Kategorier
feminism & genus

Machoungar

Jag avskyr ordet ”grabb” och ”grabbar”. Det ger sådana macho-könsstereotypa vibbar. ”Här kommer COOLA GRABBARNA stångandes och vrålandes, med spindelmannen på tröjorna och leksakstraktorer i händerna! BRÖÖÖÖÖÖL!” Jag drar öronen åt mig och blir sådär vansinnigt fördomsfull och trångsynt då jag hör en mamma tala om sina söner som ”grabbarna”. /blä

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

25 svar på ”Machoungar”

Jag har tre killar, har hänt att jag skrivit om dem som "grabbarna" men oftast skriver jag ungarna ^^,

Men jag försöker inte få dem att skrika & bröla om att de är "grabbar" & så haha 🙂 De är barn & jag låter dem barn få vara 🙂

Jag förstår precis vad du bloggar om i dina senaste inlägg.

Meh … Jag kallar min prins för grabb, men han är världens goaste ändå 😉 Rosa vagn och rosa kläder, älskar dockor 😉 Tycker inte det är något 'grabbigt' över honom förutom snoppen haha, men jag kallar iofs mina döttrar för brudar också. Hm, ska fundera lite mer på det där om macho så återkommer jag. 🙂

ha,ha jag säger nästan alltid grabbarna till mina busar fnissgrabbarna med choklad i…

Det är ju som vilket ord som helst söner,pojkar,killar osv..

Att man förknippar ord så som du gör nu,har nog inte med själva ordet grabbar att göra utan mer din syn att se på saken!

😀

Blev smått förvirrad idag, därför måste jag fråga om du var på Ikea Sundsvall idag runt 16-17 tiden , av ren nyfikenhet, sen måste jag berätta att jag kände igen mannen din först om det nu var ni, barnet som var med var grymt lik vackra lilla Ninja =) :thumbup:

håller med dig, men ertappar mig själv med att ofta säga "killen" till min son! dock väger vi upp det i annat tror jag.

på tal om annat- kan du inte videoblogga lite ikväll? så länge sen nu jööö! 😛

Inte ett dugg

Det var därför jag frågade om du gav det en chans,eller om du fortsätter att tycka att dom är brölande machoungar?

Dom kanske är gulliga och snälla även om dom har spindelmanströjor på sig:-s

fast jag använder orden grabb och snubbe för både pojkar och flickor. Fast jag vet ju att det inte är det vanliga sättet, men jag tycker de liksom passar bra på både tjejer och killar….

Själv HATAR jag verkligen ordet "pojkflicka"! Jag kan nästan inte finna ord att beskriva hur idiotiskt och värdelöst det odet är! Dels för att det befäster fördomarna om att flickor ska vara på ett sätt och pojkar på ett annat, och dels för att det alltid sägs med en slags stolt underton, som antyder att det skulle vara bättre att vara pojke/"vara pojkaktig", och att man tex inte kan vara busig och gilla bilar och ändå vara 100% tjej.

GAH!

Hoppas du fattar vad jag menar och att jag inte bara babblade oförståeligt nu 🙂

anonym (jessica?) — jag ger ju givetvis ALLA människor en chans. Speciellt barn! Jag jobbar ju med dem! Dock så är min erfarenhet att det är just de pojkar som är stereotypiskt killiga i killiga färglösa spindelmannenkläder som är sådär bröliga och bråkiga.

Det går ofta hand i hand. Föräldrarnas vilja att klä och fostra sina barn efter kön och hur de beter sig.

ANNELIE — åh vad jag hatar det ordet med! Vadå pojk-flicka?!! är man pojkig bara för att man inte beter sig som ett våp? grrrrrrrrrrrr.

Jag kollade i HM-katalogen med min son… Han ville ha Spindelmannen-mössa och vantar.. Jag ba´ "mmm visst". Vill helst inte köpa det till honom, blir gladare när han fastnar för nåt rosaglittrigt.

Sen tänkte jag en tanke när du skrev under "ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2"-inlägget, att man inte skulle låta barnen vara med vid klädinköp. Är det för att de inte ska önska sig en massa könsrollsbefästande kläder? Chansen till det är stor när min son är med när vi kollar kläder, men han kan ju också gilla massor med Hello Kitty-grejer tex. Men jag förstår tanken.. ska nog låta honom stanna hemma i fortsättningen och pracka på honom det som JAG tycker att han ska klä sig i istället :-d

Sen är ju risken ännu större om han ser en massa småpojkar i klädaffären som flockas kring spindelmannenkläderna, då dras han ju dit.

FAN va jag tycker detta är svårt.

Jag vill ju ge honom kläder som han gillar också, med tryck som han tycker om, han vill ha massa med tryck på sina kläder och tycker tex att Villervalla-kläderna är skittråkiga med ränder osv. Det är så svårt att bli något sånär könsneutral då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *