Kategorier
feminism & genus

…kanske man ska hålla käften för husfridens skull

Jag är en av de där jobbiga människorna som aldrig kan hålla käft. I sällskap med vänner och bekanta och bekantas bekanta så startar jag gärna debatter när nån kläcker ur sig nåt som får igång mig. Beroende på personen så går jag antingen på för fullt eller så är jag lite mer försiktig. Iblband blir det en hetsig men stimulerande diskussion men ibland blir det också väldigt frustrerande. Det är svårt att nå fram till folk. Svårt att nå igenom färdiga föreställningar och fördomar. Ibland undrar jag hur jag orkar för det gör jag egentligen inte. Det är som att banka huvudet i väggen. Om och om igen. Egentligen kanske man ska hålla käften för husfridens skull, låta folk vara fast i sina gamla tradiga mönster och bara nicka och le och hålla med. Inte utmana eller provocera. Inte uppröra eller ifrågasätta. Fast fan va tråkigt det skulle vara. I brist på inspiration (och semesterhjärna) så låter jag er ta del av en diskussion jag haft de senaste dagarna. Facebook är nutidens kafferep.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

83 svar på ”…kanske man ska hålla käften för husfridens skull”

Ja, ni är ju iaf skickliga med orden båda två.

Dock kan jag hålla med mannen lite grann i slutet där han förklarar att han svarat sakligt och det mest verkar som att du vill vinna. Missförstå mig rätt…jag tycker att dina åsikter är sunda och riktiga och jag kommer tänka på mycket av detta när jag själv skaffar barn. Men precis som han säger tycker jag han verkar ta åt sig och begrunda det du säger något mer, medan du så himla gärna vill få honom att tänka annorlunda att du glömmer bort att reflektera över vad han faktiskt sagt.

Jaja, bara en liten tanke! Stå på dig och fortsätt kämpa för det du tycker. Fler människor borde tycka och tänka.

Gott nytt år!

:love::thumbup:

Att du orkar! Menat på ett bra sätt givetvis!

:thumbup:

Måste protestera mot en sak bara. Se dig aldrig som en "jobbig människa". Sådant är ganska nedvärderande mot sin person. Det är bra att diskutera. Det är bra att ifrågasätta. Det är bra att argumentera för sin sak. Så go girl. Du är inte en jobbig människa!

jag läste hela, och jag kan bara beundra dig. totalt. jag hade aldrig nånsin haft ork eller förmåga att så ingående och pedagogiskt (!) förklara könsroller och inlärda beteenden som du gör.. den här mannen du diskuterade med, han verkade ju tyvärr inte fatta nåt av det du skrev. men så är det väl, rom byggeds inte på en dag och man kan inte nå fram till alla. jag minns i alla fall då du nådde fram till MIG, könsroller var nåt jag aldrig reflekterat över men det kom som en blixt från klar himmel när jag väl fattat hur jävla viktigt det faktiskt är. jag tackar dig för att du finns och för att du genom dina diskussioner och boktips gett mig en mängd nya infallsvinklar och kunskap, preciiiis i rätt tid, min son var bara några månader när jag började läsa din blogg med alla dina klokheter.

nu är han 2,5 år och får en, enligt mig, kärleksfull uppfostran fri från stereotypa leksaker, kläder och kommentarer från sina föräldrar. detta har blivit ett ämne som jag och min sambo diskuterar ibland, och han är till min förvåning helt med på tåget. han är en typisk sådan person som skulle kunna ha skitsvårt att ta till sig dessa saker med genus, (varning för förutfattade meningar och superdupergeneralisering) han är uppvuxen utan pappa, kriminellt förflutet, "tuff" kille liksom. men det som fick mig att falla för honom är hans grymma intellekt och hans förmåga att se saker från olika håll. tror du jag är överlycklig och lättade för att han är helt och hållet med på tåget?

:love:

fortsätt kämpa, älskade lady dahmer, en dag kommer du nå ut till ALLA! det kommer bli nåt jävligt stort av dig, det bara vet jag!!

Åh, jag hade en diskussion med mammas kille i julhelgen! Jag brukar annars akta mig för att diskutera med folk för jag gillar inte konflikter, alls. Men den här gången var det roligt, för det var just genus som var på tapeten (håller på att läsa "Ge ditt barn 100 möjligheter.."). Och jag fick honom att tänka om. I alla fall lite grann. Men några gånger var det som att stånga huvudet rätt in i en vägg.

Men nu har jag en fråga: Var har du lärt dig allt? Är du självlärd genom en himla massa litteratur eller finns det någonstans man kan plugga såna här frågor? Jag vill lära mig allt om det här, ALLT! Och det är din förtjänst, fina du 🙂

Ha ett gott nytt år och njut av semestern så länge den varar 🙂

Jag är precis likadan – problemet är att jag blir så arg på folk, inte för att de inte håller med mig, utan för att de vägrar öppna ögonen. När man drar till med statistik, undersökningar, konkreta exempel, och de bara stoppar huvudet i sanden och menar att "sådär är det ju inte, egentligen" utan att ge något tillbaka. Då är det skönt att veta att man inte är ensam, att det finns fler som slåss för det "goda" :D. Så ett tack till dig! Har röstat på dig på FB också, första gången jag lägger till någon pryl/undersökning/etc på FB på ett år eller så:)

Du har way more tålamod i FB-diskussioner än vad jag har

:thumbup:

Hamnade i en ganska hätsk sådan för några månader sen när jag försökte förklara för en bekants bekanta (idiot) att det är jävligt korkat och definitivt inte gör någon en tjänst att hävda att våldtäkter är ett invandrarbrott. Det gick inte hem, men jag tror faktiskt han gav upp före mig. Jag var ju "indoktrinerad" och kunde inte "se sanningen".

Blev grymt sugen på att också ställa frågor och svara till personen du diskuterat med, men kunde inte hitta 'debatten':-(

Jag får en känsla av att personen faktiskt inte 'förstår' vad det är du pratar om och det säger jag utan någon värdering om honom som person.

Du kan inte bli mer tydlig i VAD det är du menar, men han 'väljer'(?) att inte förstå skillnaden….

Och att försöka få någon att förstå när de inte 'vill förstå' är verkligen både energikrävande och som att baka huvudet i väggen.

Problemet med detta extremt viktiga ämne, som berör ALLA, är att om dem man diskuterar med på något sätt skulle visa att de faktiskt förstår det hela, så innebär ju det att de kommer att bli ifrågasatta varför de vill vara med att stöpa våra barn i dessa faktiskt ganska grymma könsroller.

Och i samma stund så måste dem ju per automatik också börja ifrågasätta sig själva och vad de gör och inte gör i det hela….och DET är det som är svåra.

Det är tyvärr alltför få människor som klarar av /orkar/vågar ta tag i och syna sig själva så ingående som det faktiskt kan behövas för att bryta detta könsrollsbeteende….. Då blir det oftast enklast för gemene man/kvinna att 'vägra förstå'(vilket också innebär en förnekelse) och fortsätta i samma gamla hjulspår….

Men all heder åt dig LD, att du orkar. Jag blir dock själv så trött ibland att försöka få vissa att förstå detta ämne att jag alltför ofta bara lägger ner det…

Men nu när jag läste detta så fick jag tillbaka lite ork igen:-)

Alltså, jag har funderat på en sak nyligen.

Ett argument till att könsroller finns är att vi bli indoktrinerade dem.

Men djuren då? De har ju också väldigt tydliga könsroller. Inte blir dem indoktrinerade dem, eller???

Tina – Suck. Då kan man lika gärna fråga sig "varför är det inte ok för oss att våldta småbarn, apor gör ju det?". Vi är ju högintelligenta djur, vi fattar liksom att vissa saker djur gör är jävligt puckade.

Men det är ju inte alls samma sak. Ditt exempel har ju ändå med etik att göra. I vissa hörn i världen är det ju dessutom faktiskt okej att våldta småbarn.

Min poäng är att bara för att djur gör saker så finns det ingen som helst anledning för oss att göra dem. Sen så har ju inte djur könsroller som vi har. Jag har till exempel aldrig sett en hundhane bli mobbad för att han har klänning.

Men det är ju inte det jag funderar på heller.

Djur har könsroller, precis som vi har.

Ett argument är att vi blir indoktrinerade dem. Men blir djuren det också?

Och det händer ju väldigt ofta att djur blir utstötta när dem inte ser ut som de andra i flocken. Röda katthonor tex blir utstött av mamman, eftersom de har ett kromosomfel. Albinodjur blir allt som oftast utstötta. Skulle en varg födas med klänning skulle denne också högst troligtvis också bli utstött

Fast djuren har ju inte könsroller som vi har. Att kattmammor stöter bort den svaga avkomman för att främja de starka har ju inget med könsroller att göra.

tingeling – vilka djur pratar du om?! Tigrar? hundar? Pingviner eller sjöhästar kanske? Gorillor? Elefanter?

Det finns lika många olika slags könsroller som det finns arter. Vad som är typiskt hanbeteende i hundflocken är ju inte samma sak som i en apflock osv. Det är så stora skillnader mellan arterna att det inte går att jämföra.

Dessutom drivs djur till stor del av instinkter och drifter. Vi gör det inte. Människan är en helt egen art.

Men jo, socialisering är en STOR del även i djurvärlden. Tro inget annat! Hos hundar och apor är detta väldigt tydligt. 🙂 :thumbup:

cornelia jag tyckte faktiskt inte att han kom med några motargument alls. Bara lösa påståenden som visade tydligt att han inte riktigt förstod hur jag menade. (inget illa om honom nu) Jag bemötte var och ett av dessa påståenden, men insåg till slut att han inte förstod hur jag menade. Det är svårt att svara på frågor som inte har med saken att göra tex. hans "nu motsäger du dig själv. först är du emot allt kvinnligt och manligt men sen säger du att du är kvinna…" och jag ba: ARGH! Hur svarar jag på det?

Det är som att få frågan "har du slutat slå dina barn än? Ja eller nej!"

och han svarade ju aldrig riktigt på huvudfrågan: vad är en man och vad är en kvinna och på vilket sätt förhindras vi att vara just män och kvinnor?

catrine jag tycker att jag är ute och cyklar half the time! Jag är självlärd… det lilla jag vet och kan om ämnet, men det är fortfarande en hel värld att upptäcka. Jag hoppas på att kunna läsa mer seriösa kurser i feminism och genus i framtiden.

Imponerande att du orkar, det var en lång diskussion! Du sa mycket bra argument som jag definitivt kommer lägga på minnet, man vill ju alltid bli bättre med genustänket!

Frustrerande att han inte alls verkade förstå vad du menade dock. Kändes som han missförstod och sedan hamnade i försvarsställning. Men man kan ju hoppas att du väckt några nya tankar hos honom i alla fall! 🙂

Jo det är ju självklart att olika djur har olika beteenden, men vad alla har gemensamt är att alla har tydliga könsroller.

Men summa summarum, djur blir också indoktrinerade sina könsroller, har jag förstått det rätt???

Vill ju bara förstå, eftersom jag inte alls är så speciellt bevandrad i ämnet…

Jag orkade faktiskt bara läsa 2/3… blev trött i huvudet 🙂 Men jag blev imponerad av killen faktiskt, tycker han "vann" diskussionen..

eller så kanske jag inte ska säga när jag inte vet hur det gick på slutet 😉 Men ja, faktiskt, han verkar ha tänkt ytterligare ett varv på nåt sätt.

Intressant.

tycker att han är vettig – nu blir jag nyfiken; vad var det han sa som imponerade på dig?

På vilket sätt tycker du att han tänkt ett varv till?

Jag kände att jag ändå håller med honom på vissa saker även om dina argument har mer logik. Det är nog svårt för ett barn med genusuppfostran att gå i skola med barn som har uppfostrats in i typiska könsroller. (Som "pojkflicka" i en svenssonskola var det iaf otroligt jobbigt) Och det tycker jag känns tråkigt, men nu har jag inga barn själv så jag har faktiskt ingen större aning om hur det ser ut på skolgårdarna nu för tiden.

Det jag däremot har funderat länge på är hur jag ska uppfostra mina barn, om jag får några i framtiden. Och det är klart att jag inte vill ge mina barn den där typiska könsrollen, men samtidigt vill jag inte göra den omöjlig heller. Går det inte att kombinera, att stärka individen genom genustänk, samtidigt som man ändå påpekar att det ÄR okej för flickor att bära en rosa klänning, om hon vill, likväl som det ska vara okej att bära en batmantröja.

För så som jag har förstått det, så är det många genusutövare som tar bort allt sådant och bara håller sig till det som är könsneutralt. Men har man inte då tagit bort två möjligheter?

Jag blir ledsen när könsrollerna verkligen tar överhanden, när kvinnor tvingas in i en speciell roll om hur de ska vara, föra sig och bete sig, jag blir arg när en man inte får försvara sig gentemot en kvinna, när han inte har någon trovärdighet i en rättegång om våld i hemmet. För han är man – Klart han är skyldig! (Jag känner några som blivit oskyldigt dömda för kvinnomisshandel, bara för att deras trovärdighet sjunker p.g.a sitt kön)

Skulle det inte fungera med "genus light" och sedan avancera upp, så att resten av samhället hinner anpassa sig, så genusutövare slipper bli kränkta?

saivo det där är ett icke-problem. Mobbing beror inte på yttre attribut. man riskerar inte stt bli retad mer för att man fostras genusmedvetet än nån som fostras könsnormativt.

Men alltså, vad är det för gnäll folk har om att LD måste hålla med/ta till sig/bemöta vänligt det mannen skriver. Om man inte håller med, varför ska man då försöka ta till sig något som man tycker är ren BULLSHIT?! Självklart ska man lyssna, svara och försöka sätta sig in i hur den andra tänker, men det tycker jag att LD gör också. Det betyder ju inte att man ska behöva hålla med eller smeka medhårs! Tycker man att personen är trångsynt så är det väl jättebra om man försöker få personen att tänka annorlunda, eller förstå hur man kan tänka istället!?

Förövrigt tycker jag att killen verkade VÄLDIGT okunnig och framförallt osammanhängande. Orkade inte läsa speciellt mycket av hans meningar då han skrev så osammanhängande och dåligt.. lite sådär IG-svenska varning. Det blev för svamligt bara.

Tummen upp till LD iallafall! Skönt att du orkar försöka lära ut lite om vad Genus innebär (både i din blogg och på andra ställen). Själv blir jag så less då det, som du säger, känns som man stångar huvudet i väggen. Så jag pallar liksom inte. Jag blir så upprörd och trött på alla trångsynta människor.. :bigeyes:

Jag är faktiskt glad att jag har börjat kunna hålla käften mer med åren. Jag har blivit en mer harmonisk människa och har börjat förstå mig själv och andra bättre genom att inte göra varje tillfälle där någon tycker annorlunda till en diskussion. Jag har starka åsikter och jag vet vad jag tycker och tänker så att lära mig att vara mer blygsam och mer förstående för andra åsikter har fått mig att växa som människa. För 10 år sedan hade jag på intet sätt tvekat att kasta mig in i en liknande diskussion, för 5 år sedan skulle de fortfarande ha varit lätt att börja diskutera utan att tänka efter före vad denne man egentligen säger. Idag skulle jag nog ta det mycket lugnare i samma situation, därmed inte sagt att jag aldrig skulle ta den diskussionen, det skulle var möjligt ännu idag.

Fråga: Jag tycker det är fel när man delar på tjejer och killar på idrottslektionerna t.ex om man ska spela basket. Jag tycker man ska ta itu med problemen som gör att killar och tjejer inte kan spela med varandra istället för att dela upp p.g.a kön för att tjejerna inte "tar för sig" eller för att killarna är bättre och att det blir mer rättvist om tjejerna får en chans. Vad tycker du om att man delar upp tjejer och killar? Är det bra eller dåligt? Varför? Om du också tycker det är såligt, har du några grymma argument som jag kan säga till min patriark-idrottslärare?

Älskar att du har lika hetsiga diskussioner som jag har med mina totalt okunniga femtonåriga vänner! GO LD!

:love:

Usch.. det är just diskussioner lik dessa som gör mig så himla trött.

Är det ingen mer än jag som funderat över varför könsrollerna ser ut som dom gör idag FÖRUTOM att män "alltid har styrt" och "förtryckt oss kvinnor"?

Kvinnor och män är likvärdiga i intelligens. Men vi tänker på olika sätt – biologisk bevisat.

Till exempel att kvinnor har fler nervtrådar mellan hjärnhalvorna som gör att vi färdas fortare mellan nutid, dåtid och framtid och kan hålla reda och tänka på flera saker samtidigt – en effekt av att kvinnor får barn förmodligen och måste kunna hålla reda på vart den 2-åriga lille knatten tog vägen samtidigt som vi gör en miljard andra saker. Samma fakta skulle kunna vara en mycket bra förklaring till varför män ofta blir väldigt framgångsrika inom ett område – de har enklare för sig att nörda ner sig i något eftersom de – män generellt – har enklare för att tänka på bara En Sak Samtidigt.

Sen finns det en annan enkel förklaring till varför män ofta blir mer framgångsrika inom olika yrken än vad kvinnor blir. De råkar liksom inte bromsas så mycket i karriären utav att få barn, blir hemma i 2 år och sedan när man kanske har råkat få tre barn på raken så har man varit hemma i 6 år, och då har männen plötsligt ett extremt övertag av tid…

Det gör mig så himla förbannad att ingen tänker så långt. På den mest naturliga förklaringen.

Och ärligt talat. Gillar inte vi kvinnor romantiska kärleksdraman på film? Vill inte vi leva så då? Gillar inte vi när kvinnan skall beundras och passas upp på av mannen, lyftas över grunda vattenpölar och räddas av läskiga vampyrer från onda män. Vi vill skyddas och tas om hand om. Beundras. Vara vackra i mäns ögon. Varför älskar vi Jane Austen-filmer om vi inte önskade att få ha det så själva en vacker dag.

Jag är trött på pratet om stereotyper och kvinnoförtryck. Kan folk inte bara inse att det finns typiska mansroller och typiska kvinnoroller därför att det finns något som kallas manligt och kvinnligt. Hur kan man påstå att det inte existerar något manligt och kvinnligt om begreppen manligt och kvinnligt existerar?

Håller verkligen med Tingeling på den punkten:

"Alltså, jag har funderat på en sak nyligen.

Ett argument till att könsroller finns är att vi bli indoktrinerade dem.

Men djuren då? De har ju också väldigt tydliga könsroller. Inte blir dem indoktrinerade dem, eller???"

Varför tror sig så många att vi står så högt över djuren och ska låtsas att vi är så mycket förmer och bättre än dom, när alla människor också är djur och har medfödda känslor, ansiktsuttryck och instinkter. Hur i h-e kan man tänka så??? Vi är djur och vi har medfödda instinkter liksom alla djur har. Vi är djur och vi har medfödda instinkter liksom alla djur har. Vill man bortse från det så kan man ju göra det, men då har man också bortsett från hela diskussionens grund.

Jag blir bara så himla trött.

maia

om man vet någonting om hjärnans funktioner så vet man också att den förändras och utvecklas HELA LIVET.

Att män och kvinnors hjärnor ser olika ut är inte speciellt konstiga, eftersom att vi från födseln får använda dem olika och öva på olika delar. De delar av hjärnan som tränas mest är också de delar som utvecklas mest.

När det gäller det andra du säger om att vi kvinnor gillar romatiska filmer och att vi vill bli beundrade och varför älskar vi jane austen filmer?

FÖR ATT VI LÄRT OSS DET!

(för övrigt så avskyr jag det tramset, men det är jag det)

Varför är kvinnor hemma i två år när vi fött barn?

för att vi lärt oss att det ska vara så! Det är inget vi måste göra. (och därför är jag för en individualiserad föräldraförsäkrning)

Vi har tänkt precis på det du tar upp. tänkt på det och tänkt lite till och sen lite till. Och kommit fram till precis det jag tjatar om; att könsroller, manligt och kvinnligt är sociala konstruktioner som varierar beroende på tid och kultur.

och du maja (glömde) könsrollerna är ju föränderliga. De förändras ju hela tiden. Om det vore något biologiskt, nåt som finns i våra hjärnor… borde de inte vara konstanta oavsett tid, kultur osv?

Maja

Vet inte riktigt var jag ska börja ang ditt märkliga inlägg, ett inlägg som lyser av okunskap ang genus/könsroller och allt vad som hör därtill…

"Kvinnor och män är likvärdiga i intelligens. Men vi tänker på olika sätt – biologisk bevisat."

Biologiskt bevisat??? Vad menar du? Att det olika sättet att tänka på, kvinnor resp män, är biologiskt bevisat, alltså att det då är medfött – genetiskt, eller vad menar du? Vem har gjort den undersökningen? Förklara gärna, eftersom du använder det argumentet så antar jag att du är insatt i själva undersökningen och dels vet hur många som har ingått i undersökningen och även HUR man har kommit fram till detta? men framförallt hur har man satt det i realation till just könsrollernas uppkomst och befästande (vilket kommer av socialt och kulturellt betingade fenomen,där man skiljer män o kvinnor åt ang värderingar, förväntningar, beteende, normer osv) och helt kunnat bortse från det??? Den undersökningen skulle jag mycket gärna vilja se.

"Sen finns det en annan enkel förklaring till varför män ofta blir mer framgångsrika inom olika yrken än vad kvinnor blir. De råkar liksom inte bromsas så mycket i karriären utav att få barn, blir hemma i 2 år och sedan när man kanske har råkat få tre barn på raken så har man varit hemma i 6 år, och då har männen plötsligt ett extremt övertag av tid…

Det gör mig så himla förbannad att ingen tänker så långt. På den mest naturliga förklaringen."

Enkel förklaring till att män blir mer framgångsrika??Naturliga förklaringen??? Men snälla du! Om du som kvinna väljer att vara hemma flera år när du fått barn så är det ju DITT val och ingen annans!!! Så varför blir du förbannad, det verkar ju ganska onödigt?

"Och ärligt talat. Gillar inte vi kvinnor romantiska kärleksdraman på film? Vill inte vi leva så då? Gillar inte vi när kvinnan skall beundras och passas upp på av mannen, lyftas över grunda vattenpölar och räddas av läskiga vampyrer från onda män. Vi vill skyddas och tas om hand om. Beundras. Vara vackra i mäns ögon. Varför älskar vi Jane Austen-filmer om vi inte önskade att få ha det så själva en vacker dag."

Helt ärligt Maja, så är det skrämmande att du faktiskt på fullt allvar tror att i princip alla kvinnor är sålda på romantiska filmer/romaner typ Jane Austin, att det är alla kvinnors dröm att få bli beskyddade, beundrade o uppassade av män och vara vackra i mäns ögon .

Jag varken älskar romantiska Jane Austen-filmer eller drömmer om att ha det så och faktum är att jag inte känner en enda kvinna som drömmer om det heller. Det handlar nog snarare om DIN dröm och dina föreställningar om vad andra kvinnor vill ha och drömmer om. Och jag tror du behöver uppdatera dem föreställningarna och göra en verklighetskontroll.

"Vi är djur och vi har medfödda instinkter liksom alla djur har. Vi är djur och vi har medfödda instinkter liksom alla djur har. Vill man bortse från det så kan man ju göra det, men då har man också bortsett från hela diskussionens grund."

Om man resonerar så här som du gör i hela ditt inlägg så har man helt MISSAT diskussionens grund; att könsroller är något som vi socialiseras in i och att dessa könsroller befäster och vidmakthåller ojämlikheter mellan kvinnor och män i vårt samhälle på alla plan. Och att någon överhuvudtaget kan tycka att detta är ok övergår mitt förstånd, även om jag kan förstå mekanismerna bakom varför människor väljer att blunda för det hela.

Jag skulle verkligen rekommendera dig Maja att läsa någon av de böcker som LD har nämnt då o då ang just detta med könsroller, framförallt boken "Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för 2".

Dessutom kan man inte prata om könsroller hos djur (förutom möjligtvis till viss del hos vissa apor), för djur har inte samma förmåga som människor att göra egna val och se konsekvenserna av dessa val/handlingar. Djur följer instinkter som får dem att agera för artens överlevnad, exempelvis då de stöter bort avkommor som är avvikande. Det gör dem inte för att de först har kunnat tänka och sen göra ett val, dem gör det för att det är en instinkt.

Så på det viset är det en ENORM skillnad på människor och djur och ang diskussionen om just könsroller så går det överhuvudtaget inte ens att jämföra. Människor har en förmåga att VÄLJA och tänka vad som kan hända om dem gör det ena eller det andra valet.

Lever så gott jag kan med tanken att fina flickor inte behöver vara fina och att tuffa pojkar inte behöver vara tuffa. Utöver det så är färger och form universala!

Sen har jag även funderat över varför det är helt okej att kvinnor kan kalla sig för läkare och professorer medan det är mer pinsamt att killar kallar sig för sjuksköterskor och fröknar (inom ex. förskolan).

(Nu har jag inte läst andras kommentarer om det skulle vara så att någon också skrivit samma sak!)

Önskar Lady Dahmer och alla på den här bloggen ett gott nytt år!

anonym ang. idrottslektioner så kan jag se en poäng med att dela upp ungdomarna. När man jobbar med genus så jobbar man ofta i könsuppdelade kön. Inte som mål i sig men som ett verktyg.

När man dessutom är lite större (tonåring) kan det vara jobbigt att ha idrott ihop med motsatta könet. Dessutom brukar pojkar och flickor generellt föredra olika typer av idrott (könnormativ fostran) och tyvärr så favoriseras pojkarna. Det är mycket boll och mycket fysiskt och flickorna hamnar efter.

Pojkar behöver dessutom oftare öva på att t.ex passa till varandra, sammarbeta medans flickor behöver öva mer på att ta för sig och göra mål och vara aggressivare (t.ex i bollsporter) då kan det vara en fördel att dela upp.

men en annan lösning är att skippa all könsbunden sport och fokusera på mer neutrala övningar som t.ex orientering.

Åh, en riktig hjärnblödningsdiskussion. Jag tycker att det är intressant att många av hans "argument" snarare talar emot hans egen sak än för. Jag tycker att det är en riktig klassiker att könsrollsivrare och antifeminister ska ställa förtrycket mot män (tex att sexbrott mot män inte tas på allvar, brist på mansjourer, våld mot män osv) som någon slags motpol till jämställdhet och feminism, som att det de tror att de som propagerar för jämställdhet är för mansdiskriminering, snacka om att vara vilse och helt ute och cykla.

All diskriminering och orättvisor som män utsätts för är givetvis precis lika illa som kvinnodiskriminering och jag antar att alla som på riktigt strävar efter jämlikhet och jämställdhet håller med. Enda anledningen till att kvinnoproblem oftare lyfts skulle jag tro är för att vi gapar högre och är bättre på att uppmärksamma våra orättvisor, inget hindrar männen från att göra det samma.

Shit vilken diskussion! Som många andra beundrar jag ditt tålamod med en människa som helt uppenbart inte rett ut begreppen och som inte kan använda ett adekvat språk… jävligt slarvig. Jag tror ändå att du sådde ett frö, som kanske gror om några tiotal år när han lyckats begripa vad en könsroll är…

@Maja: "Och ärligt talat. Gillar inte vi kvinnor romantiska kärleksdraman på film? Vill inte vi leva så då? "

Svaret är ett stort fett jävla NEJ Maja! "Vi" kvinnor gillar inte det för jag är kvinna och JAG gör inte det! Jag vill för fan inte leva som i ett kärleksdrama, tanken äcklar mig till vansinnets jävla gräns! Du och de kvinnor som du känner kanske vill det, men dra inte med mig över eran kam TACK!

I övrigt håller jag med Beyond Eternitys svar på Majas svammel.

Och bästaste LD håll inte käft! Du är beundransvärd, och det är alla andra som kämpar för det som de tror på trots att det är så jobbigt! Det är klart att man är mer "harmonisk" om man bara stoppar huvudet i sanden och låtsas som att man är en bättre människa om man är trevlig, men PLEASE! Det är inte de trevliga, rara, förstående människorna som åstadkommit förändringar som förbud mot barnaga, olagliggjort våldtäkt inom äktenskapet, gjort det socialt okej för kvinnor att bära byxor, osv. LD, du breddar den kvinnliga könsrollen genom att berätta för folk att alla kvinnor faktiskt inte vill och kan leva upp till den – tack!

Att du orkar! Om jag skulle bli missuppfattad i nästan allt jag skrev så vet jag inte hur jag skulle orka med att fortsätta försöka förklara :-S Något viktigt som en del verkar ha missat också (som personen du diskuterat med)… Könsroller kan även påtvingas barnen omedvetet och subtilt. Det kan handla om något så lite som blickar, stämning och tystnad. Det påverkar också.

Tess

Det är tom så att överförandet och befästandet av könsrollerna till största del alltid görs 'omedvetet'.

Hela könsrolls-fenomenet är så insocialiserat att gemene kvinna/man inte har en aning om att de på alla möjliga sätt är med och befäster/vidmakthåller könsrollerna.

Så därför är det så otroligt viktigt att prata om ämnet med släkt, vänner o bekanta, blogga om det, svara på/skriva inlägg i olika forum och i bloggar, prata med barnens pedagoger/lärare på dagis/skola.

Att helt enkelt aldrig sluta informera, upplysa och göra människor medvetna om hur extremt begränsande och diskriminerande könsrollerna är…men samtidigt tala om de positiva effekterna som kommer av att ge våra barn ALLA möjligheter, och som i ett framtida perspektiv kan hjälpa till att förändra de snedvridna förväntningar som finns på respektive kön, men också den enorma ojämlikhet som råder mellan könen.

Förstår inte varför så många kallar honom idiot egentligen, de hade en diskution och delade åsikter. Visst han kanske inte fattade allt LD sa, men han kanske inte heller så insatt i de ämnet som LD är. Läste hela och jag håller med er båda och med ingen av er. Man ska inte blanda biologi och samhällsfrågor.

Jag. älskar. dig! Det är så jävla skönt att läsa igenom. Tack för att du orkar försöka förklara även om den enka matematiken inte går in alla gånger.

Jag försöker jag också. När jag läser dina inlägg får jag ny energi, för ja, det tar nå jäääkulst på krafterna att vara medveten om genuskrux.

Hoppas julen och ledigheten varit schysst mot dig! Kram!

Hej

Jag är en tjej, 20+ år och 157 cm kort. Folk (män) får oftast en chock när de frågar vad jag jobbar med.

Jag är golvläggare & plattsättare.

TUNGT SOM FAN!

Men absolut INTE lika tungt som att föda barn och att bära det i 9 månader!

Jag var precis som du tills jag med ålder och mognad insåg att många andra människor inte alls uppskattar diskussioner och att det var min uppgift att fostra världen eller omvända de som var ute och cyklade enligt mina föreställningar. Idag med några fler år på nacken blir även jag irriterad på människor som ser det som sin uppgift att omvända mig. Jag tycker fortfarande diskussioner är intressanta när någon frågar efter min åsikt men många, många gånger håller jag bara tyst. Inte för husfridens skull utan för att jag vill att människor ska trivas i mitt sällskap och jag har insett att de flesta inte trivs med att diskutera hela tiden. Jag säjer inte att det är rätt att göra så eller att det är fel att dra igång diskussioner som du säjer att du gör men det kan vara värt att fundera över lite ibland över att alla inte är som du/jag. Alla tycker inte om att diskutera allt.

Jessica Lindgren

"Jag tycker fortfarande diskussioner är intressanta när någon frågar efter min åsikt men många, många gånger håller jag bara tyst. Inte för husfridens skull utan för att jag vill att människor ska trivas i mitt sällskap och jag har insett att de flesta inte trivs med att diskutera hela tiden"

Vad tragiskt att du har slutat yttra dina åsikter för att andra människor ska trivas i ditt sällskap. Det låter inte alls sunt.

Om dina vänner runtomkring dig inte trivs i ditt sällskap för att du uttrycker dina åsikter, att du känner att du måste 'göra om' dig för att dina vänner ska gilla dig, så är dem ju definitivt inte några riktiga vänner….du bör du nog allvarligt fundera på att byta vänskapskrets.

Intressant diskussion. Kan hålla med många att snubben inte riktigt håller tråden och inte besvarar dina frågor, han undviker det…undrar varför?

Nu har jag läst kommentarerna och blev full i skratt när en person skrev att vi kvinnor vill bli räddade, beskyddade etc. Snacka om att dra alla över en kam… så fint.

Men om man ska komma in på diskussioner om filmindustrins framställande av kvinnan blir man ju(eller iaf jag) jävligt förbannad. För dom säger att det har förändrats, men har det verkligen det? Sure kvinnorna kanske framställs som inte helt beroende av sin man eller undergiven mannen idag men det ändå smyyyger det fram i filmerna de här jävla könsrollerna. Tyvärr.

Gott nytt Dahmer och tänk aldrig mer på husefriden! Tänk på vad du själv står för and stick by it!

@Jessica Lindgren: En intressant iakttagelse i sammanhanget är att det i kvinnans könsroll ingår att behaga andra. Kanske är det inte "ålder och mognad" som ändrat din attityd utan du kanske helt enkelt efter år av påtryckning accepterat rollen som innebär att ta ansvar för det allmänna välbefinnandet och atmosfären som umgänge sker i?

Jag beundrar dig LD som orkar argumentera så länge och så tålmodigt. Men du får tänka på att även om han inte alls verkade förstå dina argument nu så var detta området något han tydligen inte funderat så mycket över tidigare och då kan detta vara ett första litet frö.. förhoppningsvis.

Att ge sig in i en diskussion eller ej, det är frågan. Allt beror på situationen. Om det gäller något viktigt eller om det handlar om att säga ifrån så man inte blir överkörd/trampad på så tycker jag absolut man ska säga ifrån/säga vad man tycker. Jag är så glad att det finns folk som t ex ifrågasätter könsroller, det ger hopp för framtiden.

Sedan kan man ju välja sina strider. Ibland är det bättre att hålla tyst för att det känns som att man spiller onödig energi på något som har små utsikter att bli konstruktivt.

Och så är man så olika som personer. En del är konfliktundvikande (som jag). Andra vill debattera hela dagarna. Allt har sina för- och nackdelar.

Finns det ingen chans att bli tagen på allvar om man har klänning eller rosa fluff på sig då?

Tycker det är fel att man ska ta bort att som är typiskt kvinnligt, eller har varit, för att kunna bli tagen på allvar. Lite som att blondiner är dumma och när de färgar håret får de några fler iqpoäng.

Åh vad bra argumenterat av dig. Du har ju rätt i varje stavelse. Grattis till att ha fattat allt! Håller med till hundra procent. Beundrar att du orkar bara. Jag var på ALLA, precis så här som du tills jag var 25 typ. Sen har jag tyvärr snarare undvikit konfrontationer. Men nu får jag snart eget barn så antar att nu kommer jag snart bli galet provocerad av könsstereotypt barnbemötande…

Keep up the good work å löcka te! 🙂

sanna kläder utstrålar olika beroende på hur de ser ut. Det är svårt att bli tagen på allvar i en clowndräkt också, men det är inte helt omöjligt.

Att just det som är kvinnligt inte kan tas på allvar stämmer inte. Prova en svart eller grå snygg klänning à la Jackie Kennedy eller varför inte en snygg figursydd kavaj och pennkjol? Eller en blekrosa dräkt?

Väldigt många framgångsrika och seriösa kvinnor klär sig kvinnligt. De sminkar sig och har alla de rätta attributen.

Att blonderade bimbos inte blir tagna på allvar beror knappast på hårfärgen. Och rosa fluff associerar man till barn. (= barnsligt)

genus handlar dock inte om att ta bort specifika plagg eller färger. Däremot att ta bort beteckningar som "kvinnligt" och "manligt". Med andra ord ska det vara ok att klä sig i rosa fluff, men då även för män. Bredda rollerna.

Å men jag är precis likadan som du! Försöker liksom stå emot men det går inte. Det roligaste är när folk lägger sig i mina diskussioner och tycker att jag ska sluta störa mig på så mycket. Aldrig i hela jävla livet säger jag. Kommer aldrig sluta ifrågasätta. Jag är nyfiken och vill gärna veta hur folk tänker. Jag är sån av naturen, en ifrågasättare. Finns det något som heter så? För sån är jag. Jag ifrågasätter. Och är jävligt bra på att argumentera, det tycker jag. Och du verkar vara helt fantastisk du med. Keep up the good work!

Jävligt osammanhängande kommentar, men kontentan är iaf: Jag diggar dig.

Alltså, herregud! Du har ett tålamod som inte är av denna värld. Hur i hela världen orkade du diskutera med människan? Du är numer beundrad av både mig och Olof (vi läste varenda liten rad…!)

Jösses! Att du orka :bigeyes:

och nej, inte svarade han på frågan heller…

Men nog la du ett och annat ord i hans mun (i början), precis som han gjorde mot dig. Men efter första halvan förlora han bort sig Totalt!

Dock tror jag tyvärr att du hade rätt i slutet när du sa att han verka misstolka precis allt.

En såndär som tror han e så schysst mot alla kvinnor för att han tänker på 'våra fysiska hinder' etc, men som därmed är precis motsatsen. Inte verkar han koppla att rollerna "ges" redan vid barnsben heller. Var nog tur att du inte tog upp det där med mobbningen, han hade nog inte kunnat hantera de också.

Hoppas att han tog till sig lästipset iaf.

Petra: Eller så kan man bara låta bli att analysera sönder allt. Jag gör något jag trivs med. Om det beror på en accepterad könsroll gör det mig inte ett dugg.

Beyond Eternity : Nä, jag tror du missuppfattat hela mitt inlägg. Jag accepterar andra människor och därmed behöver jag inte klampa in och börja diskutera med dem så fort de uttrycker en åsikt jag inte håller med om. Jag känner inte att jag inte får eller kan göra det om jag vill. Jag känner bara att jag inte vill det helt enkelt. Livet har så många andra värden som man får uppleva när man inte analyserar allt och diskuterar allt.

Jag tycker ni ska tycka mest synd om mig;

Jag såg denna diskution på min egen facebook efter fem dar frånvaro, min mail höll på gå under, 80 inlägg! och jag hade inte ens varit inblandad

;-P

maja – för att jag också är en produkt av min fostran och den könsroll som format mig.

Sen finns det individuella personliga faktorer för mig och oskar som gjort att vi valt som vi gör, men i grund och botten beror dessa faktorer på just våra könsroller och dess förväntningar.

Jessica Lindgren (för jag gissar att det var du som svarade anonymt)

Ok, då är det ju lugnt:-)

Det var helt enkelt svårt att uppfatta det på annat sätt eftersom du skrev att du numer väljer att hålla tyst "för att jag vill att människor ska trivas i mitt sällskap".

Att acceptera andra människor utesluter dock inte att man uttrycker sina åsikter och då kanske än mer när det gäller ämnen man brinner för. Det utesluter inte heller att man diskuterar och/eller ifrågasätter andras åsikter. Framförallt då vissa åsikter inte alls har någon verklighetsgrund och mer liknar fördomar eller om åsikterna/påståendena uttrycks av inlärd 'vana' exempelvis när det handlar om könsroller osv..

Men för min egen del när det gäller vänner så finns det nog inget värre än dem som håller med eller håller tyst, vilket inte sällan kan tolkas som medhåll, fast de egentligen tycker något helt annat…

Men det är ju bra att du är nöjd med det där andra du funnit i att inte uttrycka/diskutera fast du inte håller med.

För mig ligger det mycket värde i att just diskutera/ifrågasätta ämnen, med vänner och okända, som ligger mig varmt om hjärtat…men alla är vi ju olika;-)

Ja här har ni mej nu, jag har läst kommentarerna. Jag har inget att säga om dem mer än att många som kommenterat inte orkat läsa allt och det speglar också av sig i kommentarerna, ordet "idiot" förekommer såg jag, ett onödigt ord, jag minns inte att jag var ens i närheten av att benämna andra så i mina inlägg, men visst.. kalla mej det isåfall. Men ta till er detta, det är svårt att diskuttera ett hett ämne via ett sånt media som FB. Man skriver kortare och allt blir mer burdust. Jag anade att mina inlägg skulle publiceras nånstans så jag gjorde några speciella formuleringar för att sedan kunna googla på dessa.

Nu får jag på skallen igen men de flesta av mina allra bästa vänner är just tjejer, jag har inte valt det så utan det har blivit av sig självt. Har mansgrisar tjejvänner tror ni? :-d

Det enda jag egentligen ville med min diskussion.. och det står ju faktist skrivet också, var att könsroller ska vara fritt att välja för den som vill, FÖRUTSATT att man även får välja bort det om man känner för det.. såklart. Sen slirade diskussionen även iväg och så brukar det ju alltid bli, den som orkar läsa hela ser även att jag instämmer i en del argument likväl som att Natashja instämmer med mej på nåt ställe. Jag är för dåligt påläst i såna här ämnen eftersom jag inte är så intresserad av sådana här frågor, det sköter andra bättre än jag, bara därför är jag INTE emot frågorna, jag är dåligt påläst, tänker inte läsa på heller av den anledning jag nyss nämt men jag förlitar mig på att dom som driver frågorna är det. Jag lägger min fritid på att hjälpa vänner och bekanta med sånt som de behöver hjälp med, debatten på FB va lite av en slump som egentligen från början hade att göra med hur man körde bil..:-d

Så kan det gå, lyssna nu.. OM jag sårat någon eller retat någon med det jag skrivit så ber jag 1000 gånger om ursäkt. Det har aldrig varit min mening. Jag vet hur det är att såras, det finns ett exempel på det i det jag skrivit, som de som orkat läsa allt redan vet. Nu försvinner jag tillbaka in i min könsroll:-d Ha en riktigt god fortsättning alla!;-)

stefan (som för övrigt INTE är stefan som vi alla känner. Ni vet han som är singel) – jag håller med om att det är onödigt att kalla varandra för idiot och andra personangrepp.

För örvigt tror jag absolut inte att du är en dum person. Bara okunnig på just det här området. Okunnighet är inget att skämmas för, ingen kan veta allt om allt.

Jag tycker om att diskutera och framförallt att utmana människor med nya tankar. Jag hoppas att jag iallafall sådde ett frö hos dig som enligt egen utsago aldrig funderat kring det här ämnet.

Stefan

Jag säger precis som LD att man går inte till personangrepp för att man inte gillar det någon säger.

Jag tror dock att jag kan förstå irritationen som flera här ovan uttrycker ang dina argument och jag reagerade också…..Att säga att du inte är intresserad av ämnet könsroller (och att du säger att du inte har kunskap om ämnet) och samtidigt säga att du tycker att könsroller ska vara ett fritt val, blir ungefär detsamma som att säga att jag är inte intresserad av att flickor/kvinnor och pojkar/män behandlas ojämlikt, men att man ska kunna välja fritt om man vill att det ska vara så.

Eftersom dessa könsroller handlar just om att flickor/kvinnor och pojkar/män bemöts/behandlas olika enbart utifrån vilket kön de tillhör och att den krassa verkligheten är att detta skapar orättvisor och ojämlikhet mellan könen, så blir flera av dina svar/argument jätte-märkliga.

Framförallt då du också poängterar att du inte är påläst i ämnet och att du inte vill läsa på/lära dig heller.

Och då kan man, eller 'jag' ska jag kanske säga, reagera lite argt och undra varför du inte skulle vara intresserad av att flickor/kvinnor o pojkar/män ska behandlas och bemötas på lika villkor, som om du faktiskt inte bryr dig ett dugg om det.

Förstår du vad jag menar? Jag tror att flera har reagerat utifrån detta och egentligen tror jag kanske inte att det var så här du menade? Men kontentan av det du sagt blir tyvärr just det jag skrivit.

Jag tycker att det är sjukt nyttigt att läsa sånt här, för då blir man stimulerad och får chansen att fundera över vad man själv tycker på ett annat sätt. Allting sätts till sin spets och man nästan måste göra ett val vad man själv tycker. Omedvetet eller medvetet.

Självklart är ingen dum i en sån här diskussion, det är ju bara väldigt väldigt intressant! 😀

(Och så är det så skönt att känna att man själv alltid har rätt ;D haha, jag vet att alla hatar den kommentaren, men jag säger som Ladhy Damer:

http://ladydahmer.se/2010/december/utkast-nov-18-2010.html

Jag är bäst, ingen protest! ;D kram på er)

Du skriver:

"Hon blir inte mer kille än tjej såvida inte fittan grott igen och hon lagt sig till med en y-kromosom"

Jag hoppas verkligen att jag inte ska tolka det här som att du anser transsexuella kvinnor (kvinnor med kuk) vara mindre kvinnor respektive transsexuella män mindre män, pga sina kromosomer och fysiska kön? Eller att du tillhör de som menar att transsexualism inte hade funnits om samhället varit uppbyggt på ett annat sätt?

(Jag kan tänka mig att transsexualismen hos vissa säkerligen hade tagit sig uttryck på ett annat, eventuellt "mildare", sätt om vi hade levt i ett samhälle helt befriat från könsroller. MEN bara för att vi inte hade haft ett behov av begreppet/diagnosen i sig, betyder det inte att det inte längre hade funnits personer som önskat ändra på sina fysiska kön.)

Har till min förvåning stött på feminister som menar att transmän vill "byta upp sig", få mer makt, helt enkelt att deras transsexaulism är en direkt följd av patriarkatet – vilket är rent skitsnack och otroligt kränkande för inte bara transsexuella utan samtliga transpersoner (ingen genomgår en så omfattande, psykiskt som fysiskt utarmande, långdragen process i syfte att få lite mer bekräftelse i samhället).

Vill gärna höra din åsikt.

det är svårt för mig att ha en åsikt om nån jag inte riktigt vet nånting om. Som forskningen knappt vet nånting om. Jag har en tanke om könsrollerna och deras inverkan på att människor inte känner sig hemma i sitt biologiska kön, men annars är detta inget ämne jag ägnat större tid åt.

i övrigt tycker jag inte att det spelar nån roll om de är "riktiga" kvinnor eller ej. För poängen med genus och jämlikhet är att varje människa ska ha rätten att leva sitt eget liv till fullo. Oavsett om det innebär att byta kön eller amputera en kroppsdel för att bli lyckliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *