Kategorier
feminism & genus

Kan du klättra i träd i snäva jeans?

Jag fick en intressant kommentar ang. barnkläder och genus. Hej Ina! Som jag ser det så finns det finns 2 problem (om jag nu ska använda sådana ord) med att framhäva sin kropp:

1. barn har ingen kropp som ska framhävas eller på annat sätt sexualiseras. Dettta är inte diskutabelt.

2. den vuxna kvinnokroppen ska inte objektifieras. Varför har vi kvinnor ett behov av att framhäva den? Tänk på det.

Sen vad man som vuxen väljer att göra det är en annan sak, men låt barn vara barn. Indoktrinera dem inte i snäva könsroller från start.

Sen är det är väl ganska uppenbart att ju tajtare kläder desto mindre rörelsefrihet…? Jag hade ett par tajta jeans igår och kunde knappt sitta ner. *asg* Det ÄR en väsentlig skillnad. Jag ifrågasätter även kvinnors behov av att klä sig obekvämt och i vissa fall kläder som deformerar och ger fysiska problem. Flickors kläder är inte bara tajtare utan även ofta gjorda i tunnare och mer ömtåliga material som lättare går sönder. Flicktröjorna är ofta minst en decimeter smalare och flera cm kortare än pojktröjorna i samma storlek. Flickors kläder hindrar inte bara rörelsefriheten utan uppmuntrar även till stilla lek. Jag kan inte räkna alla de gånger jag sett småtjejerna (i mitt jobb) sitta vid sidan av för att de är rädda att deras fina skor ska bli smutsiga eller att deras fina kjol ska gå sönder. Och jag kan inte räkna hur mycket mer ofta flickor skrubbar upp sina nakna knän när mamma tryckt på dem en minikjol. Jag ser en tydlig skillnad, men är medveten om att de flesta bär sina könsglasögon vilket innebär att man inte ser det som är uppenbart. Det är förväntat att flickor ska vara lugnare och därför reflekterar man inte över det.

bildkälla: hm.se och rockefella.se
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

21 svar på ”Kan du klättra i träd i snäva jeans?”

Jag kan bara hålla med. Barn ska absolut inte sexualiseras eller för delen KATEGORISERAS i olika kön.

Barn av olika kön är lika fram tills dom kommer in i tonåren. Det är då könshormonen sätter igång så att våra kroppar bli olika, så varför ska kläderna skilja sig åt innan dess? Finns ingen anledning!

Hejsan kikar runt lite och måste lämna lite spår efter mig så klart.

Ja har själv två tjejer hemma men har nog aldrig tänkt så där som du beskriver. Kan väl bero på att jag sällan köper den typen av kläder och att vi har lärt ungarna hemma att skita ner sig är okej för det finns tvättmaskin. Men nu när du säger det så är det ju så att flickkläder ofta är snävare och mer ömtåliga.

Mitt tips där är nog att köpa mindre Hennes kläder och mer Lindex. Något dyrare men bra mkt bättre kvalite anser jag.

Ha en fin dag nu //Linda

det där med att klä på barnen ömtåliga kläder till dagis, etc, det stämmer verkligen och det är helt sjukt.

jag uppmanar föräldrar därute att ställa er själva frågan varför era döttrar inte förtjänar att få leka lika obehindrat som era söner. varför hål på knäna och smutsiga kläder på pojkar är "accepterat" medans det på flickor ifrågasätts vart man varit och huuuuur man i hela världen kunnat smutsa ner sig så mycket!

nej, av med könsglasögonen. Lady Dahmer for president, säger jag.

"Varför har vi kvinnor ett behov av att framhäva den? Tänk på det."

Detta är långsökt, men bare with me. 😉

Varför visar påfågelhannen sin fina fjäder, varför visar rödhaken upp sitt bröst…?

Det handlar om att locka till sig det motsatta könet. Simple as that.

Sen är det självklart upp till var och en att välja om de vill framhöva sig själva eller inte.

Ok det köper jag — men varför plåga sig själv? Jag kan framhäva mina pattar och röv UTAN att klämma in dem i för små kläder. 🙂

Sen så ifrågasätter jag också den eviga jakten. Kvinnor växer upp och tror att de inte har nåt värde om de inte har en man. Inte framhäver männen sina kroppar LIKA desperat? Det känns som att det gått till överdrift.

Jag känner män som tycker att kvinnor SKA visa upp sig. Som tycker det är konstigt och fel när man inte har urringat, nästan som om det vore ett brott att inte flaunt what you have. (och detta är snälla män, inga mansgrisar) Det är ett tecken på att nåt är snedvridet.

kom på att jag har en fråga till dig!

jag letar skor/tofflor till lilleman här hemma, för han är också i färd med att lära sig gå. har tidigare sanat in bobux-tofflor eftersom de verkar bra för forssingarna. dock är de i läder, vilket jag vill undvika. jag vill alltså ha några liknande, typ mjuka inneskor, om du förstår hur jag menar. har du något tips?

åååh, jag är så sjukt sugen på att börja blogga och få en grym design av dig, motivera mig så att jag vågar ta steget!!! fan att jag måste vara så anonym och svensk. hatar mig själv för det 🙁

svävar ut som vanligt, men tackar på förhand!

Linda — min Nöff är barnfota inne. Men annars så är ju mockasiner både läderfria och mjuka! Ninjan har ett par. De är jättefina. 🙂

ang. blogg — vad har du att förlora?! Det kan ju vara en slags terapi för dig, att våga stå för det du tycker, att våga säga det du tycker. det är det för mig. 🙂 Tveka inte – GÖR!

Sen KAN man vara anonym som bloggare också. Man måste inte visa ansiktet eller namnet. 😉

Hej Hej!

Kom in på din blogg via ellamaria,som jag kom in på avf en slump från http://theans.blogg.se/. Ville bara säga att jag läser in blogg varje dag och jag imponeras och blir så jävla glad rent ut sagt av din ärlighet och attityd!! Grymt bra… vill själv starta en blogg för att jag har så mycet att säga om ingenting..vet bara inte vad jag ska ha för röd tråd:s

Något du skulle vilja läsa i en blogg??Vad tycker du vore intressant att blogga om?

Keep up the good work 🙂

Mvh7Nathalie

okej, barfota är ju tyvärr ej ett alternativ här hemma då vi har sviiiinkalla golv. (satans 30-talshus)

mockasiner, där sa du nåt! ska kollas upp.

jo, iofs kan man ju vara anonym. jag ska fundera på det under helgen. i'll let you know om du blir aktuell som designer-ansvarig 🙂

Nathalie – kul att du gillar min blogg! Själv läser jag bloggar som liknar min egen. Personlig vardagsbloggning fast med humor, självdistans, kvickhet och intelligens. Och om jag får lov att vara självgod, så tycker jag att min egen blogg är förjävla bra!

Själv har jag ingen röd tråd. Jag skriver om det som faller mig in, det jag tänker på och intresseras av. Det i sig blir kanske en röd tråd eftersom att min personlighet genomsyrar allt.

Lady Dahmer: Ja men självklart det går inte att INTE gilla din blogg! Tycker att du borde få bra betalt för astt du bloggar så grymt..finns så jädrans många modebloggare där ute som skriver om meningslösa saker som "dagens outfit" "inne just nu" etc et och det ÄR inte intressant men dem får betalt i mängder:( och dessa (ursäkta uttrycket)JÄVLA småbarn som skriver (ex pornie)Man blir ju rädd, var man sådär när man var ung?? Hade man sån fel attityd till allt??Klädde man sig på det sätte(nästan naket?,) etc jag kan tjabbla på länge ;)..

Jag ska nog få till det med en blogg snart..Men INGET klår din!!

Mvh/Nathalie

2009-03-20 @ 11:56:45URL: http://www
Postat av: Anna

Alltså.. min dator tjorvar… blev ju inget i förra inlägget hahaha…

Nå, skulle bara lämna en lite kommentar och säga att du har alldeles rätt i det du säger. Framförallt det där med att det skiljer rätt mycket i stl på pojk och flickkläder. Har själv en dotter så jag vet hur det kan vara. Däremot är vi ju alla olika och jag är en av dem som väljer att köpa vissa kläder från pojkavdelningen. Anledningen är mycket enkel. Det är bra byxor, luftiga tröjor och dem är väldigt "lekvänliga".

Självklart har min lilla flicka klänningar och kjolar och sådant, men just för lek är det annat om gäller!

Nu är hon så pass gammal att hon väljer ofta sina kläder själv med lite hjälp från mig 🙂

Sedan att det finns så mkt kläder till just flickor som gör att man ska "framhäva" deras kroppar är sjukt! Men här är det upp till oss vuxna att sätta ned foten och säga stopp! Det ska inte finnas helt enkelt för det finns absolut inget "sexigt" med en barnkropp. Barn ska vara barn och inget annat.

Mvh Anna

Jag kan hålla med dig till viss del…. Det finns mycket "finare" kläder till flickor än pojkar. Men då tycker jag att det är upp till föräldrarna att köpa oömma kläder till ALLA sina barn så de kan leka obehindrat.

Sen så ett litet SVAR från min blogg:

Jag har "lite mer" problem med min kropp nu (läs bröst) när jag är gravid än innan, men det är endast för att de är gigantiska och enligt mig inte det minsta fina längre…

Men jag förstår din poäng med att slänga fram mjölkmaskinerna om man har en skikandes unge och jag har verkligen inget problem med omgivningen. Och hoppas verkligen att den omgivningen som kanske finns runt om mig då jag matar mitt barn i sommar, inte har något problem med mig =)

Tack för en bra blogg! Fortsätt debattera, engagera och få mig att skratta med ett höjt ögonbryn då&då;)

I vår familj har det alltid varit tvärtom. När jag var yngre var det jag som var skitig och sönderslagen efter att ha klättrat i träd, gjort kojor osv osv osv medan min lillebror vägrat bli skitig för att det är inte fint. Han fick panik varje gång han fick en liten fläck på sina kläder.

Mamma har ju alltid accepterat detta och låtit oss vara så. Däremot tycker jag det finns en grej som är fel med det hela, jag har alltid blivit kallad pojkflicka för att jag just skitade ner mig, lekte med bilar och sådant (ja, jag hade även klänningar, barbiedockor och sådant men ändå). Varför ska jag räknas som lite pojkaktig av mig för att jag leker med bilar?

anna — jag avskyr pojkkläder också! De är ofta så tråkiga och färglösa!!! Liksom grådassiga. Jag handlar mycket från villervalla och molo och lindex. Färggranna unisexkläder som är slitstarka och tåliga!

Em — jag håller med. Varför var du "pojkaktig"? Nej, ordet "pojkflicka" stör mig enormt mycket! Varför ska man kalla flilckor "pojkiga" bara för att de inte uppfyller förväntningarna? Det är så dumt och bidrar ju till kategoriseringen! Och vilka pojkar vill bli kallade för "flickiga"?

Nej — barn är barn! Vissa är busiga, vissa är lugna, vissa är smutsiga, vissa gillar att vara rena osv. Låt oss släppa eticketterna!

fenomena — åh tackar! Jag klev ju upp kl. 4.30 så jag hade ju tid att vakna och tänka till lite. ;D

Jag skulle ändå vilja ställa en fråga ang. denna:

"2. den vuxna kvinnokroppen ska inte objektifieras. Varför har vi kvinnor ett behov av att framhäva den? Tänk på det. "

Varför ska kvinnokroppen objektifieras i ett sexuellt sammanhang för att den framhävs? Ska man verkligen acceptera att kvinnokroppen ska ses som något sexuellt så fort som den exponeras? Alltså varför är en mans kropp "bara" en kropp, när kvinnokroppen, med sina kurvor alltid måste vara något sexuellt? Kan inte jag få framhäva min kvinnokropp för att det är en kropp, och den är min? Jag har försökt att ge detta en ärlig tankeställare och kan se det som att jag kan ha en tightare tröja/klänning/jeans av samma anledning som män eventuellt bär struprörsjeans i vissa fall. Helt enkelt för att det bara är..coolt? (Om man nu tycker det, men inte förtryckande eller sexuellt.) Eller ja, det är en stil, ett sätt att uttrycka sig för att man tycker att det är snyggt- utan att det egentligen behöver säga porr-snyggt för den sakens skull. För Måste vi verkligen ta det att inte få vara kvinnor-kvinnor om man nu känner för det, Utan att på samma gång förtrycka oss själva? Varför kan inte en kurvig kvinnokropp få vara en stark och hälsosam kropp och mannens kropp, om iförd tightare kläder, vara den som repsenterar den objektifierade kroppen någon gång?

Att figursy barnkläder är däremot helt absurt eftersom att barn saknar en figur. Men det är ju en annan diskussion…

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *