Kategorier
feminism & genus

Kulturskatt my ass

Jag har tänkt mycket på det här med könsroller och sagans värld (alla i kör ba; NÄÄÄÄÄÄÄ?!) och jag har givetvis ojjat mig och blivit arg. Det är så förbannat svårt att hitta sagor med alternativa familjebildningar, med annorlunda könsroller och nya sätt att se på världen. Och när ungen kommer till dagis så kommer hon ändå få höra de där förjävliga skitsagorna som ytterligare förstärker bilden av att flickor ska vara vackra och hjälplösa. ("Men det är ju bara sagor! Inte påverkar det.") Jag minns när jag föreslog att vi åtminstone, då och då, skulle ändra på könen i sagorna. Kanske Askungen eller Guldlock kunde få vara pojkar? Kanske kan en prinsessa rädda Törnrosa? Och tanterna blev upprörda; HERREGUD DET ÄR JU KULTURSKATTER! (Och så fortsatte de läsa om Mamma Björn som lagar gröten och Pappa Björn som lagar stolen.) Och jag säger bara; Kulturskatt my ass. De flesta klassiska sagor är så omgjorda och omskrivna att det inte finns mycket kvar av orginalet. Hur många förskolor läser egentligen den riktiga Snövit? (eller ja… vilken är det egentligen? Det är ju svårt att veta med folksagor som förts vidare enligt muntlig tradition) Är den med de sju fullvuxna rövarna? Eller den där styvmodern tvingas dansa tills hon dör? Nej, jag har redan en plan. Här ska ungen fostras ordentligt! Lära sig att även Pappa Björn kan laga mat och att prinsessor kan gifta sig med andra prinsessor. Jag ska helt enkelt ta tippex och ändra om lite här och där. Finns inte sagorna jag vill ha så får jag helt enkelt göra om de som finns. /innovativ (och omständig)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

37 svar på ”Kulturskatt my ass”

Har tipsat så många nu om detta bokförlag så jag kommer inte ihåg om jag nämnt dessa böcker för dig förut…

Sagolikt bokförlag har i alla fall flera annorlunda sagoböcker bl.a "Prinsessan Kristalla" och t.ex "Kalle med klänning"

Prinsessan Kristalla förvänats gifta sig med en prins, men vägrar och rymmer. Kristalla blir förälskad i en flicka och nu ska hon bara övertyga mamma o pappa att acceptera att hon vill gifta sig med en flicka av folket.

Kalle med klänning blir så klart retad för att han vill ha/har klänning…

Här hittar du böckerna:

http://www.sagoliktbokforlag.se/Bocker.html

Tror de att Disneys versioner är originalversonerna? Jag kan dra hur många exempel som helt på originalsagor som blivit snuffifierade av disney. Från början var många av sagorna direkt läskiga.

Du kanske till och med kan skriva ihop en egen saga? Det kanske inte är lika lätt som en tipex behandling av sagor som redan finns men du får ju i alla fall det innehållet som du vill ha.

Åhh vad jag har saknat din blogg, har varit frånvarande från internet ett tag. Har mkt att läsa ikapp nu 🙂 Men en sak jag regerade på när jag skumläste igenom dina inlägg; du skriver att barn ammar till de är 2-4 år om de får välja själva? Det stämmer väl ändå inte? Min son har fått välja helt själv, men han var helt enkelt inte intresserad längre när han var 1 år. Har hört om många barn som valt själva att sluta amma innan de fyllt 1 år. Och de är väl inte onormala för det?

Blev bara väldigt förvånad när jag läste att du skrivit det…

WORD! Det är verkligen på tiden att någon gör det! När jag var barn var jag ofta arg på att jag inte hittade kvinnliga hjältar jag kunde identifiera mig med, så jag ändrade själv kön på personerna… Ibland bara i fantasin, ibland med hjälp av just Tippex… 😉

Jag har tänkt på en sak när jag läser din blogg. Hur blev du själv uppfostrad som liten? Har du inte fått höra dessa sagor t.ex. Är det på grund av en viss uppväxt som du fått de åsikter och tankesätt du har?

Du tror inte att din tös kan tycka det blir för mycke när hon blir äldre och göra precis tvärt om? (många gör så i tonåren t.ex.) Mycke kanske p.g.a. att inte många blir uppfostrade på hennes vis och man som barn ofta vill vara lika de andra barnen för att inte känna sig utanför.

Jag menar inte att det är fel på din uppfostran, absolut inte. Det är mycket du skriver som jag håller med om. Men jag är en funderare och bara undrar!

Visst skriva själv kan du givetvis göra, låter som en skitbra idé. Men det finns faktiskt en del. Böckerna om Prinsessan är skriven av en genustänkande man som var lite orolig för sin dotter. Prinsessan dödar drakar som ett exempel bara. Ang. dagis, varför inte ställa sig i kö till Waldorfs lekskola? Det gäller ju att det passar med arbetstider då för de har bara öppet från 7:30 till 16:00.

Det där löser du! Jag vill ändå påstå att grunden kommer hemmifrån och om dotra din har en bra grund att stå på när det gäller genus så är det lättare för henne att inte påverkas av yttre faktorer. Hur ser det ut hos er, vem gör vad, det är ju viktigare än vad ni säger, för barn gör ju inte som du SÄGER utan som du GÖR.

Jag håller med Emma och Sofie!

Skriv egna.

Men blir lite ledsen när du skriver att hon inte ska få lyssna på de "gamla klassiska" sagorna… Du behöver ju inte läsa alla, men några så hon vet vad de andra barnen talar om senare…

Hur som helst så är jag säker på att det kommer fler och fler böcker med omvända könsroller, familjer som har två mammor eller adopterade barn.

Tror att allt eftersom som samhället byggs om, så kommer även böckerna om det! Likadant att historieböcker skrivs om när nya upptäckter görs eller kartböcker görs om när länder "byggs om"/gräänser flyttas på.

Tillhör ju kanske inte de äldre sagorna så, men pippi är ändå relativt banbrytande. Inte gällande könsroller kanske men i alla fall.

Jag läser sagorna precis som de är men väljer också böcker som är lite annorlunda som Alfons Åberg till exempel. Han har ju en pappa bara som tar hand om han och lagar hans mat. På senare tid så är sonens favorit en bok som handlar om Miss Amanda Hill som älskar cirkus och bästa kompisen är en kille för att tjejerna vill hon inte vara med. (Kan ju sända ut andra mysko signaler i och för sig beroende på hur man tänker.)

Jag försöker för allt i världen istället tala om att det här är gamla sagor och så här är saker och ting inte nu, mycket har förändrats och det är inte bara mamma björn exempelvis som lagar maten utan precis som Alfons Åbergs pappa så gör pappor det också. Vilket förstärks mycket när han åker till morfar sin till exempel som lagar nästan all mat där hemma.

Jag tycker att sagorna är riktigt hemska ur genusperspektiv men tycker ändå att de är rätt så roliga och att det kan vara bra att man har läst de. Jag tror att så länge man håller könsrollerna uppe för diskussion efter en saga och faktiskt pratar om det så kan man också göra skillnad.

nääää tipexa inte. Gör egna, nya. Bara att skriva o rita lite och plasta in… i vad heter det, sån där hårdplast… epilator? nä,,, nåt sånt hehe

i boken "så gör prinsessor" räddar prinsessan en stad ifrån en drake och sen räddar hon prinsen också. och spelar ishockey och tacklas lite har jag också för mig att hon gör (: iofs klär hon sig fortfarande i rosa klänning och liknande, men hon är iaf inte enbart som de "vanliga" prinsessorna.

http://www.pergustavsson.se/images/bocker/prinsessor_001.jpg

i alfons åberg kan man läsa om hur pappan fixar det mesta också, han diskar och handlar mat och tar hand om alfons ensam.

i "kenta och barbisarna" kan man läsa om en pojke som gillar både fotboll, barbiesar och tyllkjolar.

gittan har jag för mig är rätt "annorlunda" också. i "gittan och gråvargarna" tappar hon bort förskolan och hittar några gråvargar som blir hennes vänner. och hon har mod och dresserar dem också.

"lill-zlatan och morbror raring" är även något att rekommendera

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/pija-lindenbaum-lill-zlatan-och-morbror-raring-1.771549

lite tips på lite andra böcker iaf. finns bra många fler, men det där är de jag kommer på just nu (:

Kan ju komma med tre tips i alla fall, om det nu skulle vara så att du inte redan sett dem;

🙂

-Vilda förlag, & deras KRAM-märkta böcker

-Alfabeta förlag

-www.hallongrottan.com, som har böcker från båda ovanstående förlag + en del andra 🙂

Tänkte säga det, men det var ju redan sagt.

Hitta på egna sagor då! Det gör jag. Och jag tror banne mig att de är bättre än alla jävla "rädda prinsessan i tornet"-sagor. Sonen min gillar dem i alla fall :-d

tack för massvis med skitbra idéer!

—-

Jessica — jag fick en riktigt skituppfostran. Full av könsroller, full av ytlighet. osv. Mina föräldrar och andra vuxna i min omgivning gjorde sitt jobb väl med att lära mig att flickor ska vara fina och vackra och skötsamma.

Jag är övertygad om att Ninja kommer revoltera mot sina mossiga föräldrar när hon är 15. Det hör till. Det SKA man. Däremot så är jag även övertygad om att vi nu fostrar Ninja med bra värderingar och ger henne en stadig grund att luta sig tillbaka på.

Dessutom så ger vi Ninja 100 möjligheter istället för de vanliga gamla TVÅ.

Hon kommer varken känna sig utanför eller VARA det för vi ger henne en överdos av självkänsla och trygghet. DET ger henne en fördel i sociala situationer.

angelica — seriöst – finns det verkligen ett behov av att höra de gamla klassikerna helt oförstörda? (och som jag påpekat innan så är det inte många som faktiskt har det, det är ju omgjorda versioner som läses i skolorna) Varför??

Jag tror faktiskt Ninja kommer blir mer ledsen över att jag inte låter henne titta på Powerrangers eller annat skit på TV som de andra barnen GARANTERAT kommer att titta på. Och hon kommer garanterat bli MER ledsen över att hon inte får de senaste märkesjeansen som ALLA andra har… osv.

Förstår du hur jag tänker?

Fia — precis! många sagor idag är ju skitroliga! Och när genusperspektivet suger, det är ju just då jag vill göra om! Äta kakan och ha den kvar!

oates – ang amning. (du skulle tagit detta under amningsinlägget istället) – givetvis så finns det massvis med undantag. En del vill inte mer när de är ett år, en del vill fortsätta i fem.

Jag generaliserade givetvis.

LD–en sak jag tänkt på; angelica blir alltid "lite ledsen" när du offentliggör att du inte tänker låta ninja läsa veckorevyn, inte tänker klä henne i pastellig rysch-pysch, och nu detta med sagorna. jag tror nog inte att ninja är ledsen i alla fsll! hon kommer ju ha världens alla möjligheter framför sig, och förhoppningsvis växa upp till en fördomsfri, stark, häftig ung kvinna. 🙂

Jag säger som alla andra också, skriv eget. Jag kan tänka mig att göra det också eller helt enkelt skippa sånt som man inte gillar. Skriv eget. Om du gör något riktigt bra så försök få det publicerat så att vi andra också kan ta del av det. ;P Jag skulle inte ha något emot att läsa sagor skrivna i ditt namn för mina barn.

Jag måste bara fråga!

Vad tycker du om teletubbies? Där är ju inga uttalade kön och de kallar varandra för namn som egentligen inte "finns". Tinky Winky med manlig röst går med handväska o.s.v. Har för mig det t.o.m blev förbjudet i ett land för Tinky Winky kallades "bög" (inte säker på detta men har fått höra det)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *