Kategorier
feminism & genus

Det är så viktigt att kvinnor hatar sig själva

Utseendet är viktigt helt enkelt. Det är så viktigt att kvinnor svälter sig själva, lägger sig under kniven, sprutar in nervgift under huden och hatar sig själva. Det är så viktigt att var fjärde sjuåring vill banta och att förskolebarn tycker att de är för tjocka.  Vi lever i en kultur där kvinnor regelbundet objektifieras. I vardagen, på TV, i reklamen. Att konstant objektifieras lär oss till slut att objektifiera oss själva vilket innebär att vi lär oss att se oss själva utifrån, med en betraktares ögon. Detta påverkar inte bara den egna självbilden negativt utan har även en negativ effekt på kvinnors motivation och engagemang i exempelvis arbetslivet, fritiden och i sociala sammanhang. Och där är vi nu. Kvinnors egenvärde är beroende av att omgivningen godkänner våra kroppar eftersom vi helt enkelt har lärt oss att det är så vi bekräftas som människor. Åker man tunnelbana så har man förmodligen uppmärksammat Dressmans senaste kampanj ”The perfect man” där vanliga män får ta plats. Bilderna upplevs som en stor kontrast till det vi är vana vid att se: sexualiserade kroppar, främst kvinnors, som paraderas upp på löpande band för att tillfredsställa en värderande blick. Men inte ens när företagen säger sig vilja bredda bilden så blir det någon större skillnad. De som representerar vanligt folk går sällan utanför den godkända mallen, de får inte vara för tjocka, för gamla, för otränade. De ska ge en illusion av vanligt folk utan att ge avkall på det snäva ideal som får konsumenterna att handla mer. Det kapitalistiska systemet är beroende av att vi är missnöjda. Företagen matar publiken med självhat med ena handen och kränger produkter med löften om bra självkänsla med andra. Samtidigt som de får betraktaren att tro att det är hens eget fel som aldrig mår bra eller känner sig nöjd. Kvinnor speciellt, förväntas bli nöjda, de förväntas jobba på sin självkänsla och gör de inte det så får de skylla sig själva som mår dåligt. Den allmänna hållningen i samhället är individualistisk och alla förväntas vara sin egen lyckas smed. Men hur bygger man självkänsla när man konstant uppmanas att hata sin kropp och sig själv? Hur bygger man trygga välmående människor om hela samhället konstant talar om för oss att vi inte duger som vi är? Sanningen är att kvinnor som självobjektifierar även är mindre benägna att ifrågasätta strukturer och normer. Och om jag vore riktigt konspiratorisk så skulle jag tro att detta var en medveten strategi för att hålla kvinnorna på mattan.]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

30 svar på ”Det är så viktigt att kvinnor hatar sig själva”

Jag har inte riktigt tänkt på att tjock handlade (också) om uppfattningar om skönhet.
Det du skrev nu fick mig att tänka på allt sminkande, hårfärgande, friserande m.m. som en sysslar med som skönhetsvård.
Reproducerar inte det på samma sätt de här bilderna och uppfattningar om skönhet, att inte bara kunna vara som man är?

Jag undrar hur samhället och världen hade sett ut om kvinnor aldrig hade varit utsatta. Om kvinnor alltid hade behandlats som jämlik till mannen. Hade det inte varit mer lugnt i världen?
Hade vi inte kommit längre fram i utvecklingen då?
Självhatet är det som får kapitalismen att gå runt och tyvärr kommer det inte försvinna förrän folk slutar konsumera eller pengasystemet kraschar totalt. Dock undrar jag om det inte ligger i människans natur att alltid vilja förbättra sig själv och sin omgivning? Att alltid vilja ta ett steg till.
Ursäkta mitt svammel, jag har inte sovit på över ett dygn.

Enligt vetenskapen har du helt rätt Mad. Om du orkar, se gärna den här föreläsningen av Steven Pinker, och för er som inte orkar eller har tid, så länkar jag även till ett klipp på 3 minuter där Pinker berättar om varför män är våldsammare än kvinnor och hur feminismen bidragit till att minska våldet i världen (andra länken).
https://www.youtube.com/watch?v=o5X2-i_poNU
https://www.youtube.com/watch?v=uonu_GIjFio

Väl rutet! Och så himla sant. Håriga kvinnoben/armhålor var inget problem för någon innan Gilette kom på att de hade 50 ytterligare procent av befolkningen att tjäna pengar på. Senaste grejen jag såg var ett läppglans med anti-age. Så jävla smart, nu kommer alla att få komplex för sina ”gamla” läppar. Och så vidare in absurdum. Tänk om all energi som idag går åt till självhat istället kunde läggas på annat?
Btw, apropå de senaste veckornas tjat om smalhet likställd med hälsa. Här kommer spiken i kistan för dem som ännu ej fattat. Om hälsotjatarna inte orkar leta reda på forskningen hos källan, så kanske de orkar surfa in och bli in-your-facade på svt? Hoppas iallafall.
http://www.svt.se/sanningen-om/du-kan-vara-fet-och-valtranad

Vem har trott på den myten då?
Kolla på sumobrottare som är idrottare på världsnivå och många är jättetjock.
Kolla på styrkeatleter i högsta viktklassen, jättetjocka. Att de i lägre viktklass är smala är bara för att slippa tävla i högre viktklass, inte för att de blir mer vältränade av det.
Det är bara sporter där man ska bära runt mycket på kroppsvikten som man behöver vara smal i.

Det är en myt som även allmänläkare tror på, så vanlig är den föreställningen. Och man skulle önska att det bara räckte med att länka till vetenskap, men tyvärr. Jag länkar till den här artikeln varje gång jag stöter på olika myter om fetma (att det bara är och äta mindre och röra sig mer, att fetma beror på lathet, frosseri och brist på självdisciplin osv) och det är i alla såna här diskussioner förutom här, men jag antar att det beror på att LD modererar bort de kommentarerna:
http://www.cfp.ca/content/60/11/973.full
Vanligaste reaktionen är att bete sig som om länken inte fanns där och fortsätta mässa ”ät mindre och rör dig mer, det handlar bara om att vilja, skyll inte ifrån dig, väljer du medvetet att förstöra din kropp får du skylla dig själv om folk blir förbannade”. Andra reaktioner jag fått är motlänkningar till bloggare som är ”intresserade av hälsa” och vetenskapsartiklar från 70-talet, att jag länkar bara för att jag är så löjligt stolt över att jag lyckats hitta en artikel på nätet (kvinnoförakt much? betvivlar att en man fått den kommentaren), att jag bara bevisat hur naiv, dum i huvet och verklighetsfrånvänd jag är genom den länkningen, att ” jag jobbar faktiskt som PT och vet nog mer om hur kroppen fungerar än alla andra härinne” och jag skulle kunna fortsätta i en evighet.
Kunskapsföraktet är enormt i Sverige. Det man själv tycker verkar logiskt är rätt oavsett vad vetenskapen säger. Egna iakttagelser (”feta har ju jämt chips i sina varukorgar, det är ju därför de är feta!”) smäller högre än forskning. ”Det vet ju alla” innebär att man inte behöver ta reda på mer.
Här är ett uttdrag ur artikeln som jag tycker att alla borde läsa, särskilt de som påstår att viktnedgång är det bästa och enda sättet att bli hälsosam, oavsett psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar:
”The strong biological response to weight loss (even the recommended 5% to 10% of baseline weight) involves comprehensive, persistent, and redundant adaptations in energy homeostasis that underlie the high recidivism rate of obesity treatment.12 The multiple systems regulating energy stores and opposing the maintenance of a reduced body weight illustrate that fat stores are actively defended. Among the adverse effects of weight loss, it is well known that body fat loss increases the drive to eat, reduces energy expenditure to a greater extent than predicted, and increases the tendency toward hypoglycemia.17 Weight loss is also related to psychological stress, increased risk of depressive symptoms, and increased levels of persistent organic pollutants that promote hormone disruption and metabolic complications, all of which are adaptations that substantially increase the risk of weight regain.17 In addition, there is considerable concern about the negative effect of “failed” weight-loss attempts on self-esteem, body image, and mental health.18 Thus, clinicians should document and consider the powerful biological counter-regulatory responses and potential undesired effects of weight loss to maximize the success of their interventions. Obesity is a chronic condition and its management requires realistic and sustainable treatment strategies.”

Tja, nu är det ju så att man kan äta mindre och röra sig mer och därmed gå ned i vikt.
Det är ingen tillfällighet att övervikt ökar på platser och i tider då folk rör sig mindre och äter mer (eller annorlunda).
Det är väl inte det det handlar om?
Det handlar väl om att det inte är fel att vara tjock och att om man inte vill äta mindre och röra sig mer så ska ingen annan lägga sig i det, eller?
Att det handlar om vilja är väl bra? Om man heldre är tjock än att göra saker man inte vill så är väl det bara bra?

åh herregud. Nej, man kan inte bara ”äta mindre och röra sig mer”. Kroppen funkar inte så. Viktnedgång funkar inte så. Faktum är att det är nästintill omöjligt att gå ner i vikt och behålla den vikten. Fördomar som denna bidrar BARA till att synen på tjocka som lata och slappa grisar upprätthålls. Utbilda dig själv!
Tror du nån VILL vara tjock med allt vad det innebär?

Att äta mindre och röra sig mer funkar nog bara för personer med naturligt hög ämnesomsättning som gått upp i vikt p g a mkt stillasittande/ökat matintag.

Tack Maja för att du ger omedelbar bekräftelse på det problem jag tar upp med kunskapsförakt och hur människor reagerar när de får fakta ”in your face” som Sara skriver. Har du läst artikeln jag länkar till?

Jag skrev inte att det var ”bara att”.
Jag skrev att det är klart att kroppen förbränner kroppsfett om den inte tillförs nog med energi för att täcka energiutgifterna.
Det går väl inte att förneka?
Folk som svälter går ju med i vikt, folk med anorexi går ner i vikt. Övervikt är ovanligt i vissa länder där folk äter mindre och rör sig mer.
Hur skulle det annars fungera?
Jag skrev inte att någon ville bara tjock. Men det borde det finnas de som vill. Det är inte något dåligt att vara tjock.
Vad jag skrev var att om man inte ville äta mindre och springa mer så ska ingen kräva det av en.

PS. Ledsen guys om det blev en ot-tråd av min lilla glada SVT-upptäckt. La den här (i nyaste inlägget) bara för att fler skulle se. Bra att ni orkar kämpa på LD och WDF.

WDF
Ja jag läste den och den handlar ju om att andra saker (sömnbrist, stress, medicin m.m.) påverkar energibalansen genom att minska energikostnaderna och öka energiinkomsterna. Den handlar om det jag pratade om, att det inte är ”bara”. Den säger inte att kroppen skulle låta bli att förbränna fett även om det fanns ett energiunderskott.
LD
Hur kan man förneka det? Varför skulle annars övervikt skilja sig åt mellan olika platser, kulturer och tider? Vad finns det för stöd för att det inte skulle vara så att kroppen sparar fett när det finns energiöverskott och förbränner det när det är energiunderskott? (Sen är det såklart inte så enkelt att intag – uttag = förändring i kroppsfett. det är inget exakt linjärt förhållande.) Men menar du alltså att om du slutade äta så skulle du fortfarande vara tjock när du dog av svält? (Varför ser man då inga tjocka i samband med svältkatastrofer och hur kommer det sig att självsvältare alltid blir magra?)
Jag tar gärna emot kunskapen om det finns sådan. Men det låter så oerhört märkligt. Jag har själv slutat vara tjock genom att äta mindre och röra mig mer. (Visst fanns fettförakt med som motivation, men mest var det ett idrottsintresse. Jag säger inte att det var bra eller dåligt och jag säger inte att andra ska göra det bara för att jag gjorde det) Menar du att det jag förändrade inte hade något med förändringen i kroppskonstitution att göra? Att det bara råkade sammanträffa?

Jag letade lite själv och hittade dina synpunkter, och här ganska hätsk kritik mot dina synpunkter:
http://tranastyrka.se/ar-inte-overvikohalsosamt/
(En del otrevligheter i kommentarerna också)
Även om jag inte ”håller med” Gudiol i allt. Så blir jag ändå fundersam dels hur det verkligen är och dels hur man ska förhålla sig. I vissa delar är du och Gudiol ”nära” varandra. T.ex. skriver han att många faktorer påverkar om man blir tjock och att vissa av dem inte går eller är svåra att påverka själv.
Min uppfattning, som jag trodde var samma som tjockaktivisters, är ju att det i stora drag fungerar så att alla KAN gå ned och upp i vikt genom förändringar av kost (och motion) , men det kräver olika mycket av folk och att folk ska vilja gå ned i vikt motiveras ofta med fettförakt. Det här att det inte skulle gå att gå ned i vikt stötte jag på först nu, och vet inte hur jag ska förhålla mig till.
Om jag haft fel så ska jag såklart ändra mig och ändra vad jag säger om saken.

Det där är en pt. Alltså en person som TJÄNAR PENGAR på att tjocka tror att det går att gå ner o vikt. Det är alltså INTE en forskare som skrivit detta inlägg utan en kille som gått en jävla kurs i hur man lyfter vikter. Råder dig hellre att läsa till exempel ”kroppspanik” för lättförståelig information om detta.

Det ska jag göra. Aldrig hört talas om den.
Men ändå så att jag inte missförstått dig:
Att t.ex. deltagarna i biggest looser går ner i vikt beror inte på att deras kost regleras och de tvingas röra sig mer? Utan det beror på något annat, vad?
Jag är förvirrad, det känns så självklart men är kanske inte det.

Nästan alla som är med i biggest loser går upp ALLT och ibland mer efter i spelningen när de inte längre har tillgång till tränare, dietister, övervakning. Deras diet och träning är livsfarlig. Flera deltagare har fått men för livet av den.

Det är inte bara VAD du kommenterar utan vad du kommenterar PÅ som kommer avgöra hur din kommentar tolkas. Du svarade ”Tja, nu är det ju så att man kan äta mindre och röra sig mer och därmed gå ned i vikt” på en kommentar som innehöll fakta från en vetenskaplig artikel. Du skrev inte” Jamen precis, så är det ju, vi kan ju inte begära att människor ska svälta för att det är så viktigt för oss att alla är smala”. Du skrev ”Nja, fast nu är det som så att..” Du hade en invändning mot de vetenskapliga fakta jag refererade till. Sen låtsas du att det var du som hade förstått artikeln rätt och att vi andra påstått att extrem svält inte skulle få människor att gå ner i vikt. Men du är skicklig på att bygga trovärdiga halmgubbar, det får jag ge dig. Det tog mig 15 sekunder att upptäcka vad som var fel med ditt resonemang. Det brukar bara ta mig 5.

Jo jag vet att de går upp igen. Precis som du säger är det för att de återgår till att äta och leva likadant som tidigare.
Jag fattar då inte vad det är jag har missförstått med hur kroppen fungerar.
De går ner när de äter lite och rör sig mycket, sedan går de upp när de äter mycket och rör sig lite.
Det verkar ju mer handla om det här att det inte är ”bara” att göra det. (För vissa är det bara, det var ingen större kamp för mig, men folk är olika)

WDF
Du är himla otrevlig hela tiden.
Jag vet inte ens vad det är du tycker att jag har fel om, det enda som framgår är att du tycker att du är smartare och bättre än alla andra och att du tycker om att vara otrevlig.

Det här med att använda någons ton som ett argument är en fantastisk härskarteknik. Den är nämligen väldigt svår att försvara sig mot eftersom tonen oftast inte har varit helt igenom god. Att tonen kanske inte varit 100 procent trevlig kan ju faktiskt bero på vad personen ifråga bemöter. Jag tycker du kan fråga dig varför jag (och andra här) blir irriterade på dina kommentarer. Du vill ha en exakt gräns satt för när människor räknas som tjocka. Varför vill du det? Vad ska du göra med den gränsen? Det har du fortfarande inte svarat på och med tanke på hur många kommentarer du ägnade åt att försöka få oss tjocka att ge dig en exakt gräns tycker jag det är anmärkningsvärt att du själv inte svarar på en sån enkel fråga.
Jag länkade till en vetenskaplig artikel som klart och tydligt förklarar varför råd som rör dig mer och ät mindre inte fungerar som viktminskningsmetod. Du opponerade dig mot detta och menar att det går visst att gå ner om man bara äter tillräckligt lite. Ett argument varken forskarna eller någon här haft. Det är klart att alla går ner i vikt vid extrem svält. Och det är i många fall det som behövs för att gå ner i vikt när man väl blivit fet och det är också det som behövs resten av livet för de flesta för att behålla den vikten. Det är inte realistisk, och verkligen inte hälsosamt, att människor ska svälta sig resten av livet för att vara smala. Så vad är det du inte förstår? Det handlar inte om att äta lite mindre, det handlar om att vara på gränsen till svälta ihjäl.

WDF
Det är ju inte trevligt att ha ett samtal med någon som är otrevlig. Det är en härskarteknik att vara otrevlig och försöka få andra att må dåligt och inte vilja vara med i samtalet.
Jag har förklarat det. Det tidigare inlägget handlade om att tjock var något utifrån objektivt, vilket jag inte ifrågasätter. Jag bara undrade och frågade om hur den objektiva definitionen såg ut.
Detta för att veta vilka grupper som det pratas om. Det finns folk med kanske 5-10 kg övervikt (ett ord som kanske inte ska användas, det utgår ju från en norm som det normala) som helt genuint anser att de är tjocka och som av många norm-viktiga också skulle ses som tjocka.
Då är frågan, är de objektivt tjocka? För om de inte är objektivt tjocka så approprierar de ju på tjockhet.
Det är tydligen inget problem för dig och LD att döma vilka som är tjocka och vilka som är smala. Men det är problem för andra, eftersom alla har olika subjektiva uppfattningar. Om det då finns en objektiv gräns så är det väl bara att avslöja vilken den är, istället för att bli sur och otrevlig och ifrågasätta varför gränsen ska avslöjas för de som inte har samma förmåga att döma?
Att RÅD om ät mindre och rör dig mer inte ”fungerar” har jag aldrig ifrågasatt. Jag ifrågasätter att man verkligen inte skulle gå ned i vikt om man åt lite och rörde sig mycket. Din undersökning (som är långt ifrån den enda) påstår inte heller det utan påpekar att folk äter mycket, rör sig lite och förbränner lite av flera olika orsaker.
Jag har aldrig förr stött på påståendet om att man INTE skulle gå ned i vikt av att äta lite (och röra sig mycket). Vad jag förstår nu så är det inte heller vad du och LD påstår, eftersom svaret från LD handlade om att ÄVEN om man gick ned genom att äta lite så gick de flesta upp igen eftersom de återgick till att äta mycket och att det inte var nyttigt att svälta. Vilket jag också anser vara väl belagt.
MEN det handlar inte om att det skulle vara fel att man går ner i vikt genom att äta lite (och röra sig mycket) utan om att det är SVÅRT att genomföra det. En del måste ju till och med operera sönder fullt friska organ för att lyckas hålla sig från att äta eller använda droger för att inte bli hungriga, inget av det är heller någon hälsovinst.
Det är inte heller någon hälsovinst att gå runt och VILJA gå ned i vikt utan att KUNNA genomföra det, ibland som sagt vilja så mycket att man låter skära sönder sina egna friska organ. Det hälsoproblemet löses nog bäst genom att få folk att acceptera tjocka människor.
Därav min kommentar om att jag inte fattar vad det är ni påstår att jag inte fattar. För menar du verkligen att om du inte åt något så skulle du svälta ihjäl och dö tjock?

Vill tipsa om sajten bystigt.se för underkläder! Jag har väldigt stora bröst och de har min storlek där! Dyrt som vanligt när man inte har hm-bröst men deras modeller är ???

TACK! LADY DAHMER…
Jag såg dig i TV hos Malou. Jag har varit som Katrin Z. och bara känt förakt inför feta människor. Jag har rynkat på näsan och fnyst och tyckt mig själv vara så mycket bättre än dom där dumma, lata, och förmodligen illaluktande människorna. Det som du berättade i Malous soffa ändrade den syn jag haft på överviktiga i hela mitt liv. Du öppnade mina ögon och visade att de är människor – inte kroppar. Jag vill tacka dig, för att gå omkring och känna detta förakt är inte något som på något sätt förgyllt mitt liv, utan snarare fått mig att känna mig som ett monster. Tack för att du har öppnat mina ögon och visat verkligheten – jag kommer aldrig mer att fnysa åt eller titta snett på en
tjock kvinna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *