Kategorier
feminism & genus

Kvinnan ska ansvara för mannens ilska och våldsamhet

Än en gång så ska kvinnan ta ansvar för mannens våld. Blondinbella får hotbrev och skuldbeläggs av polisen. ”sluta blogga” uppmanar de och följer traditionen att hålla kvinnan ansvarig för sin egen säkerhet istället på att faktiskt fokusera på de män som utsätter dem för dessa hot. ”Skyll dig själv! Sluta blogga så slipper du blir hotat”
”Skyll dig själv! Klä dig inte i kort kjol och gå inte ut sent så slipper du bli våldtagen!”
Mannen är ett djur och när han blir provocerad så kan vad som helst hända det vet man ju. Eller? Vilken fruktansvärd manssyn polisen hjälper till att upprätthålla. Jag är så förbannat trött på det.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Kvinnan ska ansvara för mannens ilska och våldsamhet”

Som vanligt då.. Och kommentarerna under artikeln följer samma mönster, "stäng ner bloggen då", "använd ditt vanliga namn och inte nåt blåst blondinnamn", och den värsta: "någon av blondinbloggarna erkände att hon skrev saker för att provocera, då får Blondinbella skylla sig själv om hon blir hotad med våldtäkt och styckning". OKEJ, Blondinbella får skylla sig själv för något som någon annan skrev. Bra bra, då borde ju inte denna man (han använde åtminstone ett mansnamn) ha något emot att bära skulden för allt det manliga könet gör i världen, han verkar ju gilla att dra alla över en kam. NÖT

Gah! Arg blir man… och besviken. Hot är hot, och när någon har ansträngt sig med att lägga brevet i någons brevlåda så måste väl polisen ta saken på allvar. Må väl vara om fulla idioter hotar varann på krogen… där är polisen snabba…

men herregud!

du låter som om alla män e idioter!

att några män e våldtäcksmän och att alla mäne aggressiva stämmer inte

precis som kvinnor har vi olika identiteter och olika åsikter!

med den logiken i det här inlägget borde alla kvinnor bli lesbianer, o juste, bara typ 99,99% av alla feminister är ju lesbianer!

jag tycker att blondinbella är den mest mogna storbloggaren i sverige, och att de männen attackerar henne e kanske samma personer som kommenterar med olika namn? jag e en person, men jag har 3 olika emails, 1 på yahoo, 1 på hotmail och 1 på gmail, dessa kan ju göra samma sak, om 3 personer attackerar henne via mail, men varje har olika emails så får hon 6 hotbrev från något sm ser ut som 6 olika personer!

största delen av sverige håller med blondinbella, bara för att vissa människor vill ha något att klaga på så ska inte alla män få skulden för det!

sen kan jag hålla med att en mogen kvinna som isabella inte borde kalla sig själv blondinbella sm någon frortis skulle kallat sig för några år sen, men alla har fri vilja, och blondinbella e en mer uppiffad titel på en blogg, jag heter alfred, men min blogg heter amo alfred, som vilken import som helst skulle ha kallat sig!

Jag SKAKAR av ilska!! Att folk ens kan med att kommentera att det är hennes val att bli hotad, iom att blogga är ett val? Jag skulle inte svälja hotelser på grund av en blogg, det är inte ok! Att ventilera kan jag inte på något sätt se som sjukt, men att försöka få folk att sluta med detta, så att våldtäktsmännen inte ska frestas? Fel! Vart tog rätten att visa sig på internet utan mordhot vägen? Folk verkar ju acceptera hoten på grund av att hon valt kändisskapet. Vem fan väljer att bli våldtagen?? Nu ska jag kväva ilskan med en kopp kaffe…

anonym det är snarare antifeministerna med sitt trams om att männen är våldsamma av naturen som upprätthåller bilden av att män är djur som inte kan ta ansvar och kontrollera sin ilska/lustar. Inte feministerna.

Jag brukar hålla med dig LD, men just det här gången blir jag fundersam. Tror du inte att polisen reagerat lika om det varit en man som gjort anmälan, dvs att han också ombetts sluta blogga för att slippa hot och kränkningar?

Det är möjligt att polisen skulle säga samma sak till en man men just det att detta sägs till Blondinbella är en liten del av ett mönster. Kvinnor förutsägs att ta ansvar för männens handlingar, för deras impulskontroll och deras sexualitet. Spelar ingen roll att det är någon som Blondinbella har aldrig ens träffat, nåågon som hon har aldrig ens interagerat med, hon tvingas till att ta hänsyn till personens brist på självkontroll

sv: jaa tyvärr, helt galet, och lite läskigt.

ja herrgud, de är förjävligt att hon inte ska kunna blogga och skriva det hon vill utan att få sådana här äckeljävlar efter sig. som sagt, att polisen inte gör något är ju inget nytt…tyvärr, tragiskt. Alla ska ha rätt att göra de dom vill och pyssla med de dom vill, så länge de inte skadar någon, utan att bli utsatt för dessa sjuka saker.

jasså, fan va tråkigt det är. folk med fördomar…jaja, tyvärr kommer det väl alltid finnas. Ungefär som att 95% tror att alla homosexuella killar går runt med handväska och rosa kläder…

ja, men ja såg att även tyra hade fått samma slags brev, och hon hade krävt att polisen skulle utreda det, så de är nog på gång, frågan är ju bara vad dom kan göra, då vi saknar ett fungerande rättssystem i landet.

Ja visst är det förjävligt att kvinnan ska ta ansvar för mannens aggresion.

Jag har 3 barn, 2 pojkar och 1 flicka.

Och jag får dagligen kämpa med släktingar, vänner etc.

Som dels envisas med att skratta och uppmuntra om pojkarna leker våldsamt, Medans jag alltid vill avbryta och uppmuntra till annan lek. Och då får man höra: boys Will be boys, det ligger i deras natur, låt dem hållas.

Varför ska man lixom????

Jag vill inte att mina pojkar växer upp och tror att det är ok med ett våldsamt beteende.

Och en annan sak, dottern min får ALLTID dockor av släktingar, fast jag sagt 10000 ggr att hon hellre leker med bilar/duplo/målar (you name it) istället för med dockor.

Men ändå får hon dockor.

Och dottern min är uppfostrad att inte vara nån liten prinsessa utan ett barn med humör, vilja och leklust.

Men ändå vill tex hennes farmor alltid leka typ laga mat eller läsa saga eller nått som dottern inte är intresserad av.

Varför ska det vara så svår att fatta för folk att barn ska få vara barn??

Tips på hur jag ska möta folk, släktingar, osv utan att bråka men ändå få de att fatta att så här vill vi ha det?!?!

Det jag undrar är varför blir inte männen heligt förbannade av att dömas utifrån sitt kön? För merparten av männen styrs ju inte utifrån djuriska impulser. Hade jag varit man hade jag varit skitförbannad över att bli dömd på förhand p.g.a en förlegad manssyn. Varför har man aldrig dem protestera?

Precis vad jag tänkte. Än en gång ska kvinnan ta ansvar för mannens våld. Suck och motherfucking stön!

OT så ville jag slänga iväg ett stort tack för alla grymma inlägg om diverse. Främst för genus och feminsm-biten men jag diggar helheten!När jag var tonåring och upptäckte Skugge fylldes jag av pepp och styrka. Samma sak när jag läser dig ett decennium senare. Du ingjuter mod och styrka i mig. Fick mig att kasta hyveln ( igen ) , att alltid stå upp för mig själv, bita ifrån till fällda sexistkommentarer och att orka ifrågasätta. You fuckin´inspire me!

Fet kram te daj!! // Dee

För det första verkar Isabella vara en trevlig och duktig tjej. Hon är fortfarande ung, men har verkligen gjort något av den blogg hon började och valde namn till som ung tonåring. Hon förtjänar verkligen inte att bli hotad! Men saken är den, att hur hon än är, eller hur lite någon gillar det, är det olagligt och sjukt att skriva så till en människa. Att ens debattera vilken bloggare som förtjänar si och så mycket hot borde vara helt onödigt.

Och för det andra: hur kan det alltid komma sig att vissa alltid bara måste påpeka att "alla män gör inte så" eller "polisen hade sagt samma sak till en kille". Det vet man, men det är heller inte ett fåtal som ägnar sig åt näthat. Fråga de kändaste bloggtjejerna vilka "trevliga" mejl de får. Läs kommentarer själva. Läs på flashback. Det är inte tjejer (i regel, men självklart finns undantag) som skriver till män att de ska våldta och stycka dem. Det är män (men inte alla).

du har påverkat mig med ditt nopoo snack så jag började tvätta ansikte och händer i den där skrubben av olivolja och socker! du skrev i kommentarsfältet att det gick att den gjorde en ren också, eftersom oljor rengör från smuts. ska säga att jag e riktigt nöjd med resultatet

mina föräldrar skulle däremot säga att dt e slöseri att använda mat till kroppen när head and shoulders säljs 2 för 10 i ÖoB

idag fick jag en chans och gick ut för att köpa rosmarinsolja (vill inte lukta ägg i håret) men jag hittade inget förutom i en specialaffär där han sålde 10 ml för 90 kr! kan du säga var det går att köpa rosmarins- och lavendelolja?

tack på förhand!

Varför inte bara tillägga att hon bör sitta hemma och bli försörjd också när de ändå håller på så är cirkeln sluten.

I april polisamnälde jag en blogg som hängde ut mig som en skolpolitiker som HATAR pojkar, med för och efternamn och hela min politiska historia (det lades ner såklart för matchomannen är såklart anonym och då är det ju skitsamma vad de begår för IT-brott) och det är det första som kommer upp när man googlar på mig. Skitkul att förklara det för framtida eventuella arbetsgivare! Polisen tyckte att det var nått man fick stå ut med som politiskt aktiv och bloggande om feminism.

Bloggen är ju hennes jobb! (Ett av henns många jobb förvisso, men ändå) Inte ska man behöva sluta med sitt arbete för att slippa bli hotad. Det är sjukt att polisen ens får bemöta folk på det viset.

Bloggen är ju hennes jobb! (Ett av henns många jobb förvisso, men ändå) Inte ska man behöva sluta med sitt arbete för att slippa bli hotad. Det är sjukt att polisen ens får bemöta folk på det viset.

Tänkte precis samma paj när jag läste det. Och som nån annan skrev: bloggen är ju (ett av) hennes jobb – ska alla som upplever hot sluta jobb eller vad?

Tack och lov har hon skinn på näsan. 🙂

Valerie Solanas brukar ju flitigt citeras, "män är djur", och med tanke på hur polis, myndigheter mm verkar resonera (bär ej kort kjol, sluta blogga, skyll dig själv typ) så verkar det ju som om de håller med. Varför ska kvinnor ta ansvar för att vissa män är dumma i huvudet? obegripligt.

Angående "Skyll dig själv! Klä dig inte i kort kjol och gå inte ut sent så slipper du bli våldtagen!". Man hör ju ganska ofta det där med hur våldtäktsoffren är klädda och att det skulle vara en bidragande faktor till att överfallet hände. Varför sätter man inte så små varningslappar på kläderna i affären? Som man gör på cigarettpaketen om att man kan dö av rökning. Då kan man varna för våldtäkt ifall man köper plagget liksom. Och så kanske inte för utmanande kläder ska säljas till minderåriga.

Detta skrev jag om saken: Män som skriver hatiska och väldigt sexuella kommentarer till kvinnor som bloggar är ju ett välkänt fenomen här på internet. Det finns otroligt mycket misogyni, tyvärr.

Men det skrämmande är ju att en person kan komma undan med den här typen av beteende när man faktiskt vet vem det är och anmäler det hela för polisen. Att vissa dessutom blir tillsagda att sluta blogga är än värre. Det är ungefär som om någon sagt till Per Gudsmundsson att han borde sluta skriva islamofobiska krönikor för SvD om han inte vill bli ”mordhotad” av vänsterextremister.

Jag vågar absolut hävda att denna reaktion blir som den blir på grund av att bloggvärlden är kvinnodominerad. Jag tror att polisen hade tagit i mycket hårdare om det i allmänhet var män som utsattes för dessa hot.

Den utbredda nätmisogynin är en förlängning av mäns våld mot kvinnor. Män använder sig i regel av väldigt könsbundna hot och förolämpningar. Det handlar ofta om sexuellt våld och förminskande av bloggaren bara för att hon är kvinna, ofta används ord som hora eller slampa som ju är väldigt tydliga förolämpningar riktad emot just kvinnor.

Kvinnor som bloggar granskas också på ett helt annat sätt än män även utanför den här sfären av extrem misogyni. På samma sätt som mode så blir bloggosfären ofta anklagad för att vara oviktig och ytlig, och det värsta är ju såklart bloggar som handlar om stereotypt kvinnliga saker. Kvinnliga intressen och uttrycksformer blir konsekvent nedvärderade.

Misogynin som kvinnliga bloggare blir utsatta för betraktas som ett kvinnoproblem och därmed inte lika viktigt som ”riktiga” hot som män blir utsatta för. Men tyvärr handlar det om människor som utnyttjar vårat kön för att kunna trycka ner oss. Som spelar på alla de där könsrollerna för att lyckas. Och eftersom det är kvinnor som drabbas så ser polisen mellan fingrarna.

Jag tycker att man ska börja hantera detta för vad det är: mäns våld mot kvinnor. Ett allvarligt strukturellt problem som den svenska staten innan har tagit mycket hårt på men uppenbarligen struntar i nu när det rör sig om unga tjejer som rör sig på en arena man inte begriper. Man förstår inte hur otroligt hotfullt det kan vara med en person som gång på gång lämnar obehagliga kommentarer och skickar mejl när man faktiskt spenderar stora delar av sin tid på internet.

Men återigen så ska man som kvinna anpassa sig efter de människor som utsätter oss för våld. För inte kan man räkna med samhällets beskydd bara för att man blir utsatt för lite helt vanlig misogyni.

http://www.arsinoe.se/?p=10925

Dock så är det väl så polisen jobbar lite grann; nu säger jag inte att polisen behandlar kvinnor med victim-shaming mer eller mindre än någon annan, men det centrala i problemet tycker jag är att polisen är en värdelös myndighet som inte kunde lösa ett brott om det så begicks på polisstationen. Vadå ”sluta blogga” liksom? Så fan heller, varför skulle hon behöva klippa den tråden för att polisen inte pallar göra sitt jobb?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *