vill inte vara hemma. Men det gör inget, han är så fantastisk på flera andra sätt att jag tvivlar om jag någonsin skulle hitta en man som är bättre, även om denne ville vara hemma med barnen. Ingen är perfekt, men min man är nästintill det. :thumbup:

Måste bara påpeka en sak ang jämnställdhet. I första hand handlar det om att ingen av de arbeten som läggs ner i hemmet och för familjens ve och väl skall ha högre status. Vill säga att tvätta kläderna eller att laga en trasig dörr inte är värt mer eller mindre, så inte heller att försörja familjen ekonomiskt. Hur en familj delar upp dessa sysslor är upp till familjen. Så länge uppdelningen är jämn, enligt familjen själv och den ena sysslan inte är "värd" mer än den andra så lever familjen jämnställt.

En effekt av att bara en av familjemedlemmarna är inkomsttagare är att denne person också får högre pension gör att denne sitter på en maktposition hela livet. Hur vida personen utnyttjar sin makt eller ej är väl det som av gör jämnstäldheten. Men den som inte har någon egen inkomst är alltid i en beroendeställning till inkomsttagaren för att klara av sin försörjning. Där med är det alltså avgörande hur familjen förhåller sig till inkomsten. Om det blir ett makt medel eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *