Kategorier
feminism & genus

Kvinnor är ju håriga, vi har valkar, vi bajsar, vi pruttar.

”Istället för att se potentialen i lurviga Natashja och tänka ”jeeez, den kvinnan behöver verkligen en hyvel”, rakar man bort henne. Vad blir näst? Styla din hålfot?”  Åsa Erlandsson skriver tänkvärt om Gillettes ”just legs”.   Och Artikeln om mig hittar ni här.
Så vad handlar det om? Varför är hår så viktigt för mig egentligen? Varför har det blivit en sådan grej? Varför rakar jag mig inte egentligen? Jag är feminist och det speglar ju hur jag ser på det mesta.  Och kvinnor är ju håriga, vi har valkar, vi bajsar, vi pruttar; Vi är mänskliga helt enkelt.  Jag bryr mig inte huruvida folk rakar sig eller ej. Jag har aldrig kritiserat kvinnor som följer normen eller som väljer att raka sig, sminka sig, klä upp sig eller vad det nu må vara kvinnor gör för att känna sig fina. Jag skiter fullständigt i det. Din kropp – ditt val. Det jag kritiserar och ifrågasätter är de stereotypa könsrollerna och framförallt de förväntningarna som kvinnor har på sig. Hur vi ska bete oss och hur vi ska se ut. För att anses vara Riktiga Kvinnor. Det är idén om att kvinnor SKA raka sig jag ställer mig emot. Det är idén om att hår är äckligt och att kvinnor som inte rakar sig  är ofräscha, osexiga, okvinnliga. Det är idén om att kvinnor ska göra om sina kroppar och manipulera sina utseenden för att duga. Vi duger som vi är. I alla former och färger, håriga eller ej. Vi är kvinnor och vi ÄR vackra. Det är enkelt att påstå ”jag gör det för MIN skull” eller ”ingen tvingar dig!” när det egentligen är mer komplext än så. Vi är så indoktrinerade i våra roller sen dagen vi föds att vi inte ifrågasätter dem. Få personer tar det ett steg längre; Varför tycker jag så här? Varför är jag som jag är? Varför gör jag som jag gör?  Och att avvika från normen är aldrig enkelt. Det har sitt pris. Få av oss orkar hantera omgivningens kritik, framförallt när det åtföljs av äckel och fördömanden. Jag slutade raka mig av två anledningar; Dels för att jag vägrar gå med på förväntningen jag har på mig. Jag vägrar böja mig för ett onaturligt ideal som präglar vår tid. Jag vägrar anpassa mig, göra om mig själv för att duga. Jag vägrar acceptera att jag måste vara på ett visst sätt. Jag vill att mina ungar ska växa upp med en bild av hur en riktig människa faktiskt ser ut. Men sen handlar det även om att acceptera mig själv och det innebär att lära mig att acceptera HELA mig. Jag har alltid varit ovän med min kropp och mitt självförtroende har i stor del handlat om mitt utseende. Jag har varit otroligt fixerad vid hur jag ser ut och aldrig vågat vara något annat än perfekt. Och det har präglat hela mitt liv. Nu vill jag lära mig älska eller iallafall försonas med mina volanger och nyförvärvade tigerränder. Jag duger ju precis som jag är! Jag vet ju det, men jag vill även känna detsamma. Så jag tar det ett steg i taget. Och jag når sakta mitt mål. Att sluta raka mig var en del i den processen. Och för mig har det varit skitjobbigt och svårt men mycket tack vare den här bloggen och den otroliga respons jag får från mina fantastiska läsare så har resan blivit lättare. Nu vill jag inspirera andra.

Favorit i repris. Jag smider medans järnet är varmt. Gilla gärna på Bloglovin!
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

83 svar på ”Kvinnor är ju håriga, vi har valkar, vi bajsar, vi pruttar.”

Läste nyss artikeln! SÅ jäkla bra att sånt här uppmärksammas! Å nu når du ju verkligen ut, inte bara här i bloggen!:-)

Jag rakar mig ingenstans på kroppen. Har gediget pälsiga ben och buskar under armarna. Det hör till ovanligheterna att folk kommenterar det, men ibland möts jag av någonting som irriterar mig väldigt mycket: När folk pratar om att jag har "valt" att inte raka mig. Jag har inte valt att ha hår på kroppen, lika lite som jag valt att vara 168 centimeter lång eller att ha ett rött födelsemärke på bröstet! Det är de som valt att förändra sina kroppar. Det har inte varit ett aktivt val för mig att vara hårig, jag bara är det. De har däremot valt att anstränga sig för att bli av med sin behåring. Så konstigt att det ses som att det är jag som fattat ett beslut och inte dem, för ingen undrar någonsin varför man som kvinna bestämt sig för att raka sig, det är bara någonting man gör. Jag däremot anses ha tänkt över och bestämt mig.

Gah, babblig kommentar, men jag hoppas ni förstår!

Läste precis artikeln i AB. MTV och Gilettes bort förklaringar är rent ut sagt blåsta. Att påstå att bilden plockades bort enbart för att du inte var i helbild, är som att dumförklara oss. Därför tycker jag verkligen att du skall ställa upp med en helbild och vinna hela skiten! Du skulle säkert vinna och det skadar inte att du får ca 10.000 att utöka din sommargarderob för 🙂 Passa på att sprida ditt budskap och provocera nu när du fått mer uppmärksamhet i media. Tänk dig vilken uppmärksamhet det blir om du vinner! 🙂

Jag tror mer att rakningen handlar mer om att det är Fräshare än att det är förväntningar på kvinnor att raka sig. Även män rakar sig ju faktiskt…

Kanske borde sluta föda barn också då eftersom det Förväntas att kvinnor gör det också?

Åsa: Vad är ofräscht med hår? Och om det nu är ofräscht, varför har så många kvinnor långt hår på huvudet?

Kan inte du lägga ut lite bilder från när du var fjortis och ung tills nu för att se själva transformationen alltså från ideal men otrygga och dåligt självförtroende till den vackra och självsäkra Natashja du är idag , vore kul och se !!

Jag skulle gärna raka mig lite mer än vad jag gör! Men jag kan inte! Jag får eksem och bölder runt vaginan även om jag bara trimmar kanterna på pubishåret (så att det inte sticker utanför trosorna), luktar 100 gånger mer svett i armhålan när den är renrakad och benen blir bara mer torra än vanligt!

Jag var en vanlig tonåring som ville se ut som alla andra för många år sedan, men efter många år av stinklukt och smärtor så la jag ner att raka mig när jag inte absolut vill och då bara benen och kanske armhålorna, jag mår mycket bättre att kunna gå runt och veta att min kropp mår bra av att kunna vara sig själv.

Så det handlar inte alltid bara om idealet att vara den perfekta kvinnan utan att kunna ha en kropp som mår bra. Jag brukar inte säga att jag inte rakar mig för då glor folk, som om jag vore en alien från yttre rymden. Så jag gillar starkt det du gör och alla gånger du sticker ut näsan och rör runt i grytan!

Hej Natashja. Jag länkade just till detta inlägget från min blogg. Den är inte stor eller så, men det kan kanske vara kul att veta ändå.

Tycker att du är så himla bra och klok och rolig. Du har verkligen lyst upp min tillvaro under lång tid och gett mig mycket mod!

Ha det fint (och hoppas att artikeln på aftonbladen inte får allt för många argsinta kommentarer från arga och äcklade kvinnor)

/Lilly

Detta är inget skämt jag lovar och svär. För personen ifråga sa detta och menade fullt allvar och jag MÅSTE dela med mej om detta när jag läste din rubrik 🙂

Fick en fråga för några år sen av en kille som inte är så inne bland tjejerna. Kan säga han vet inte så mycket.. "Bajsar ni tjejer?" Eeeh ja svarade jag, vart tror du våran mat tar vägen? "Jag visste inte det, tänkte eftersom ni föder barn så kanske ni inte har samma kroppsfunktion som vi killar"

Jag dog, min sambo han dog… Har nog aldrig skrattat så mycket i heeeela mitt liv 🙂

Så där ja… nu kan du glömma att du vinner för dom har lagt till en annan sak i tävlingen.

"Den 2-22 maj tävlar tolv finalister (de tre mest populära i varje nordiskt land) i finalen, som innebär en ny röstomgång med jury."

Innan stod det bara att det skulle bli en ny röstomgång inte att det skulle vara en jury med att avgöra…

jag bara väntade på att dom skulle fixa ett sätt att sabotera för dig 🙁 :thumbdown:

Jag rakar mina ben – då och då, mina armhålor rakar jag främst för att jag blir så jävla svettig (alltså känns det fräschare) och musen rakar jag lite grann – jag får svampinfektioner rom jag tar bort allt i alla fall, det är det lixom inte värt!

Självklart är det inte hela sanningen, jag rakar väl benen och bikinilinjen överlag för att ge ett "smooth" intryck för omgivningen – män som kvinnor. För alla kvinnor är ju rivaler (alltså slutar det med att det är för männen iaf. suck).

Dock gillar jag ju å andra sidan skarpa kanter och kontraster annars också. En hårig bikinilinje förstör ju det intrycket också – så kanske gör jag det lite för mig själv ändå? Fast inte fan ligger jag och tittar mig själv mellan benen på stranden hela jävla dagen heller!

AAAH. Gränsen går i alla fall för mig när jag mår dåligt av att anpassa mig – alt. måste arbeta på det hela tiden. Igår rakade jag mina ben, det hände ungefär en gång i veckan eller var annan vecka i alla fall. Svårt det där!

Det jag vill säga är väl eg. att hela den här grejen är väldigt sund om folk bara är villiga att ta till sig andemeningen i det hela (eller vad man ska kalla det) och inte stirra sig blint på det visuella (dvs. de håriga spirorna som tronar i toppen av tävlingen!). Jag hoppas

Det här inlägget är så jävla bra så jag blir alldeles till mig. Precis så känner jag med, det handlar så mycket om just det här att våga acceptera sig själv för mig också!

Äh, det är ju inte ens dina ben på bilden 😉

http://www.aftonbladet.se/wendela/article12886798.ab?cId=2544574

"spamvanligemail56 år 1GillaAnmälSvaraspamvanligemail

Är folk helt pantade? Det där är inte ett par kvinnoben utan de tillhör en man, kanske hennes sambo eller någon bekant. Anledningen till att hon tog ett foto på håriga mansben är just för att få detta ramaskri och löjliga kvasidebatt. VAD SÄGS OM LITE KRITISK … Är folk helt pantade? Det där är inte ett par kvinnoben utan de tillhör en man, kanske hennes sambo eller någon bekant. Anledningen till att hon tog ett foto på håriga mansben är just för att få detta ramaskri och löjliga kvasidebatt. VAD SÄGS OM LITE KRITISKT GRANSKNING AV BILDEN?!!?

(Ja, det går att lackera tånaglar på män utan att det sakdar personen i fråga fysiskt.)Idag 13:44"

Läste bland kommentarerna under Aftonbladets artikel och kopierar in här:

-spamvanligemail-

Är folk helt pantade? Det där är inte ett par kvinnoben utan de tillhör en man, kanske hennes sambo eller någon bekant. Anledningen till att hon tog ett foto på håriga mansben är just för att få detta ramaskri och löjliga kvasidebatt. VAD SÄGS OM LITE KRITISKT GRANSKNING AV BILDEN?!!? (Ja, det går att lackera tånaglar på män utan att det sakdar personen i fråga fysiskt.) Idag 13:44

Om det finns folk som tycker att den här debatten är löjlig, så borde ju den här AB-kommentaren vara beviset på hur urbota enkelspåriga vi människor är. När logiken säger att det är en MAN på bilden endast pga av att benen är orakade. Herreminje.

Min röst ligger på dig Natashja – inte för att jag egentligen tror att du behöver nya kläder mer än nån annan, men för att knäppa tävlingen lite på näsan!

johnstrom 26 år:

Jag som precis har ätit lunch, maten kom nästan upp när jag såg dom där benen, jag förstår att Gilette inte vill förknippas med dom. Herregud vad jag blir trött på kvinnor som henne, när ska hon inse att det är dax att sexa till sig mer och göra sig till lags

:rolleyes:

Jag blir nästan mörkrädd när jag läser några av kommentarerna på AF, men har kommit fram till att en av de värsta måste ju vara ett skämt. I alla fall hoppas jag det (eftersom det handlade om att kvinnor skulle jagas… eh.. okej..)

Själv blir det nog lite sisådär med rakandet för mig. Jag rakar under armarna mest för att jag blir så varm annars, för det är ingen annan som ser nu på vintern (okej våren är på väg.. hoppas jag!) ändå, så det är enbart för mig själv. Men skiter i benen för igen, ingen som ser.

Sommaren.. Det varierar.. Kan gå halva sommaren med orakade ben och sedan raka. Eller hela sommaren utan att raka, eller så rakar jag. Men tycker alla får göra som de vill, raka eller inte. Vad jag inte gillar är att folk rynkar på näsan åt de som inte rakar. Vad är det som är så hemskt med lite hår på benen egentligen?

Kanske skulle lägga upp mina spiror på tävlingen.. De är inte bara orakade utan jag har stora ärr på vänsterbenet efter att jag bröt det för ett par år sedan haha Undrar vad Gillette skulle säga då 😛

Åh vad glad jag blir att du uppmärksammas! Det behövs så väl och jag hoppas fler får sig en tankeställare tack vare det!

Det tråkiga är att man blir ratad om man inte lever upp dvs ser ut som "kvinnor ska", jag har blivit ratad för det tom av min man. Så jag förstår att jag själv och många, nästan alla, gör så man ser ut som en kvinna "ska".. inte så konstigt, killar och män väljer de kvinnorna i allra högsta grad, både att onanera till och att vilja vara med.

Har själv varit tjock en stor del av mitt liv och de få gånger dvs åren jag varit smal så har jag fått mer ragg tex.. visst det kanske är jag själv som själv ser mig som "fet och ful" då jag varit tjock och gett ifrån mig det intrycket så jag stött bort män och när jag varit "smal och snygg" har jag visat mig med mer självförtroende.. kan vara så också men i det långa loppet så väljer män de sexiga och vackra tjejerna.

Hej Natashja, jag har läst din blogg ett tag och jag gillar den verkligen! 🙂

Förlåt att jag är lite off-topic nu, men jag såg denna videon: http://video.se.msn.com/watch/video/nagellack-pa-pojke-ramaskri-i-usa/ah51j4hf

Psykologerna som tror att pojken kommer behöva terapi bara för att han har neon-rosa nagellack på tårna och att amerikaner (ska inte dra all över en kam), men de flesta häpnar över det är det dummaste jag hört.

Tycker nagellacket var riktigt fint faktiskt 😀

Min dotter som är 2,5 år tittade på mina orakade ben och sa "Fint mamma". Tänk om jag kunde tro att hon skulle känna likadant om sina egna benhår själv när hon blir tonåring/vuxen.

Personligen rakar jag oftast benen men du inspirerar helt klart till att gör det allt mer sällan. Jag är helt svensk, ljushyad och blond på huvudet men håret på kroppen är mörkt och grovt liksom ditt. Patetiska kommentarer på AB som påstår att bilden inte skulle visa dina ben. Tycker du är fantastisk!

Hej! Har besökt din blogg tidigare och tycker verkligen att det du står för är bra och att du är väldigt vacker.

Jag tänker också att det är så att det finns en norm de flesta kvinnor följer, att raka sig, sminka sig osv, och det finns ju också en norm för feminister, något de flesta feminister följer, att inte raka sig, sminka sig mindre, kanske ha kort hår. Så det kan också vara att följa en norm? Man kan väl få vara feminist och ändå raka sig och sminka sig? Eller inte alls vara feminist och låta håret växa som det vill? 🙂 En liten tanke bara ^^

Jonna

>> Jonna,

självklart kan man vara feminist även med rakade ben. Men håller med dig i att du har en poäng där. När jag gick på Universitetet i Lund hade de en grupp med kvinnor som ledde en studiecirkel med otroligt mycket bra föredrag och annat. Men alla såg likadana ut i sina palestina-sjalar, dessutom diskuterade de ofta och gärna behåring, vilket ibland irriterade mig, då jag är mer lika-lön-för-lika-jobb och ingen-diskriminerings-feminist. En gång frågade jag, att är det så viktigt hur folk ser ut, en kvinna med kort kjol och rakade armhålor har väl samma rätt till lika lön. Men nej, i den här gruppen var det inte så, jag fick svaret att om man sminkar sig och rakar sig har man anpassat sig och förlikat sig med den manliga-världen och då var inte det lika självklart med lika lön.

Jag gick hem. Så visst har du rätt i att det kan bli en norm och en press på en att passa in och att se ut på ett visst sätt även i de bästa sällskap.

Jag har dock fortfarande kvar mina feministiska åsikter och de är än mer starkare idag men den här upplevelsen i Lund gör att jag har lämnat hela utseendedebatten bakom mig då den för mig ger lite dålig smak. Men jag förstår vart du vill komma LD, och jag håller med dig, särskilt i dina åsikter om kläder till barn. Det är väl det här med disken och fuktskadorna eller vad det var du döpte ett tidigare inlägg till 🙂

Jonna: Klart en får. Kvinnor (och människor i allmänhet) ska få se ut hur de vill utan att bli förtryckta, sexualiserade och objektifierade mot sin vilja. Det är bland annat vad feminismen står för.

Va bra skrivet! Jag blev glad när jag läste detta, de känns som jag duger som jag är. Printa detta inlägg o sätta upp på spegeln som en daglig påminnelse att man får vara naturlig o sig själv! Tack för bästa bloggen!

Skrivet idag på aftonbladet:

"spamvanligemail

56 år

2Gilla

Anmäl

Svara

spamvanligemail

Är folk helt pantade? Det där är inte ett par kvinnoben utan de tillhör en man, kanske hennes sambo eller någon bekant. Anledningen till att hon tog ett foto på håriga mansben är just för att få detta ramaskri och löjliga kvasidebatt. VAD SÄGS OM LITE KRITISK … Är folk helt pantade? Det där är inte ett par kvinnoben utan de tillhör en man, kanske hennes sambo eller någon bekant. Anledningen till att hon tog ett foto på håriga mansben är just för att få detta ramaskri och löjliga kvasidebatt. VAD SÄGS OM LITE KRITISKT GRANSKNING AV BILDEN?!!? (Ja, det går att lackera tånaglar på män utan att det sakdar personen i fråga fysiskt.) Idag 13:44 "

har han/ hon inte sett din footer måntro 😉

"Det tråkiga är att man blir ratad om man inte lever upp dvs ser ut som "kvinnor ska", jag har blivit ratad för det tom av min man. Så jag förstår att jag själv och många, nästan alla, gör så man ser ut som en kvinna "ska".. inte så konstigt, killar och män väljer de kvinnorna i allra högsta grad, både att onanera till och att vilja vara med.

Har själv varit tjock en stor del av mitt liv och de få gånger dvs åren jag varit smal så har jag fått mer ragg tex.. visst det kanske är jag själv som själv ser mig som "fet och ful" då jag varit tjock och gett ifrån mig det intrycket så jag stött bort män och när jag varit "smal och snygg" har jag visat mig med mer självförtroende.. kan vara så också men i det långa loppet så väljer män de sexiga och vackra tjejerna."

Står inte vem det var som skrev detta lite längre upp, men jag ville bara tillägga att jag tror att männen också är mycket påverkade av idealen som råder i vårt samhälle.

Kanske de väljer utifrån dessa normer och ideal, när de väljer tjej? Lite mer status att ha en tjej som ser ut som en filmstjärna, kanske?

De är säkert också hjärntvättade till att tycka tjejer utan behåring är sexiga, utan att de vet om det själva.

Till Anonyma där uppe som skrev att män bara vill ha smala och vackra kvinnor i långa loppet: Jag tror inte det stämmer. Det kan vara en åldersgrej, att yngre killar inte "vågar" falla för nån som inte ser ut som idealet i samhället. Men med tiden så inser också män att det inte är utseendet som är viktigt.

Handlar nog mycket om hur man är bekväm i sig själv också, och att våga vara stolt över sig själv.

Hursomhelst, tro inte att merparten av män föredrar smala 'vackra' tjejer. Alla former är vackra, det tycker de också! 🙂

Här är jag:

http://kroppsbild.wordpress.com/2011/03/06/781/

Jag tycker om och är stolt över mig själv och min kropp precis som den är! (både med och utan hår 😉

Huvudet på spiken! Problemet är idén om att kvinnor bara duger när de fixat och trixat sig själva inte i sin naturliga håriga, pruttiga form. Om någon rakar benen för att de tycker det är fint så skadar det ingen men om hon inte kan gå ut utanför dörren med hår så är det ett problem.

Själv rakar jag armhålorna och vaxar benen till sommaren men till sommaren funderar jag på att låta bli men vi får se. Armhålorna vill jag inte sluta raka, jag gillar dem ohåriga.

Jag förstår precis hur du tänker och har djup respekt för det! Jag har en fråga-känner du dig fri och lycklig för det val du gjorde att strida mot normer

Jävvligt surt att man inte kan vara varken orakad eller rakad utan att ses som onaturlig av folk.

Personligen tänker jag lära min dotter att hon är okej och fullt naturlig oavsett vilka frisyrer hon har på diverse kroppsdelar.

Håller inte med dig som sagt, men tycker ändå att det är lite häftigt att du kom med i tidningen. Tummen upp för det iaf! :thumbup:

jo men vi är också utan valkar och utan hår.. och jag blir så förbannad på kärringarna( har sett en kommentar från en karl) som nu sitter inne på den där tävligen och klankar ner på de tjejerna som är smala. Nån sade att vissa tjejer ser ut som dom suttit på koncentrationsläger och hur jävla snällt är det att säga så då?? Folk tänker så jäkla lite, men jag tror det är ren avundsjuka.

För ska man gå efter vad många skriver under din bild LD så är det inte ok att vara smal och inte ok att raka benen, ja men då blir det ju fel åt andra hållet i stället..visst?

TINA kvinnor är vackra. I alla former och stilar. Jag ställer mig INTE bakom nedvärderande av smala kvinnor eller kvinnor som rakar sig eller vad det nu må vara, men jag kan förstå frustrationen bakom kommentarerna. Lite "ge igen" på normerna som tyvärr drabbar de som inte förtjänar ilskan. 🙂

Jag förstår själva genusgrejen och det köns-stereotypa, och kan väl i viss mån hålla med (även om jag har väldigt inpräntat "flickor-är-prinsessor-och-pojkar-är-vilda"-synsätt) :blush:

Men när det kommer till hår så är min personliga åsikt att det är ganska äckligt oavsett kön. Jag plockar mina pojkvänners ögonbryn, vaxar alla behårade kroppsdelar. Samma sak med parfym och deo. Jag klarar inte av vanlig "ren hud"-lukt. Däremot separerar jag inte "tjej och kill"-dofter. Bara det luktar parfym… :bigeyes:

Du inspirerar mig som ingen annan, du ger mig mod. Jag slutade raka mig helt i höstas men tanken på sommaren gör mig mycket nervös, denna handling ifrån dig gör mig starkare. Tack.

På vilket sätt är det ett onaturlig idel att tjejer rakar sig? Skulle vara intressant med ett svar på den frågan.

Och enligt min mening är man heller inte mindre "riktig människa" bara för att man rakar sig.

hanna kvinnokroppen har behåring. Det är ett resultat av att vi blir könsmogna, dvs går från barn till kvinna…. och det är naturligt. Att inte ha hår på kroppen är onaturligt. Alltså är det ett onaturligt ideal att ta bort det precis som alla andra ideal som kräver att man förändrar sin kropp.

Men nej, man är inte mindre människa för att man rakar sig, men det är inte min poäng heller. Jag hoppas att du förstår vad det är jag förmedlar här?

"Och kvinnor är ju håriga, vi har valkar, vi bajsar, vi pruttar; Vi är mänskliga helt enkelt"

Är inte jag en kvinna då då min kroppsbehåring knapps syns? Och inte har nån valk? Är pinnsmal trots att jag äter massor och vill gå upp i vikt men inte kan, precis som vissa tjockisar inte kan gå ner i vikt.

Hur kommer det sig att du tvättar håret utan schampo? Det kan väl inte bli rent om man bara använder vatten? Eller ens lukta gott? ^^ Det kan tyckas vara en trivial fråga men jag har länge funderat på detta och hoppas innerligt på ett fantastiskt svar från dig mrs dahmer! ^^

Att folk ens orkar misstolka detta fantastiska och livsbejakande text!!

ALLA kvinnor är vackra, oavsett form, det är ju det som är poängen här, mager och tjock, vanlig som ovanlig, naturligt hårig eller ohårig eller raksd med för den delen.

Det handlar om att acceptera oss självla som de vi ÄR, och våga vara oss själva, våga säga nej till osunda ideal som bara skadar oss, våga säga nej till bilden av oss kvinnor som reklamen skapat.

Att hävda att "men männen rakar ju sig OCKSÅ, inte bara kvinnor ju" är bara löjligt, som om det skulle vara okej, det är lika absurt det med, de är också en produkt av reklam/media precis som vi!

Förstår inte ens hur man kan tänka att en kvinna som inte rakar sig är ofräsch, Karlarna då? Vi tycker väl fan inte de är äckliga trots att många av dem är jättehåriga? Min far brukar raka sig under armarna med en trimmer för att slippa bli lika svettig, för sin egen skull och ingen annans, men det är knappast någon som skulle påstå att han skulle vara ofräsch om han inte gjorde det.

Älskar din blogg, blir gallen på folk utan sunt förnuft.

jäkligt bra sagt! själv rakar jag benen när det blir så långt att det gör ont att ha strumpbyxor (när håren liksom viker sig mothårs och stör sig)

det är inte bara skabbigt att inte vårda kroppsbehåringen.. det känns nästan lite sjukligt faktiskt! och det värsta jag vet är när kvinnor klagar på att männen inte behöver fixa sig och bla bla bla. för det första så rakar sig män nästan varje dag i ansiktet. för det andra så är det inte bara kvinnor som fixar resten av kroppsbehåringen

Riktigt bra inlägg!

Som 16 årig brud är det lätt att fastna för dagens alla ideal. Himla tur att jag inte blev sån ^^

Nej, men helt ärligt, jag tycker absolut inte det är ofräscht att inte raka sina ben, det är ju faktiskt det som är naturligast. Med det sagt bör jag ju påpeka att jag själv rakar mina ben, under armar osv, och det är ju det som jag tycker personligen känns fräschast på mig själv, men ibland orkar man ju inte, och då får det gå några veckor innan det är dags igen. Men jag gör det bara för att det är vad jag själv trivs bäst i, och det är ju det allting handlar om, vad man själv trivs i.

Fy för detta! kvinnor föds inte in några jävla normer! acceptera bara hur samhället ser ut,det funkar skit bra! Åk till Pakistan eller Indien där ska du se på normer!!!!!!!!

linus haha ja jag kan ju bara beklaga bristen på kunskap. Men det är säkert bekvämt och skönt att vara så ovetandes som du. :thumbup:

Jag ska förklara varför jag är så jävla negativ. FI kommer till vår skola och ubdervisar i "jämt i skolan" och de drar så mycket skit! Påstår att kvinnor inte blir lika starka som män bara för att de inte får träna lika mycket samt att det är fel norm! tss bullshit vad tror ni feminister att ni kan ändra på 3000 år av evolution?! Jag säger inte att kvinnor är mindre värda! men om en man kan bära upp 10 pallar tegel och en kvinna kan bara bära 7 då ska mannen få mer betalt! Samma om en kvinna klarar jobbet bättre än mannen! OCH sedan klagade FI även på att kvinnorna tar hand om barnen för mycket. Men självklart att kvinnor ska det! Det är de så mycket bättre på! Att tvinga mannen att stanna hemma med barnen är FEL! Tycker inte att det är fel att vägra och raka sig men göra det samtidigt som man gnäller på massor med normer, nej det tycker jag inte om…

När jag var 10 år så sa min bror till mig att mina armar var håriga och äckliga. Då gick jag hem och rakade dom.

Jag var 10 år och jag rakade mina armar för första gången. Och det fortsatte jag med i flera år. Idag är jag 20 och gör det inte. Jag rakar heller inte benen, men armhålorna då och då. Själva kroppsbehåringsgrejen kan ta emot, tänker ibland att folk kallar mig "tjejen med de håriga armarna", i smyg haha. Folk pratar så mycket, du vet.

Själv vägrar jag bidra till det samhälle som talar om för folk hur de SKA och INTE ska se ut.

Jag kan ibland verkligen känna mig rejält okvinnlig. Men varför ska jag behaga andra så jävla dant? JAG mår inte bättre av att raka mina armar eller ben, ska jag endast göra det för att passa in?

För andras skull?

What a fucking waste of time. Det gör inte mig mer eller mindre lycklig. Trots håriga armar eller rakade så är jag fortfarande samma jag.

Och utseendet är bara en aspekt av det hela.

Jag tvivlar starkt på att min bror skulle sagt vad han sa till mig, om jag nu var kille. Det folk säger kan verkligen sätta griller i huvudet på en ibland.

Och så ett frö av osäkerhet som kan växa sig ännu starkare när man blir matad av en felaktig bild av hur en kvinna ska vara.

Tack för att du finns, Natashja. Jag tror att du är viktig för den här världen!

Jag har ej rakat benen på många månader och ej rakat de "självklara" delarna (för jo man måste ju, eller?) heller som snippa och armhålor på ett par månader. Snippan kan jag ju iofs bara glömma i och med att jag har en gigantisk bebis-mage i vägen, men jag har börjat trivas med detta. Och ja, det är tack vare dig 🙂 Du har fått mig att ändra uppfattning totalt om feminism/genus. Och jag är stolt som kan säga att när man går in i mitt barns rum så ser man ej om det är en pojke eller flicka som bor där, de flesta skulle nog gissa på en flicka innan de fått höra vad Kevin heter. TACK, du är bäst! Utan dig hade jag suttit här med en blå unge och trott att man måste raka sig och sminka sig för att vara "människa" 🙂

Jag tycker definitivt att alla ska få vara precis som de själva vill, även om normer och omgivning säger något helt annat, i synnerhet när det gäller en sak som den egna kroppen. Därför är det kul och bra att det finns människor som du som orkar gå emot strömmen!

Däremot så tycker jag inte att orden "naturlig/onaturlig" fungerar som argument, som du och andra använder det.

Det finns mycket som är onaturligt som vi använder idag. Själv noterar jag att du är piercad, vilket jag själv också varit och jag tror att du på något av fotona har färgat hår och själv har jag ett par tatueringar.

För att inte säga att de allra flesta av oss har kläder på oss, många har glasögon, själv ser jag till att få håret klippt osv osv i all oändlighet, så finns det mängder av onaturliga saker, som sett till hela människans historia är saker vi enbart gjort el haft en kort tid.

Jag har inget emot någonting och dömer ytterst sällan andra människor för deras utseende och de val de gör kring det. Men att bland in vad som är naturligt eller onaturligt tycker jag inte har med någonting att göra egentligen, för då finns det massor att göra.

Det bästa är väl att man får göra som man tror att man själv vill, oavsett om det är naturligt eller inte?

Ville bara säga att jag blir sjukt inspirerad och glad av din blogg. Saker jag inte tänkt på förut dyker upp i huvudet när jag läser och jag måste säga att det får mig att tänka om och börja med nya goda vanor. Raka mig gör jag ju av ren vana och jag skulle inte kunna gå ut med håriga ben, och jag kom på mig själv, det är ju SJUKT! Så nu ska jag försöka bry mig mindre om vad andra tycker… det är ju trots allt min kropp ingen annans. tack för en fin blogg ladydahmer 🙂

Jag rakar mig – för min egen skull. Rakar armhålorna och könsorgan (trimmar), inget mer. Till största delen gör jag det av hygieniska skäl.

Benen rakar jag inte, vill aldrig göra heller. Har blonda knappt synliga fjun som jag inte bryr mig om. Lustigt nog brukar folk inte ens se håren och ofta tror de att jag rakar benen…

Hej!

Jag heter Eva och jobbar med en dokumentärserie för Titan television. Vi letar för tillfälligt efter tjejer som inte rakar sig. Om du är intresserad av att veta mer får du gärna kontakta oss på outsiders@titan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *