Kategorier
feminism & genus

Jo, det är sant! Barn utvecklas faktiskt normalt UTAN klänning

Allvarligt, jag börjar bli jävligt trött på tjatet. Nej jag tänker fan inte börja klä Ninja i klänningar för att hon ska ”vänja sig” eller ”få det bästa av två världar” eller ”inte begränsas”. (världens sämsta och minst genomtänkta argument) Seriöst ge upp! Vad är det som är så svårt att förstå? Nej det handlar inte om att förbjuda henne. Uttrycker hon eller Tamlin en önskan om klänning så får de givetvis en. Men eftersom att hon inte har gjort det än så finns det ingen anledning överhuvudtaget att trycka på henne en. (Om jag får frågan; ”Om Ninja vill ha en rosa klänning får hon det” en gång till så dödar jag fan nåt.) Barn har inga som helst behov av klänningar. Det är liksom inte viktigt för deras utveckling.

”om man trots miljoner förklaringar och inlägg precis som ditt ändå inte kan se och förstå det logiska i genus och vad som är negativt med de här könsrollerna så måste man vara dum. Dum och ovillig att lära sig något nytt.” – Sandra

Och varför måste jag klä henne som en flicka? Nej det förstår jag verkligen inte. Varför är det viktigt? Och förstår folk inte att genus handlar om att UPPLÖSA könsrollerna? Ta bort dem. Utrota. Förpassa tillbaks till femtiotalet där de hör hemma. Ta bort beteckningar som tjejigt och killigt. Kvinnligt och manlig. Då är det ju kontraproduktivt att följa stereotyperna! Min dotter har lekvänliga och slitstarka kläder i regnbågens alla färger. Mer än så behöver hon inte. Nej, hon gör faktiskt inte det. Hon kommer att utvecklas helt normalt ändå. Bara med lite fler möjligheter än de flesta andra barn. Jo tamejfan så är det, sen får folk bli lessen på ögat av det påståendet. Det skiter jag i. Det ska bli spännande att se om folk gnäller lika mycket när Tamlin blir äldre och inte kläs i klänning eller kjol. Verkligen spännande. Med tanke på att vissa beter sig som om klänning vore avgörande för barns personlighet och självkänsla. Då måste det ju vara lika självklart att man klär pojkar i det. /suck

Dessutom är klänning och kjol inte lekvänligt för fem öre, jag skiter i vad folk säger om saken. Klänningar består av en massa hängande och slängande tyg som man kan trassla in sig i, snubbla runt i och fastna med. PS. Om nån nu känner sig utpekad eller träffad av mitt ilskna inlägg; Gör inte det! Jag diskuterar sakfrågan. Det är inte personligt.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

92 svar på ”Jo, det är sant! Barn utvecklas faktiskt normalt UTAN klänning”

Helt rätt! Folk blir så fruktansvärt stötta om man säger att man inte vill klä sina döttrar i klänning. Men ingen reagerar ett skvatt att miljontals pojkar växer upp utan klänning. DET är helt i sin ordning obviously (?), men flickor har tydligen ett medfött klänningbehov eller något.. man undrar hur folk är funtade ibland alltså…

Åh! På tal om klänning. Vad klär du Ninjan i på heta sommardagar? Klänning är ju praktiskt enbart ur värmesynpunkt, men samtidigt skulle jag inte vilja att mina ungar (jag är barnlös för tillfällä!) hade någon på sig ändå. Deras stackars knän är ju exponerade och de gör sig lättare illa sig o.s.v. vad är lämpligast enligt dig på stekheta dagar á la 30+

hur klär man pojkar? Shorts och t-shirt. Jag väljer shorts som går över knäna i tunna luftiga material (inget tajt) bermudasshorts typ eller tunna jeansshorts (baggy givetvis) så att luft kan strömma igenom.

"Tjejer är så" "Pojkar gör på det sättet"

Jag vill döda något varje gång jag hör det uttrycket.

Jag har JÄTTESVÅRT att bli accepterad för att jag vill jobba med genus i min uppfostran av barnen. Det är som att vissa bara måste trotsa och ge barnen enbart det som traditionellt sett "hör till" deras kön. Jag blir tokig. Totalt skogstokig.

Man klär dom i tunna linnen, t-shirts, short, tights i material som andas men skyddar mot solen. Precis på samma sätt som pojkar.

Jo, jag har tänkt på shorts givetvis. För korta shorts går bort – av samma anledning som klänning. De som går över knäna borde ju funka bra då! Jeansmaterial är ju bland det tåligaste, men det känns som om det blir svettigt.

Fast vi har många svala, sköna shorts som inte går över knäna som både son och dotter använder. "Bastershorts" tex (vet inte vad de heter egentligen…), men även shorts från HM tex.

Jag förstår faktiskt inte varför folk bryr sig så mycket om vad andra människor gör med sina barn (såvida det inte är olagligt eller på annat sätt uppenbart olämpligt då man såklart ska bry sig). Mina framtida barn kommer antagligen vara klädda i klänning ibland av den enkla anledning att det finns många sparade sen jag och mina systrar var små och jag har inga planer på att bara kasta dessa. Jag kommer även att använda min Brio Exklusiv från -81 fast den är vinröd på utsidan och rosa blommig på insidan för varför köpa en ny vagn och slösa på pengar och jordens resurser när man har en nästan oanvänd sparad på morsans vind?

Annars gillar jag främst det könsneutrala modet. Jag är inte mycket för actiontryck eller tryck alls.

Min mor har en bild på mig som liten, stående i soffan i en röd klänning som jag fått åt någon. Jag hade sagt: ”Mamma jag ser ut som en flicka!”

Kicken har en klänning. Ingen rosa puffklänning eller något annat som hade känts överdrivet, utan en röd och blå från Polarn och Pyret. Deras snurrklänning. Perfekt att dansa och snurra i! En klänning att leka med. Inte leka i, leka med.

huhu! När jag var liten envisades mamma med att klä mig i madicken-klänningar och söta frisyrer. Minns än idag hur mycket jag verkligen hatade det, kändes alltid stelt och extremt obekvämt. Tycker det är skitbra att du klär ongera i bekväma kläder! (och könsneutrala oxå för den delen!)

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Tror man utvecklas normalt fast man har klänning på sig oxå;-)

Själv har jag en dotter som enbart sätter på sig sin brors kläder hehe

På mitt jobb lär vi våra barn att man duger som man är..men om man inte duger eftersom att man inte klär sig som resten ja då är det bara att lägga ner…

😐

Nu har jag inte hängt med i kommentarerna här på bloggen på ett par dagar,så ev debatt om klänningar har tyvärr gått mig förbi(ska genast uppdatera mig!:P) fattar inte varför det ska vara ett sånt förbannat tjat,klänningar ÄR begränsande för barn som ska leka sandlådor,klättra,springa! det säger väl för fan sig självt….sen tycker jag personligen att det kan vara skönt med klänning/kjol på tex sommaren,och trivs med att klä mig i det,och så gör även min vän (av manligt kön om det nu öht skulle vara viktigt i frågan). Men mina barn(okej,har bara ett hittills) klär jag inte i klänning utan i färgglada,mjuka och bekväma kläder som går bra att leka och röra sig i!

fattar helt enkelt inte grejjen,men förstår till fullo att du är jäkligt trött på debatten. Är faktiskt imponerad att du orkar diskutera öht med tanke på hur många puckon det finns därute…jag kan tex inte ens öppna käften utan att vara en ilsken,korkad,idiotförklarad,manshatande(ok,stämmer ibland;P)feminist-sugga som vill att mitt barn (som är en flicka)ska uppfostras till att bli POJKE(hur uppfostrar man nån till det?går det att lixom byta kön sådär bara genom klädval,typ som att byta kanal på en tv?).

En tanke slog mig nu. Ni som upplever att ni blir ifrågasatta om ert genustänk i uppfostran: Gör det det FÖR tydligt så det uppfattas provocerande istället? Jag menar, se bara hur många som går igång på LDs blogginlägg 😀

(Å LD – du är väldigt provocerande, oh my. Jag höll på att sätta kvällsmackan i halsen när jag såg dina trosor. Irk…)

Min dotter har några klänningar (inga rosa eller fluffiga), men som du skriver, de är inte lekvänliga alls. Hon snubblar, fastnar snor in sig och ramlar i trappan.

Nu senast letade vi manchesterbyxor på Lindex. Bara rosa och lila på tjejavdelningen, så vi gick till pojk. Jättefina mörkbruna hittade vi. Men tror du inte att det stod: Flick byxa 86 på kvittot! De hade alltså bruna som mycket väl kunde hängt på sk tjejavdelningen men de förpassades snabbt till pojk. Så sjukt!

Jisses, vilket humör du har Dahmer 🙂

Om man går tillbaka 100 år i tiden var klänning och kjol vardags- och festkläder för kvinnor.

Ju längre tiden går, blir vi kanske mer jämnställda, men det känns som om att det är män vi vill uppnå att bli allihopa?

Jag vill lära min dotter att vad attans hon än har på sig har hon rätt att bli respekterad. Om hon så ser ut som en glittrig prinsesstårta är det DE ANDRA som är förlegade om de inte kan möta henne resepektfullt. Jag kan inte förmå mig att anpassa hennes klädsel och säga att "Hjärtat, du kan inte gå ut i det du tycker är fint. Det måste vara neutralt annars kanske du blir offer för andras okunnighet. Det är DU som får anpassa dig!".

Förstår du hur jag tänker, utan att bli skogstokig?

karin jo jag förstår, men grejen är att du utgår från att man inet tagit hänsyn till barnet.

Jag sänder inget budskap till min dotter att hon inte duger i det hon tycker om, därför att hon helt enkelt aldirg uttryckt en önskan om klänning.

dessutom har jag sagt om och om och om igen att Ninja FÅR ha klänning OM det är det hon vill. Men detsamma gäller min son; han får också klänning om han vill, när han vill.

sen skulle jag aldrig säga "du får inte gå ut i det du tycker är fint pga andra" – jag skulle däremot kanske kunna säga " det där går inte att leka i" eller "det där får du ha när vi ska på kalas" osv. om hon väljer kläder som är opraktiska eller olämpliga.

och små barn är ju inte mogna att ta ansvar för egna val heller så det ÄR min uppgift som förälder att göra det åt dem. Det går att göra på pedagogiskt vis utan att begå våld på deras person.

Fast små barn leker väl när de är på kalas också har jag för mig?:)
Jag såg en gång en mamma och hennes lilla dotter promenera en gata fram, båda i långklänning. (Och detta var alltså ”blonda etniska svenskar” enligt sverigedemokraterna och inte folk från någon annan kultur.) Vissa verkar vilja eller acceptera att deras små, små döttrar klär sig efter modetrender som vuxna kvinnor följer! Det ser rätt konstigt ut tycker jag! (Inte för att jag tror du skulle låta din dotter ha långkjolar bara för att det är trendigt när hon fortfarande är alldeles för liten och hennes motorik ännu för outvecklad för att kunna hantera större tygsjok.)

och du… blir vi verkligen män bara för att vi inte bär kläning? Tanken med genus är dessutom inte att förbjuda klänning för kvinnor utan att tillåta den för män. precus som vi gjorde med byxor för ett antal årtionden sen.

Men asså va, om Ninja vill ha en rosa klänning med lullgull på, får hon det då?? 😉

Skulle vilja citera Sandra jag med..

Klänning är fult på alla! Min dotter har haft klänning någon gång, och det är hur opraktiskt som helst! När hon kröp tex så fastna hon hela tiden i den med knänan. Nu förtiden har hon aldrig klänning. Hon är 1 år.

Klänning är allt annat än lekvänligt. Jag hatade klänning som liten och hatar fortfarande klänning. Jag har en i garderoben som jag använt lika många ggr som jag har fingrar på ena handen. Jag fattar inte varför folk ska tjafsa om något som en klänning. Jag tror ju knappast att Ninja kommer lida av psykiska men för att hon inte bar klänning som liten. (Jag menar, jag är ju rätt frisk idag trots att jag föredrog byxor!)

Tycker att de ska få välja själva vad de ska ha på sig faktiskt. Eller i alla fall få ha något att säga till om. Jag har inga barn själv, men när jag sen får det kommer jag säkert att sätta på min dotter söta klänningar i början, men vill hon sen inte ha det tänker jag absolut inte tvinga henne. Likadant med en pojke, jag tänker absolut inte tvinga en pojke att ha hängselbyxor eller coola tröjor med eldsflammor eller vad det nu må vara. Och nej, klänningar och kjolar är inte direkt lekvänligt, man fastnar bara överallt, det minns jag själv när jag väl hade det på mig. Shorts är bättre praktiskt sett.

MaryCaroline – välja själva? Vilken ålder pratar vi om? Om min pöjk hade fått välja själv hade han käkat russin till frukost, lunch och middag och det är inte riktigt enligt tallriksmodellen… Å börjar du klä henne i klänningar kommer hon ju knappast att proterasera mot detta när hon är tre år för att hon är såpass genusmedveten, eller? Om du visar att klänning är fint, bra eller praktiskt eller vad nu anledningen är är det ju detta som hon kommer lära sig är normalt.

Jag håller med om att klänningar hindrar. Inte bara det att det är krångligt att ha klänning på sig och man snubblar och det är svårt att röra sig som folk. Har man en fin klänning på sig så vill man ju inte röra sig som folk heller. Jag känner mig sjukt begränsad när jag har klänningar på mig fortfarande idag… Jag känner helt plötsligt att ojdå jag kan inte göra allt för jag vill ju inte bli smutsig. Skittöntigt.

Annars har jag en liten fråga. Det är så att min son på åtta bast raketade iväg som ett spjut i längd nu i sommar vilket innebär att jag måste köpa nästan en helt ny garderob till han. Kul när man ser att till och med kallingarna sitter tajt på han som de inte gjort innan… Jag har fastnat i HM- och Ellos-träsket och vet liksom inte varifrån annars jag kan beställa kläder på internet. Har du något bra förslag? Han har det mesta på sig faktiskt och gillar mycket färger som grönt, lila, rosa, rött, svart och sånt… Dock så avskyr ungen mjukbyxor som pesten så jag får hålla mig till att köpa jeans till illbattingen. Det gör jag oftast på Ge-Kås för där är det billigast.

jag förstår precis dina resonemang till varför du inte klär nåt av dina barn i klänning (än). Det är av precis samma anledning som att jag inte har för stela eller för tighta kläder på denver, samma anledning som jag inte tar på honom tuna byxor/mjukisbyxor ute (de går sönder) och som jag låter honom ha tunna byxor inne (bekvämare)… På vintern är det strumpbyxor som gäller (fast han är pojke, oj vilka kommentarer jag har fått om DET!)… Det är väl rätt logiskt att försöka se det praktiska när man väljer barnens kläder. Eller? Jag menar, inte skulle jag väl klä min son i skjorta och kostym och slänga ut honom i lekparken, bara för att det är "killkläder"? Känns som jag svamlar lite, men jag hoppas min poäng kom fram iallafall..

Åh vad jag tyckte att "Emma" sa något bra om klänning att leka MED och inte I! Jag hade bara klänning på högtidsdagar som barn, och när jag klädde ut mig snurrade och dansade.

För övrigt så ser Ninja så underbart malplacerad ut på den där bilden. Det är verkligen en riktig poster-bild för att visa att klänning inte är ett nödvändigt plagg!

Wow, nu såg jag spirorna längst ner på bloggen! Mycket stiligt!

MaryCaroline

Du säger att du kommer att sätta på din dotter söta klänningar i början, trots att du också säger

"Och nej, klänningar och kjolar är inte direkt lekvänligt, man fastnar bara överallt, det minns jag själv när jag väl hade det på mig. Shorts är bättre praktiskt sett."

Så varför i hela världen tänker du då sätta på en ev dotter klänningar???? Varför vill du sätta på ditt barn ett plagg som du INTE själv anser lekvänligt??? Skulle du gör det med en son också?

Du får ursäkta mig men det låter faktiskt både korkat och elakt :bigeyes:

gäsp ännu en kasta skit debatt om kläder…LD, skriv om nått annat nu…snälla! 😛 (förstår att du tänker och funderar mycket på detta ämne så det var ingen pik så men jag börjar bli lite less faktiskt)

(fortsätter att läsa bloggen från början och hoppas på ett nytt inlägg om nått annat ämne)

:-d

Är helt för genus MEN hur lär du Ninja hantera ev negativa kommentarer över hur "pojkigt" hon klär sig? (eftersom det kanske är vad folk kommer att tycka)

Jag frågar av anledningen till ditt förra inlägg om självkänslan osv, hon kan ju bli påverkad av negativt bemötande oavsett kläderna, menar jag, om di förstår hur jag tänker.

Så Ninja har inte ens klänning när ni klär upp er? Inför bröllop osv.

Jag klär inte min yngsta dotter (10 mån) i klänning dagligen då det går sämre för henne att krypa och liknande men om vi är bortbjudna på middag, bröllop eller dop så tar jag definitivt på henne en klänning.

Min äldre dotter har gärna klänning varenda dag. Jag brukar dock dra ut på tvättandet så alla hinner hamna i smutstvätten ett tag, haha. 😀

pernilla – Ninja har aldrig mött någon negativitet för hur hon ser ut eller klär sig. men sen så är hon inte klädd pojkigt heller. Hon är klädd i glada färger. Det enda "pojkiga" hon har är tre tröjor med superhjältetryck.

tessan precis det jag nämnde häromdagen om att flickor SKA vara klädd i helrosa annars så ser de tydligen ut som pojkar. det är helt vansinnigt!

:thumbdown:

Håller med dig, som vanligt. Fast samtidigt lite tvärtom. Själv älskar jag klänningar, har det i princip varje dag, med strumpbyxor. Visserligen kryper och klättrar jag inte runt som en vilde och mina klänningar slutar strax ovanför knäna.

Och i sommar har min pöjk (17 månader) trallat omkring i (korta) förklädesklänningar och strumpbyxor/korta shorts för det mesta.

Hittar nästan bara kläder till honom från "flickavdelningen", typ leggings, strumpbyxor och shorts i fina färger. 🙂

Min svägerska hoppas på att hennes andra barn är en tjej för de är mycket "lättare" i sättet enligt henne då. Jag sa att det är hur du uppfostrar och dina förväntningar som gör barnen samt deras personlighet, om hon nu skulle behandla killen likadant som tjejen och båda barnen skulle få samma förutsättningar så är det ju ingen skillnad för barn är barn. Då sa hon att hennes pojke skulle bli bög om hon behandlade och hade samma förväntningar på han som på tjejen!!! Jag blir galen! Alla mina mammakompisar säger att tjejer är lättare att hantera, att de är mer omhändertagande och jag ska vara glad att mitt första är en tjej av den anledningen. Vill banka deras huvuden i väggen, vilken dumhet, de retar mig fruktansvärt! De vill inte läsa eller ens höra på om genus, annars är de hur normala som helst men jag är den enda i hela min omgivning som vet något om genus. Min svägerska sa till och med att hennes kille inte kommer att vilja umgås med min tjej snart för att hon just är en tjej. Barnen är 1 år gamla.

:-s:-s

Jo, för din 1-åriga dotter kommer ju snart att kunna ta hand om dig eller? Det lät inte lite konstigt! (Och inte lite höga krav de har på döttrar att bli så duktiga!)
Själv har man ju fått höra av sin mamma att man inte ALLS varit så socialt kompetent och tänkt så mycket på andra som sin yngre syster… Det är väl för att man är kvinna (och om jag varit man hade väl ingen ens påtalat det, för då hade väl min mamma inte ens blivit besviken)!?!

Nej och det vet jag och respekterar, så klart, jag vet hur mycket du brinner för det. Det jag menade var bara att det kommer upp jättemycket inlägg om just det och speciellt på slutet (?) och folk kan verkligen inte diskutera utan att det ska bli otrevligt..Men klart :thumbup: till dig som ändå orkar fortsätta skriva om det. Det var inte alls min mening att klaga så..

Jag håller fortfarande på och läser igenom hela din blogg och både jag och min man skrattar åt vissa inlägg så vi nästan gråter, nej inte åt dig, utan hur du skriver och roliga saker du varit med om mm.. Som tex naken bebis leker med slickepott…haha, och dina pappa..du får till hur han pratar så jävla bra!

:-d:-d

This is interesting =) I like it!

Själv älskar jag att ha klänning nu för tiden =P När jag var kring 10 – 16 HATADE jag klänningar =P

Morsan ville att vi skulle ha det när vi skulle va "finklädda" men nu har jag det till vardags. Byxor går fetbort för mig. Så det kan bli ^^

Igår skulle jag köpa ettårs present till min systerdotter. Hade bestämt mig för kläder. Gud vad svårt det var att hitta nått som inte var antingen rosa eller fullt med bilar. Om man inte gick på polarn o pyret, men då är det sjukt dyrt. Varför är det så svårt att för kedjorna att göra barnkläder, istället för tjej och killkläder!

Förmodligen för att det är svårt för alla att göra unisexa kläder som är till för vem som än vill ha dem nu! Även om många försöker och försöker med ökad jämställdhet och jämlikhet mellan könen så måste det liksom vara NÅGON skillnad i klädsel mellan könen och det gäller alla åldrar! Det verkar vara en tvångstanke som inte gå att komma förbi för de allra flesta, män som kvinnor!
När jag var yngre och brukade gå omkring med huvan på mina huvtröjor uppdragen som många killar gjorde och jag dessutom hade en ganska baggy klädstil om man säger så var det en massa killar som frågade varandra ”är det en kille eller tjej, är det en kille eller tjej?” när de såg mig! jag hade inte ens tänkt på det själv att jag kunde se ut som en kille i huva, LOL! Jag tyckte mer att jag uttryckte mig själv än mitt kön med min klädstil, men tydligen inte i många andras ögon..!

Jag måste säga att din blogg är grym! Du står verkligen för dina åsikter. :thumbup:

Tänkte gå lite offtopic med, jag måste fråga;

Du använder ju inte schampoo? Hur blir håret utan denna produkt? 🙂

Glöm för fan inte att gilla inlägget på bloglovin' och facebook! Min visdom behöver spridas!

Jag brukar resonera så här … man kan uppröra en massa personer med det man skriver, men om du inspirerar bara en person så har du gjort ngt stort!

Jag har inga barn ännu , men den dagen jag skaffar har du inspirerat mig att kämpa mot köns-stereotyper, mina framtida barn ska vara praktiskt klädda och framför allt få ha mångfald !

MVH

Köpte för ett par år sen ett par jättefina rosa fodrade hängselbyxor till min son som då var typ 3,5 år. Sonen var jätteglad för dem ända till svärmor sa "men vill han verkligen ha de där? det är ju flickbyxor" Nej, det ville han naturligtvis inte efter det.

För att inte tala om alla kommentarer jag har fått när sonen hade blå som favoritfärg. Vad känner du inför det? Du som inte vill att man ska ha blått till killar och rosa till tjejer? Ingenting naturligtvis (förutom att jag personligen inte gillar blått) eftersom han fått ta del av alla möjliga sorters färger och former. I mitt fall har han dessutom haft ganska mycket rosa, blommor och kläder där det står "pretty girl" och liknande eftersom vi fick ärva dem av min syster som inte är så genustänkande som jag 🙂

När de är bebisar kan jag tycka att klänning och strumpbyxor är praktiskt eftersom det går lite längre ner över magen. Strumpbyxor är generellt ett väldigt bra plagg tycker jag, skönt att ha under byxor och overall och korvar sig inte som långkalsonger

Jag tycker strumpbyxor är lite för tighta och minns att jag tyckte de var svåra att ta på sig när jag var liten. (Jag och min syster hade dem bara vid festligare tillfällen.) Bekväma leggins är vad jag kör på numera, för de korvar sig inte heller, utan är liksom lagoma enligt mig!

Kan hålla med om att långa klänningar med mycket volang kanske inte så lekvänligt. Men det finns ju varianter, tunika med leggings/tights är ett utmärkt lekplagg.

Men alla bestämmer hur dom vill klä sina barn och det brukar bli bäst så.

Tycker din blogg är mkt tänkvärd och en del tar jag med mig härifrån

Jag tycker ditt förra inlägg om detta förklarade allt, och var superbra. Det satte saker i perspektiv, som det där med päls och vad det var som man självklart aldrig skulle tillåta. Samma sak med klänning (i ditt fall åtminstone), vilket för mig är ett fullständigt rimligt resonemang.

Jag klär förresten min son i "tjejtajts" ibland, eftersom de är väldigt praktiska under t ex regnkläder. Tyvärr finns det ju bara med volanger i fotänden, fattar inte varför!? Kan inte pojkar behöva tajts? Jag hatar könsmodet, men faller igen och igen eftersom jag tycker det är svårt att hitta bra kläder (som inte är för dyra) som är könsneutrala. T ex när vi köpte regnställ som var jättebra kvalitet och på rea, men det fanns bara två färger, ja du kan ju säkert lista ut vilka. Jo, blått och rosa förstås. Vad hände med gult, grönt, orange osv…

Tack för en bra blogg!

Min mamma klädde mig i en ljusblå overall när jag var riktigt liten en gång. Det fick hon backning på av en tant som blev mycket upprörd för att hon trodde jag var pojke!

Du är klok, Natasja! Jag läser din blogg med intresse och nyfikenhet, för det är mycket som jag inte direkt har tänkt på eftersom jag inte har egna barn ännu. Jag har dock en bebis i mitt liv, och det stör både mamman och mig att allting ska vara så uppdelat mellan könen. På HM finns det bara extrema flickkläder eller extrema pojkkläder, vilket känns trist. Bebis behöver bara kläder, inte en könsroll i så tidiga år. Men sen kommer problemet att alla tror att bebis är en pojke om hon inte har på sig något rosa/lila/med hellokitty osv.

Jag skulle faktiskt, av ren nyfikenhet, höra vad du har för tankegånger kring att en vuxen kvinna klär sig endast i klänningar?

Jag har aldrig på mig byxor (det har hänt två gånger detta året – ett par haremsbyxor en gång i somras och ett par jeans när jag var hemma på Grönland för att det var för kallt för annat.)

Anledningen till att jag endast går i klänningar är för att jag tycker det är bekvämt på alla sätt. Bekvämt och ledigt att gå i, bekvämt att matcha en outfit, bekvämt (och ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt) att begränsa mängden tvätt osv. Tycker du att det är fel att bara klä sig i klänningar efter den genus-debatt du för? Jag tycker du är grym så det är absolut ingen kritik, utan ren och skär nyfikenhet.

jag förstår vad du menar och håller med men tycker att kläderna är för stereotypt pojk och flickkläder att jag personligen inte kan använda dem till motsatt kön. Otroligt tråkigt att de inte kan göra kläder mer könsneutrala.

Min dotter är nästan 4 år och får välja vad hon skall ha på sig varje dag (inte inköp) och visst blir det rosa, men väldigt sällan klänning.

sen undrar jag om det skall vara en eufori av rosa för flickor, var finns de ljusblå kläderna? Eftersom jag älskar ljusblått känns den färgen helt könsneutral precis som rött.

som arbetande inom förskolan, måste jag säga att de barn som bär slitstarka och oömma kläder oftast har roligare. de vågar och KAN leka obehindrat. ska man nu ha klänning på sig, kan man väl välja tillfällen i så fall? till förskolan tycker jag att plagget är helt värdelöst. vet faktiskt inte hur många blodiga strumpbyxor jag fått ta av och små knän som behövt plåstras om. t ex jeans hade skyddat dessa knän. dessutom är det ett himla knöl att få ner klänningen på ett bekvämt sätt i overallen.

Tessan: Jag strävar inte efter att slippa ha träffar med min svägerska som jag för övrigt älskar som en syster och min brorsson som även han är högt älskad, jag vet att vi har olika syn på saker och ting men samtidigt så påverkar även jag henne. Man kan bli frustrerad men jag umgås hellre med människor som står för sina tankar även om de är olika mina än med endast ja sägare, då utvecklas man inte alls.

Varför klännings hatet? Så opraktiska är de verkligen inte jag använder klänning eller kjol jämt äger bara ett par ridbyxor och ett par termobyxor inga mer byxor. Jag kan göra allt! Min mamma ville inte att jag skulle vara flickig när jag var liten och jag och min bror så i princip likadana ut och jag hade nästan aldrig klänning och i synnerhet inte kjol. Det är nog därför jag har det jämt nu. 😛

Med det sagt.

Jag gillar verkligen din blogg och tänker alltid genus. Någon sa här om veckan att jag borde ha levat på 70talet, för då hade jag kunnat förändra världen! Det lyser i mina ögon när man pratar genus. 😀

Så sant så sant och för att citera mig själv som liten "jag vill inte ha klänning jag vill ha kläder" och det fick jag, sen hade jag väll en och annan klänning med ändå och numera gillar jag klänningar men egentligen är jeans skönast!

Eftersom att det var jag som skrev kommentaren antar jag att jag kan göra ett litet "svar på tal".

Menar självklart inte att hon skulle ha det bara för att hon var tjej, men jag kommer själv ihåg att jag ville ha klänningar när jag va liten.

Hej! Jag har bara läst några inlägg som du har skrivit men har redan förstått att du försöker kämpa emot de olikheterna mellan könen som finns i dagens samhälle. Jag är själv en tjej som skitit i genus så länge det gick, men sen blev man ju inprincip mobbad i gymnasiet om man inte hängde med tjejerna istället för killarna. Jag tycker du har rätt i nästan allt du säger. Däremot har jag en fråga att ställa. Hur ser ditt perfekta samhälle ut? Går det verkligen att uppnå ett samhälle utan några som helst skillnader könen emellan, och viktigast av allt, vill VI verkligen ha ett samhälle utan genus? Allvarligt? Försvinner inte den sexuella spänningen könen emellan då?

Bara en svennebanan tankeställare "lagom är bäst"..

För även att genusskillnaderna idag är extrema så tror ju inte jag att vi kan RADERA dom totalt. Vi är ändå djur och det måste finnas skillnader som värnar om den sexuella spänningen könen emellan..

Du hajjar min tanke?

Jävligt bra blogg iaf, blev engagerad direkt hahha!

Julia – en sak kan vi vara säkra på: den sexuella spänningen mellan män och kvinnor kommer ALDRIG försvinna eller påverkas av yttre attribut som kläder, egenskaper, genus.

Ja, vi ÄR djur! Just därför!

På stenåldern klädde vi oss lika och hade i grund och botten samma sysslor. Inga förlegade könsroller där inte. Inga leksaker, inget rosa, inga prinsessor.Men en jävla sexdrift.

Och det är den driften som styr vår sexualitet. Den försvinner liksom inte bara för att vi slutar trycka in flickor och pojkar i roller.

Mitt idealsamhälle är ett samhälle där människor tillåts vara individer och inte begränsas av fördomar och förväntningar utifrån klass, ras, sexuell läggning, religion och ja, kön.

Skillnader kommer alltid finnas. Mellan könen (vi kommer ju inte tappa könsdelarna eller få lika kroppar och hormoner) och framförallt mellan individer.

Jag klär mig enbart i tunikor/klänningar och leggings, för det är det bekvämaste som någonsin funnits. Bekvämare än t-shirt och mjukisbyxor. Jag kan röra mig hur lätt som helst, och kommer att klä mina barn i det, så länge det finns tillgång till det. Oavsett material, detaljer och färg. Det ska vara bekvämt.

L jag gissar att du inte klättrar träd eller kryper runt i sandlådor? Barn har andra klädbehov. Visst fan är klänning och leggings bevämt när man är vuxen och på sin höjd går till jobbet.

Men för barn som är aktiva (eller bör vara det) så blir det annorlunda. Leggings går sönder lättare och skyddar sämre. Det ska tålas att ramla i. På grus och i skogen. Och klänning med allt sitt tyg åker gärna över huvudet när man hänger uppåner i klätterställningar och kan lätt fastna när man klättrar i träd eller kryper i buskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *