Kategorier
feminism & genus

Krönikan: "Det finns inget frigörande med sexualiserade bilder på tonårsflickor"

När jag ska skriva krönikor så brukar det se ut så här:

Deadline om två timmar. Borde skriva så tangenterna ryker men ska bara kolla facebook, läsa bloggar, skriva ett mail eller två, instagramma och twittra argt. Upprepa x 5. Sliter mitt hår, vrålar rakt ut. Panikskriver.

Varje gång och jag lär mig aldrig.

Ofta är det dock snabba puckar som gäller. Ibland hör arbetsköparen av sig en dag innan eller t.o.m samma dag och undrar om jag hinner skriva ihop nåt vettigt och jo det kan jag ju för det mesta. Givetvis hänger kvalitén mycket på hur mycket tid man har på sig, men innehållet är å andra sidan viktigare än snygga formuleringar och där tycker jag alltid att jag lyckas över förväntan. Liksom förvånar mig själv lite.

Här kommer iallafall morgonens krönika: Det finns inget frigörande med sexualiserade bilder på tonårsflickor

krönikan   Och ni vet vad som gäller! Dela på facebook och twitter. Kommentera. Gilla!]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

10 svar på ”Krönikan: "Det finns inget frigörande med sexualiserade bilder på tonårsflickor"”

Haha, åh gud nej, du är inte ensam, hög igenkänningsfaktor. För bara två veckor sedan satt jag i full panik och behövde skriva två(!) hemtentor på ca 8 timmar, när vi i själva verket hade haft två veckor på oss att skriva på heltid… Brr, skräck.
(Det blev godkänt på båda tillslut, svimmade nästan när jag fick betyget – det ska inte gå att skriva på den korta tiden…)

Den här krönikan håller i alla fall ihop och pekar på viktiga samband och problematiska förhållanden. En sån man delar!
Blir alldeles ställd när jag försöker diskutera problem med sexualisering av barn och folk bara ”Ser du det så är det du som har problem, peddo!” Nu har jag något att peka dem mot. Och under tiden ska jag fundera på vad som format mina preferenser och min läggning och hur jag ställer mig till det. Mat för tanken, helt klart!

jag blir tamejfan VANSINNIG på folk som ignorerar konnotationer. För de ÄR inte så clueless, de ser det vi ser men de kan inte riktigt hitta analysen och ställer sig hellre i försvarsposition än tar in att det kanske är nåt som inte är så jävla bra ändå.

Svara

Läste någonstans en irriterad kommentar i stil med ”Äsch, American Apparels reklam är ju inte alls kvinnoförnedrande, tänk på att det finns jättemånga tjejer som uttrycker sin sexualitet så!” Jo, visst, men tjejerna i reklamen uttrycker inte sin sexualitet. De är modeller, de ligger inte så för att det är roligt och sexuellt upplyftande för sig själva. De skall sälja en produkt. Tanken att tjejer uttrycker sin sexualitet genom att titta på andra tjejer som är sexuella för att sälja produkt är ju löjeväckande.

FET tumme upp! Så klart patriarkatets mekanismer gärna visar ideal med infantiliserade kvinnor – barn är inte hotfulla, men en VUXEN kvinna som ser världen med myndig blick, vet vad hon vill och inte förminskar sig själv för att små manliga egon ska få breda ut sig, klart som FAN att det skrämmer männen (i kontexten patriarkala värderingar.)

Detta skriver Bodil Jönsson om i ”Tio tankar om tid”, och hon använder begreppet ställtid. Hon gör liknelsen med kockens mis-en-place där själva matlagningen förbereds genom att ta fram alla råvaror, knivar och stekpannor en behöver för att laga maten, det är alltså det som behöver göras innan det riktiga arbetet drar igång. Denna ställtid kan gälla även vid ett sånt arbete som skrivande; trots att deadlinen är tydlig och tiden är nog tillräcklig väntar en in i det sista med att sätta igång och ägnar sig fram till dess med diverse oviktigheter. Hon menar dock att under denna tid pågår tankeverksamheten och skrivämnet bearbetas samtidigt, medvetet eller omedvetet. Så när en väl sätter sig ner och skriver är en redo att jobba effektivt och få till det som behövs.
Det blev ett litet boktips också, den kan med fördel ligga och vänta ett tag på att nästa kapitel ska läsas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *