Kategorier
feminism & genus

Kan man inte göra allt så är det lika bra att låta bli att göra nåt överhuvudtaget!

Och jag har tänkt lite på det här att man gärna påpekar hur lite alla andra gör. Gärna med ett överseende klapp-på-lilla-huvudet leende ackopanjerat av ett ”tror du att du gör någon skillnad för att du gör si eller så?” Och jag tänker som så att varje litet steg man tar – i feminismens namn – hur obetydligt och litet det än må vara, är fortfarande ett steg i rätt riktning och tillsammans kan vi komma en bit på vägen. Om det så handlar om att ”bara” sluta raka armhålorna. Eller ”bara” ta ut en tredjedel av föräldraledigheten som pappa. Eller kanske ”bara” vara öppen för att min son får leka med dockor om han vill eller ja, t.o.m ”bara” att tala om saken. Om alla gör det de förmår, även om det inte är mycket, så är vi alla med och påverkar. Det ska ju inte hånas eller förminskas!
(detsamma gäller givetvis andra ställningstaganden, t.ex att välja bort rött kött men fortsätta äta fisk, eller ”bara” vara laktoovovegetarian eller att ”bara” källsortera fast man flyger ibland, eller ”bara” skänka pengar till välgörenhet fast man kanske går förbi uteliggarna osv osv. Många bäckar små. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något liksom)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

61 svar på ”Kan man inte göra allt så är det lika bra att låta bli att göra nåt överhuvudtaget!”

Jag trivs med att raka mig, jag gör det för min personliga trivsels skull. Du har flera gånger påpekat att du känner dig okvinnlig, osexig medmera när du är orakad, du trivs ju alltså inte med ditt val? Handlar ditt val om din personliga trivsel eller är det ett politiskt statement och en provokation?

För i så fall är frågan vem som borde jobba med sin självkänsla… du eller jag?

LD – Du har helt rätt!

Förresten är det mkt tack vare dej som jag blivit så klok och dragit ner på rakningen vilket jag mår så bra av :-d

Emma – Men rakning är ju en del i allt som kvinnor förväntas göra med sina kroppar för att se vackra ut. För att vi ska behaga betraktaren. För inte så länge sedan var det en av det viktigaste sakerna för en kvinna, att vara vacker. DET har oerhört mkt med jämställdhet att göra.

men efter som att jag skiter fullkomligt i betraktaren när det kommer till min behåring så ser jag det inte som en jämställdhets sak, så problemet ligger inte hos mig, problemet ligger hos er som bryr er om vad folk tycker om eran behåring.

jämställdhet för mig är att jag och min sambo delar på hushållssysslorna eller när jag löneförhandlar och kräver samma lön som männen på min arbetsplats eller liknande… men min behåring har bara med mig att göra, inte min sambo, inte min mamma, inte du och ingen annan.

Du har SÅ JÄVLA RÄTT LD! Det är klart som fan att det gör skillnad att trotsa idealen. Som jag skrev på Annas blogg finns det folk som stirrar sig blinda på mina orakade armhålor ibland. Jag trivs som fan med att ha kroppshår.

Jag skiter i om eller varför andra rakar sig eller inte, dock blir jag glad när jag ser kvinnor med håriga ben eller armhålor eftersom det inte följer strömmen och allt det kvinnor förväntas vara.

Lady Dahmer

"Det blir så jävla fel att lägga över ansvaret på mottagaren an hatet och äcklet och kritiken"

Jag förstår inte riktigt hur du menar med den meningen? De flesta har väl varit rätt överens om att alla ska ha rätt att själva välja vad man vill eller inte vill göra av sitt hår?

LD att vi är produkter av vår tid säger sig själv,det är oundvikligt.

Ett bra exempel är ju att du är hemma med Ninja, något som du ofta pikas för, folk försöker ta ifrån dig rätten till att hävda att det är ditt eget val bara för att det passar in i normen, alltså är det egentligen inte ditt val. Det är rätt frustrerande att folk inte tar ens åsikter och val på allvar bara för att de råkar passa in i normen. Precis samma grej är det med hela raka/ickeraka diskussionen vårt val att raka oss ses inte som ett värdigt val bara för att det klaffar med normen.

Självklart så speglar det mesta vi gör samhället, tiden vi lever i och de ideal som råder, vi lär oss av varandra, anpassar oss och påverkas, men självklart finns det val som är tagna enbart med tanke på en själv och sitt eget välmående eller sin egen smak, även fast att det klaffar med normen. Annars existerar den fria viljan endast när man gör allt tvärtemot normen.

ja det är irrelevant varför jag rakar mig, precis lika irrelevant som varför du inte rakar dig.

Det är din kropp och du gör vad du vill med den precis som jag gör med min och om feminism handlar om vad jag gör med mitt hår så kan jag gladeligen säga att jag ALDRIG kommer att kämpa för kvinnors rättigheter på samma sätt som du…

Frågan är vem som kommer gjort mest för Jämställdheten i slutändan den håriga feministen med dålig självkänsla eller den ohåriga kvinnan som som är ute i arbetslivet och inte tar någon skit och som mår bra med sig själv och sin kropp hårig eller inte hårig.

Jag förstår faktiskt inte vart alla vill komma med denna diskussion, könshår som könshår… jag ser det inte som ett ställningstagande att INTE raka muffen lika lite som jag ser det som ett ställningstagande att raka muffen.

Vill du jobba på din osäkerhet med att låta bli att raka dig så är det ditt val men försök inte att få mitt val att bli till ett politiskt ställningstagande för det är det inte.

emma – Varför ska man jämföra vem som gör mest? Alla gär väl så gott de kan utifrån sina förutsättningar? För mig kanske det är ett enormt stort steg att sluta raka mig medans det för dig inte har någon betydelse. Hur kan man ens jämföra då? Det påminner lite om historian om den fattiga kvinnan som gav några ören till välgörenhet men blev hånad av de rika för att hon gav så lite. Typ.

och vart vill jag komma? Skapa debatt! inspirera! väcka nya tankar och få folk att tänka till. (och jo, det lyckas jag ganska bra med)

Och nej, jag har inte gjort DITT val till nåt politiskt. När har jag ens antytt det?

Klart att alla små steg är bra, men att blåsa upp sin lilla anti-handling som om det vore någon stor avgörande sak för om man är feminist eller inte köper jag inte för allt i världen. Fast det var det ingen i "vår krets" som påstod heller.

Sedan håller jag som liberal inte alls med om att den fria viljan inte existerar. I så fall kan man börja legitimisera precis vilken galenskap som helst och hävda att vi är produkter av våra erfarenheter och miljö. Det tror jag över huvud taget inte på. Visst är jag präglad av min miljö på många punkter men jag ÄR inte min miljö, jag är Sandra Hila.

jag säger bara att jag kanske följer normen när det kommer till rakning men med mycket annat gör jag det inte, jag gick till exempel på Fordons linjen på gymnasiet för att jag ville jobba med ett "mansyrke" för att jag vägrade att följa normen och bli dagisfröken eller undersköterska, eller när jag som 15åring rakade av allt mitt hår (PÅ HUVUDET!)

Ni tjatar så otroligt om att alla som rakar sig följer normen och ni är så starka som vågar gå åt andra hållet (symboliskt talat) medan vi andra kanske gör så mycket annat som främjar jämställdheten.

Detta är andra gången jag är i en diskussion med dig om att raka sig och det börjar bli löjligt för det finns så mycket annat jag gör för kvinnorna i Sverige/Norge som definitivt slår hårdare än om jag skulle sluta raka armhålorna.

emma – "ni"? NÄR har jag "tjatat" om att "vi" är så starka som rakar oss? När har jag överhuvudtaget lagt någon värdering i hur andra väljer att göra med sitt kroppshår?

Jag tycker att jag är förjävligt öppen med mina egna tillkortakommanden och osäkerheter när det kommer till ämnet.

Du läser mina inlägg och kommentarer men du verkar inte förstå ett enda dugg. :thumbdown: utan lägger in en massa egna tolkningar.

DET är tröttsamt.

detta med att den fria viljan inte skulle existera är nästan tragiskt att höra.

Det skulle betyda att alla människor som haft liknande uppväxt skulle vara likadana och så är det självklart inte.

Det rimmar illa med att du varit kristen i större delen av ditt liv med tanke på själen osv…

Nina- mitt kroppshår är inte "generande hårväxt" det är hår som ibland är där och ibland inte.

Och att jag är trygg med mitt hår är något jag själv jobbat med och det är väll upp till var och en att själva försöka må bra med sig själva… det är inte mitt ansvar som kvinna att göra något jag inte trivs med för att andra kvinnor ska trivas.

LD:Nu tänkte jag på de involverade bloggarna i just den här debatten som "kretsen" – du inkluderad. Det sista du skrev kan jag hålla med om till viss del men det innebär på intet sätt att alla som har liknande erfarenheter tycker eller tänker lika. Det är en del men inte allt.

Åh jag blir sååå trött på den där "Allt eller inget" inställningen. Jag står hellre fast vid mina principer & lever efter dem till 90% än att jag är utan dem. Det är inte hyckleri så länge man är ärlig, det är mänskligt.

& Denna eviga diskussion om rakning. Jag rakar mig. Mina ben, bikinilinjen + lite till, & trimmar under armarna, allt mer på sommaren än på vintern. Dessutom har jag en stor tatuering på ena vaden som är snyggare utan hår 😉

MEN; Inte f-n skulle jag kunna påstå att jag hade kommit på idén att ta bort det där håret om den inte kommit utifrån, fri vilja eller inte. Idealet ÄR att det är okvinnligt med kroppsbehåring, & den ska bort. Klart som fan det då är enklare som kvinna att "hänga med" än att bli det okvinnliga, ohygieniska freaket som folk viskar om i de allmänna duscharna.

(Ja, jag har varit med om att sånt förekommit ett stort antal ggr, & jag skäms för att jag själv varit en av dem som viskat!)

Jag har funderat en stund på det där med fri vilja och jag tror nog på fria viljan, jo, det gör jag. Däremot så tror jag inte att alla nyttjar sin fria vilja och ingen gör det i alla sammanhang. För att kunna man ska kunna hänvisa till den fria viljan så tycker jag väl att man ska vet varför man gör som man gör och vilka andra alternativ som finns, då tycker jag nog att man gör något av fri vilja.

Givetvis så finns det faktorer som spelar in i ditt val, men du väljer ju i slutändan själv om du ska ifrågasätta och ta ställning till det du blir serverad. Vissa väljer att inte reflektera över situationen, se sig om efter andra alternativ eller fundera över sina val, då är det inte fri vilja. så ser jag det.

Anna, att välja att behålla kroppshåret är inte heller ett fritt val. Det, likt alla andra val vi gör, är påverkade och till viss del styrda av vår egen prägling.

Något någon har sagt har gjort att vi omvärderat våra åsikter utifrån det vi varit med om i livet och kommit fram till att "det är en sak för mig", det är ett ställningstagande jag kan förstå, som jag kan skriva under på och genomföra. Men även det valet är styrt – vår individ och det vi grundar våra val på är inte medfött utan format under alla de år vi levt.

För mig kan det gå flera veckor, månader, mellan att jag rakar mig. Ibland rakar mig, för att jag älskar den "fräscha känslan" av att vara len och hårlös, inte i närheten för betraktarens skull.

För ett tag sen dejtade jag en karl. När han väl fått "komma till skott", sa han helt öppet till mig: "Jag trodde faktiskt att du skulle vara lite noggrannare med att raka dig" :thumbdown:

(Ps. Jag menade inte att jag inte formats av omgivningen, ang. att det känns "fräschare", men jag gör det iallafall för min skull, hur stöpt jag än är efter samhällets ideal)

Guuud Emma att du orkar! Du pratar om vad du gör för feminismen men jag anar en hint av ilska mot din medsyster. Hur ska vi nånsin kunna påverka om vi är splittrade?

Kanske är du inte så säker som du påstår eftersom du känner ett starkt behov av att hävda dig och dina val.

anna "Det borde väl vara mer korrekt att påstå att våra beslut påverkas av vår uppfostran, miljö och erfarenheter, än att vi inte har någon fri vilja att ta beslut med?"

jo men det är ju precis det jag säger!! Fria viljan existerar inte eftersom att vi ÄR våra erfarenheter. Vi påverkas av vår fostran, socialisering, normer, tro, miljö, kunskap, erfarenheter osv osv.

Jag vill tillägga något till LDs senaste kommentar: Så länge vi är påverkade på något sätt så är vi aldrig helt fria, därför finns inte det fria valet. Men det är skillnad på det fria valet och att vara fri att välja, det är inte samma sak.

Vi är människor MED erfarenheter. Vi ÄR inte våra erfarenheter. En människa består av så otroligt många saker och jag tror att både LD och Anaiha underskattar individens förmåga. Jag köper inte Anaiahs teori heller.

Om man nu tycker att extremfeta kvinnor är heta eller att buskar under armarna är toksnyggt (som vissa faktiskt tycker)- vilken miljö och vilket ideal är man då offer för?

Helt rätt! Om alla tänkte att "det lilla jag gör spelar ingen roll i det stora hela" då händer ju inget! Om alla istället gör det de kan så kan något hända och förändras 🙂 Jag tänker iaf fortsätta göra det lilla jag gör och hoppas många är med mig.

Ilahinor- Medsystrar? bara för att någon har en fitta gör inte det att jag måste stötta den i alla lägen.

I nutida Sverige ser jag faktiskt kvinnan som en stor bov i hela jämställdhets frågan och jag kommer aldrig mjäka med i systerligheten bara för att jag själv är kvinna.

Och om jag är säker på mig själv eller inte är knappast något du kan bedöma efter att ha läst några kommentarer på en blogg.

Så håll dig till diskussions ämnet.

Jag vaknade en dag och tänkte att ja.. kanske ska jag ta och raka av allt hår på kroppen? Och så gjorde jag det bara sådär.

Fast det var inte sant.

Klart att man kan trivas med att ha rakat, men det är ju knappast något man själv kommit på att man ska göra för sin egen skull. Det är ju givetvis för att se ut sådär, så som kvinnor bör. Jag rakar de flesta ställen på min kropp, för jag orkar inte gå emot strömmen på den punkten.

Du är klok LD. Tycker det är tydligt att de som argumenterar emot här inte har förstått, och bara är intresserade av att försvara sitt eget val.

ni som skriver att vi har fri vilja..

Vilka val har ni eller andra gjort som varit helt fria?

Klart det finns alternativ. Man kan bo i hus, lägenhet, radhus osv. Man kan välja ett alternativ och känna att man gjort sitt val själv, men valet var ju fortfarande inte fritt eftersom det finns normer, regler, lagar osv som styr hur vi bor. Som ett exempel.

Naturligtvis är vi påverkade av vår omgivinig. Jag har aldrig påstått något annat. Men jag har en miljard val att göra i livet som INTE handlar om ideal. Jag väljer ju olika saker efter tycke och smak. Men just när jag väljer rakade ben så är jag alltså påverkad av idealet men inte när jag tex väljer att vara blek som ett lik fast att normen säger att man bör vara lite solkysst. Om min smak väljer att gilla en sak som går emot då är jag inte påverkad men om jag tycker att det som är norm är snyggast ja då kan det bara bero på att jag är mer eller mindre indoktrinerad. Det är inte konsekvent och jag köper det inte. Det finns inget som säger att jag inte hade gillat det i alla fall utan det är rena gissningar från er sida.

Det finns till och med forskning som talar emot hela er idé kring just det här med behåring. Man tror att vi blev näst intill hårlösa genom sexuellt urval. Man tänder mer på de som har mindre kroppshår eftersom den nakna huden var bättre ut överlevnadsynpunkt då svettfunktionen och därmed kroppen nedkylningsapparat fungerade bättre. Ska se om jag hittar dokumentären så ni får se själva.

Så det här med att gilla rakat kanske inte har ett endaste dugg med ideal och normer att göra utan kanske om ren och skär biologi.

Nu tror jag naturligtvis inte att biologi är den enda och uteslutande orsaken men jag vill bara ge en hint om att allt inte är ideal som vi helt okritiskt sväljer och gillar bara därför. Dokumentären jag tänkte på heter: "När människan tappade pälsen".

sandra – jag vet tillräckligt mycket om människan psykologi (mitt seriemördarintresse har ju bl.a lärt mig hur fetisher fungerar och varför man får dem) för att förstå att det inte bara handlar om EN faktor.

Det är ju inte bara idealen som påverkar, utan miljön och uppväxten, påverkan i olika känsliga åldrar och situationer, hormoner, biologi, förebilder osv osv.

Att man gillar rakade (eller håriga ben) kan bero på en kombination av olika saker. Att idealen oftast råder handlar nog mest om att de är den STÖRSTA påverkan vi har eftersom att den ofta genomsyrar hela vårt samhälle och kultur. Men det är inte den ENDA påverkan.

En man osm växer upp med en mamma som inte rakar sig är ju mer benägen att acceptera och tycka det är helt ok med håriga kvinnor, oavsett vad idealet säger. osv.

Varför du gillar blek hud kan ha med identifikation med ewn viss subkultur att göra? Kanske en blek förebild i tidig ålder? osv. (detsamma gäller rakade kroppar, jag påstår inte att du är offer för några ideal alls. Bara att du ät en produkt av påverkan, erfarenheter och miljö)

osv.

Ja det är exakt det jag menar. Människor är så mycket och vi berörs av så många olika saker. Det är inte så att vi slaviskt följer ett mönster och vi slutar inte tänka kritiskt heller. Och bara för att man rakar benen är man inte per automatik hjärntvättad av ideal utan det kan finnas många orsaker till varför man gillar att ha det så, inte minst biologiska om man nu ska tro på den här dokumentären.

Bara en liten fundering, hur är det då med män och skägg? Skägg har ju en oerhört viktig betydelse i många kulturer då de anses signalera både potens och pondus. Vad är de slätrakade männen (som jag gillar) offer för? Och hur är det med att klippa håret kort? Samt tatueringar, piercingar osv? Är inte det att modifiera vad naturen har utrustat oss med? Varför är DET OK?

Nej, tyvärr så köper jag inte "den feministiska" anti-rakningspropagandan. Skulle man hårddra det argumentet så skulle vi alla, oavsett kön se ut som Uncle Fester i familjen Addams.

Varför ska jag behöva ha någonting på min kropp som jag inte trivs med när jag kan slippa det? Detta innebär ju INTE att jag per automatik anser att alla som inte har samma smak som jag är fula eller äckliga. Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva påpeka att jag växte upp på det hårfagra 70-talet och inte ens visste att kvinnor KUNDE raka sig förrän jag gick på typ mellanstadiet, och ÄNDÅ gör jag det helt enkelt eftersom jag ända sedan de första stråna tittade fram inte har känt mig bekväm med dem.

För övrigt var bland annat männen i det gamla Romarriket mycket måna om att ha släta ben, och massor av karlar vaxar både bringa och rygg idag.

Jag ser helt enkelt inget problem i rakning, oavsett vem som rakar sig eller vad som rakas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *