Kategorier
feminism & genus

Kvinnors kroppar väcker känslor

Det som är så intressant med de här kroppshårsdebatterna är raseriet de väcker. Folk provoceras, inte bara av det faktum att kvinnor är håriga, utan av att vi som är det också har mage att diskutera och debattera det. Vi får vara hur håriga vi vill så länge vi håller käften om det samt döljer det. Kvinnors kroppshår är nämligen alltid en fråga om hyfs och hygien och privata kroppsdelar.


En mans armhåla är aldrig lika kontroversiell och absolut aldrig privat på samma sätt. En mans armhåla ses aldrig som ett statement. Men det blir ju så när rakat är normen hos kvinnor och allt annat som avviker är just det; avvikande. Ställningstagande. Provokativt och in your face. För jo, det är så det uppfattas. Lyfter jag på armen en varm sommardag så försöker jag köra upp min armhåla i ansiktet på folk. Att jag kanske bara vinkade eller kliade mig på huvudet är irrelevant för min armhåla är alltid ett laddat vapen. Är inte det lite lustigt egentligen? Hur man kan ses som så aktiv när man egentligen inte kan bli mer passiv?

Och det lustiga här är ju att själva påståendet att kvinnors armhålor provocerar, provocerar minst lika mycket. ”Man får se ut som man vill” sägs det för att i nästa andetag påpekas att man kanske inte behöver skylta med det. ”Ta av offerkoftan” vrålas det aggressivt. ”Är det här feminism?” säger nån annan upprört. ”Det där provocerar inte mig, lägg ner och gör nåt vettigt!” ropar nån annan och säger indirekt att jo, det gör det ju visst. Det provocerar och skrämmer skiten ur folk.
]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

33 svar på ”Kvinnors kroppar väcker känslor”

JA! Exakt! Seriöst, du är en av människorna som gör världen till en bättre plats. Tack för att du och din jätteunderbara blogg finns.

Jag blir så fruktansvärt förbannad på alla de idioter som hoppar på en oskyldig tjej för att hon har valt att inte raka sin armhåla. Ifrågasätter man plastikoperationer så blir folk förbannade och säger att alla får göra som de vill med sin kropp, men det gäller tydligen bara vissa saker?

Jag rakar mig för att jag trivs bäst så, men när jag ser sånt här vill jag bara kasta rakhyveln all världens väg och låta håret växa. Och sedan kväva alla idioter som har något problem med det i mitt armhålshår.

Fan asså, jag är helt orakad sen en tid tillbaka och det känns kanon, benen är äntligen läkta och inte fulla av fula röda sår och rivmärken (det kliade så förjävligt när håret växte ut att jag brukade ligga hela nätterna och klia tills lakanen blev helt blodiga). Ändå ger tanken på sommar och shorts och linnen mig en sån jävla ångest. Men FAN just pga det här, just pga dessa inskränkta människor som med deras förutfattade åsikter planterar den här ångesten i mitt hjärta; ångesten att inte vara fin nog, att inte passa in, ATT INTE VARA KVINNLIG NOG, mina 2 X-könskromosomer till trots (för alltså, det där med hygien det skiter jag blankt i, jag är läkarstudent och kan garantera er alla att det inte finns en endaste hygienisk anlending att raka sig, snarare tvärtom, men det vägrar ju folk fatta); just pga det SÅ SKA JAG TILLÅTA MIG SJÄLV ATT GÖRA VAD JAG VILL, inte vad andra vill att jag ska göra, HELA JÄVLA SOMMAREN.

Och egentligen, hur förändrar man ett ideal om man aldrig vågar bryta det? Jag är stark nog att göra det. Det har jag bestämt mig för nu.

Fantastiskt, eller hur? Nu är jag visserligen rakad både under armarna och down under, på somrarna rakar jag benen också. Jag vet inte, jag gillar det och kommer inte sluta. Men hår stör mig inte. Vad finns det att störa sig på? Jag tänker lite att så länge man känner att om man måste kommentera det så stör det på något vis.

Den här grejen irriterar mig. Det irriterar mig att det har blivit en grej, om ni fattar. Men jag tycker det är viktigt att det tas upp och jag tycker det är fantastiskt att så många nu ställer sig bakom henne.

Bort med dumma normer – låt alla göra som dom vill.

Bort med mobbning – både på nätet och i verkliga livet.

Mella: Jag håller med dig helt, det är förjävligt hur de beter sig. Jag trivs också med att vara rakad och tänkte först som du att strunta i att raka sig bara för att visa dem som mobbar och kränker utan eftertanke. Men sedan funderade jag lite mer, och insåg att då blir det ju som dem säger; att man gör det för att provocera. Och det är inte det som är meningen. Trivs man med att vara rakad ska man raka sig. Trivs man med att ha hår ska man ha hår. Det har ingen annan med att göra. 🙂

Nog är det fascinerande att en hårig armhåla kan väcka sådan debatt! "Man får vara som man vill", men Gud nåde den kvinna som ogenerat viftar med ett par centimeter armhålskrull så att någon måste bevittna denna skrämmande… naturlighet.

Jag varken sminkar mig eller rakar benen och det som i grunden är ett uttryck för min lathet betraktas av somliga som ett inlägg i en debatt som egentligen inte borde behövas. Spännande, får jag ändå lov att säga, i sann positiv anda.

I samma veva tycker jag att det är tråkigt om att det skämtades om att grabbarna i Dead By April har rakade armhålor. Varför skulle det vara något att fnittra åt?

Visserligen är det bättre med lite fnitter åt rakade armhålor på en man än hat mot opåverkade armhålor på en kvinna, men de är båda symptom på samma sak och därför är båda dåliga i mina ögon. :thumbdown: Man är inte mindre man för att man rakar armhålorna och man är inte mindre kvinna för att man inte gör det. Inget av dessa förtjänar att göras till åtlöje.

Det här med rakning kan nästan kännas som ett tvång tror jag. Man blir så provocerad av en människa som går mot den stora mäktiga vågen. Vågen av samhörighet.. att passa in bland alla andra.. att folk kommer titta på mig om jag har hår på ben och under armarna. Därför rakar man sig. Jag är så impad av alla som skiter i rakningen. Som vågar surfa på den där jävla vågen och skita i alla andra. Jag har inte kommit dit ännu.. men snart ska jag nog också våga.

<3 till LD som får mig åt rätt håll!

Usch, jag blev påmind om när jag jag gick på gymnasiet, det var väl 20 år sedan. En kväll var jag ute med min pojkvän och kompisar. Min kille var rätt onykter och helt plötsligt får han syn på håren på mina underarmar. Jag har ganska kraftig hårväxt, vilket jag var medveten om och rakade allt hår på benen men armarna liksom.. vad göra? Jag hade inte hittat något sätt att dölja håren där. Som sagt var, plötsligt zoomar han in på mina armar. Jag hade en topp med trekvartslånga ärmar. Han bara sluddrar fram helt chockad och med äcklad min "va fan ÄR det där, det där är inte snyggt, det där måste du dölja på något sätt". Och jag, som hade noll självkänsla, kände mig helt groteskt ful, nästan missbildad, inte mänsklig på något sätt. Jag minns hur jag tillbringade resten av kvällen att nästan i panik dra i ärmarna på toppen så de skulle bli längre. TRAGISKT.

Du är ju för skön asså… Att gilla en bild behöver inte betyda att man står för det som står där! och hon på bild kanske bara blev glad över att få vara med i TV… det är ju du som antar att hon tar illa upp… Och när du gör en sån här stor sak av det hela fattar jag ju en sak och det är att du verkligen inte är redo att använda internet… Och om det verkligen är så att tjejen skäms över det här, Så har ju du garanterat gjort en större sak av det än vad min kompisar har! Och du har inte tänkt på att John kanske ångrar sig jätte mycket, han tog ju trots allt bort bilden och nu har du satt hans namn på internet så att ingen gillar honom nu 😀 men du bra jobbat (Y'

AaaA – Det kanske var skitkul för henne att komma med i bild på TV, en del tycker det. Tror inte någon har sagt att hon skulle blivit ledsen av att ha hamnat på bild i TV utan av att "din kompis" har tagit en stillbild och zoomat in och säger att hon är äcklig. Att "gilla" en bild på fejjan är att även gilla det man har skrivit till bilden och det var inte snällt det som stod. Det är väl när man gör sånt som visar att man inte är redo för internet och det ansvar som följer med användandet.

Sedan har jag hört att det inta alls var killen själv som tog bort bilden och kommentarerna utan admin på facebook. Men spela roll. Ångrar han sig verkligen kan han be om ursäkt på sin facebook. Duger den till att mobba och kränka på så duger den till att be om ursäkt på.

AaaA:

"Att gilla en bild behöver inte betyda att man står för det som står där!"

Jag hoppas jag inte låter otrevlig eller nåt nu, men är du dum i huvudet?:bigeyes:

2012-03-12 @ 15:32:52

Postat av: Knivskarp

Men åh, vart är föräldrarna?

AaaA: "han tog ju trots allt bort bilden och nu har du satt hans namn på internet så att ingen gillar honom nu men du bra jobbat (Y'" – Grejen som ni inte verkar förstå är att det är en enorm skillnad mellan att håna/mobba/racka ner på någon och att uppmärksamma vad personer har sagt i offentliga sammanhang.

Dessutom implicerar du med din kommentar att det finns en anledning att ogilla honom, annars skulle ju folk inte göra det. Om jag skriver här "AaaA är en bajshög!!", inte kommer folk tycka att jag är sansad och intelligent och inte kommer någon börja ogilla dig och tänka att "fyjäklar! nu har knivskarp skrivit på internet att AaaA är en bajshög så nu tycker jag det också!". Om du tycker att hans och andras namn har hängts ut på felaktiga grunder (typ missledande information om vad som sagts/gjorts i ursprungstråden) så är det, det du borde argumentera/informera om. Att ingen av er gör det tar jag som att ni egentligen inte har några riktiga argument, i desperation kastas bara skit, eftersom att ni tidigare inte fått erfara att handlingar även har konsekvenser. (Återigen, åh, vart är förädrarna?).

Varför är det då så att så många "ogillar" honom, som du säger? Kan det vara så att det faktiskt var ett förkastligt beteende? Att det faktiskt var mobbning?

” Och om det verkligen är så att tjejen skäms över det här, Så har ju du garanterat gjort en större sak av det än vad min kompisar har!”

Och om det nu är så att tjejen skäms över sitt armhålehår, vad tror du det beror på? Människor som Lady Dahmer som skriver "Go girl! Var dig själv" eller facebook-användare som skriver "hon borde SKÄMMAS ASSÅ!!!"? På riktigt, vad tror du?

"Att gilla en bild behöver inte betyda att man står för det som står där!"

Det behöver jag väl knappt ens kommentera… "Att skratta när någon kör ner en annans ansikte i toaletten betyder inte att man står för att sånt borde göras!". -men uppmuntrar och stödjer handligen, det gör man, oavsett.

(PS, det hände nåt väldigt märkligt innan, råkade visst posta "kni" utan nån kommentar, eh)

rakar mig, men inte regelbundet och inte alls på vintern.. min man har inget emot det, inte uttalat detta i alla fall. men jag skulle heller inte få för mig att skylta med det, just pga de reaktioner som folk har haft på kvinnan i melodifestivalen. Att vara kvinna innebär mer jobb med utseendet och att man "måste" visa hänsyn till vad folk i ens omgivning skulle kunna tänkas tycka om ens val av kläder, hår/brist på hår, mm.

Gillar att det ändå finns lite diskussioner i ämnet så att fler blir uppmärksamma på hur orättvist detta är och hur många kvinnor som mår dåligt pga av detta.

Läs Egalias döttrar!

När jag såg det tänkte jag att hon kanske… glömt? Det gör jag. Jag är helt fast i normen så jag rakar mig både under armarna och på benen. Men jag är ganska bra på att glömma bort det också. Så min tanke var att hon kanske glömt bort det, inget mer med det. Visar ju iofs också hur fast jag är i normen. Jag tror inte hon valt att inte raka sig. Fast provocerad blir jag inte

Åh eller hur! Killarna i Dead By April var rakade under armarna men inte blev det ramaskri då inte. Ingen hånade dem. Men en tjej som låter bli att raka sig förtjänar att hängas ut och mobbas? Jag fattar inte. Jag blir så ledsen.

Nu slutar jag att raka mig.

Jag erkänner att jag ibland rakar mig…inte alls för min skull utan för omgivningens skull. Jag rakar mig för att jag är trött på att alltid kritiseras och hånas och ses som något slags politiskt budskap bara för att jag vill vara naturlig. Det är så jävla besvärligt med alla blickar, kommentarer och frågor bara för en sådan struntsak. Ibland orkar jag helt enkelt inte försvara mig längre, och då plockar jag fram rakhyveln. Jag orkar inte alltid.

Jag känner igen mig så i ditt inlägg. Att det ska vara så laddat och provocerande med lite hår? Jag fattar inte. Visst, jag rakar mig ibland när jag inte känner att jag vill se ut som ett lurvigt troll, men det är för MIN skull jag rakar mig. Bara för att jag är hårig ibland försöker jag inte bevisa något (som många verkar tro) utan jag orkar helt enkelt inte raka mig! Låt mig och mitt hår vara liksom 😛

Hur kan någon ha så mycket fri tid, att de ens ägnar sig åt om folk rakar sig eller inte? Den man som startade det hela måste leva ett mycket fattigt liv, ett liv utan egentliga upplevelser om en orkad armhåla tar så mycket av hans energi i anspråk.

Jag rakar mig oftast under armarna-det har jag gjort sedan jag var mycket ung. Även vintertid när ingen annan ser det, jag gillar helt enkelt inte hår under amrarna. Men det är ett personligt val.

Rakar bikinilinjen också (oftast) oberoende om någon annan människa kommer att se mig eller inte.

Så visst finns vi som rakar oss för att vi helt enkelt inte gillar att ha hår på vissa ställen, men jag kunde inte bry mig mindre om vad andra väljer.

Senast igår på kvällen funderade jag på att raka bort vinterpälsen från benen men nu efter att ha läst ditt inlägg tror jag att jag struntar i det. Fast jag tror inte att jag vågar mig på armhålorna riktigt än, ett steg i taget. Huvudsaken är väl att man är på väg åt rätt håll.

2012-03-12 @ 17:55:50

Postat av: Olabandola

Tryckte visst fel innan. Jag tänkte bara på det märkliga i att påpeka att kvinnor som inte rakar sig är ohygieniska…?! Vad det indirekt säger är ju att nästan alla män, för de allra flesta rakar ju sig inte under armarna, är ohygieniska….eller? Det är ändå lite märkligt att en orakad tjej inte har koll på hygienen medan en orkad kille har det…var är kopplingen där? Är nästan alla killar alltså äckliga, ofräscha, efterblivna osv. som tjejen påstods vara? Borde nästan alla killar SKÄMMAS som går runt med hår under armarna?

Tänkte ni kannse ville höra vad en man tycker. 🙂 Jag är en av dom ovanliga män som gillar naturligt. En kvinnas kropp är den vackraste skapelsen i naturen.

Och bäst är den när kvinnan själv väljer hur hon vill utåtrikta sin kropp. Väljer hon att ha kvar sin naturliga kroppsbehåring överalt eller på vissa ställen eller inte alls, så väljer hon det.

Helheten blir bäst när hon själv stolt är som hon vill tycker jag.

Fast att som man i dag gilla stolta, naturliga, självständiga kvinnor är inte så populärt bland mina manliga vänner tyvärr. man får höra ett och annat…Men jag tar det 🙂

Jag tycker man får se ut hur fan man vill! Förstår inte att det finns folk som känner att detta måste debatteras! Själv så rakar jag mig mellan benen och under armarna, just för att jag stör mig på håret där. Benen kan jag ha orakade om jag inte orkar, till och med då glor folk på mig och mina ludna som att jag är en idiot? Vafan är det för del på folk?!

I vanliga fall brukar jag raka mig under armarna, men nu ska jag på gymmet och inser att det samlats små djunglar där under. Ids jag raka bort dom? Nej. Känner jag mig tvungen? Ja. Just därför tänker jag skita i det ikväll och lyfta på armarna som aldrig förr. SÅDESÅ.

Tack för att du inspirerar! 😀

Publicerade en bild på mitt hår för att visa mitt stöd. Visst hade jag väntat mig att får en del skit men jag blev så överväldigad. Dessa unga grabbar som sitter och bara spyr ut hat på nätet. Har människor alltid varit så här hatiska? Denna Anonymiteten och distanceringen via internet lär ju iaf underlätta för dem när de brer på..

Jag fick dödshot pågrund av hår? En massa hat men sen har ja även fått så sjukt mycket kärlek och stöd av folk.

Pågrund av lite hår……

Publicerade en bild på mitt hår för att visa mitt stöd. Visst hade jag väntat mig att får en del skit men jag blev så överväldigad. Dessa unga grabbar som sitter och bara spyr ut hat på nätet. Har människor alltid varit så här hatiska? Denna Anonymiteten och distanceringen via internet lär ju iaf underlätta för dem när de brer på..

Jag fick dödshot pågrund av hår? En massa hat men sen har ja även fått så sjukt mycket kärlek och stöd av folk.

Pågrund av lite hår……

Nu kanske jag är helt ute och cyklar, men det känns som att det är två unga arga grupper som slåss här. Sen finns det en väldig bred massa som faktiskt inte sitter och kommenterar på bloggar och på facebook hela dagarna som faktiskt har orakade armhålor, eller fruar med orakade armhålor som aldrig ens tänker på att dom är orakade. Som inte har behov av att provocera eller provoceras.

Gratis laserbehandling till alla som vill ta bort sitt kroppshår annars tycker jag att män(niskor) ska hålla tyst.

Men man kanske kan göra det lite finare, kanske en fläta, ett rosa band eller lite glitterspray kan "fixa" till den provokativa armhålan ?

(För att förtydliga så är jag väldigt ironisk)

Man blir så trött !

Jo, för jag är ju så AKTIV i mitt val att inte raka mig. Jag får riktigt KÄMPA för att hålla mig borta från rakhyveln och jag gör allt som står i min makt för att få håret att bli längre, tjockare, mörkare, svettigare och för att visa upp det för allt och alla i tid och otid. Eller, hur var det nu? Ja, just det, jag gör -trumvirvel- ingenting! Vilket statement! Vilken provokation! Vilket fruktansvärt brott jag begår! 😀

"En mans armhåla ses aldrig som ett statement. Men det blir ju så när rakat är normen hos kvinnor och allt annat som avviker är just det; avvikande."

Jag håller inte med. För män som inte uppträder som påfåglar är hårigt normen. Män som rakar sig avviker från normen och blir avvikande och betraktade som om de gjort ett statement.

Jag har testat. Under badsäsong…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *