Kategorier
feminism & genus

Man kan ju inte låta bli att diska bara för att det är fuktskador på vinden.

Väldigt ofta, oavsett vad diskussionen handlar om, så dyker det alltid upp någon som anser att man kanske inte ska bry sig så mycket om det lilla när det finns värre saker som sker i världen. I frågan om feminism så kommer ofa argumentet; vi ska vara tacksamma tänk på hur det är i det landet där kvinnor könsstympas och stenas till döds. Men om man inte förstår hur små och stora frågor hänger ihop så är man naiv. Attityder och tankemönster och föreställningar och framförallt normer följer oss i det lilla som i det stora och alla de stora frågorna är ju beroende av hur vi resonerar i det lilla. 

Det finns ett begrepp som kallas tragedy of the commons som går ut på att om alla agerar efter egen vinning så blir det dåligt för alla i slutändan. Exempel; ett havsområde fiskas av ett antal yrkesfiskare. De fiskar för mycket och fångsterna minskar. Då kommer var och en kanske fiska mer, fler timmar osv för att behålla sin inkomst, medan fisken tar slut ännu fortare. Detsamma kan appliceras på kvinnors underordning och mäns överordning. Kläder är ju, som jag konstaterat flera gånger, ett liten del av feminismen och genusdebatten men förbannat relevant ändå. Hur vi bemöter varandra i vardagen, de ord vi använder (och som skiljer sig beroende på vilket kön vi talar till och om) och egenskaper vi applicerar på varandra (könen). Olika val vi gör. Föreställningar och normer som påverkar hur vi ser på respektive könen och som i slutänden påverkar jämställdheten. Eller snarare bristen på den. Om vi skiter i de små frågorna så påverkar det de stora. Det finns en för mig tydlig koppling mellan prostitution och skönhetstävlingar. Mellan den här konstanta objektifieringen, både i media och på förskolegården, och kvinnan som en vara till försäljning. Kvinnor är objekt som ska snyggas till och förbättras och lära sig behaga och slutligen säljas för pengar oavsett om det handlar om sex eller mer rumsrena tjänster. Så om massvis av mammor klär ut sina små flickor till prinsessor och sina små pojkar till coola superhjältar och om de fortsätter att kommentera flickors utseenden och pojkars energi så cementeras de stereotypa normerna samt föreställningarna om just män och kvinnor. Och då kommer inget hända i de stora frågorna heller.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

20 svar på ”Man kan ju inte låta bli att diska bara för att det är fuktskador på vinden.”

Men nu var det ju så enkelt att detta var en tävling i sammarbete med Gilette, ett företag som säljer produkter som ger dig släta ben bl.a.

Lika mycket som man får gå med orakade ben får man lov att gå med rakade.

Det är i mina ögon inte alls diskriminerande av ett företag att ha en tävling som vänder sig till deras kunder.

Sålänge dom inte vägrar att sälja sina produkter till någon.

Blocket hade nu för några dagar sedan en "garage/förråds" tävling, ska jag ta illa upp för att jag inte bor i hus och har garage?

Nej jag lät helt enkelt bli att vara med i tävlingen.

Familjeliv har haft åtskilliga tävlingar där man ska skicka in bilder på sitt smutsiga hem för att ha en chans att vinna.

Mitt hem är alltid rent för att jag väljer att städa ofta, ska jag då bli arg om jag skickar in en bild på mitt rena hem och sen blir diskad?

Självklart inte jag väljer ju att inte anmäla mig till tävlingen då den så uppenbart inte vänder sig till mig.

Det finns miljontals tävlingar och tyvärr kan man inte vara med i alla.

Det måste få lov att vara okej att ha en tävling där rakade ben ska visas precis som att det ska vara okej att ha en tävling där de hårigaste benen utses.

Försök dra igång en egen tävling om det känns viktigt, det finns säkert något företag som nappar på iden.

Madeleine: Det var inga vidare jämförelser. Att ta bort kroppshår är något många människor (speciellt unga tjejer) tar bort utan att reflektera över varför. Gilette riktade den just till tjejer och det är faktiskt provocerande, varför kunde inte män också delta isåfall? De säljer ju produkter för män också. Men just det, glömde helt bort! Män ska ju inte raka benen för att visa upp snygga spiror i vår!

Madeleine: Väldigt märkligt då att alla bilder på folk i byxor finns kvar. Och nu när fler lagt upp bilder på håriga ben, ska de ta bort alla då eller?

Jag tycker att du har vettiga åsikter och att du framför dem på ett bra sätt för det mesta, men för mig (och kanske även för vissa andra?) är det lite irriterande att du använder semikolon fel. Jag lägger in en länk här till det Språkrådet har skrivit om semikolon, så får du bestämma själv om du vill gå in och titta eller inte. Jag vet ju att jag är språkpedant i överkant så jag kräver absolut inte att du faktiskt gör det.

http://www.sprakradet.se/8045

Maria: står det uttryckligen i reglerna att män inte får delta?

I såfall är det ju otroligt diskriminerande och verkligen något som borde uppmärksammat.

Jag får väl gå tillbaka och se om jag hittar den biten i reglerna.

Självklart inser jag att många kvinnor och speciellt ungdomar rakar benen utan att förstå vad som ligger bakom.

Men jag vet också att det finns kvinnor (och män) som njuter av rakade ben, som rakar sina ben för att de vill inte för att reklamen säger det.

Sen verkar det tyvärr sticka i många ögon om en ung kvinna är vacker, rakad, sminkad och trygg i sig själv.

Acceptansen måste gå åt båda håll.

Jag vidhåller att företag måste få ha specifika tävlingar som vänder sig till sina egna kunder.

Emma: med tanke på att de skulle ändra reglerna till att det bara gällde rakade bara ben antar jag att bilder med byxor eller håriga ben diskas.

Kanske är det så enkelt att dom inte haft tid att plocka bort alla bilder som inte följer reglerna.

Madeleine: Ja, det kan ju vara så att män får delta. Det är väl mest att det låter som att den riktas till tjejer/kvinnor.

"Snygga ben är resultatet av din känsla för styling. Och den silkeslena känslan som en närmare rakning ger. Nu kan du dela vårkänslan med tjejer över hela Norden."

Madeleine: Va, ändrade de reglerna efter att tävlingen dragit igång? /Inte insatt. Det är ju stört, kan de väl räkna ut med röven att inte varenda kotte skulle lägga upp rakade ben och om det ska vara så självklart att det bara är rakade som får delta ska det väl stå så från allra första början!

Även himla lustigt att de hade tid att ta bort LDs ben snabbt som attan men "inte hunnit" ta bort andras bidrag.

Madeleine: argumentet att " de inte haft tid" håller inte. De andra bilderna som bryter mot iden med tävlingen fanns där innan LDs bild togs bort…

Emma: som jag förstått det ändrar de reglarna nu i efterhand då många missförstått.

Anledningen till att de tog bort LDs ben så fort beror säkert på att hon låg 1 alltså var det många som såg hennes ben och då de inte eftersökte håriga ben togs den bort fort så att fler inte skulle missförstå, gissar jag iallafall.

Dessutom hade någon skrivit och klagat på bilden.

Maria: ja det är onekligen formulerat på ett sätt som får en att tro att tävlingen bara rör kvinnor.

Och det tycker jag är ett betydligt större problem än att LDs ben inte fick vara med.

Saramari: jag upprepar vad jag skrev lite längre upp.

Jag tror att LDs bild togs bort så fort pga uppmärksamheten den fick.

Och då det inte var vad som eftersöktes togs den nog bort så att inte allt för många skulle hinna rösta och uppmärksamma den.

De andra bilderna som ligger ute med byxor på tex drar inte samma uppmärksamhet och måste därför inte tas bort lika fort.

Vi diskuterade hushållsarbeten när jag jobbade på ett fastighetsbolag o gubben jag diskuterade med sa att män ju rensar avlopp osv,, men liksom diska måste göras varje dag o dammsuga fler ggr i veckan, avloppet rensas typ aldrig. Lika? Njaeeee

Jag måste bara säga att du är min idol!

Du har öppnat mina ögon för så många nya saker, sånt jag aldrig ens reflekterat över innan, mycket av det har med genus att göra.

Så tack för alla dina intressanta inlägg. Du får till och med inlägg om barn att bli intressanta för oss barnlösa 😉

/Ditt största fan :rolleyes:

Precis sådär möts man som djurrättskämpe ofta! "Men vadå, det finns ju värre saker! Varför gör du något åt det här?". Kan man inte bara göra sitt bästa, och ser man någonting man inte gillar försöker man ändra på det!?

ps.. röstar på dig i gilette-tävlingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *