Kategorier
feminism & genus

Kaxsiga ungar och färgglada kläder

Jag vill tipsa om Kappahls Kaxs.  Bra passform, mjuka och sköna tyger i jättefina färger. Ofta säljs de 3 för 2 och jag har passat på att köpa ett helt gäng.
Jag har dessutom får ett helt nytt perspektiv när det gäller att inhandla kläder till Ninjan. Jag kom på att Tamlin kommer att ärva det mesta och känner att jag nu måste ha DET i åtanke när jag handlar! Och det gör ju saken ännu svårare. Och appropå kläder så fick Anaiahs son Simon sin första ordentliga klänning häromdagen. Mäkta stolt och fin är han i de glada färgerna. (ta en titt!) Åsså fina Ninja då…

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

50 svar på ”Kaxsiga ungar och färgglada kläder”

Nu har ju lindex fått lite stryk här i debatten men deras baskläder köper jag jämt. Enfärgade tröjor och byxor (med bra mudd nertill som jag inte hittar på HMs eller Kapphals byxor).

Snygga tröjor! Mina pojkar fick flera av dessa i julklapp av sin mormor 🙂 Appropå klänningen i det länkade blogginlägget – precis en sådan hade min 3,5-åriga son på sig på dagis igår 🙂 //Anna

Nu vart jag tvungen och gå inte och hitta kläderna jag menade på lindex.se och döm om min förvåning när jag hittar en massa babyrosa plagg på killavdelningen. Poäng för det 🙂

Kaxs är bra, jag gillar köp 3 betala för 2.

Genusmedvetena barnkläder har ju blivit lite av mitt nya intresse och jag tycker mig ändå se en trend bland barnkläderna. Det går betydligt mer mot unisex nu.

När jag var på Polarn & Pyrets pressvisning förra veckan berättade designerna att företaget fick mycket skit för sin förra vårkollektion var väldigt blommig, men enbart i flickplagg som tunikor och klänningar. I år kommer det blommigt för pojk också. Vilket betyder att företaget tagit till sig av kritiken.

http://apans.se/style-by-apan-barnklader-forhandstitt-fran-polarn-pyret/#Kommentarer

Jag har faktiskt tänkt på hur du gör med kläderna Tamlin ärver… det som var "Otjejigt" på Ninja blir ju liksom "grabbigt" på Tamlin… det gäller ju verkligen att hitta unisex kläder om båda ska kunna ha det och ändå vara lite "genus", det är svårt det där med kläder till barn… när Annas unge var mindre var det ganska lätt att hitta roliga kläder men nu är det nästan omöjligt då man inte kan köpa på småbarnsavdelningen längre…

emma – jag kommer nog skippa alla star wars tröjor. Men sen hänger det lite på hur man kombinerar kläderna. Ninjas bamsetröjor som jag ÄLSKAR kan lätt se grabbiga ut (murriga) om man kombinerar dem med mörka byxor osv.

Men tillsammans med ett par lite sötare brallor kanske de kan funka? Ninja har ju en del "tjejjigt" som ändå inte upplevs prinsessigt.

Dessutom kommer jag ju skippa pojkiga frisyrer. (och hoppas att pöjken inte har samma otur som Ninja som typ inte har nåt hår. hahaha)

tillägg och ja det är ju SKITSVÅRT att hitta roliga fina plagg till äldre barn. Speciellt till pojkar om man vill vara lite genuskompensatorisk.

För visst kan man gå till flickavdelningen, med då får man plagg som är tajta och dålig passform på samt en massa krusiduller och spets och volanger och glitter och allt det samlat på ETT plagg.

Jag klär gärna Tamlin i lite sötare plagg än jag gjorde med Ninja. Men syftet är ju inte att HAN ska se ut som en rosa prinsessbakelse.

Tack för tipset! Jag ska genast bege mig mot KappAhl och kolla! Jag hoppas att dom har i strl 86!

Har letat hur länge sen helst efter en rosa tröja till sonen, men alla man hittar är det massor med volanger och puffärmar på -skittråkigt.

men det första rosa randiga var verkligen superfin!

Kaxs är en riktigt bra kollektion! Tyvärr är inte kvalitén den bästa då kläderna blir tvättskadade väldigt snabbt. Men tummen upp för färgsättningen!

:thumbup:

fast, om man köper genusneutrala kläder behöver man ju inte tänka på vem som ska ärva. min dotter (iofs bara 10 månader ännu) har hittills använt ALLT hon ärvt från storebror, & då tänkte jag ändå inte ett smack på om någon skulle ärva kläderna eller inte när jag köpte dem till honom. jag har kompletterat med ett par tunikor från Villervalla & Polarn, men det är allt.

Fina, fina barn, både Ninja & Anaiah's son.

Jag hoppas dock för hans egen skull att han har fått lära sig att ge svar på tal för risken är ju överhängande att det går barn på hans dagis som har växt upp med trångsynta föräldrar och som kommer att kläcka ur sig dumheter om hans fina klänning! 🙁

Ketchupmammans son Samuel gjorde ett förträffligt jobb med det där för ett tag se'n: http://www.ketchupmamman.se/2010/09/1-0-till-samuel/

och jag blev alldeles varm i hjärtat för det är skönt när de kan stå fast för sin sak och vifta bort idioter. 🙂

Åh vilka härliga tröjor. Jag älskar randiga kläder till mitt lilla troll.

Jag är så trött på att kläder till barn är så könsfixerade. Antingen är det massa lullull med spets och volang till tjejer eller så är det massa "coola" tryck och mörka färger till killar. Kan barn inte bara få vara barn.

Jag köper kläder som går att busa och leka i till min tjej i alla dess färger. Hon ska få leka och busa fritt med sköna kläder, inte sitta still och leka lugnt med tajta kläder bara för att hon är tjej aldrig!

Intressant det där med kläder… har inte tänkt så himla mycket på sånt, förrans nu, när jag väntar vårat första barn.

Men så blir jag lite fundersam, Ninja brukar väl aldrig ha klänning och har fått för mig att du inte gillar klänningar och kjolar för det är inte "barnvänliga" plagg där barnen kan röra sig fritt…? Men så har Anaiahs son en klänning, och det är ok ? ( syftar absolut inte på att det är en kille, spelar ingen roll..) Utan jag fattar inte bara varför tjejer inte ska gå med klänningar men det är ok när en kille har det ? Eller har jag missuppfattat er helt nu ? Förklara gärna 🙂

mvh Tanna

tanna – jag är mamma till ninja och tamlin och anaiah är mamma till simon och david.

Jag ansvarar inte för simon och davids kläder. Om du har funderingar kring simons klänning så får du ju vända dig till Anaiah! 🙂

Däremot kan jag tillägga att en klänning på en pojke inte påverkar barnet på samma sätt som klänning på flickan gör. Det är en milsvid skillnad.

tessan grejen är ju att jag inte bara köpt neutrala plagg. Jag har köpt en hel del plagg från pojkavdelningarna som ÄR ganska grabbiga. På ninja funkar det ju, men på Tamlin så blir det för grabbigt. Men jag kommer kompensera det med lite mer lull-lull. Och ev, ta bort det som är FÖR stereotypt.

Oooooh jag ÄLSKAR kaxs! Fan ta mig själv att jag är så ung och inte har möjlighet att ha barn än. Liksom barnlängtan + genusintresserad + klädtokig. Och så ser man såna där godbitar! (dregglar..)

Bra att du tänker till lite! Det är ju knepigt det där, när de ska ärva. Men egentligen så är det nog lugnt sålänge du försöker hålla dig till de klarare färgerna, för dem är lättare att kombinera så att de blir "tjejjigare" på Tamlin. 🙂 Om du t.ex. tänker dig att du köpt en turkos tröja till Ninjan med bilar och stjärnor på (sett en sån på Lindex för ett tag sedan), så kan ju Tamlin ha den till rosa byxor och en kitty-mössa och vips så ser han "sötare" ut! De dovare färgerna är ju svårare att kombinera sötare, tycker jag det verkar som.

Jag älskar Kax-tröjorna! Så otroligt fina i både färger och tyg. Önskar att det fanns lika fina mjukisbyxor. Mer färg! Vart är alla gula, orangea, knallgröna och mönstrade fina mjukisar med mudd åt barn som drar storlek över 86???!

LD

Ah, jag förstår. och det blir förstås svårare ju äldre barnen blir.

Apan

Åh så bra! min son blev så glad när jag kom hem med en klänning från PoP med stora blommor på, men så var plagget till lillasyster.. nästa gång jag besökte PoP tänkte jag att jag skulle köpa ett plagg till honom med blommor på, men se det fanns bara klänningar & toppar med markerad midja & puffiga ärmar med blommönster. BRA att de ändrar sig nu. klart pojken ska ha en tröja med blommor på!

Noname, Simon är 2,5 och kan således försvara sina kläder mot fördomar lika lite som han skulle förstå kritiken. Hans dagiskompisar, som är i samma ålder har nog inte heller börjat förstå att det skulle vara någon skillnad ännu. Värre blir det på syskonavdelningen när han börjar där, men till dess ska han givetvis kunna försvara sitt klädval.

Tanna, just den klänning jag köpte till Simon är mjuk, rymlig och följsam och dessutom i tjockt tyg så tålig är den också. Således inskränker den inte på Simons förmåga att röra sig till största delen fritt. Jag kan bara svara för mig men hade jag haft en dotter hade jag nog undvikit klänningar av den anledningen att jag inte vill förstärka de könsroller och könsförväntningar som finns på flickor. På samma sätt undviker vi murriga färger eller grabbiga tryck till våra söner trots att kläderna är fullgoda lekvänliga kläder, för att inte förstärka det bemötande våra barn får pga att de är pojkar.

blev förvånad över "finaste".

Jag brukar tänka så att jag har son som heter Storm, och han är lika gammal som Ninja,

så brukar jag tänka, skulle jag kunna klä barnet om sonen var en honkön istället, för jag försöker ge barnet som BÅDA ska kunna använda, Kan storm inte ha kjol, skal inte heller flickan i hans ålder ha.

Så det blir 50/50

Tack för att du givit mig ännu en riktigt läsvärd blogg att följa! Pojken var ju så fin i sin klänning att jag fick en tår i ögat.

Och ja, Kax´s sortimentet är ju urfint, och passar alla barn skulle jag vilja säga. Bra passform och riktigt fina färger. Men även Lindex har fina baskläder för de mindre barnen. Tyvär dock inte när de börjar komma upp i storlek, då får man verkligen leta om man ska ha något som ska passar båda könen. Därför handlar jag sällan på Lindex åt min femårige son.

Josannah!

Jag tänker likadant som du (tror jag) med att det ska vara lika, barn ska ha lekvänliga sköna kläder i alla dess färger och vill de vara "fina" i kjol eller klänning ska de givetvis få det, oavsett kön. Min dotter HATAR klänningar för de går inte att leka i så vi har några svart och vit randiga klänningar lillebror kan få ärva i strl 80 men sen sa hon själv att det inte gick att leka i det, så lite för långa tunikor och klänningar tar hon av sig när hon leker. Det jag skulle komma fram till var att Bambi http://www.alltforforaldrar.se/bambi/

skrev att hon körde med tumregeln "det min dotter kan ha kan även min son ha" och det tycker jag är en bra riktlinje! 🙂

Ibland finner man guldkorn på blogg himlen och din blogg är just ett sådant! Jag lever inte alls som du, men tycker du verkar jättehärlig! Kommer följa din blogg och bli inspirerad och ibland kanske lite provocerad 😉 Kram, Maria.

Vilka fina tröjor! På tal om klänning till killar så har jag inga problem med det förutom att jag tycker det är intressant att ofta samma personer beskriver klänning till pojkar med adjektiv som "luftig", "mjuk" och "skön särskilt på sommaren" medan klänning för flickor "hindrar fri lek, "obekvämt" etc. Klänning (iofs beroende på modell borde väl vara samma för killar och tjejer? Att man sen väljer bort vissa plagg på av vilka signaler de sänder ut är en annan sak.

En sak är ju säkert, Kaxs-kläderna är perfekta för syskon som ska ärva av varandra. De finns liksom i aaalla möjliga färger och mönster, utan att bli vare sig för "flickigt" eller för "pojkigt". Visst vissa grejer är rosa och andra är blå, men det är ändå starka klara färger och känns så neutrala.

Alltså, rätta mig om jag har fel, men handlar det inte om att ALLA barn ska kunna ha ALLA kläder? Så varför får inte båda dina barn ha klänning och t-shirt med Star Wars-tryck? Om en kille kan ha klänning (lekvänlig sådan)kan väl en tjej också ha det? Och om en tjej kan ha tuffa tryck kan väl en kille också? Jag kritiserar inte, är bara nyfiken på hur du tänker.

viktoria Att vara genusmedveten innebär även att man är medveten om hur barn blir bemötta och hur man kan göra för att påverka detta.

En kille i tuffa kläder färstärker ju det stereotypa vilket i sin tur provocerar fram ett mer stereotypt bemötande.

Jag skriver ju i inlägget lite längre ner på sidan att "Även om man känner till könet så uppfattas pojkar i tuffa kläder som lite mer tuffa och grabbiga än pojkarna i mjuka och färgglada kläder. Där kommer den där kompenseringen in. Och baktanken som jag alltid bär med mig; Hur vill jag att mina barn ska uppfattas och bemötas.

Med Tamlin så tillåter jag mig att frossa lite mer i gull-gullet. Han har mestadels Ninjas och Vincents gamla kläder, men jag har köpt till lite annat också. Lite sötare plagg. Lite mjukare stil. Lite mer sånt som gör att människor uppfattar honom som en snäll och söt och mjuk kille som man inte måste stöka och härja med. Som inte kallas "grabben" och som inte bemöts av hojtande basröster."

Jag försöker tänka och agera lite kompensatoriskt i min fostran.

Läs gärna mer här för att förstå bättre hur jag tänker:

http://ladydahmer.se/2010/august/utkast-aug-18-2010.html

LD, jag menade att jag har inte sett dig skriva "finaste" nånsin, så plötsligt var det på en foto med ninja på. blev förvånad.. "liksom kors i taket!" men om jag har missat så kan det mycket väl vara att jag har inte haft min glasögon länge som jag borde.

Tankgiirl, ja bambi´s tumregel går hem här också.

Här skulle ärvda kläder inte bli en fråga egentligen…Har blandat med alla färger. Kör inte enbart "tjejavdelning" för min son utan det kan bli en del från "killavdelningen" också. Jag ser hela avdelningen som barnavdelning och plockar här och där…Fast som du skriver så är det tråkigt att det är så mycket volanger, spets och annat krusidull på kläder som är rosa, lila etc.

Jag antar att det är ninja som ofta väljer själv hemma när hon tar på sig kläder. Har du märkt att alla kläder du postar på ninja så har hon på sig rosa ^^' (i det här fallet orange och rosa).

Sen så håller jag med Victoria i hennes tankegång. Om Tamlin får ha flickiga kläder så måste väl ninja också få ha det! Eller tvärtom.

Det är en djungel det där, med alla dom där tankarna, men kan man inte bara få göra som man vill..? När jag var liten ville jag bara ha prinsess- och balettkläder på mig varje dag 🙂 vill inte ninja det också? Om ninja vill det eller uttrycker en önskan om det tycker jag inte att du ska "hindra henne" (dvs, inte köpa såna kläder till henne) och vill tamlin ha det så ska ju han också få det! 😀

Sen är det väl aldrig fel att leka lite med svärd och dockor och så i en salig blandning hemma..

maja – nej, nu får du ta av dig könsglasögonen och titta runt en gång till här i bloggen!! (kika gärna under "nöffiga bravader" och "scener ur min vardag") Ninja äger ganska få rosa plagg. De flesta bilder jag postar på henne är bilder med kläder i andra färger: grönt, blått, orange, rött, mönstrat osv. (ett återkommande plagg på flera bilder är hennes rosa kittypyjamas dock. Den har hon nästan varje natt/morgon/kväll)

ang. kläder så tycker jag inte att det är lämpligt att barn får välja själva. Eftersom att olika kläder och färger påverkar bemötandet de får så är det mitt ansvar som förälder att styra så att de blir bemötta på ett sätt jag finner lämpligt. Det är inte lämpligt att omgivningen uppfattar min dotter som en liten prinsessa eller ballerina eller bemöter henne utifrån könet.

(och nej, hon har inget intresse av de kläderna. Hennes favoritkläder är de bamsetröjor hon har, sina jeans och gummistövlarna med döskallar på. Ibland väljer jag hennes kläder, ibland hon)

Hoppas att du förstår att jag läser och kommenterar för att jag tycker det är skönt med en annan synvinkel 🙂 min förhoppning är väl liksom att du ska övertyga mig tillslut. Det är nog definitivt den rosa hello kitty-tröjan jag tänker på!

När jag var liten valde jag och mina syskon alltid kläder själva (och bytte om ca 5 ggr/dan) ^^' så jag tog nästan för givet att alla gjorde så. Fast ofta så tog min mamma fram två outifts så fick vi välja vilka vi ville ha varje morgon 🙂

Frågar för att jag är nyfiken och försöker öppna dina ögon lika mycket som mina. Du kan vara väldigt extremistisk ibland ^^' Säkert så också jag 🙂

Citerar mig själv (vilket oftast tyder på storhetsvansinne):

"Det finns inga rätt eller fel här i världen

bara en massa åsikter" http://enochenhalvmeter.blogg.se/2011/january/det-finns-inga-1.html

maja jag upplever alltid dig som trevlig och uppskattar att du vill ha en dialog. Oroa dig inte för att jag ska ta illa upp!

Däremot så tycker jag inte att mina ögon behöver öppnas (stängas?) när det gäller just det här. Jag har ju varit precis där du är! Jag förstår ju hur du tänker och vart du kommer ifrån. Jag har ju själv tänkt och resonerat som du gör många gånger… men genom åren funderat mycket och framförallt lärt mig mer om hur socialisering funkar, hur kön görs och våra roller i det hela.

Jag är inte speciellt extrem utan bara jävligt medveten om hur vi påverkas av allt runtomkring oss. Det gäller genus men också mycket annat.

LD: Du skriver i någon kommentar om att du skulle kunna låta Tamlin ha Ninjas kläder, de mer grabbiga, om de matchas med något mjukare och det tycker jag är en bra idé!

Tidigare har jag helt hållt med det genuskompensatoriska i att inte sätta klänning på småflickor, men jag fick en fundering: Hur ska du hantera orättvisan i att Tamlin får ha klänning men inte Ninja? "Nej, du får inte ha klänning… för du är flicka!". Det tycker jag verkligen blir att skapa en könsorättvisa, klänning är trots allt ett jävligt skönt plagg. Hur ser du på det? Borde man inte kunna lösa saken på samma vis som Tamlin och grabbiga kläder – låta flickor ha klänning, men välja så oryschiga klänningar som möjligt och matcha med tuffa skor och typ hoodie med Stålmannen?

Dumma jävla våp som saknar en hjärnhalva eller två och envisas med att posta reklam eller spam eller annan skit kommer att bli blockerade för all framtid

börjar med att be om ursäkt för att jag inte har ordning på fingrarna!!Inlägget med bara L och de två TOMMA med Lenita,FÖRLÅT!min dator har väl flippat.. Var INTE meningen!var inte ens detta inlägg jag skulle kommentera..ursäkta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *