Kategorier
feminism & genus

Män ska ju tåla lite!

Asså jag vet inte. Jag tycker inte det känns ok att man porträtterar våld så här sorglöst och vardagligt och ok som de faktiskt gör här i Bamse. Det är intressant att folk alltid blir skogstokiga så fort de läser om en man som slår, men så fort det handlar om en kvinna så är alla så förstående. Det räknas liksom inte. Vi växer upp i en kultur där kvinnors våld mot män är socialt acceptebelt, och t.o.m eftersträvansvärt i vissa fall. Det har normaliserats till en nivå då vi inte längre reagerar på det, då det anses vara en naturlig del i kvinnlig konflikthantering. Förolämpade han dig? Ge han en flatsmäll! Var han otrogen? Ge han en flatsmäll! Glömde han diska? Ge han en flatsmäll! Åh så passionerat! Åh så romantiskt! Åh så sexigt! Kan ni föreställa er att ni ser på film och den manliga huvudrollsinnehavaren klappar till den kvinnliga över en hetsig dispyt? Fatta att man skulle sätta popcornen i halsen!  Men ändå så reagerar man inte alls eller t.o.m positivt då det är tvärtom ”helt rätt! Smäll till han!” — varför? Våld glorifieras och våra barn växer upp förvirrade. Jag använde mig av ”fysisk konflikthantering” fram tills jag var runt 25. Jag reflekterade liksom aldrig över att det kunde vara fel.

]]>

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

27 svar på ”Män ska ju tåla lite!”

när jag var liten och läste Bamse var det ingen som slogs, var inte själva grejen att han var snällast även om han var starkast?

Jag såg att Ninja läste Bamse förut, och jag kan inte riktigt förstå varför. Där är ju mannen en norm eftersom Bamse, Lille Skutt och Skalman är män. Och alla kvinnor i serien bär kjol eller klänning, och har ögonfransar. Så man ska se att de är kvinnor.

Jag reagerar ofta på detta när jag ser på film. I var och varannan relationskomedi/-drama får någon pojkvän en käftsmäll i vad som verkar vara uppfostrande eller tillrättavisande syfte. Mening verkar vara att tittarna ska småle och tänka "Rätt åt honom, han kommer att tänka sig för nästa gång han inte ringer när han lovat", men om det motsatta skulle ske – att en flickvän fick på käften av sin kille, då skulle man förvänta sig att OFFRET (flickvännen) genast tog sitt pick och pack och lämnade SVINET för att gråta ut hos en väninna, allra helst sedan hon tagit en runda förbi polisstationen och anmält händelsen innan.

I det andra fallet ÄR ju mannen mycket riktigt förövaren, men konstigt nog porträtteras han som förövare även i det första fallet. Skrämmande…

Håller med fullständigt, helt otroligt dumtihuvet är det. Plus att skurken i serien där ovan bara ler överseende när Brummelisa har slagit och sparkat honom. För det vet ju alla att kvinnor inte kan slåss "ordentligt".

@Linnea: ja, Bamse är väldigt mansnormativ, dock inte alltid könsnormativ! Det finns en del exempel på killar som rodnar och gråter och tjejer som blir upprörda när de förväntas leka med dockor. (Bamse & Brummelisa är dock ett mycket tråkigt könsnormativt par. Det är barnen som står för det progressiva.)

Jag tycker det är konstigt, under min uppväxt läste jag både Bamse och även kalletidningar, ( kajsa slog handväskan i huvudet på honom ) men jag har aldrig trott eller tyckt att man kan slå till någon hur som helst …trots att mina föräldrar aldrig aktivt sa ( vad jag minns iaf ) "man får inte slåss" o dylikt. ….varför är jag inte påverkad av tidningarna? Sedan kan jag iofs tycka att en smäll på käften är på sin plats om man är på väg att bli rånad eller våldtagen, självförsvar kallar jag sånt.

Vet att jag sagt det nagon annan gang har inne ocksa, men fick aldrig lasa Bamse nar jag var liten (socialist-propaganda hette, och heter det, hemma hos oss) och det ar ju inte precis sa att jag kanner att I've been missing out direkt nar jag ser sant har.

Mådde dåligt av Bamse som liten,, han var ju alltid så våldsam och läskig.. elak mot vargen och mot en drake i nån grotta i en serie =( Hetsade upp sig så lätt liksom..

Väldigt intressant ämne du tar upp! Jag och min sambo hade en riktigt svår period för 1-1½ år sen, där ett bråk en gång eskalerade till att jag fick en knuff ner på marken av min sambo, och jag slog i huvudet. När jag berättade detta för mina vänner och speciellt min mamma, så var det enda rådet de gav mig: "STICK! En kille som höjer handen mot en kvinna kommer aldrig sluta!" Men när jag sa att jag själv, flera gånger innan i konfrontationer och bråk, slagit till honom, spottat och varit riktigt VIDRIG, så var det ingen som sa något. Det var typ, reaktioner i stil att han förtjänade det. Att jag blivit provocerad. Hela den tankegången gör mig illa till mods, för det finns ingenting som rättfärdigar att man höjer handen mot den man älskar. ALDRIG. Oavsett kön.

Måste bara tillägga att vi fortfarande är ihop efter vi tog ett uppehåll över förra sommaren, har lagt det bakom oss, gått vidare och har ett helt underbart förhållande. Jag kan inte se mig själv leva utan honom, trots att det inte finns någon jag gjort så illa/har gjort mig så illa. Vi tog itu med våra problem (eftersom det var våra individuella problem som gjorde att vi inte funkade ihop just då) och idag är det helt fantastiskt. Och vi ska förlova oss i sommar 🙂

Ja, jag tycker det är lustigt att det är så pass acceptabelt att en flickvän ger sin pojkvän en örfil. Visst är kvinnan troligtvis mindre och svagare än pojkvännen men det gör inte saken mer okej enligt mig.

Alltså, jag håller med Annika lite här. Jag läste både Bamse och Kalle Anka när var liten. Läste t.o.m. Kalle Anka ända till jag var 18. Dessutom tittade jag på diverse filmer redan vid fem års ålder, tex action- och skräckfilmer. Det har inte påverkat mig ett dyft. Har aldrig reflekterat över innehållet och det har inte påverkat mig heller, varken negativt eller positivt. För jag har alltid vetat att det inte är okej beteende och jag har alltid vetat att det är fiktivt. De som inte vet det behöver hjälp, det är inte seriernas och filmernas fel. Det är något annat underliggande som gror.

Men herregud. Om ni inte förstår skillnaden mellan att en man (som nästan i 100% av fallen är MKT starkare) slår en kvinna jämfört med en kvinna som slår en man så blir jag helt stum. Nu tycker jag INTE att våld är ok, inte från NÅGOT håll, men visst fasen är det skillnad! Hur många män dör av att deras kvinna slår ihjäl dem? Hur många kvinnor dör av att deras man slår ihjäl dem? Exakt.

Pernilla klart det är skillnad. Det är även skillnad på att slå en kvinna och att slå ihjäl henne. Och på att slå en kvinna och att våldta henne. Eller på att slå ett barn och att våldta ett barn. osv.

thats not the point. Att det finns en skillnad gör inte det ena mer ok.

poängen är att det är socialt accepterat och ok att slå män. Vilka utsätts för mest våld? Män.

Jag har tänkt precis samma tanke många gånger!

Och det har faktiskt inte att göra med rå styrka som Pernilla säger; om en man slår en kvinna VÄLDIGT LÖST på kinden är det fortfarande mindre acceptabelt än att en kvinna slår en man med ordentlig kraft! Varför??

Jag blir förbryllad, det är som om en kvinnas slag inte är ett riktigt slag…

Speciellt om hon slår en man.

Personligen tycker jag att det är fullkomligt idiotiskt att göra skillnad på våld som Pernilla gör. Ett välriktat slag från en kvinnonäve kan göra mer skada än en örfil från en man.

Jag förstår pernillas tankegång men tänk såhär: tänk så många män som blir slagna som aldrig vågar träda fram för det är ju extremt pinsamt att erkänna att man blir slagen av en kvinna.

En killkompis till mig blev misshandlad av sitt kvinnliga ex. När jag berättade det fick jag en gång reaktion "Vad hade han gjort då?". Jag blev skogstokig-det var då jag bestämde mig för att bekämpa könsroller.

Påtal om "män ska ju tåla lite".. jag var på Gröna Lund idag och skulle åka kvasten. Då såg jag en pappa gå in med ett liten kille som såg ut att vara i 3-4 års åldern. Attraktionen verkade på tok för läskig för ett så litet barn. Och det här barnet blev jätterädd började gråta HYSTERISKT, såg livrädd ut, skrek på mamma och sa flera gånger; "jag vill inte åka". Brydde sig pappan? Icke då. Han verkade oberörd och satte bara ner ungen i sätet och spände på. Då kan man ju tycka att personalen skulle ingripit – men nej då. De gick fram till det skräckslagna barnet och sa "men det var en liten flicka som grät som du, men när hon åkt så skrattade hon och tyckte det var kul".

Han grät under hela åkturen och efteråt såg han helt panikslagen ut och grät ännu mer.

Jag hade god lust att ge en fet jävla käftsmäll till alla 3. Jävla idioter. Hur fan kan man!??

Hursomhelst, någonting sa mig att om det hade varit en flicka som grät så hade det nog tagits mer på allvar. Nu kändes det lite mer "suck it up och sluta böla" liksom.

/Skär i hjärtat. Fortfarande.

Det där gör mig helt skogstokig, faktiskt. Minns att jag läste något som Aftonbladets "relationsexpert" hade skrivit för ett par år sedan, där en man hade frågat hur han skulle göra för att hantera sin frus vredesutbrott och misshandel. Tydligen tog hon till våld rätt ofta och "experten" gav honom rådet att försöka prata med henne, se till att hon fick hjälp i form av terapi, etc. Jag föreställde mig det omvända, en kvinna som bad om råd om vad hon skulle göra med sin misshandlande man. Förmodligen hade rådet varit att sticka direkt och polisanmäla den jäveln. Frågan är varför mannen inte får samma råd?

Hej! Surfade runt och hamnade här på din blogg. Intressant mycket av det du skriver.

Jag är så gammal så jag har barnbarn, men redan när mina stora var små reagerade jag på Bamse. Inte för att det var socialistpropaganda, utan

för att han var så förbenat självgod och självrättfärdig jämt, men mer än nånting annat för att alla skurkarna alltid var svarthåriga och brunögda.

Vad tusan vill han säga med det, Andreasson!

För att inte tala om det här senaste inlägget om hur bra det är för invandrare att bli hemskickade!

Bojkotta Bamse!

jag har tänkt på just det jättemycket! att ingen tycks reflektera över kvinnors våld mot män (lägger mest märke till detta i filmer). inget våld är rätt! det är lika illa att kvinnor slår som att män gör det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *