Kategorier
feminism & genus

Män är män och kvinnor är kvinnor!

Fick en intressant kommentar som väckte lite tankar…..

"Kvinnor är kvinnor och män är män". Jo, det är sant. Men vad innebär det? Egentligen? Och vad har jämlikhet med det att göra? (såvida vi inte diskuterar barnafödande och amning) Är det så att (som många antyder) olika egenskaper är könsbundna? Att kvinnor är mjuka och omhändertagande och att män är hårda och kåta? (osv)  Innebär det att män inte kan vara mjuka och omhändertagande? Och att kvinnor inte är kåta och hårda? Är det verkligen sån skillnad? Vad händer då med de män och kvinnor som inte uppfyller mallen? Och låt oss leka med tanken, att  vi är så olika enbart på grund av våra kön — vad beror det på? Kan det vara så att vissa kvalitéer uppmuntras från tidig ålder? Bekräftas och uppmärksammas? Innebär dessa skillnader att jag utifrån en människas kön kan veta hur denne är som person? Och är dessa skillnader så markant tydliga att de rättfärdigar olika rättigheter, olika roller och olika skyldigheter? Nej trams! Det tror jag inte ett dugg på. Jag tror att människor är olika, med olika egenskaper och personligheter som inte har ett dyft med kön att göra. Det är storre skillnader inom könen än mellan dem. Min man har mer gemensamt med mig än med grannkillen. Varför (och hur?) ska jag acceptera nånting jag inte tror på? Egentligen? …sen ser jag inte vad som är vackert med att dela in människor i två kategorier. Män och Kvinnor. Mångfald, det är vackert! Indiviualism!

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

7 svar på ”Män är män och kvinnor är kvinnor!”

jag tror helt klart att som de djur vi är så har vi instinkter som finns där för att säkra artens fortlevnad; män sprider sin säd så mycket det är möjligt & förvarar sitt revir, kvinnor tar hand om avkomman & försöker hålla ihop flocken.

MEN, sedan är vi människor, med en hjärna som kan göra val & som är formbar (vilket de flesta djur inte har), & där finns en oändlig möjlighet att göra kultur starkare än natur.

(sedan att vi värderar det manliga som bättre än det kvinnliga anser jag inte behöver vara anledning till att man försöker göra män & kvinnor så lika som möjligt. värdera om istället! eller snarare, värdera lika.)

Jag tror att det säkert är vanligare att kvinnor besitter vissa egenskaper i högre utsträckning än män och vice versa, men sen kan man fråga hur det kommer sig? Jag tror faktiskt att det är mer sannolikt att det beror på uppfostran än att det skulle vara medfött. Kan kåthet vara medfött? det har väl med en massa hormoner och sån att göra.

Jag skulle gissa på att det där med att tjejer är mindre kåta generellt, det kanske stämmer, men kvinnor drar ofta ett tyngre lass när det gäller hemmet och barnen och blir tröttare, de har mens (många kvinnor vill inte ha sex då) och då faller det ju bort 4-7 dagar i månaden osv.

Om båda könen hade samma förutsättningar och bemöttes på samma sätt så tror jag att skillnaderna skulle vara ganska små faktiskt.

Självklart är det så Anna. Men som du säger — vad beror det på? Vi uppmuntrar ju vissa kvaliteer hos könen som i sin tur förstärks och tar över ju äldre barnet blir. Och innan nån vrålar "amen JAG gör inte det" så jo, det gör du. Omedvetet. Vi är alla en produkt av vårt samhälle och de roller som finns och vi har alla på oss könsglasögonen. Även för en som jag som ÄR medveten, så faller man lätt och omedvetet in i ett könsmönster. Tyvärr.

Tessan — jag tror inte problemet ligger i att man värderar manligt och kvinnligt olika. Jag tror problemet ligger i att man överhuvudtaget sätter KÖN på egenskaper. För mig är det helt absurt att det ska finnas benämningar som "manligt" och "kvinnligt". Och jag tror att när man slutar tänka i kön så kommer mycket att förändras. Till det bättre.

(och sen tror jag också att det finns biologiska skillnader mellan könen, precis som mellan individer INOM. Men jag är övertygad om att de skillnaderna är så pass obetydliga att de inte ens är värda att lägga energi på. Som jag sa tidigare, det är större skillnad mellan individer inom könen än det är mellan könen överhuvudtaget. )

Låter som en sån där människa som "tycker det är lite kul med en del könsroller, som när män håller upp dörren åt en eller hjälper en med burklocket".

Skulle vi resignera till "män är män och kvinnor är kvinnor" så kan vi ju lika gärna gå och somna om känns det som. Vi är ju på väg någonstans i jämlikheten, inte ska vi sluta försöka nu!

Men, hormoner har olika uppgifter.

Kvinnor har mer östrogen och progesteron, män har mer av testosteron.

Allt som händer vid graviditet och amning tex, kroppsligt och hormonellt. Med humör och sinne. Skall man förkasta det till den grad, och påstå att mäns och kvinnors roller helt avgörs i uppfostran?

Jämlikhet och könsroller är för mig två helt olika saker..

Jämlikhet = Lika lön.

Könsroll = Mannen samlar föda, kvinnan föder barn.

Ja, grovt

Inte sagt att vi i vårt moderna samhälle behöver leva efter könsroller. Vi är trots allt en tänkande art med fria viljor och en hjärna som går att omprogrammera. Men jag tror att man gör det alldeles för lätt för sig (eller för svårt?) genom att påstå att män och kvinnor är mer lika än olika.

Eller drivs vi kvinnor så hårt av viljan över att det skall vara jämställt, att vi helt enkelt inte SER skillnaderna och försvarar det med rosa vs blåa kläder, krädklättring vs. dockskåp?

"Tvingar" vi pojkar att leka med dockor för jämställdhetens skull?

Frågan är då — HUR MYCKET skillnad gör dessa hormoner. HUR MYCKET påverkar de oss? Till vilken grad?

Och som jag påpekat tidigare så är det ju mer skillnader INOM könen. Alla har ju inte samma hormonhalter.

Visste du dessutom att män – när de blir pappor — får en stor dos av nya hormoner? Precis som kvinnan? Som ska hjälpa dem i deras nya roll som pappa. De blir mjukare, mer omhändertagande.

Jag är övertygad om att vi ÄR mer lika än olika.

(och samlare är vi allihopa, inte bara män)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *