Kategorier
feminism & genus

Kvinnorna har det bra i Sverige. Räcker det inte nu?

Men att jag mår bättre än grannen och grannens mormor, innebär det att jag mår bra? (Apropå att jämföra lidande och orättvisor, något som är väldigt populärt bland antifeminister.)

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

6 svar på ”Kvinnorna har det bra i Sverige. Räcker det inte nu?”

Väldigt underligt resonemang det där, att man ska tänka på hur det var förr/nån annanstans, så varför klaga nu/här?

Eller som Ketchupmamman en gång liknade det vid, att en maratonlöpare inte tar en paus mitt på banan bara för att han/hon ligger först.

Hur vet du att du mår bättre än dem? De kan ha varit superlyckliga, trots andra förutsättningar som enligt mig och dig var dåliga. De kan ha haft det hur bra som helst. Man kan inte jämföra olika människors lycka.

Lycka är egentligen att uppskatta det man har, glädjas och fröjdas åt det. Sedan finns det normer och samhällsregler som gör att vi har svårare att vara glada över vissa saker. Vissa saker är mot vår natur att vara lycklig över (svält, smärta osv). Vissa människor har så höga förväntningar på livet att de aldrig blir lyckliga, hur rika och fria de än är. Andar säger ärligt att de är lyckliga, trots att de blivit bortgifta, har haft det svårt osv.

Tyvärr är det lätta tt tro att man blir lycklig genom att följa normerna. Vara en god mor, snygg, rakade ben, osv osv. Ofta blir man bitter när man kämpat halva livet mot det och ändå inte upppnått lyckan.

Frihet och jämställdhet skapar inte lycka, endast möjligheter. Vad som gör en lycklig är troligtvis ganska individuellt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *